$
חדשות טכנולוגיה
טכנולוגי מאקרו ראש כתבה HEADER

מאקרו טכנולוגי

לא צריך אפליקציה בשביל זה

ההחלטה של גוגל לעודד יצירת גירסאות רזות שאינן דורשות התקנה לאפליקציות אנדרואיד היא הצעד האחרון בניסיון לדכא הורדה והתקנה של אפליקציות מיותרות. אתרי אינטרנט מספקים פונקציונליות טובה בהרבה

רפאל קאהאן 11:1709.06.16

"זה נשמע נורא!" הזדעק בן טרט, לשעבר המעצב הראשי של הממשל הדיגיטלי בבריטניה, לאחר שנשאל מה דעתו על כך שעיר באינדונזיה הודיעה על יעד פיתוח של 300 אפליקציות בשנה לטובת שירותים לאזרח. הגישה של טרט פשוטה: אפליקציות לא מתאימות לכל דבר ולפעמים הן ממש לא מתאימות, כמו במקרה של שירותים דיגיטליים לאזרחים. "הוריתי על חרם אפליקציות בשירות הדיגיטלי", הוסיף טרט, שהשירות שבראשו עמד מקביל לפרויקט מרכב"ה, פרויקט המחשוב של ממשלת ישראל.

 

רוב שירותי הממשלה הבריטית זמינים באופן שקוף דרך אתרי אינטרנט שמותאמים לעבוד דרך כל דפדפן או מכשיר בלי כל צורך באפליקציה. וההיגיון שמנחה את המדיניות הזו לא אופייני לטרט בלבד ואינו מוגבל לשירותי ממשל. גוגל הודיעה בכנס המפתחים האחרון שלה שבכוונתה לאפשר להריץ מעין גירסאות רזות של אפליקציות אנדרואיד המכונות Instant Apps שאינן דורשות התקנה על גבי המכשיר.

 

 אפליקציות. הפיתוח יקר פי שלושה משל אתר עם פונקציונליות זהה אפליקציות. הפיתוח יקר פי שלושה משל אתר עם פונקציונליות זהה צילום: בלומברג

 

כמו ממשלת בריטניה, גם גוגל הבינה שבעידן מחשוב הענן אין צורך להעמיס על מכשירי המשתמשים שלא לצורך. טכנולוגיות האינטרנט השתכללו ומאפשרות היום לבצע חלק גדול מהמטלות שעד לפני מספר שנים באמת היה צורך באפליקציה ייעודית כדי לבצע אותן. כך יוצא שבמקומות רבים שולטת הגישה ששואלת האם באמת צריך אפליקציה לכך, בפראפרזה על הסלוגן הוותיק של אפל.

 

אפליקציות סובלות מבעיות שהופכות אותן ללא מתאימות בעליל עבור שירותים מסויימים. למשל, אפליקציות צריך לעדכן. כל הזמן. והן דורשות תחזוקה שוטפת. למעשה, אלא אם מדובר בשמירה של מידע באופן מקומי על גבי מכשיר המובייל או בהרצת תהליכים שדורשים ניצול מירבי של משאבי החומרה במכשיר דוגמת משחקי תלת־ממד - לאפליקציות שמותקנות מקומית אין שום יתרון על פני שירותים מקוונים שרצים על גבי אתר אינטרנט.

 

חיסרון אבטחתי מובנה

בכל הקשור לאבטחת מידע, האפליקציות נמצאת בעמדת נחיתות מובנית. אבטחת אתר אינטרנט תמיד תהיה יעילה יותר מאשר אבטחה מקומית, מאחר ואתר שמאוחסן בשרתים של מרכז נתונים נהנה מטכנולוגיות אבטחת מידע מתקדמות בהרבה ממחשב או סמארטפון. המעקב אחרי מה שנכנס ויוצא מהשרת אמין הרבה יותר מכל מה שתדע לבצע אפליקציית אנטי־וירוס או פיירוול. זה אומר שהמידע האישי של המשתמש יושב במקום מאובטח יותר וזה חשוב מאוד.

 

 אלא אם מדובר בשמירת מידע מקומי או בתהליכים שדורשים ניצול מירבי של משאבי החומרה במכשיר - לאפליקציות מקומיות אין שום יתרון על אתר אלא אם מדובר בשמירת מידע מקומי או בתהליכים שדורשים ניצול מירבי של משאבי החומרה במכשיר - לאפליקציות מקומיות אין שום יתרון על אתר איור: ערן מנדל

 

למעשה, לפי שורה של מחקרים שהתפרסמו בשנים האחרונות האפליקציות שמותקנות על גבי המכשיר מהוות את אחת מנקודות התורפה העיקריות שלו. זאת מאחר שמפתחים רבים לא טורחים או פשוט לא יודעים איך לאבטח כיאות את המוצר שלהם.

 

עבור המשתמש, השורה התחתונה היא פשוט פונקציונליות ונוחות שימוש. ואין דוגמה טובה יותר לכך מאשר שירותים דיגיטליים. אף שגופים דוגמת ביטוח לאומי, משרד התחבורה ומשרד הפנים מעניקים שירותים מקוונים לאזרחים רבים מדי יום, המשתמש הבודד נדרש לשירותיהם רק לעתים רחוקות. לכן אין לו שום צורך באפליקציה שתתפוס שטח אחסון ומסך יקרים על גבי המכשיר שלו.

 

פער מהותי בעלויות

באופן דומה גם שירותים דיגיטליים של רשויות, מוסדות בריאות, חברות ביטוח ואפילו שירותי קמעונאות מקוונים עדיף שיוצעו באמצעות אתרי אינטרנט ולא אפליקציות ייעודיות. אפליקציות נדרשות עבור שירותים ייחודיים שאתר אינטרנט לא מסוגל או מתקשה לספק, דוגמת שירותי ניווט, משחקים, הפעלת קבצי מדיה, יצירת תוכן או שירותי צ'ט ומייל. עבור פעולות פשוטות כמו צפייה בחיסכון הפנסיוני או שינוי כתובת במשרד הפנים או בעירייה אין צורך באפליקציה ייעודית.

 

נקודה נוספת היא עלות הפיתוח: מחיר הפיתוח של אפליקציה יכול להגיע עד לפי שלושה יותר מפיתוח אתר בעל פונקציונליות דומה. וגם לאחר הפיתוח הראשוני, עדכון ותחזוקת האתר עדיין זולים משמעותית משל אפליקציה, שצריך לפתח ולעדכן כל העת, להתאים אותה לשינויים בפלטפורמות של אייפון ואנדרואיד ולגדלי המסכים במכשירי המובייל השונים. בשורה התחתונה מדובר בכאב ראש רציני, אז במקום לבזבז את הכסף על פיתוח של אפליקציה, תנו לנו אתרי אינטרנט. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x