$
חדשות טכנולוגיה

האם השימוש בחוסמי פרסומות בסלולר יקטין את היצע התוכן החינמי ברשת?

העלייה בשימוש בחוסמי פרסומות בגלישה דרך מחשבים אישיים היא כבר עובדה מוגמרת. כעת, גם משתמשי הסמארטפונים החלו להשתמש בהם ותעשיית התוכן חוששת מהצטברות ההפסדים

רפאל קאהאן 14:2331.05.16
עבור רוב הגולשים ממחשבים התקנה של חוסם פרסומות דוגמת אדבלוק הפכה כבר לברירת מחדל. אך עד כה השימוש שלהם בקרב משתמשי האינטרנט הסלולרי (סמארטפונים וטאבלטים) לא היה נפוץ באותה מידה. כל זה הולך להשתנות במהרה. מחקר שפורסם אתמול (ב') ב"ניו יורק טיימס" ושנערך על ידי PageFair ו-Priori Data מצא שבשנה האחרונה חלה עלייה של כ-90% בשימוש באפליקציות לחסימת פרסומות אצל משתמשי המובייל.

 

המחקר מצא שכיום 1 מתוך כל 5 משתמשי סמארטפונים מתקין חוסם פרסומות על המכשיר שלו. מדובר בעלייה חדה ביחס לשנים עברו, גם בגלל הזמינות הגוברת של כלים אלה לפלטפורמות מובייל וכן בזכות אפל, שאפשרה להפיץ חוסמי פרסומות לאייפון דרך חנות האפליקציות שלה לפני מספר חודשים. חוסמי הפרסומות פופולריים במיוחד בקרב משתמשים אסייתיים, שם כ-36% מבעלי הסמארטפונים משתמשים בהם. בהודו ואינדונזיה המספר מגיע לשני שליש מסך המשתמשים.

 

פרסומות הווידיאו מעיקות על המשתמשים פרסומות הווידיאו מעיקות על המשתמשים

 

הסיבה העיקרית לכך היא העלות של הפרסומות עבור המשתמשים עצמם. נהוג לחשוב שפרסומות לא עולות דבר למשתמש, אך אין זה נכון לחלוטין. במדינות רבות עלויות הגלישה דרך מכשירים סלולריים עדיין גבוהות מאוד, בעיקר עבור תושבי מדינות מתפתחות. בנוסף במקומות אלה לרבים אין גישה לאינטרנט מבוסס על תשתיות טלפון או כבלים, כך שהסלולר הוא אמצעי הגלישה העיקרי שלהם.

 

מכון פיו, קומסקור ו"הניו יורק טיימס" ביצעו בדיקה בקרב אתרי תוכן אמריקאיים ובריטיים דוגמת "הגארדיאן", "האינדיפנדנט", CNN, פוקס ניוז או "הניו יורק פוסט" והממצאים מצביעים על כך שזמן הטעינה של אתרים מסויימים מורכב בעד 80% מטעינה של רכיבי פרסום באלה ואחרים. למעשה בתרגום לעלויות עבור מנויי סלולר אמריקאיים עולה שהאתרים האלה עולים עד כ-30 סנט לטעינה ביחס לעלות הנתונים (Data) בארה"ב.

 

הסיבה לכך היא השימוש הגובר בפרסום מבוסס וידיאו שדורש יותר נתונים. גם זמני הטעינה מתארכים, באתר בוסטון.קום למשל, זמן הטעינה של דף הבית של האתר מגיע לכ-40 שניות בממוצע בחיבור דור רביעי, רק 8 שניות מתוכן משמשות לטעינת תוכן אמיתי ו-32 שניות לטעינת תוכן פרסומי. אך זהו מקרה קיצוני, ברוב המקרים זמני הטעינה הממוצעים עומדים על כ-10 שניות בממוצע לתוכן פרסומי ו-7 שניות בממוצע לתוכן מערכתי.

 

אבל באופן מפתיע דווקא בארה"ב השימוש בחוסמי פרסומות בסלולר עדיין מינימלי. על פי המחקר רק כ-4.3% ממנויי הסלולר בארה"ב התקינו חוסמי פרסומות. אבל המגמה בהחלט גוברת. בנוסף גם ספקיות הסלולר הבינו שמדובר בשירות שעשוי לספק להם אפיקי הכנסה נוספים – ספקית הסלולר Three UK כבר הודיעה שהיא תחל בניסוי מוגבל עבור לקוחותיה וספקית נוספת מהקריביים כבר מציעה שירות מעין זה למנויים שלה.

 

אם המגמה הזו תתגבר, ההפסדים לאתרי התוכן עשויים להגיע למיליארדים, ובתעשיית התוכן והאינטרנט כבר החלו להביע דאגה מהתגברות השימוש בחוסמי הפרסומות. עבורן, השימוש בכלים אלה מהווה הפרה של חוזה בלתי כתוב בינן ובין המשתמש, על פיו הן יספקו לו תוכן בתמורה לצפייה בפרסומות. לא בטוח שזה מה שישכנע את המשתמשים לחדול משימוש בהם – אבל בהחלט מדובר בבעיה שעשויה להחזיר את המגמה של בניית "חומות תשלום" כמו באתרים כגון "הוול סטריט ג'ורנל" בארה"ב, "הפייננשיאל טיימס" בבריטניה או "הארץ" בישראל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x