$
50 נשים

שם המשפחה: לכל איש יש שם, לכל אישה יש כמה

האם צריכה הכלה להשאיר את שם נעוריה או למחוק אותו לטובת שם הבעל החדש. מחקר חדש של ד"ר מיכל רום מעלה שמדובר בנושא מורכב וטעון

גליה שילה 07:5107.03.09

אם כאשר אשה מתחתנת ומוסיפה לשמה את שם המשפחה של בעלה היא בעצם פמיניסטית גאה שאינה רוצה למחוק את חייה הקודמים, או להפך, רווקה גאה שמצאה זוגיות ורוצה לזעוק לעולם "התחתנתי - יש לי שני שמות משפחה עכשיו"?

 

ד"ר מיכל רום, מרצה בתוכנית ללימודי מגדר בבר־אילן ובחוג לסוציולוגיה במכללת אשקלון, שחקרה בעבודת הדוקטורט שלה את נושא בחירת שם המשפחה לאחר הנישואים, מצאה לא מעט תשובות לשאלה זו במהלך המחקר שלה, וחלקן הפתיעו אותה מאוד.

 

 

שתי השאלות הראשונות שהפנתה רום למרואיינות שלה היו מה השם המלא שלך והאם את תמיד משתמשת בו. "אלו שאלות טכניות לכאורה. מלמדים אותנו לחשוב שלכל איש יש שם, ושהשם הוא דבר יציב וקבוע", היא אומרת. "אבל כבר בשלב הזה קיבלתי במקום תשובות קצרות מונולוגים ארוכים, הסברים והתנצלויות, ומהר מאוד הבנתי שהנושא הרבה יותר מורכב ממה שחשבתי".

 

הדילמה סביב החלפת השם לאחר הנישואים נוצרה רק בעשורים האחרונים. עד אז, הנורמה החברתית היתה שלאחר החתונה אשה מחליפה את שם המשפחה שלה לשמו של בעלה. הנורמה נתמכה על ידי מוסדות כמו משרד הפנים, שהחליף את השם אוטומטית עם שינוי הסטטוס ל"נשואה" בתעודת הזהות. עם השנים השינוי נהפך לפחות מובן מאליו עבור נשים רבות, המבקשות לשמור בדרכים שונות ומסיבות מגוונות את שמן מהבית. גם התהליכים הפורמליים השתנו, והיום השינוי במשרד הפנים אינו אוטומטי. ועדיין, למרות ההקלות הביורוקרטיות, קבלת ההחלטה הכל כך אישית אינה תמיד קלה.

 

מיכל רום. "תוצאות המחקרים על אותם קורות חיים שהועברו עם שם אשכנזי ושם ספרדי מוכרים" מיכל רום. "תוצאות המחקרים על אותם קורות חיים שהועברו עם שם אשכנזי ושם ספרדי מוכרים" צילום: עמית שעל

 

רום ניגשה למחקר מצוידת בתפיסת עולם פמיניסטית וגילתה כי לנשים נשואות יש כמה תשובות לשאלה מה השם שלהן בסיטואציות שונות של חייהן. מדובר בסוג של תבנית גמישה. "יותר מחצי מהנשים שראיינתי פצחו בסיפורים שלעתים הן משתמשות בשם המשפחה מהבית, ולפעמים בשם של הבעל, וכשיש ילדים זה בכלל סיפור אחר". רום חשבה שמגוון הזהויות יוצר בלבול, אבל גילתה להפתעתה שרוב הנשים אינן חוות את מגוון השמות כמשהו כאוטי, אלא כהזדמנות.

 

הזדמנות למה?

"יש כאן מעין משחק שמאפשר לנשים גמישות. כשהן רוצות הן יכולות לשמור על הזהות הנפרדת שלהן, למשל בתחום המקצועי, וכשהן רוצות הן נשואות. כך הן שומרות על זירות נפרדות של עבודה ומשפחה. ויש נשים שבכלל לא רוצות 'לנפנף' בזה שיש להן משפחה".

 

מי זאת מיכל גור

 

נושא שם המשפחה העסיק את רום שנים רבות. "זה היה נושא דרמטי אצלנו בבית והטריד אותי זמן רב, עוד לפני שהכרתי את עידן. כשהתחלנו לדבר על חתונה, לא רציתי להיות היחידה בינינו שתוותר על שם המשפחה שלה".

 

אחרי תקופה ארוכה של שיחות על הנושא, הוחלט כי השניים ישנו את שם משפחתם לשם חדש, גור, שהוא ראשי תיבות של שני השמות רום וגרינבאום. "ביום שבו כתבתי במשרד הפנים על הטופס את שם המשפחה החדש, הסתכלתי עליו פתאום ולא הבנתי מי זאת מיכל גור", היא משחזרת. "בסוף ויתרתי. אמרתי לעצמי שכאשר ייוולדו ילדים אני אשנה את השם ונשארתי מיכל רום". בכלל, נושא הילדים הוא גורם מרכזי בכל הקשור לבחירת שם משפחה, וזרז לקבלת ההחלטה.

 

גם הגורם התרבותי משפיע על ההחלטה. "תוצאות המחקרים על אותם קורות חיים שהועברו עם שם אשכנזי ושם ספרדי מוכרים וידוע למי יש יותר סיכוי. עד היום יש נשים שלפי 'אטרקטיביות' שם המשפחה מחליטות אם לשנות את שמן". סיפור על גאווה מזרחית הוא סיפורה של ד"ר גלית סעדה אופיר, שמתה בדצמבר האחרון יום לאחר לידת תאומיה. סעדה אופיר היתה ד"ר לסוציולוגיה באוניברסיטה העברית ופעילה מזרחית פמיניסטית, ועם חתונתה לא רצתה לוותר על שמה מהבית (סעדה).

 

על השם מהבית קשה לעתים לוותר גם מסיבות הקשורות לעבר הרחוק יותר. "נושא השם עדיין קשור לזיכרונות של שואה", מספרת רום. "יש נשים ששמרו על שם המשפחה של הסבא והסבתא שנספו בשואה, וזו הדרך שלהן להנציח אותם".

 

מה תייעצי לכלה שזה עתה נישאה?

"אין דבר נכון לעשות ואין פתרון שמתאים לכולן. אני לא חושבת שאשה צריכה לעשות מה שכולן עושות כי הן הרוב. צריך לבדוק את כל האופציות, ההשלכות, ולהחליט מה מתאים לך כי זה מתאים לך, ולא כי אחרים חושבים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x