$
דעות

4 תובנות על הדרך של מאור לכיסא היו"ר

הזירה הפיננסית והפוליטית בוערת בעקבות ההמלצה על מינוי גליה מאור לדירקטוריון לאומי. כל עוד לא תסתיים שתיקת בנק ישראל צפויים המאוכזבים להמשיך להילחם. גם אבירי השוק החופשי נתניהו ושטייניץ עשויים להתערב לטובת מקורביהם. ודווקא בעלי המניות לא יפריעו

תומר זלצר 06:5501.02.10

1.  זה לא ייגמר עד שבג"ץ יתערב

 

גליה מאור זכתה אתמול בניצחון בקרב, אבל כל הסימנים מראים שמינויה ליו"ר דירקטוריון בנק לאומי לא יתבצע לפני שבג"ץ יתערב בתהליך. יותר מדי אנשים הפסידו אתמול ג'וב יותר מדי טוב. "מדובר בוועדה של מפא"יניקים, שהרשימה שהביאה לא אמורה להפתיע אף אחד. הסיפור הזה היה מכור מראש", אמרו אתמול מקורבים של חלק מהמאוכזבים.

 

מה דעתך על מניית לאומי:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

המהלך של מאור, שיצא לדרך לפני שמונה ימים בתיאום עם יו"ר דירקטוריון בנק לאומי הפורש איתן רף, היווה "סיכול ממוקד" לשאיפות של משה טרי, אורי יוגב ואיזי תפוחי, שלטשו עיניים לתפקיד הנחשק. אם נשארו להם כלים בארסנל, סביר שישתמשו בהם. במיוחד הדברים אמורים לגבי טרי, שניהל את ההתמודדות שלו מאחורי הקלעים בצורה מתוחכמת - מה שלא ממש עזר לו במבחן התוצאה.

 

לגבי יוגב, מקורבו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, הרי שכעת נראה כי התחזית שנתן בראיון ל"כלכליסט" ב־11 בינואר היתה מדויקת: "לא אדחה את ההצעה על הסף, אבל יש הסתברות יותר גבוהה שבעוד חצי שנה או שנה אמשיך לשבת פה".

 

לא בטוח שוועדת המניות נהגה בחוכמה יתרה, בלשון המעטה, כשבחרה להאריך את כהונתם של כל ארבעה הדירקטורים שחוזה ההעסקה שלהם מסתיים ב־2010. המהלך הזה לא מריח כל כך טוב. נראה שהמהלך היה מצליח "לעבור" בצורה חלקה יותר אם הוועדה היתה מביאה רשימה במבנה של 2-2-1 (מאור, שני דירקטורים מכהנים ושני שמות חדשים שירעננו את השורות).

 

אורי יוגב אורי יוגב צילום: סבסטיאן שיינר

העתירות לבג"ץ נגד מועמדות מאור עשויות להגיע מצד שלישי, כמו תנועת אומ"ץ, שכבר הודיעה בשבוע שעבר כי היא מתנגדת למינויה עקב דרישת הצינון בחוק המניות הבנקאיות שבהסדר. בהקשר זה מעניין יהיה לראות כיצד ינהג משרד המשפטים אם וכאשר יוגש בג"ץ נגד החלטת הוועדה. האם המשנה ליועץ המשפטי לממשלה אבי ליכט, שסמך את ידיו על חוות הדעת של משרד האוצר ששללה את מינויה של מאור, יוכל להגן על ועדת המניות מול שופטי בית המשפט העליון?

 

2. לא סופרים את שטייניץ וביבי

 

מאוכזב אחר, שנמצא בביקור עבודה בארה"ב ובקנדה, הוא שר האוצר יובל שטייניץ. אם למישהו עוד היה ספק, הרי שרשימת המומלצים שהביאה אתמול ועדת המניות בראשות עו"ד מרגלית נוף, הוכיחה שהיא לא ממש סופרת את שר האוצר.

 

לאחר שבסוף השבוע נודע כי שטייניץ ניסה לשכנע את נוף שלא להציע את מאור כמועמדת לתפקיד דירקטור, חושף היום "כלכליסט" כי שר האוצר יצר קשר בעניין גם עם יו"ר הוועד הציבורי למינוי דירקטורים בבנקים שבהסדר, השופטת (בדימוס) שולמית ולנשטיין.

 

אחרי ששני ניסיונות ההתערבות שלו נחשפו, השאלה שעולה כעת היא האם שר האוצר יתאפק ויאפשר לגורמים אחרים להוביל את המאבק נגד החלטת ועדת המניות, או ששוב ינסה להתערב בעצמו נגד מינויה של מאור?

 

הביקורת הציבורית הנרחבת על מהלכי ההתערבות בשבוע שעבר אמורה ללמד את שר האוצר לקח, אבל כשמדובר בשטייניץ - לא כדאי להוריד שום אופציה מהשולחן.

 

אבל עם כל הכבוד לשר האוצר, הרי שהחלטת ועדת המניות אותתה שהיא לא סופרת גם מישהו בכיר ממנו - ראש הממשלה בנימין נתניהו. אפשר לספר הרבה סיפורים, אבל בשורה התחתונה: ראש הממשלה כנראה הבטיח ג'וב, ובינתיים לא קיים. בינתיים נתניהו ואנשיו מקפידים שלא להתבטא בפומבי בנושא, אבל אין ספק שמהלכיה של מאור ורשימת השמות שגיבשה הוועדה ממש לא מקובלים על לשכת ראש הממשלה.

 

שטייניץ ונתניהו שטייניץ ונתניהו צילום: צביקה טישלר

 

מעבר לשאלת זהות יו"ר הדירקטוריון עומדת גם שאלת הפרטת בנק לאומי. שר האוצר מצהיר שוב ושוב כי עד סוף השנה תמכור המדינה את אחזקותיה בבנק. עם זאת, הליכי החקיקה של התיקון לחוק מראני, שאמור להסדיר התנהלות בנק ללא גרעין שליטה, טרם החלו.

 

החשב הכללי במשרד האוצר, שוקי אורן, אמר בראיון ל"כלכליסט" לפני שמונה ימים כי "יש הסכמה עקרונית שצריך לשנות את חוק מראני ומכירת המניות תתבצע, מן הסתם, לאחר השלמת התיקון". שווי האחזקה של המדינה, לפי מחיר מניית לאומי אתמול בסיום המסחר בבורסה, עומד על 2.4 מיליארד שקל. האם נתניהו ושטייניץ יעכבו את קידום הליכי ההפרטה עד לבירור סוגיית היו"ר?

 

3. עדיין מתלבטים

 

מאז הודיעה גליה מאור על החלטתה להתמודד על ראשות דירקטוריון בנק לאומי, קולו של בנק ישראל טרם נשמע. נגיד הבנק סטנלי פישר והמפקח על הבנקים רוני חזקיהו לא הביעו את עמדתם על ניסיון ההשפעה של שטייניץ על ועדת המניות, וגם אתמול - לאחר שרשימת המועמדים פורסמה - הם בחרו לשמור על שקט.

 

לכאורה, בנק ישראל מתנהל לפי הפרוטוקול שקובע כי הוא ניגש לבחינת המועמדים לתפקיד דירקטור רק לאחר אישורם באסיפה הכללית. לאחר שהאישור יינתן באסיפה שתתקיים בתחילת חודש מרץ, עתידה יחידת הפיקוח על הבנקים לפתוח בהליך "בדיקת נאותות" (fit and proper), שבו תיבחן גם שאלת הצינון של גליה מאור. אסיפת בעלי המניות תתקיים בעוד 35 יום, וקשה לראות הבנק ישראל מצליח לשמור על שתיקה עד אז. בכל זאת, מדובר בבנק הגדול בישראל שנקלע למהומה חסרת תקדים.

 

רוני חזקיהו רוני חזקיהו צילום: אביגיל עוזי

 

האם בנק ישראל שומר על שקט מכיוון שהוא טרם החליט כיצד הוא רוצה לראות את הסיטואציה הנוכחית מסתיימת? לא סביר שבנק ישראל מתנגד אישית למינויה של מאור, שהגיעה להישגים ראויים לציון בתור מנכ"לית. עם זאת, גם בבנק ישראל ערים לתהיות על המהלך המהיר שבו איתן רף הודיע על פרישה ומאור הודיעה על הגשת מועמדותה לתפקיד דירקטורית - מועמדות שנכנסה אל "רשימת החמישה" של ועדת המניות, ביחד עם ארבעת הדירקטורים הוותיקים.

 

איך יתמודד הבנק המרכזי עם שאלת הצינון ועם חוות הדעת המתנגדת למינויה של מאור, שבה תומך גם המשנה ליועץ המשפטי לממשלה?

 

4. מאור תעבור בקלות גם את אסיפת בעלי המניות

 

התאריך הבא שמסמנת גליה מאור בדרך לתפקיד יו"ר דירקטוריון בנק לאומי הוא 11 במרץ - מועד כינוס האסיפה הכללית, שעליו הודיע אתמול דירקטוריון בנק לאומי. באסיפה יתחרו שישה מועמדים על חמישה מקומות בדירקטוריון: מאור, ארבעת הדירקטורים שחוזה העסקתם מסתיים ב־2010 (משה וידמן, יעקב גולדמן, נורית סגל ומשה דברת), ונגיד בנק ישראל לשעבר ד"ר דוד קליין, מועמדו של שלמה אליהו.

 

שלמה אליהו שלמה אליהו

 

ועדת המניות מצביעה מטעם המדינה באסיפה הכללית (זכויות ההצבעה של המדינה באסיפה הן 14.2%) ומובן שהוועדה תתמוך בחמשת המועמדים שהיא מציעה. למאור יש יתרון על פני ארבעת המועמדים האחרים של ועדת המניות, מאחר שנראה כי גם תמיכתו של שלמה אליהו (9.6% מזכויות ההצבעה באסיפה) תינתן לה. לפני שמונה ימים, כאשר הודיעה מאור על הצטרפותה למירוץ, הודיע אליהו כי הוא "רואה במועמדותה של מאור לחברות במועצת המנהלים של בנק לאומי מינוי ראוי ביותר".

 

פרט למדינה ולאליהו, 76.2% מזכויות ההצבעה באסיפה הכללית נמצאות בידי הציבור. מדובר, בין השאר, באנשי עסקים כמו דוד עזריאלי ואלפרד אקירוב; גופים מוסדיים כמו אי.די.בי בבעלות נוחי דנקנר וקבוצת דלק שבבעלות יצחק תשובה; גופים מוסדיים זרים; וגופים היסטוריים כמו אוצר התיישבות היהודים, חברת האחזקות שהוקמה במקור על ידי בנימין זאב הרצל כבנק של הקונגרס הציוני. כל אחד מהגופים האלה מחזיק ב־5% ממניות בנק לאומי לכל היותר. חשוב להדגיש כי על בעלי המניות אסור לתאם מראש את הצבעתם באסיפה הכללית.

 

מניתוח מאזן הכוחות באסיפה הכללית, קשה לראות מצב שבו מאור תקבל את מספר הקולות הנמוך ביותר מבין שישה המועמדים. כל הסיכויים שהיא תיבחר כאחת מחמישה הדירקטורים החדשים, ותציע את עצמה לבחירה בדירקטוריון לתפקיד היו"ר. אם גם קליין יצליח להיבחר לדירקטוריון, מעניין יהיה לראות אם יתמודד מול מאור על התפקיד. עדיין, נראה שהמכשול המרכזי שיעמוד בין מאור לבין תפקיד היו"ר יהיה מכיוון העתירות האפשריות שיוגשו לבג"ץ בעניין.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x