$
סביבה

בלעדי ל"כלכליסט" - כמה שווה חברת טורבינות הרוח מרמת הגולן?

הגדרת החוות לייצור אנרגיית רוח כפרויקט לאומי הזניקה את שווייה של מי גולן - אף שהרווח הנקי שלה עומד על 650 אלף דולר בשנה בלבד

רויטל חובל 07:0106.04.10

החברה הציבורית מולטימטריקס, הפעילה בתחום המלונאות בספרד, חתמה על הסכם אופציה לרכישת 49% מחברת אנרגיית הרוח מי גולן, שמפעילה זה 18 שנה את חוות הרוח ברמת הגולן. מולטימטריקס, שבשליטת אורי אומיד, שילמה על האופציה חצי מיליון שקל. בחברה מתכוונים להתמקד מעתה באנרגיות מתחדשות ובעיקר באנרגיית הרוח, הנחשבת יעילה וכדאית ביותר.

 

מי גולן, בבעלות ד"ר צהל הראל, מפעילה ברמת הגולן חוות רוח בהיקף ייצור של 6 מגה־ואט, שתשודרג השנה להיקף של 14 מגה־ואט בהשקעה של 25-27 מיליון דולר. ההכנסה השנתית של החווה עומדת כעת על כמיליון דולר, והיא צפויה לגדול לכ־5.5 מיליון דולר לאחר השדרוג (בין היתר, מסחר באשרות הפחתת פליטת גזי חממה). הראל שותף גם בפרויקטים בתחום אנרגיית הרוח באלבניה, רומניה, סין וארה"ב.

 

לדברי הראל, למרות התעניינות של חברות כסימנס ושיכון ובינוי, הוא העדיף להגיע להסכם עם משקיע פיננסי כמולטימטריקס, כדי שפעילותה של מי גולן לא תיבלע בתאגיד ענק.

 

מגעים עם הפועלים ולאומי

 

ההסכם בין מי גולן למולטימטריקס ימומש אם האחרונה תצליח לגייס סכום של 40-80 מיליון שקל עד 31 ביולי 2010. שווייה של מי גולן על פי ההסכם נע סביב 55 מיליון דולר, בעיקר בזכות פרויקט שמתכננת מי גולן עם חברת החשמל האמריקאית AES, להקמת שתי חוות רוח נוספות ברמת הגולן בהיקף ייצור כולל של 400 מגה־ואט. שווי הפרויקט, שהוגדר כפרויקט לאומי, מוערך כעת ב־80 מיליון דולר, ועלות הקמתו מוערכת ב־800 מיליון דולר. AES ומי גולן נמצאות במגעים בסוגיית המימון עם בנק לאומי ובנק הפועלים. חוות הרוח החדשות צפויות להגדיל את הכנסות מי גולן ליותר מ־130 מיליון דולר בשנה החל מ־2013, אף כי מרבית ההכנסות יופנו להחזרי מימון.

 

במסגרת קידום הפרויקט חתמה מי גולן הסכמים עם בעלי קרקעות דרוזים, שקיבלו את אישורה של סוריה להקמת הפרויקט. החברה גם קיבלה רישיון ייצור חשמל מרשות החשמל, לאחר שהראתה יכולת מימון עצמי של 20%, ובנוסף העבירה חברת החשמל דו"ח היתכנות חיבור לרשת החשמל.

 

במסגרת שיתוף הפעולה עם AES התחייבה החברה האמריקאית להשיג את ההון העצמי הדרוש תמורת 25% ממניות חברת הפרויקט (Clean Wind Energy). בהמשך רכשה חברת החשמל האמריקאית 25% נוספים ממניות הפרויקט תמורת 20 מיליון דולר.

 

סבסוד חלקי לאנרגיית הרוח

 

במטרה לעודד את תחום ייצור החשמל מאנרגיית רוח, צפוי צהל הראל להיפגש בקרוב עם שר האוצר יובל שטייניץ ולבקש לפטור את תחום האנרגיות המתחדשות ממסים.

 

בניגוד לאנרגיה סולארית, המסובסדת בשיטת feed in tariff ("תעריף הזנה"), המזכה את היצרניות במחיר גבוה לקוט"ש כדי לעודד ייצור אנרגיות נקיות, חשמל מאנרגיית רוח נמכר לחברת החשמל במחיר נמוך יחסית של כ־42 אגורות לקוט"ש, המורכב מעלות החשמל ומפרמיה בגובה שמונה אגורות על מניעת זיהום אוויר. ברשות החשמל מתכוונים להגדיל את הפרמיה ל־12 אגורות, ושוקלים מעבר לשיטת "תעריף הזנה" גם באנרגיית הרוח.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x