$
חדשות טכנולוגיה

ניתוח כלכליסט

הרגע שבו השידורים החיים בפייסבוק וטוויטר ניצחו את ערוצי הטלוויזיה

מי שצפה בשבת לפנות בוקר בשידורי הטלוויזיה קיבל לא רק את השידורים המסורתיים, אלא גם שידורי וידיאו שגולשי פייסבוק צילמו. הדמוקרטיה החלקית של ארדואן ניצלה לא מעט הודות לדמוקרטיזציה של הרשת

עומר כביר 07:1717.07.16

שבת, 01:02 לפנות בוקר. זה הרגע שבו ניצחו הרשתות החברתיות את התקשורת המסורתית. מי שצפה בשעה זו בשידורי הטלוויזיה מההפיכה הצבאית בטורקיה קיבל לא רק את השידורים שצולמו בידי צוותים מקצועיים והועברו בניידות שידור משוכללות ומערך משדרים מתקדם — אלא חזה גם בשידורי וידיאו שגולשי פייסבוק צילמו והעבירו בפלטפורמת השידורים החיים של הרשת החברתית.

 לא היתה זו הפעם הראשונה שבה דיווחים ברשתות החברתיות שיחקו תפקיד דומיננטי באירוע חדשותי מתגלגל. גולשי האינטרנט כבר יודעים שכדי לקבל עדכונים מהירים וחמים מהשטח הולכים קודם כל לרשתות החברתיות. זה קורה דרך קבע באסונות טבע ובמהפכות עממיות כמו האביב הערבי או ההפיכה הירוקה באיראן ב־2009: דיווחים, תמונות וסרטונים מספקים תמונות מצב לא מסוננת, ולעתים בעלת אמינות בעייתית, זמן רב לפני הגעת המידע לתקשורת הממוסדת.

 

 

הפעם לסיקור החי של ניסיון ההפיכה בטורקיה הצטרף גורם נוסף ומשמעותי שלא היה קיים באירועים אחרים: פלטפורמות שידורי הווידיאו החיים ברשתות החברתיות, ובמיוחד זו של פייסבוק. הפלטפורמות נמצאות בשטח כבר כמה זמן — פריסקופ של טוויטר הושקה במרץ 2015 וזו של פייסבוק, שמכונה פשוט Facebook Live, הושקה לכלל הגולשים באפריל האחרון. בתקופה זו הצליחו השתיים לעלות לסדר היום התקשורתי נושאים חשובים הודות לתקריות מסעירות שהועברו בשידור חי, כמו ירי למוות של חשוד בידי שוטרים בארה"ב.

 

אירועים אלו סייעו למצב את הפלטפורמות כמקור לדיווחים חדשותיים גולמיים בזמן אמת. אבל עד כה היה מדובר בדיווחים ספורדיים ונדירים. ההפיכה הצבאית בטורקיה יצרה משהו אחר. מאות גולשים טורקיים העבירו שידורים חיים בו־זמנית מחלקי המדינה השונים, וגם חסימת הגישה החלקית לפייסבוק, טוויטר ויוטיוב לא הצליחה לעצור את שטף השידורים. גולשים אחרים יכלו למצוא את השידורים בקלות הודות למפה האינטראקטיבית של פייסבוק, שמציגה בזמן אמת את השידורים החיים שמועברים ממקומות שונים בעולם.

 

זה אולי השינוי החשוב ביותר: דיווחים בזמן אמת תמיד היו ברשתות חברתיות, אבל כדי להגיע אליהם הגולש צריך להיות במעגל החברתי הקרוב של מוסר הדיווחים, או לחכות שהדיווח יזכה לתפוצה ויראלית. כך מרבית הגולשים נחשפו לדיווחים, שלמרות הפוטנציאל החופשי שלהם עברו דרך מסננת כלשהי, ורק מי שהשקיע יכול היה להגיע למקורות הראשוניים ונטולי הפילטרים — דבר קשה מיוחד בעת אירוע שמתרחש במדינה שבה השפה המדוברת אינה מוכרת לגולש.

 

המפה החיה של פייסבוק מאפשרת לכל משתמש יכול לבחון היכן יש שידור חי, להתחבר ולדפדף בין השידורים. מי שעשה זאת זכה לתמונה חיה, נטולת־פילטרים ומרובת מוקדים של אירועי ההפיכה. בשידור אחד, אזרחים עטופי דגלים צועדים ברחוב. באחר, מאות מפגינים צועקים ומנופפים בדגלים. בשידור נוסף נשמעים קולות ירי ברחובות, ובאחר גולש מתרגם לשפת הסימנים את הנאמר בבערוץ חדשות מקומי. הרוב בטורקית, אבל יש דימויים ויזואליים שלא מצריכים שום הסבר נוסף.

 

הקלות שבה ניתן להעביר ולקלוט דיווחי חדשות מעודכנים מגביר את האיום שמהוות הרשתות החברתיות על שידורי הטלוויזיה המסורתיים. למה לעבור לערוצי חדשות שמריצים בלופ שלושה קטעי וידיאו קצרים מסוכנויות הידיעות כרקע לקשקושי פרשנים באולפן, כשאפשר לקבל תמונה חיה ואמיתית מהשטח, באדיבות אנשים שנמצאים בלב האירוע החדשותי. תובנה זו לא חמקה מערוצי הטלוויזיה הבינלאומיים, שמיהרו לשלב את השידורים החיים מהרשת בדיווחים השוטפים והעשירו את הדיווח החדשותי בשעות הראשונות.

 

השידורים החיים של הגולשים הם לא חזות הכל, וספק אם יוסיפו להוות גורם משמעותי עם הימשכות האירועים. בימים הקרובים, ככל שיותר עיתונאים זרים יגיעו לטורקיה והתמונה תתבהר תגיע שעתם של כלי התקשורת המסורתיים. אלו יוכלו לספק דיווחי עומק ופרשנויות מלווים בצילומים איכותיים לצד ניתוחים מקיפים על האירוע והשלכותיו, תוך מתן דגש לזווית המקומית המשתנה בהתאם למדינת האם של כלי התקשורת.

 

שידורים חיים של גולשים לא מסוגלים לספק תחליף לתמונת העומק ולהקשר שמספק כלי תקשורת מבוסס לאורך זמן. אבל בכל הקשור לדקות והשעות שלאחר פרוץ אירוע חדשותי מתגלגל, הרגעים שבהם המידע דל ולא ברור מה קורה — ניסיון ההפיכה הצבאית בטורקיה הוא רגע מכונן. הרגע שבו במובנים רבים שידורי הטלוויזיה המסורתיים הפכו מיותרים, הרגע שבו כל גולש יכול ליצור לעצמו ערוץ חדשות עם עשרות כתבים שמספקים בכל רגע מידע עדכני חסר תחליף.

 

ערוצי חדשות לא יכולים להציע תחליף לעושר המידע הזה. אבל הם יכולים למנף אותו, באמצעות אגרגציה חכמה של השידורים ותיווך המידע שבהם לצופים בתרגום או הסבר. אם לא ישכילו לנצל את הפלטפורמה החדשה כדי לספק תמונה רחבה יותר, הם עלולים לגלות שבאירועים הבאים יותר ויותר צופים מעדיפים בשעות הראשונות לקבל את המידע ישירות מהגולשים בשטח, ולחזור למדיה המסורתית רק אחרי שהתמונה התייצבה, כדי להבין את ההשלכות של מה שראו בפייסבוק.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x