$
סביבה

כדורים פורחים באוויר: 10 מיתוסים בנושא קיימות

איך יודעים שתופעה מסוימת היא לא טרנד חולף? בין השאר סופרים את המיתוסים המתפתחים סביבה. לקראת יום כדור הארץ החל מחר, אנו מביאים 10 מיתוסים נפוצים בנושא קיימות שפרסם מגזין "סיינטיפיק אמריקן" כדי שבשיחת הסלון הבאה בנושא, לא תיפלו על קלישאות

סוכנויות הידיעות 14:5922.04.09

1. אף אחד לא באמת יודע מה זו קיימות

 

המשמעות הנוכחית של המילה קיימת במילון כבר מ-1987, ואם עוד לא נתקלתם בה, אז הנה, אחת ולתמיד, הגדרה מתוך דו"ח של האו"ם: "קיימות היא התפתחות שנובעת מצרכים עכשוויים שלא מתפשרת על יכולת הדורות הבאים להשיג את צורכיהם. ובקיצור, תשאירו גם קצת לאחרים".

 

2. זה הכל קשור לסביבה

 

ודאי שמתם לב שהמילה סביבה לא הופיעה בהגדרה בסעיף הקודם. תנועת הקיימות (מסתבר שיש דבר כזה) התמקדה במקור במציאת פתרונות לצמצום פערים בקרב מדינות עניות. הרעיון היה לשפר את הגישה שלהן למשאבים טבעיים, המגיעים כמובן מהסביבה. בהמשך הגיעו למסקנה, שנראית טריוויאלית היום, שאם הרבה אנשים ישתמשו בחוסר יעילות או במהירות רבה מדי במשאבים אלה, הדורות הבאים ייוותרו מדולדלים. כך למעשה נוצר הקשר בין קיימות לסביבה כפי שהוא מוכר היום.

מיחזור נייר מיחזור נייר צילום: shuterstock

 

3. קיימות היא מלה נרדפת לירוק

 

למרות החפיפה המתבקשת, ירוק בדרך כלל מבטא העדפה לטבעי על המלאכותי. מכוניות חשמליות, טורבינות רוח ותאים סולאריים לא בדיוק מתחרזים עם טבע אבל הם יאפשרו לנו להמשיך לחיות פה. קשה עוד יותר לדמיין אנרגיה גרעינית כירוקה, בעיקר בגלל בעיית הפסולת הרדיואקטיבית, אבל לאנרגיה זו יש יתרונות רבים. אפילו פטריק מור, אחד ממקימי גרינפיס, הפך לחסיד של אנרגיה גרעינית. לקרוא לזה ירוק נשמע מאולץ, לשם כך נועדה הקיימות.

 

4. מיחזור זה כל הסיפור

 

מיחזור היה אחד המסרים העיקריים של תנועת הסביבה בשנות ה־70 והוא בהחלט חשוב גם היום - עץ, פלסטיק, נייר, מתכות ומים, מה שתגידו. אבל זו רק חתיכה קטנה מהפאזל לפי העוסקים בדבר. התחומים החשובים ביותר בהקשר של קיימות הם תחבורה ואנרגיה. אז אם אתם זורקים בקבוקי פלסטיק בכלובים ברחוב ומשלשלים את הנייר בצפרדע הכחולה כבר שנים, ומרגישים די טוב עם עצמכם, זה זמן טוב לעבור לשלב הבא (עוד בנושא, בטור של נגה לבציון־נדן משמאל).

 

5. הקיימות יקרה מדי

 

זה לא שהטיפול בקיימות זול, אבל ההתייחסות לכך כמשהו יקר מבטאת חשיבה צרה וקצרת טווח. למשל, אם יש לך האמר אימתני בפתח הבית או כל הנורות שלך לא חסכוניות, ברור שיעלה לך כסף להחליף אותם למשהו קצת יותר ידידותי לסביבה. אבל הכוח האמיתי נמצא בידיים של ממשלות וחברות גדולות.

 

6. המשמעות של קיימות - הורדת רמת החיים שלנו

 

לא בהכרח, אבל זה כן אומר שמתישהו נצטרך להיפטר מההאמר. המשמעות העיקרית היא שנצטרך לעשות יותר עם פחות.

 

7. הצרכנים והאקטיביסטים מובילים את השינוי המהיר ביותר בדרך לקיימות

 

נכון, הלוחמים הסביבתיים שנשכבים על דחפורים יוצרים דעת קהל ומשפיעים בהחלט על המצב. אבל את הרפורמות העיקריות שמזיזות הרים ולא רק דחפורים יכולות לעשות רק ממשלות המתחייבות לנושא. הגבלת פליטות גזים והקלות מס לעידוד טכנולוגיות ירוקות הן בלתי נמנעות. אובמה כבר החל לפרוע את ההבטחות שלו בנושא.

 

8. טכנולוגיה חדשה היא תמיד התשובה

 

במהלך קמפיין הבחירות שלו, אובמה הסביר כי אם מנפחים את הצמיגים כראוי, אפשר לחסוך מיליוני ליטרים של דלק. הרפובליקנים לעגו לו. אבל אובמה צדק (גם מושל קליפורניה שוורצנגר ממליץ על ניפוח הצמיגים). במלים אחרות, גם הטכנולוגיה הקיימת יכולה לעשות את ההבדל.

 

ולפעמים נדרש גם מודל עסקי יצירתי. שי אגסי, למשל, מעוניין לחשמל את צי המכוניות העולמי לא על ידי טכנולוגיה חדשה אלא בסך הכל על ידי המצאת שיטה יעילה שתאפשר לנהג להגיע ברכב חשמלי למרחקים ארוכים יותר, באמצעות טעינת סוללות בתחנות דלק.

 

9. קיימות היא בסופו של דבר בעיה של גודל האוכלוסייה

 

זה לא מיתוס אבל להציג זאת ככה זו בעיה. כל בעיה סביבתית מקורה בבני אדם. מומחים בנושא אוכלוסייה מסכימים שהדרך הטובה ביותר להגביל את גודל האוכלוסייה הוא להעלות את רמת החיים במדינות מתפתחות. אבל בשלב שבו אנו נמצאים - זה לא יהיה מהיר מספיק. וגם, אי אפשר להגביל את כמות הילודה מבלי לדרוס זכויות אדם. התחזיות הן שעד 2050 יהיו על כדור הארץ יותר מתשעה מיליארד בני אדם, וגם עכשיו צריכת המשאבים שלנו היא מאוד לא ברוח הקיימות. תעשו חשבון פשוט. כל זה לא ממש מסתדר עם תשאירו קצת לאחרים.

 

10. ברגע שהבנת את הפרינציפ, זה מה זה פשוט

 

רבות דובר למשל על נפלאות ייצור האתנול מתירס והחלפתו בדלק. אבל אז באו סימני השאלה. דלק דלק, אבל תירס הוא מקור חשוב למזון, שהידלדלותו תשפיע על שרשרת המזון העולמית ותביא לעליית מחיר המזון. כדי להתגבר על זה יצטרכו לכרות יערות גשם כדי לפנות מקום לחוות חקלאיות שייצרו מזון וכן הלאה. האם תועלת האתנול מקזזת את ההשפעות הבעייתיות הנובעות ממנו? רבים סבורים שלא. וזו רק דוגמה. קשה מאוד להכריז על תהליך כלשהו כבר קיימא אלא אם משלימים מעגל חיים שלם שלו ובודקים את כל ההשפעות ותוצאות הלוואי כולל הטכנולוגיה והרגולציה. קשה ומעייף? בטוח. אבל לא נראה שיש לנו ברירה. יום כדור הארץ שמח וירוק.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x