$
דעות

מלחמה ב"מחלה ההולנדית"

צעדים פשוטים של מדינת ישראל יכולים למנוע קטסטרופה כלכלית

רונן סולומון 11:2921.06.10

תגלית "לוויתן" עדיין לא הפיקה גז והקדחת סביב הפיכת ישראל למעצמת גז כבר עברה לשלב מניעת "המחלה ההולנדית" שבאה הרבה אחרי. בשנות ה-70 גילו בהולנד מחצבי גז טבעי שגרמו לשאר כלכלת המדינה לדעוך, בעיקר בשל התחזקות המטבע המקומי. צוות המאקרו בראשותו של פרופ' זוסמן טען כי בכדי להתמודד עם תסמיני "המחלה ההולנדית" בישראל, על מדינת ישראל להנפיק אג"ח שקליות לקרנות הפנסיה, ושכספים אלו יושקעו בחו"ל. גם נגיד בנק ישראל שהתייחס לנושא, ציין כי יש להקים קרן השקעות ממשלתית שתשקיע את תקבולי הגז בחו"ל. אולם, החשב הכללי במשרד האוצר, חשב כי המדובר ברעיון הזוי שעשוי לסכן את כספי החוסכים.

 

האם מדובר ברעיון הזוי?

 

כיום סך החיסכון הפנסיוני עומד על 800 מיליארד שקל. מנתוני בנק ישראל ומשרד האוצר, עולה כי רק 10% מסך החיסכון הפנסיוני מושקע על ידי הגופים המוסדיים בהשקעות ישירות בחו"ל. החשש העיקרי של גופים אלה מהשקעות בחו"ל נובע מאי ודאות לגבי סיכוני שער החליפין, שכן גם אם ישנה השקעה כדאית בחו"ל, הרי שהשינוי בשער החליפין עלול לנטרל אותה.

 

הועלה רעיון לפיו מדינת ישראל תפעל מול הייסוף בשקל בעזרת גופי החיסכון הפנסיוני, באמצעות עידוד פעולה הפוכה של הגופים המוסדיים להמיר שקלים למט"ח ולהשקיע חלק גדול יותר מהחיסכון הפנסיוני בחו"ל. ההצעה היא שהמדינה תקים קרן השקעות ממלכתית שתנפיק אג"ח שקלי לגופים המוסדיים, את השקלים המדינה תמיר למט"ח ותשקיע בנכסים פיננסיים בחו"ל.

 

הצעה זו הינה מהלך ראוי יותר מאשר רכישת מט"ח על-ידי בנק ישראל. גם מדינות שונות בעולם שהתמודדו עם "המחלה ההולנדית", נקטו במדיניות דומה להצלת כלכלתן. למשקיעים המוסדיים יש את הכלים להסיט השקעות בחיסכון הפנסיוני של העמיתים להשקעה בחו"ל. אולם, חששותיהם של הגופים המוסדיים לתשואת ניירות ערך זרים, בגלל סיכוני שער חליפין, הובילה אותם עד כה להשקעה בעיקר בשוק המקומי, דבר שגורם לכשל שוק בפיזור החיסכון הפנסיוני המושקע ברובו במדינת ישראל ומעלה את רמת הסיכון של החיסכון הפנסיוני.

 

גם המדינה מרוויחה

 

מאחר וממילא המדינה מנפיקה אג"ח המיועדות לקרנות הפנסיה, הרי שניתן לשדרג זאת על ידי הקמת קרן השקעות, והתמורה בגין האג"ח תושקע על ידי המדינה בניירות ערך בחו"ל. סביר להניח כי המדינה אף תרוויח ממהלך זה, שכן התשואה שהיא עשויה לקבל מהשקעה בניירות ערך זרים בחו"ל תעלה על שיעור הריבית שינתן על האג"ח.

 

אלמנט נוסף שיכול לסייע הוא הורדת שיעור המס להשקעה בחו"ל. ב-2005 הושווה שיעור המס על השקעה בארץ ובחו"ל והגדילה את ההשקעה של הישראלי בעולם. הורדת שיעור המס תגדיל את האטרקיוביות ותפצה את המשקיעים על הסיכונים בתנודות המטבע.

 

צעדים אמיצים של מדינת ישראל, יכולים למנוע קטסטרופה כלכלית, שמדינות רבות בעולם חוו על עצמן מפני שלא השכילו לראות את התופעה והשלכותיה באופן רוחבי.

 

הכותב הוא מנהל תחום פיננסים ושוק ההון באיגוד לשכות המסחר

בטל שלח
    לכל התגובות
    x