$
סביבה

תושבי חוף הכרמל: החלטת נובל אנרג'י לקדם קליטת הגז בים - ניצחון במאבק

מנכ"ל נובל אנרג'י בועידת אנליסטים: "יותר טוב לחכות, לראות מה תוצאות הקידוח בלוויתן ואז לבחון אלטרנטיבה יבשתית שתכיל את כל הצרכים ולא רק את הגילוי הראשון"

רויטל חובל 12:3931.07.10
תושבי חוף הכרמל בירכו היום על דברי מנכ"ל נובל אנרג'י האמריקאית, צ'אק דייוידסון במהלך ועידת האנליסטים שערכה החברה בסופ"ש, לפיה הגז מקידוח תמר יטופל בשלב זה על גבי אסדה בים, במסגרת התשתיות הקיימות לקליטת הגז ממאגר מרי B שמול חופי אשקלון.

 

דייוידסון ציין בשיחת הוועידה כי הוא פועל מול הרשויות להקמת המפעל בים כדי להפחית את הנזק הסביבתי וכדי לעמוד בלוחות הזמנים של חיבור הגז מקידוח תמר למערכת ההולכה עד סוף 2012.

 

במטה המאבק אמרו היום כי "החלטת נובל אנרג'י מהווה למעשה קבלה מוחלטת של דרישת מטה המאבק שהוקם בחוף הכרמל, שם אמור היה לקום מפעל הטיפול בגז. ההחלטה להקמת המפעל בים היא החלטה שעושה צדק רב עם האינטרס הלאומי של ישראל בהיבטי סביבה, בטיחות התושבים וביטחון המדינה".

 

מטה המאבק, אשר כולל בתוכו את רשויות חוף כרמל, זכרון יעקב, אור עקיבא, חדרה, מנשה ופורדיס, ניהל בחודשים האחרונים מאבק ציבורי רחב היקף בדרישה להקים את המפעל על גבי אסדה בים. לטענת המטה, "הקמת המפעל בין שדות ים לזכרון יעקב מהווה סכנה סביבתית, בטיחותית וביטחונית ותנחית מכת מוות על אזור תיירות כפרית הנשען על חקלאות".

 

דיווידסון ציין כי בכוונת נובל אנרג'י לקדם את תמר תוך השפעה פחותה על הקרקע, תוך ניצול תשתיות של החברה שכבר קיימות (במתקן ים תטיס), כך שיתאפשר לנובל לעמוד בלוחות הזמנים של ייצור ב-2012. "בכוונתו לפעול במהירות להקמת המפעל על גבי האסדה תוך רצון עז לא להיות תלוי בתוכנית המתאר אשר נדונה בחודשים האחרונים במועצה הארצית לתכנון ובנייה", אמר דיווידסון.

 

החלטת נובל אנרג'י באה בהמשך להחלטת המועצה הארצית מה-6 ביולי, אשר ביקשה לבחון את חלופת האסדה הימית, בצד המשך בדיקת חלופת חדרה הנמצאת בסמוך למט"ש חדרה, וכן בחינתה של חלופת עכו, בה שכן בעבר מפעל תעשיות אלקטרו כימיות שנסגר.

 

דיווידסון העריך כי מתווה תמלוגי הממשלה מהגז הטבעי והמיסוי הנוכחי לא ישתנו.

 

האנליסטים שלקחו חלק בוועידה גילו בקיאות בכל המתרחש בישראל והתעניינו בהשלכות הצפויות על לוח הזמנים ועלויות פרויקט תמר. לגבי לוייתן, העריכו בנובל כי אם אכן יימצא גז בקידוחים בלוויתן, הגז יופנה לייצוא.

 

להלן תרגום של חלק מהשאלות והתשובות בוועידה:

 

אנליסט: "איך אתם מתכוונים לצמצם את ההשפעה על החוף .האם העברת התשתית לים תשפיע על עלויות הפרויקט?"

 

דיווידסון: "כרגע אנחנו לא משנים את תחזית העלויות של הפרויקט. בינתיים אנחנו בוחנים אופציות אחרות שינצלו תשתיות שלנו שכבר קיימות. היו אופציות של טיפול מלא בים אבל הפתרון שאנחנו בודקים הוא שימוש בתשתיות קיימות כמתווך עד הפתרון. כרגע אנחנו רואים שהקמת תחנת קבלה על החוף היא בעייתית, יש עדיין שאלה גדולה על המיקום, והיא יכולה להשפיע על לוחות הזמנים המתוכננים".

 

אנליסט: "הזכרת שהקמת מתקן קבלה יבשתי נכון להיום בעייתית, אךעדיין יהיה ייצור ב-2012"?

 

דיווידסון: "היום אנו מקדמים אלטרנטיבה שלא תלויה בתמ"א למתקן קבלה על החוף וזו האופציה בעדיפות עליונה שלנו ולכן זה מאפשר לנו להיות בטוחים בלוחות הזמנים שלנו. האופציה היבשתית היא בעייתית מבחינת לוחות הזמנים וכמו שזה נראה ההחלטה על המיקום תצטרך לחכות לעוד בדיקות ולכן עברו לאופציה אחרת כך שאנחנו נעקוף את הבעיה הזו ונשתמש בתשתית קיימת".

 

אנליסט: "מתי תחליטו אם זה מתקן קבלה יבשתי או בים?"

 

דיווידסון: "התחלנו כבר את התכנון, כבר קיימו דיונים עם השותפים שלנו והממשלה ואנחנו פועלים במהירות לכיוון תוכנית ב', בגלל שאז לא נצטרך תמ"א יבשתית ונוכל להתקדם במהירות".

 

אנליסט: "אז מתי? אמצע או סוף 2012?"

 

דיווידסון: "סוף 2012".

 

אנליסט: "למה חלופה יבשתית?"

 

דיווידסון: "כמו שזה נראה לא יהיו 2-3 מתקני קבלה חופיים יבשתיים אלא רק 1. אם תבנה מתקן יבשתי לתמר ואז תמצא גז בלוויתן ותצטרך תשתית גדולה יותר לקבלה על החוף, אז כנראה שזו טעות. יותר טוב לחכות, לראות מה תוצאות הקידוח בלוויתן ואז לבחון אלטרנטיבה יבשתית שתכיל את כל הצרכים ולא רק את הגילוי הראשון". 

 

משותפות תמר נמסר כי "חלופת ים-תטיס, כמתקן קבלה לגז טבעי ממאגר תמר, הינה אחת מהחלופות הנבחנות (כלכלית והנדסית), במטרה להבטיח גז טבעי למשק הישראלי ב-2012. טרם התקבלה החלטה סופית בעניין".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x