$
אינטרנט

ויקיפדיה לעולם השלישי: "גישה למידע היא זכות בסיסית"

קול וודהא מביא את האנציקלופדיה החופשית למאות מיליונים שאין להם חיבור אינטרנט. שירות ה-SMS שהוא מציע חושף את העולם השלישי לתכנים חדשים, אבל גם מספק הצצה לתחומי העניין המפתיעים שלהם

הראל עילם 14:3714.04.13

"העולם השלישי הוא לא מקשה אחת, כמו שאנשים חושבים. באוגנדה, למשל, 90% מהאזרחים מקבלים מידע דרך הרדיו. בפיליפינים 92% מכל התקשורת הם דרך הודעות טקסט, ולא שיחות טלפון או דאטה.

בקניה אנשים קונים טלפון חכם כסמל סטטוס, אבל כמעט ולא משתמשים בו. אנחנו צריכים ללמוד כל מדינה ומדינה. אין כאן מקום להנחות יסוד". קול וודהא (Kul Wadhwa), ראש הפרויקט המסקרן Wikipedia Zero, מנסה לספק לכל אוכלוסיית העולם גישה לאנציקלופדיה הפתוחה - גם במדינות העולם השלישי ובאזורים שבהם אין כלל חיבור סלולרי לאינטרנט. בראיון ל"כלכליסט" הוא טוען שגישה למידע צריכה להיות זכות אנושית בסיסית.

 

קול וודהא. תקציב של 600 אלף דולר קול וודהא. תקציב של 600 אלף דולר

 

מידע חופשי להמונים, ללא תלות באינטרנט

 

עם תקציב של 600 אלף דולר וצוות של עשרה עובדים שיושב במשרדי ויקיפדיה בסן פרנסיסקו, וודהא עובד על פיתוח שיאפשר לכל אדם עם מכשיר סלולר לקרוא מאמרי ויקיפדיה מלאים, ללא צורך בחיבור אינטרנט או אפילו רשת סלולר מדור שלישי - חיבור שהוא עדיין מצרך נדיר בחלקים נרחבים בעולם. במקום זאת, מסביר וודהא ל"כלכליסט", הוא יכול לשלוח SMS למספר קבוע ולקבל את המאמר דרך הודעת טקסט בחזרה.

 

משתמשים מקבלים את הודעת ה-SMS בפורמט USSD ומדפדפים בתוך מאמר של עשרות ומאות אלפי מילים - אף על פי שבעצם הם משתמשים בטלפון שלא מסוגל להתחבר לאינטרנט. השירות גם לא מוגבל רק לבעלי מכשירים פשוטים - במדינות רבות משתמשים קונים טלפון חכם כסמל סטטוס, אבל אין להם הכסף, כיסוי הסלולר או היכולת להשתמש בחיבור האינטרנט.

 

וודהא לא רק רוצה לאפשר לאנשים לגשת לוויקיפדיה מכל מקום, אלא גם ללא מגבלה - ובחינם. מסיבה זו הוא מנהל מגעים עם ספקיות סלולר בכל העולם, כדי להפחית את עלויות שליחת ההודעות, כשהמטרה היא לאפשר קבלה שלהן ללא כל תשלום.

 

עשרות ספקיות סלולר כבר הסכימו לכך, וכעת מכסה השירות לא פחות מ־330 מיליון איש ברחבי העולם. בקניה וחוף השנהב, למשל, שם לוויקיפדיה יש שיתוף פעולה עם אורנג', התעבורה לאנציקלופדיה הפתוחה צמחה בארבעת החודשים האחרונים ביותר מ־80%.

 

באוגנדה הכריזה ספקית הסלולר המובילה על קמפיין "ידע בחינם", ופרסמה אותו ברדיו ובמספר גדול של אוניברסיטאות.

 

התעבורה לאתר הוכפלה

 

"האתגר הוא למצוא את השותפים הנכונים. אני כרגע מסתובב בכל רחבי אפריקה, בזמן ששותף אחר שלי מסתובב בהודו ובאסיה. עבור ספקיות סלולר רבות הודעות טקסט הן עדיין מקור הכנסות משמעותי, וזהו מכשול לפרויקט ששואף לספק את המידע בחינם", אמר.

 

מאז השקת התוכנית באוקטובר האחרון התעבורה במדינות המתפתחות לוויקיפדיה הכפילה את עצמה. הנתון הזה קריטי: ברוב מדינות אפריקה והודו למשתמשים אין גישה למחשבים אישיים או חיבור פס רחב, אבל לכולם יש טלפון סלולרי.

 

תשע מתוך עשר המדינות עם שיעור גלישת הסלולר הגבוה ביותר בוויקיפדיה הן מאפריקה, כאשר בראש מככבת ניגריה עם 53%. לשם השוואה, השיעור בבריטניה עומד על 17% בלבד.

 

במדינות מתפתחות יש הרבה מאוד חשיבות לשפות מקומיות. יש לכם תוכניות בנושא?

"כרגע אנחנו עובדים באנגלית בלבד. אנחנו בהחלט מקווים לתמוך בעוד שפות, אבל זה דורש לא מעט ניסוי וטעייה, והרבה יותר עבודה. לוקליזציה זה אחד הדברים הכי קשים. התנסינו, למשל, בערבית, וזה ממש קשה.

 

"יש עוד רשימה ארוכה של רעיונות שאנחנו עובדים עליהם. כיום אנחנו לא אוספים מידע על משתמשים כי זה עומד בניגוד לתפיסת הפרטיות שלנו. אז אנחנו רוצים לעשות קמפיינים ושאלונים בשביל להבין את המשתמשים שם ואיך הם רואים את ויקיפדיה. יש הרבה מאוד דברים שאנחנו עדיין לא יודעים".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x