$
חדשות טכנולוגיה

בלעדי לכלכליסט

דרישה בקואליציה להגביל פעילות המאגר הביומטרי לחמש שנים

הסתייגויות שהגישו חברי כנסת מטעם ישראל ביתנו דורשות למחוק את כל המידע שהצטבר במאגר לאחר חמש שנים ולהגביל משמעותית את גישת המשטרה אליו במהלך פעילותו

עומר כביר 14:0823.02.17

בקואליציה דורשים להגביל את פעילות המאגר הביומטרי לחמש שנים בלבד, שלאחריהן יימחק כל המידע ששמור בו – כך לפי הסתייגויות שהגישו חברי כנסת מטעם ישראל ביתנו לחוק המאגר הביומטרי, ושהגיעו לידי "כלכליסט". בנוסף לביטול המאגר, דורשים הח"כים מישראל ביתנו להגביל גם את גישת המשטרה אליו במהלך תקופת פעילותו.

 

בשבוע הבא עתידה ועדת הכנסת המשותפת, שמפקחת על פעילות המאגר הביומטרי להתחיל לדון בהסתייגויות השונות שיגישו חברי הוועדה להצעת החוק, שאמורה להפוך את ההצטרפות למאגר הביומטרי לחובה לכלל אזרחי ישראל.

 

פיילוט המאגר הביומטרי. התנגדות מהותית בקואליציה פיילוט המאגר הביומטרי. התנגדות מהותית בקואליציה צילום: עמית שעל

 

נציגי האופוזיציה צפויים להגיש הסתייגויות רבות בדרישה לבטל את המאגר לחלוטין או להגביל משמעותית את פעילותו. ואולם, ההסתייגויות שמגיעות מחברי הקואליציה חשובות יותר, משום שיש להן פוטנציאל רב יותר להביא לשינוי אמיתי בהצעת החוק. וההסתייגויות הסיעתיות שהגישו הח"כים יוליה מלינובסקי, רוברט אילטוב, חמד עמר ועודד פורר מישראל ביתנו מבטאות את ההתנגדות המהותית הרחבה ביותר בקואליציה לאופן פעילות המאגר הביומטרי, כפי שהיא מופיעה בהצעת החוק כיום.

 

לפי ההסתייגות החשובה ביותר, פעילות המאגר הביומטרי תוגבל לחמש שנים בלבד. נוסח הצעת החוק העדכני עוסק במאגר שמכיל תמונות פנים בלבד. לצדה, מובאת לאישור הח"כים גם הוראת שעה לחמש שנים, שעוסקת בצירוף טביעות אצבע למאגר על בסיס וולנטרי. לפי ההסתייגות שהגישו הח"כים מישראל ביתנו, עם פקיעת הוראת השעה יבוטלו הפרקים בחוק שעוסקים בפעילות המאגר הביומטרי. קרי – אם תאושר הסתייגות זו, בתום חמש שנים לא ניתן יהיה עוד להפעיל את המאגר הביומטרי ותידרש מחיקת כל המידע שמאוכסן בו.

 

על מנת להקשות על המשך פעילות המאגר באמצעות הארכת הוראת השעה מעבר לחמש שנים, מבקשת הסתייגות נוספת למחוק את הסעיף שמאפשר לשר הפנים להאריך אותה בחמש שנים נוספות. משמעות הסתייגות זו היא שלאחר חמש שנים ניתן יהיה להאריך את פעילות המאגר רק בהליך חקיקה ראשי, כלומר באמצעות ניסוח והגשת הצעת חוק חדשה שתידרש לעבור את כל שלבי החקיקה המקובלים.

 

לצד הדרישה לבטל את המאגר לאחר חמש שנים, הגישו ארבעת הח"כים גם הסתייגות שנועדה להגביל את איכות המידע שמאוחסן בו, ושקובעת שתמונות הפנים שיישמרו במאגר יהיו באיכות שלא יכולה לשמש לזיהוי אדם באופן ממוחשב או ממוחשב בחלקו.

 

כן הם מבקשים להגביל את הגישה של המשטרה למאגר. בפרט, לבטל את הסעיף בחוק שמאפשר לשוטר ליטול אמצעי זיהוי ביומטריים ולקבל תוצאות זיהוי גם בהליך שאינו מחייב קבלת צו בית משפט. לחילופין, מבקשים הח"כים לאפשר זאת רק במקרה של חשד לביצוע עבירה מסוג פשע, ורק באישור של נשיא בית משפט מחוזי או שופט שהוסמך לכך מטעמו. במקרה של סירוב השופט, ניתן יהיה לערער על החלטה זו רק לבית המשפט העליון.

 

הסתייגויות אלו מגבילות באופן ניכר את יכולת המשטרה להשתמש במאגר. הן סותמות פרצה מסוכנת שבנסיבות מסוימות אפשרה למשטרה לקבל תוצאות זיהוי גם ללא צו בית משפט, מעלים את הסמכות השיפוטית למתן צווים כאלו מבית משפט השלום לבית המשפט המחוזי, ומצמצמים את העבירות שבגינן ניתן להיעזר במאגר הביומטרי. אף שלא מדובר בחסימה כוללת של הגישה המשטרתית למאגר, אם יאושרו ההסתייגויות, היכולת לקבל מידע מהמאגר תוגבל משמעותית, ותעשה תחת פיקוח הדוק הרבה יותר.

 

הסתייגויות נוספות מטעם ישראל ביתנו מחייבות מתן הסבר קולי (בין אם באמצעות הקלטה ובין אם מפי הפקיד) לאזרח בבואו להוציא תעודה ביומטרית, ומחייבות שההסבר יינתן בשפה שאותה ייבחר האזרח.

 

ח"כ יוליה מלינובסקי ישראל ביתנו ח"כ יוליה מלינובסקי ישראל ביתנו צילום: דוברות ישראל ביתנו

 

את גיבוש ההסתייגויות הסיעתיות הובילה ח"כ יוליה מלינובסקי. לאורך הדיונים שנערכו בשבועות האחרונים על הצעת החוק דרשה מלינובסקי תשובות מהותיות וישירות בשלל נושאים.

 

״המדינה צריכה לעשות את המקסימום בכדי לאבטח את מאגרי המידע ולכן חשוב שהמאגר יהיה מוגבל בזמן והנתונים לא ישמרו אחרי חמש שנים, בכדי שהמידע שנצבר במאגר יהיה מוגבל", אמרה מלינובסקי ל"כלכליסט". "כמו כן, חשוב שתהיה שקיפות מלאה ויונגש המידע בנושא הנפקת התעודות הביומטריות לאזרחים. האזרח צריך להיות מודע לכל ההשלכות, היתרונות והחסרונות שבהנפקת תעודה זו. המידע צריך להיות שקוף ומונגש בשפות שונות. הטענות על אי יכולת הפקידים להעביר את המידע בעל-פה לתושבים המגיעים לחתום על איסוף פרטיהם במאגר לא מקובלת עליי. יועיל בטובו משרד בפנים להקליט הסברים בעברית, אנגלית, רוסית, צרפתית, אמהרית וערבית ולהשמיע אותם לתושבים. בנוסף, קיים צורך מהותי להגביל את הגישה של המשטרה למאגר הביומטרי בכדי לצמצם ככל הניתן את הפגיעה בזכויות הפרט״.

 

היועץ המש

פטי של התנועה לזכויות דיגיטליות, עו"ד יהונתן קלינגר, אמר: "הסתייגויות סיעת ישראל ביתנו מוכיחה שוב שנושא המאגר הביומטרי חוצה מפלגות, ושיש בקואליציה קולות חזקים הקוראים לעצור את המאגר הביומטרי ואת הטירוף והסכנה. צמצום זה אינו מספיק כדי לעצור את המאגר, אבל יש בו כדי להקטין את הסיכונים, ואף במעט. אנחנו קוראים לשר הפנים לעצור את המאגר הביומטרי, ולבטל את הפרויקט המיותר הזה, עכשיו שברור שכל סיעות הבית מתנגדות למאגר ומלבד עובדי משרד הפנים ורשויותיו אין אדם שרוצה את המאגר הביומטרי".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x