$
משפט

בית המשפט דחה עתירה לעצור מכרזים בבית שמש לבניה ל"חרדים בלבד"

לפני כחודש עתרו חברי מועצת בית שמש נגד שר השיכון אריאל אטיאס. הסיבה העיקרית לדחיית העתירה: ההשתהות בהגשתה

מארק שון 17:0127.12.09

בית המשפט המחוזי בירושלים דחה היום (א') את העתירה של חברי מועצת בית שמש נגד הבניה "לחרדים בלבד" בעיר בית שמש. בית המשפט החליט להשאיר בתוקף את צו המניעה נגד המכרזים עד ה-5 בינואר, זאת על מנת לתת אפשרות למציעים אחרים להגיש הצעות למכרזים.

אריאל אטיאס אריאל אטיאס צילום: אוראל כהן

 

בסוף נובמבר האחרון הגישו תשעת חברי מועצת בית שמש עתירה נגד שר השיכון אריאל אטיאס בטענה שהמכרזים בעיר הפכו לבנייה לחרדים בלבד. העותרים טענו שהמכרזים בעיר מנוגדים להחלטות המועצה בדבר חלוקה שוויונית של המכרזים לכל סוגי האוכלוסיה בעיר. ימים ספורים לאחר מכן הקפיא בית המשפט את הליכי המכרז.

 

העתירה הגיעה לאחר שמועצת העיר אישרה ביולי האחרון הצעה להקים 2,200 יחידות דיור ש"ישמשו למגורים לכלל האוכלוסיות בעיר, על כל המגוונים הקיימים לרבות חרדים, חילוניים ודתיים לאומיים", כפי שנכתב בהחלטה. הרעיון היה לחלק את האזורים לשלושת סוגי האוכלוסיה, כאשר כל סוג יקבל שליש מהשטח.

 

משרד השיכון ומינהל מקרקעי ישראל לא ראו את עצמם כפופים להחלטה של המועצה, ופרסמו את ששת המכרזים מבלי לציין בהם כל חלוקה למגזרים שונים. העותרים טענו, כי החלוקה הכרחית לקידום השוויון המהותי בין המגזרים השונים בקרב התושבים, לנוכח "תהליך ההתחרדות הקיצוני העובר על העיר בשנים האחרונות". לטענתם, בית שמש עברה תנופת פיתוח אדירה, קצב הגידול של אוכלוסייתה טיפס לכ-350% תוך 15 שנים (מ-23,500 תושבים בשנת 1994 ל-82 אלף תושבים בשנת 2009), ואחוז האוכלוסיה החרדית הכפיל את עצמו, כאשר הוא עומד כיום על 33% מכלל תושבי העיר, בהשוואה ל-15% לפני כ-15 שנים.

 

הסיבה העיקרית שבגללה נדחתה העתירה היתה ההשתהות בהגשתה. העתירה הוגשה שישה ימים בלבד לפני המועד האחרון להגשת ההצעות ו-74 ימים לאחר פרסום המכרז.

 

אמנם, השופט משה סובל הבהיר כי לעתירה לא היה כנראה סיכוי גם אם היתה מוגשת בזמן. פסיקות של בית המשפט "מעמידים בספק רב את היתכנות השימוש הנעשה על ידי העותרים בעקרון ההעדפה המתקנת על מנת להצדיק את דרישתם לחלוקת קרקעות השכונה החדשה בין שלושת המגזרים באופן שימנע, לדוגמה, מאדם חרדי לרכוש דירה באותם חלקי השכונה שייועדו - אם תיענה דרישת העותרים - לציבור הכללי או לציבור הדתי-לאומי", כתב השופט בהחלטה, "יש להבחין היטב בין השימוש בעקרון ההעדפה המתקנת לשם הצדקת החלטה של רשות מינהלית להעניק לקבוצה מסוימת יחס מיוחד ונפרד, לבין שימוש באותו עיקרון לשם תקיפת החלטה של רשות מינהלית להימנע מהעדפה ולהעניק הזדמנות שווה לכל האוכלוסיה".

 

השופט הבהיר, כי דווקא במקרה ההפוך, אם המכרזים היו מנוסחים באופן המייחד את הקצאת הקרקע למגזרים נפרדים היה חשד להפליה והמכרזים היו חשופים לביקורת שיפוטית מדוקדקת.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x