$
כלכליסט השנה

"אני לא מבין איך מנכ"ל בית השקעות יכול להיות רגוע"

בראיון ראשון לרגל היבחרו לכלכליסט השנה, רועי ורמוס, מנכ"ל פסגות, מסביר למה הוא צולח את המשבר טוב ממתחריו. הוא מבטיח שנופתע מההתאוששות של המשק הישראלי, מדבר בקדושה כמעט על ניהול סיכונים מושכל, מגלה שהיה מכור למניות כבר בכיתה ב' - וחושב שגליה מאור היתה צריכה לזכות

גולן חזני והדר רז 10:0425.09.08

קשה שלא לחשוב על רועי ורמוס כעל כלכליסט השנה! בקטגוריית הפיננסים. היקף הנכסים של בית ההשקעות פסגות שבניהולו צמח באופן פנומנלי מאז מונה ורמוס לתפקיד: מ־26 מיליארד שקל ל־84 מיליארד שקל, עלייה מדהימה של 58 מיליארד שקל (כולל 19.7 מיליון שקל מנכסיה של קופת הגמל גדיש, שנרכשה בשנה שעברה). נכון שעוד בתי השקעות הגדילו גם הם בשנים האחרונות את היקף הנכסים שהם מנהלים - אבל הצמיחה בפסגות היא פנומנלית, ובשיעור גבוה בהרבה משל האחרים. "אין אף חברה בשוק ההון בישראל שהצליחה לגדול להיקפים שאנחנו גדלנו", הוא מתגאה. "אנחנו החברה היחידה שהנכסים שלה בנקאיים, ואשר הצליחה לגדול בהיקף הנכסים. כל 

החברות האחרות שקנו נכסים מהבנקים ירדו בצורה חדה מאוד".

 

ורמוס קיבל לידיו את בית ההשקעות ב־2006, כשהיה בן 36 בלבד. רשות ניירות ערך החליטה שהמנכ"לית גבי רביד לא תוכל להמשיך בתפקידה, וורמוס, שהיה עד אז מספר שלוש בחברה, נקרא לדגל. "הופתעתי ולא הופתעתי", הוא אומר על מינויו בראיון ראשון מאז. "היתה אי־בהירות אם היא תוכל להמשיך בתפקידה, והבאתי בחשבון שיש סיכוי שאקבל את התפקיד".

 

אחת הסיבות לעלייה המסחררת בהיקף הנכסים שמנהלת פסגות היא מדיניות ההשקעות השמרנית שהוביל ורמוס, שהביאה לכך שהתשואות שהציג בית ההשקעות בשנה קשה זו בלטו לטובה וסייעו בגיוס לקוחות חדשים. המפולת בשוק המניות והאג"ח הקונצרני תפסה את פסגות עם מרכיב קטן יחסית של ניירות ערך מסוג זה, ועם מרכיב גדול משל המתחרים של אג"ח ממשלתי. לא רק שזה איפשר לה לבלוט לטובה בביצועים, אלא גם העניק לה נזילות גבוהה כשהגיעו הפדיונות הגדולים - חשוב במיוחד לגוף שמנהל כמות גדולה מאוד של כספים.

 

קשה להיות ראשון

אף על פי שורמוס הגיע לראש הפירמידה בגיל שבו אחרים עוד חוצבים את דרכם מעלה, הוא מקפיד להדגיש שאינו שחקן יחיד. "הגורם הראשון להצלחה שלנו הוא הצוות", הוא אומר, "והגורם השני הוא היכולת לממש תהליכים בתוך הארגון. האנשים פה משתפים פעולה ומאמינים שיחד אפשר לעשות שינויים, למזג מחלקות, להעביר יחידות. יש גם גיבוי חזק מאוד מבעלי המניות".

 

קשה לשמור על מקום ראשון לאורך זמן?

"קשה יותר ממה שחושבים".

 

ורמוס מקפיד ככלל שלא לדבר על מתחריו, אך לשאלה למה פסגות מצליחה יותר מבתי ההשקעות האחרים הוא משיב: "הלקוחות שונאים להפסיד כסף - ובצדק - ומצפים ממנהל ההשקעות שלהם שינהל את הסיכונים בדרך נכונה. שיהיה זהיר כשצריך. ההבדל הגדול בין פסגות לבין בתי השקעות אחרים הוא שאנחנו מספקים תשואות טובות לאורך זמן עם ניהול סיכונים מושכל, ולזה מצרפים יכולות בכל מגוון ערוצי השיווק והשירות".

 

ורמוס מעדיף להתמקד בהצלחה של פסגות ופחות בו עצמו: "היכולת לצמוח בניגוד למה שקורה בשוק היא הישג של צוות שהולך יחד כבר שנים. המח"מ (משך חיים ממוצע, מונח מתחום איגרות החוב - ג"ח וה"ר) של האנשים בפסגות ארוך מאוד. האנשים פה באים עם יוזמות, חושבים יחד ומחליטים מהר. בשוק תחרותי התכונה החשובה ביותר היא היכולת לקבל החלטות. חייבים לזוז מהר, בהרבה חזיתות, להיות ממוקד ולהבין מה חשוב יותר ומה פחות. צריך להבין גם שחלק מההחלטות יתבררו כשגויות".

 

אילו החלטות שלכם השנה התבררו כלא נכונות?

"נוח לנו מאוד עם כל ההחלטות המרכזיות שקיבלנו. למשל בתחילת השנה הורדנו את רמת הסיכון, אחרי שהבנו שמשבר הסאב־פריים נעשה חמור הרבה יותר. לכן גדיש מדורגת במקום טוב מאוד מבחינת ביצועי הקופות, ולדעתי ניהול הסיכונים שלנו התברר כמוצלח מאוד ואפשר לנו להמשיך לצמוח גם כשגופים אחרים סבלו".

 

ורמוס לא מפסיק לתכנן את העתיד: "אנחנו משלימים תוכנית עבודה ל־2009 בליווי חברת ייעוץ חיצונית, כחלק מתוכנית חמש־שנתית שהדירקטוריון אישר בשנה שעברה. נשמור על יוזמה בהרבה פעילויות שאנחנו עושים, והיתרון שלנו הוא שכחברה לא ציבורית אנחנו לא חייבים לפרט אותן".

 

אתם מתכננים הנפקה?

"כהנהלה אנחנו חייבים למקסם ערך לבעלים, וכל מתכונת שתייצר ערך לקרנות שמחזיקות בנו - יורק, פליינפילד וסנקה - היא רלבנטית. המטרה היא יצירת ערך, ומכירה או הנפקה הן אמצעים ליצירת ערך. יש לנו הרבה מאוד גיבוי מג'רמי (בלנק, מנהל קרן יורק בישראל - ג"ח וה"ר) ומאריק שטיינברג (יו"ר פסגות - ג"ח וה"ר). יש הרבה חשיבה משותפת על אסטרטגיה, ואין לי ספק שחלק משמעותי מההצלחה נובע מעצם היותם שותפים לעשייה".

 

רועי ורמוס, מנכ"ל פסגות רועי ורמוס, מנכ"ל פסגות צילום: עמית שעל

 

העובדה שפסגות היא חברה פרטית סייעה לה לצלוח את המשבר הרחק מעיני המשקיעים, בניגוד לבתי השקעות אחרים שמחויבים לחשוף נתונים. "היכולת של חברה ציבורית להנפיק כמנוף להגדלת בסיס ההון היא יתרון", הוא אומר, "אבל יש עוד הרבה דרכים לגייס הון. לא חייבים להיות דווקא בבורסה".

 

יש לכם תוכניות לקנות בית השקעות?

"רק אם זה יתאים לאסטרטגיה הכוללת של פסגות. למרות שבשנתיים האחרונות בדקנו אפשרויות כאלה, החלטנו שלא לפעול לפיהן, כי הערכנו - ובדיעבד זה התברר כנכון - ששוק ההון בישראל בתקופה שאחרי ועדת בכר יתעצב רק עכשיו, מבחינות מודעות הציבור, ערוצי השיווק ואופי השחקנים. זיהינו שהזירה המרכזית של ההתמודדות שלנו היא פה, ולכן החלטנו להשקיע פה 110%. שוק ההון בישראל עדיין בתהליך התעצבות".

 

גבי נתנה לי את ההזדמנות

ורמוס הצטרף לפסגות כאנליסט ב־1998. "עבדתי באוורגרין, חברה מצוינת שהיה בה מקבץ של כישרונות, וכאנליסט הבנתי ששוק ההון בישראל עומד לפני שינוי גדול מאוד. הבנתי שהעתיד הוא בגופים הגדולים, וששם המשחק הוא יתרון לגודל", אומר ורמוס. "אין ספק שהאוריינטציה שלי היא קודם כל לתחום ההשקעות והמחקר. זה המוצר שאנחנו מוכרים, זה הרקע שלי, אבל צריך לדעת למי לשווק את המוצרים. זו חברה שהמשאב היחיד שלה הוא כוח האדם".

 

ורמוס כבר החליף את גבי רביד בעבר, כשנכנס לנעליה כמנכ"ל פסגות קרנות נאמנות ב־2003. "גבי בנתה תשתית חזקה בפסגות וטיפחה אנשים רבים. היא זו שנתנה לי את ההזדמנות הראשונה להיות מנכ"ל. גבי ודני (זילביגר, בעבר המשנה למנכ"ל של רביד - ג"ח וה"ר) הם אנשים של ערכים ונורמות ברמה הגבוהה ביותר שאני מכיר", הוא אומר.

 

כל בתי ההשקעות בישראל מתמודדים עם הצונאמי שמטלטל את השווקים, ודווקא ורמוס, בגילו הצעיר, מוביל את בית ההשקעות הגדול ביותר. "הצעירים, שעוד לא חוו משברים כאלה, היו מודאגים יותר, אך אין ספק שהניסיון של הוותיקים עוזר. לגופים שחסר בהם הניסיון הזה יהיה קשה לעבור את התקופה".

 

מה דעתך על המצב הכלכלי?

"אני מעריך שכולנו נופתע מהעוצמה ומהיכולת של המשק הישראלי להתמודד עם משבר לא פשוט, ובמובנים מסוימים חסר תקדים בעולם הפיננסי, ובעיקר בארצות הברית. אבל חייבים להבין שהחשיפה של המערכת הפיננסית בישראל - בראש ובראשונה של הבנקים, אבל גם של בתי ההשקעות - למה שקרה בארה"ב, היא מוגבלת. המינוף והאשראי שאליהם נחשפו בנקי ההשקעות שם, הן בבועת הנדל"ן והן בשימוש הקיצוני בנגזרים פיננסיים, יצרו חשיפה לא אחראית בתחום ניהול הסיכונים. בארץ החשיפה מוגבלת. לכן, בשונה ממשבר ההייטק שפגע קשות בכלכלה הישראלית, בשל היותה מוטת יצוא וטכנולוגיה, ההשפעה פה תהיה פחותה. אני מעריך שהמשק הישראלי ימשיך לצמוח גם ב־2009 בשיעור של 2.5%–3%, למרות המשבר. אני חושב שכשיבדקו בדיעבד יגלו שהמערכת הבנקאית התנהגה בדרך קונסרבטיבית ואחראית".

 

כולל בנק הפועלים?

"תיק האג"ח של בנק הפועלים הניב במשך שנים רווחים עצומים לבנק. אני מעריך שלא נראה בישראל שום דבר שמתקרב לנזקים הפיננסיים שהיו בארה"ב, ובעיניי זו תעודת כבוד".

 

אתם חוזרים להגדיל את הרכיב המנייתי במוצרים שלכם?

"מה שקרה לאחרונה ביטא סוג של פאניקה שגילמה המון חדשות רעות, אבל הכלכלה האמריקאית תעבור גם את זה. מבחינתנו, מהשבוע שעבר השוק חזר להיות מעניין. ברור שיהיו עוד אירועים, אבל בשורה התחתונה הצעדים של הממשל האמריקאי משנים את חוקי המשחק. הם לא ייתנו לחברות פיננסיות מרכזיות לפשוט רגל - מה שלא היה ברור עד לפני כמה שבועות. עברנו כבר משברים, אבל מי שהיה זהיר ושמרני מרגיש הרבה יותר נוח עם השווקים".

 

מי ממתחריך עשה מהלך ראוי לשבח השנה?

"השוק בארץ תחרותי מאוד, והרבה מהמתחרים שלנו מתמודדים יפה עם הסיטואציה. אנחנו מאוד מעריכים את האנשים באי.בי.אי בזכות רמת האתיקה בניהול העסק. רון לובש, יו"ר בית ההשקעות פריזמה, מוכיח מנהיגות אמיתית באחריות כלפי העסק, ואקסלנס עשו עבודה מצוינת בתחום השיווק והמודעות הציבורית למותג שלהם".

 

מיהו כלכליסט השנה! שלך?

"ללא ספק גליה מאור. הדרך שבה היא הפנימה את העובדה שניהול סיכונים מושכל הוא שם המשחק הוכיחה את עצמה במשבר הפיננסי, ואני חושב שזה ביטוי ליכולותיה הייחודיות".

 

"הייתי מטורף על מניות"

ורמוס הוא טיפוס טוטלי, שעובד מ־6:30 עד השעות המאוחרות. גם כשמציעים לו לפנטז על תפקיד אחר הוא דבק בפסגות: "אני אוהב מאוד את העבודה, את האנשים, ואין לי תוכניות אחרות", הוא אומר.

 

מה מרגיע אותך?

"אני לא נרגע. הנגיד אמר 'לא משלמים לי בשביל לישון טוב בלילה', וגם אני לא ישן הרבה. אני מנהל 85 מיליארד שקל של הציבור, והם משלמים לי כדי שאזהה את הסיכונים ואגן עליהם. אני לא רגוע. לא מבין איך מנכ"ל של בית השקעות יכול להיות רגוע כשאנשים שמים אצלו את הכסף".

 

מה חלמת להיות?

"תמיד נמשכתי לשוק ההון. כבר בכיתה ב' הכרתי לא מעט מניות, בעיקר מהעיתון. הייתי מוטרף על מניות. כלכלה היא התחום הכי מעניין שיש, ותמיד ידעתי שזה מה שאני רוצה לעשות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x