$
הייטק והון סיכון

ניתוח כלכליסט

הסיפור של מובלי: כשמייסד החברה קיבל צעצוע חדש

איך התנפצה ההבטחה של אפליקציית שיתוף התמונות מובלי ומה זה אומר על משה חוגג, נער החידות של תעשיית הסטארט־אפ בישראל, שרגע אחרי הפיטורים בתל אביב המריא ללונדון להשקת מכשיר סלולרי מאובטח וחכם שיעלה 54 אלף שקל

אסף גלעד, מאיר אורבך ורפאל קאהאן 08:3801.06.16

היזם הסדרתי והמשקיע משה חוגג השיק אתמול באירוע חגיגי בלונדון את "סולרין" - טלפון יוקרתי שאותו בנה במסגרת החברה שהקים, סירין לאבס. באירוע הציג חוגג את הטלפון המאובטח שנועד לשרת אנשי עסקים וממשל שיכולים להרשות לעצמם מכשיר חכם בעלות של 54 אלף שקל, טלפון שבפיתוחו הושקעו לדבריו 72 מיליון דולר על ידי הרשת החברתית הסינית רנרן (Renren) ועל ידי קינס רקישב, איש עסקים קזחי ובנו של חמיט רקישב, תעשיין בכיר במדינה ולשעבר ראש לשכת התעשייה והמסחר המקומית. רקישב, שהוא גם חתנו של שר ההגנה של קזחסטן, גילה כי פרצו למכשיר החכם שלו, ולכן שכנע את שותפו הישראלי לעסקים, חוגג, להקים חברה לייצור של טלפונים מאובטחים.

 

האירוע הנוצץ בלונדון רחוק שנות אור מגורלה של חברה אחרת של חוגג, מובלי, חברת הסטארט-אפ שהקים ב-2010. בשבוע שעבר נאלץ חוגג לסגור את מרכז הפיתוח הישראלי של מובלי בתל אביב, דה פקטו מרכז העצבים של החברה והמקום שבו היא עוצבה ופותחה. הפיטורים כללו אמנם 15 עובדים בלבד בשבוע שעבר, אך היתה זו חוליה נוספת בשרשרת של עזיבות ופיטורים בחברה שכל ניסיונותיה הרבים להתרומם לא צלחו.

 

בדיוק לפני שנה העסיקה החברה 72 עובדים, מהם 55 בישראל והשאר במרכזי פיתוח בקייב, לוס אנג'לס וניו יורק. כעת, על פי ההערכה, היא מעסיקה עובדים רק בקייב. רוב העובדים בארה"ב עזבו בקיץ האחרון. יותר מ־50 העובדים בישראל עזבו או פוטרו מאז אוגוסט שעבר, וכיום לא נותר הרבה ממובלי למעט אפליקציית גלקסיה, שמהווה שינוי מהותי ביחס למוצר המקורי.

 

מתוך השקת קמפיין סולרין מתוך השקת קמפיין סולרין צילום: SOLARIN

 

חוגג, יזם סדרתי שהיה מוכר קודם לכן כמייסדה של Web2sport, רשת חברתית שאפשרה לאוהדים להיות מעורבים בניהול הקבוצה שלהם ושנמכרה לערוץ הספורט ב־2008, הקים את מובלי בעקבות רעיון שעלה לו בהופעה של אביב גפן. חוגג לדבריו שם לב לכמות הטלפונים החכמים שצילמו באותה הופעה, וביקש להקים אפליקציה שתאפשר למשתמש לסייר בין תמונות וסרטונים מאירוע המוני. בעוד שאינסטגרם המתחרה, שהוקמה רק כמה חודשים לפני מובלי, איפשרה שיתוף פשוט של תמונות וסרטונים, מובלי הציעה אפשרות לסייר בין תמונות רבות של אותו אירוע ולחפש מדיה לפי זמן ומקום. בהמשך הדרך אימצה אינסטגרם את שיטת ההאשטגס ואפשרה תכונות דומות לאלה של מובלי. אבל בעוד שאינסטגרם נמכרה במיליארד דולר לפייסבוק, מנהלת כיום כ־400 מיליון משתמשים חודשיים פעילים ועדיין נחשבת לרשת חברתית צומחת, מובלי מעולם לא עברה את רף 23 מיליון המשתמשים, שהתרכזו ברובם בדרום אמריקה.

 

חוגג עם לאונרדו דיקפריו (מימין) חוגג עם לאונרדו דיקפריו (מימין)

 

מלאונרדו עד קרלוס

 

בתחילת הדרך הכל נראה ורוד. אינסטגרם רק החלה לפעול ומובלי צברה קהילת משתמשים נאמנה. רשימת המשקיעים היתה יוצאת דופן: כוכב הקולנוע לאונרדו דיקפריו נתן 4 מיליון דולר ובהמשך הצטרפו ידוענים נוספים כמו השחקן טובי מגווייר, הטניסאית סרינה וויליאמס, וספורטאי העבר לאנס ארמסטרונג, שהשקיעו יחד עוד 2.5 מיליון דולר. בהמשך הצטרף כמשקיע שותפו של חוגג לעסקים קינס רקישב, כאמור מאנשי העסקים העשירים בקזחסטן, והשקיע במובלי 22 מיליון דולר. בשנת 2013 הוביל המיליארדר המקסיקני קרלוס סלים סיבוב השקעה של 60 מיליון דולר. סלים הוא בעלי מוביל, אחת ממפעילות הסלולר הגדולות בדרום אמריקה וכחלק מסיבוב הגיוס התחייב להפיץ את מובלי בקרב 250 מיליון משתמשי הרשת בדרום אמריקה, דבר שחיזק משמעותית את מעמדה של האפליקציה ביבשת עד היום. אתר החדשות הטכנולוגיות טקראנץ' העריך אז את שוויה של מובלי בכמיליארד דולר.

 

אלא שלמרות שגייסה 86 מיליון דולר, מובלי התקשתה לספק את הסחורה למשקיעים ולמשתמשים. היא צברה משתמשים חדשים בקצב עולה אך היתה חסרה במודל כלכלי, ולאחר הצלחת אינסטגרם ורכישתה בידי פייסבוק ב־2012 כבר היה ברור שמובלי כאפליקציית תמונות נמצאת בעמדת נחיתות, ובחברה החלו לחשוב על כיוונים מסחריים ומוצרים נוספים. משנת 2014 החלו במובלי להקים מיזמים טכנולוגיים בזה אחר זה, שנזנחו כולם בסופו של דבר.

 

ב־2014 רכשה מובלי את חברת Pheed האמריקאית, שהקים היזם הישראלי עודד קובו, בנו של איש העסקים בבו קובו וכיום בעלי חברת האפליקציות Shelanoo. פיד הייתה אפליקצייה שמאפשרת לשתף טקסט, תמונות, וידיאו ושידורים חיים בין משתמשים. ייחודה היה טמון במודל המונטיזציה שלה: היא אפשרה לבעל ערוץ תוכן כלשהו לגבות תשלום על צפייה בתוכן, בין אם במודל של מנוי חודשי או במודל לפי משך הצפייה. במובלי חשבו על הפיכת פיד לערוץ חדשות אך כשנה לאחר הרכישה המוצר נסגר ומרבית עובדיו פוטרו או עזבו. על פי אתר טקראנץ', פיד נרכשה מידי קובו ועמיתיו בכ־40 מיליון דולר תוך הבטחה של חוגג כי ימשיך להשקיע עוד כ־10 מיליון דולר בפיתוח החברה.

מיד לאחר מכן הקימו במובלי פלטפורמת תוכן נוספת בתשלום, Slant news, שירות שמאפשר לכותבי תוכן להשתתף ברווחים מפרסום ונוסד בידי העיתונאי הישראלי לשעבר אבירם אלעד ואמנדה גוטרהם, עורכת לשעבר בהאפינגטון פוסט. החל מאוגוסט בשנה שעברה פוטרו גם כמה עובדי סלאנט ובהמשך פוטרו עורכי השירות בניו יורק במהלך חודש אפריל האחרון והשירות חדל לפעול.

 

ההסתבכות עם פייסבוק

 

סגירת השירות של סלאנט מצטרפת לסגירה של שני שירותים נוספים של החברה שדווחו בעבר: מיראז', שירות דמוי סנאפצ'ט שמאפשר למשתמשים לתקשר באמצעות תמונות שנעלמות בתוך שניות, וסגירת שירות Eyein, עליו דיווח לראשונה 'כלכליסט', שירות שביקש לייצר הכנסות תוך הסתמכות דווקא על האפליקציה המתחרה אינסטגרם. לפי הצהרותיה של מובלי ל'כלכליסט' בשנת 2015, מרבית הסכום שהושקע במובלי הושקע בפעילות המסחרית של Eyein, שירות שאפשר לאמצעי תקשורת להתחלק בהכנסות מפרסום על בסיס תמונות ופוסטים של משתמשי מובלי ואינסטגרם. הרעיון היה פשוט: מובלי הציעה תוסף לאתרי חדשות שיציג תמונות גולשים מאירועים חדשותיים בהתבסס על מערכת משיכת התמונות של EyeIn ולצדן פרסומות רכות בסגנון התמונות הללו. בכיר בחברת מובלי טען בעבר כי בידי EyeIn הסכמים עם שישה אתרי חדשות, ובהם הפינגטון פוסט, Vice ואתר הספורט One. למעשה, פרויקט EyeIn היה אמור לספק למובלי את מנוע המונטיזציה שלה.

 

אלא שההחלטה לעשות שימוש בנכסים של משתמשי פייסבוק, שהם רבים יותר מאלה של מובלי באופן משמעותי, ולייצר על בסיסם הכנסות היתה החלטה אומללה. כצפוי, מיד לאחר ההחלטה של פייסבוק בעלת אינסטגרם שלא לאפשר לשירות למשוך תמונות מאינסטגרם, נפגשו בכירי מובלי עם נציגי פייסבוק בסן פרנסיסקו. אנשי מובלי טענו כי הם אינם מפרים את התקנות של אינסטגרם, אך אנשי פייסבוק לא נמלכו בדעתם וחודשיים לאחר ההשקה החלה מובלי בפיטורי עובדים מתוך הפרויקט.

 

הפסיקו עם ניקורי העיניים

 

בניגוד לתדמית הנוצצת של חוגג, המשרדים ואווירת העבודה במובלי לא היו שונים בהרבה מכל חברת הייטק סטנדרטית. חוגג מיעט להופיע בהם, והעבודה מנוהלת בפועל על ידי עידו שדה, סמנכ"ל התפעול שהוא גם בעל מניות בחברת ההשקעות של חוגג ורקישב, סינגולריטים, כך על פי רשם החברות. בעבר המשכורות בחברה היו גבוהות משמעותית משאר בתעשייה ועד לאחרונה שילמה מובלי כ־20%-10% יותר ביחס למקובל בשוק. בעבר אף דווח על שכבת עובדים שקיבלה משכורות גבוהות של עשרות אלפי דולרים בשנה, על רכבי יוקרה שהסתובבו במקומות החנייה של החברה ובנסיעות מפנקות לחו"ל, אך מקרים אלה כמעט ונעלמו מהתרבות הארגונית של החברה בשנים האחרונות עם הקשיים שהגיעו.

חוגג לא הקדיש את כל זמנו לחברה, אלא הקים במקביל לניהולה את קרן סינגולריטים שגייסה עד כה 152 מיליון דולר משותפו העסקי רקישב ומענקיות אינטרנט סיניות כמו רנרן וטנסנט ובה היו מעורבים בעבר ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט ועד המדינה בפרשת אי.די.בי עדי שלג. על פי רשם החברות, בעלי המניות בחברה כיום הם משה חוגג, עדי שלג, ועידו שדה, סמנכ"ל התפעול של מובלי. כיום מושקעת סינגולריטים בכ־33 חברות בהן Storedot, חברת הננוטכנולוגיה Storedot, חברת שירותי העיצוב Webydo, חברת משקפי המציאות הרבודה InfinityAR, וממשק הדואר האלקטרוני החדש של מייסד וואלה ארז פילוסוף. לאחרונה הודיע חוגג על האטה זמנית בהשקעות הקרן בעטיו של המשבר הכלכלי בסין אך כמה שבועות לאחר מכן פרסם את ההשקעה בסירין לאבס שככל הנראה נסגרה לפני שנים. מהחברה נמסר בתגובה כי "אפליקציית מובלי התמזגה עם אפליקציית גלקסיה ומרכז הפיתוח הועבר לאירופה. החברה ממשיכה בפיתוח האפליקציה כפי שעשתה עד היום".

 

מסינגולריטים נמסר: "גלקסיה הושקה לאחרונה ומהווה רשת חברתית בעלת מאפיינים ייחודיים. לגבי הטענות כלפי Pheed המופיעות בכתבה, פיד נרכשה על ידי מובלי ונעשה שימוש בטכנולוגיה שלה באפליקצייה של גלקסיה. יודגש כי הסכום שצויין אינו נכון והחברה נרכשה בסכום נמוך משמעותית.

 

על החברות והפרויקטים שצויינו במובלי: עולם הסטארטאפים מאופיין בסיכונים וסיכויים ולעיתים רעיונות חדשניים ויצירתיים אינם צולחים. החברה משלמת לעובדיה משכורות בהתאם למשכורות בשוק.

 

לגבי הטענה על הפיתוח של סטורדוט: תהליך הפיתוח נמשך כמתוכנן ואנו צופים לחברה עתיד מזהיר".

 

מכשיר סלולרי ביותר מ־50 אלף שקל

ביקורת: מוצר משובח ומוקפד, אבל רחוק מלהצדיק את המחיר

 

אף שלא קיבלנו את המכשיר החדש של סירין לאבס לידינו, קשה לומר בהתבסס על המפרט הטכני שמדובר במכשיר שמצדיק תג מחיר של 54 אלף שקל. סירין לאבס מתהדרת בפתרונות אבטחת מידע ייחודיים — תוכנת אבטחת המידע של זימפריום אכן נחשבת לאחת מהטובות בתחום וכך גם זו של KoolSpan, אך מה שלא מצוין הוא ששתי המערכות יכולות לפעול גם על מכשירי סמסונג גלקסי S3 או בלקברי. תקשורת ה־WiGig שמוצעת נחשבת למשובחת, אם יש לכם את הראוטר שתומך בה, שממנו יש רק דגם אחד בעולם.

אם נקביל את המכשיר למכונית יוקרה, מדובר בג'יפ האמר משוריין שהולבש בבגדי מעצבים מעודנים, ולא בפרארי או ברולס רויס.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x