$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

איך הפסקתי לפחד ולמדתי לאהוב את הפלופי

פיקוד הנשק הגרעיני של ארה"ב משתמש בטכנולוגיית מחשב משנות ה-70, בתי המשפט לא משתפים פעולה עם הנוזקה של ה-FBI, ויצרנית משחקי מחשב נגד גזענים

יוסי גורביץ 15:2426.05.16

אני מרגיש לגמרי בטוח

אני לא יודע כמה כלי נשק גרעיניים יש לארה"ב וסביר להניח שהיום היא מסוגלת להשמיד את העולם הרבה פחות פעמים משהיא יכלה בשיא החימוש הגרעיני שלה. עם זאת, אני חושש שפעם אחת תהיה די והותר.

 

מעורר ביטחון מעורר ביטחון צילום: shutterstock

 

דו"ח רשמי של משרד האחריותיות הממשלתית של ארה"ב, שכפוף לזרוע המחוקקת – זו שתפקידה המרכזי הוא ביקורת על הממשלה – מצא שהפיקוד הגרעיני של ארה"ב עדיין משתמש במערכות מחשב משנות ה-70, כמו גם בדיסקטי פלופי. לדור החדש, שלא ידע את MS-DOS, נסביר שמדובר בריבועים שחורים של חומר פלסטי, שטכנית קרוב יותר לקלטת ישנה מאשר לדיסק און קי מודרני.

 

משרד האחריותיות הממשלתית מצא שהפנטגון מטביע מדי שנה 61 מיליארדי דולרים (!) בשימור הטכנולוגיות העתיקות הללו, ושמעבר לטכנולוגיה עדכנית היה עולה בערך שליש מזה. בפנטגון טענו להגנתם שהם משתמשים במערכת כי היא עובדת. יש בזה הגיון מסוים – כשאנחנו מגיעים לראשי חץ עם יכולת להשמיד את המין האנושי, אתה רוצה להיות זהיר מאד עם כל שינוי שאתה מבצע – אבל נראה שמתחו אותו טיפה יותר מדי. גם בפנטגון יודעים את זה, והם אמרו שבכוונתם להחליף את דיסקטי הפלופי במערכות אכסון מודרניות בסוף 2017. המערכת כולה, כך נטען, תוחלף עד סוף 2020.

 

מעבר להוכחה שההתמחות הצבאית האמיתית היא בזבוז רכוש הציבור, יש פה עוד נקודה מדאיגה אף יותר. אם זה המצב בצד האמריקאי, איך נראה המצב בצד הרוסי?

 

הפרי הרעיל

שופט פדרלי נוסףזרק את ה-FBI מכל המדרגות, ואסר להשתמש בכל המידע שהיא אספה על חשוד בסחר בפורנו פדופילי, משום שהיא אספה את המידע הזה באמצעות נוזקה, והיא מתעקשת לא לאפשר לבחון אותה. בכך יורד לטמיון מבצע ענק של הבולשת. השופט אסר על שימוש בכל החומר שהושג, גם כזה שהושג כתוצאה מצו חיפוש, משום שצו החיפוש נשען על מידע שהתקבל באמצעות הנוזקה.

 

 

בארה"ב פועלת הנחת הפרי הרעיל. התפיסה הזו אומרת שאסור לסמוך על הממשלה והמשטרה. אסור לתת להן יכולת להציג ראיות משום מקום. שרשרת הראיות חייבת להיות חשופה וברורה, אחרת ההנחה צריכה להיות שהממשלה פיברקה משהו. הממשלה והמשטרה לעולם אינן גורם נייטרלי. הן גורם מעוניין, תמיד.

 

במקרה הזה, הבולשת השתמשה בנוזקה אותה היא מסרבת לחשוף, כך שאי אפשר לדעת מה היא בעצם עושה. יכול להיות שהיא רק אוספת מידע, אבל יכול להיות שהיא גם שותלת מידע. אחרי הכל, היא שתלה את עצמה במחשבו של החשוד. מה עוד היא יכולה לשתול שם?

 

השופט אפשר להליך להמשיך להתקיים, רק בלי הראיות שנתפסו באמצעות הנוזקה. הבעיה היא שלממשלה אין ראיות אחרות. עורכי דינו של החשוד ציינו שורה של מקרים שבהם נמצא פורנו ילדים על מחשבים של אנשים שהתבררו כחפים מפשע, כראיה לכך שאפשר גם אפשר לשתול שם חומר כזה.

 

הבולשת מסרה שהיא בוחנת את הצעדים המשפטיים העומדים לרשותה. בישראל, אגב, בכלל לא ברור מה מעמדה של ראיה שהושגה באמצעות נוזקה, מי מוסמך להוציא צו וכן הלאה, כי זה סוג הדברים שאין עליהם פה דיון ציבורי.

 

גזענות? לא בסטלאריס

העובדה שיש חלק קולני בקהילת הגיימרים (ככל שכזו עדיין קיימת, בהינתן שכמעט כל אדם הוא גיימר היום) שהוא שונא נשים וזרים היא למרבה הצער סוד קטן מאד, אבל לפחות חברה אחת עומדת באומץ מול האספסוף.

 

 צילום: IGN

 

גזען לבן כלשהו - הוא קורא לעצמו Progeny of Europe, "צאצא אירופאי" – העלה תוסף למשחק Stellaris. בסטלאריס אתה יכול לשחק כל מיני גזעים גלקטיים, ובין השאר

את המין האנושי. התוסף של פרוג'ני עושה דבר פשוט מאד: מוודא שכל בני האדם שאתה משחק יהיו לבנים למראה ובעלי שמות אירופאיים.

 

החברה שמאחורי המשחק, Paradox, פעלה במהירות והסירה את התוסף. תוך זמן קצר, כצפוי, קמה צרחה וצווחה מצד אנשים שלבנוניותם היא הערך היחיד שיש להם. הם אמרו, בין השאר, שפרדוקס פוגעת במספר גדול של שחקנים לאומנים. לחברה לא היה אכפת. היא פסלה את התוסף ואמרה שהיא מבקשת מהשחקנים לדווח לה על תוכן דומה, כדי שתחסל גם אותו.

 

בינתיים פרוג'ני העלה גרסה חדשה של התוסף שלו. בחברה אמרו שבתחילה הם פשוט חשבו שמדובר בתוסף בטעם רע והניחו לו להישאר מחמת הספק, ואז היוצר שלו העלה תוכן שמבהיר את הכוונות הפוליטיות שלו. בינתיים, הגזען מיילל שפרדוקס מתייחסת אליו כאילו היה השטאזי. כן, אין ספק שסירוב לקבל תוכן גזעני למוצר שלך הוא שווה ערך למדינת משטרה שמעלימה את יריביה ומעסיקה רבע מהאוכלוסייה כשטינקרים.

 

קצרצרים

1. הבית הלבן ערך שלשום (ג') כנס ראשון מסוגו בשאלה האם הממשלה צריכה להפעיל רגולציה בתחום התבונה המלאכותית, ואם כן איך לעשות את זה. אנחנו עדיין בשלב ראשוני מאד, בין השאר משום שהתבונה המלאכותית היא בשלב ראשוני מאד, אבל התקווה היא שתבונה מלאכותית תישאר משהו "בטוח וצפוי" – ואם יש משהו שבטוח וצפוי בטכנולוגיה הזו, הרי זה שצפויה היא לא תהיה. בטוחה? זה עוד נראה.

 

מי יגן עלינו מפני הבינה המלאכותית? מי יגן עלינו מפני הבינה המלאכותית? צילום: שאטרסטוק

 

2. איך יודעים שמטבעות דיגיטליים הם עדיין לא חלק מהחיים הנורמליים? כי כשמשטרת ספרד עצרה 30 חשודים בהלבנת הון, היא טרחה לציין שהם השתמשו במטבעות דיגיטליים. עיקר הלבנת ההון בעולם מתבצעת, כידוע, בדולרים. אבל דולרים הם חלק כל כך אינטגרלי מהחיים שלנו במשך כל כך הרבה זמן, שאף אחד לא טורח לציין את הנקודה הזו. ביטקוין ודומיהם הם עדיין שתל זר.

 

3. סלפי, אנחנו כבר יודעים, הוא דרכו של הטבע ליישם את חוק דארווין ולנפות את מאגר הגנים האנושי מאנשים שאין סיבה אבולוציונית להמשך קיומם, אבל נראה שהפעם הטבע קצת הגזים. טמבל בסין החליט לצלם סלפי עם אריה ים בגן חיות. למרות הדימוי החביב שלהם בסרטים מצוירים, מדובר בבהמות רעות מזג שממש לא מומלץ להתקרב אליהן. החיה העצבנית החליטה להראות לצלם החובב את מקום מגוריה מקרוב וגררה אותו לבריכה. האיש טבע. מה שלא תקין פה הוא שגם עובד גן החיות שניסה להציל את האיש וזינק אחריו לבריכה טבע גם הוא. ככל הידוע, זה הסלפי היחיד שהרג שני אנשים, לא אחד – ואחד מהם בסך הכל עשה את חובתו.

 

 צילום: Pieter de Hooch / Rijksmuseum

 

4 טים קוק ביקר בהולנד, ובבדיחות דעת טען שהוא חשב שהוא ידע מי המציא את האייפון ומתי, אבל הוא כבר לא בטוח; וכאן הוא חילק תצלום מטושטש של ציור של רמברנדט שבו נראה אדם מחזיק משהו שנראה כמו אייפון. בדיחה מוצלחת, אבל אני תוהה אם הוא התייעץ עם המחלקה המשפטית קודם לכן. בפעם הבאה שאפל תתבע חברה על הפרת פטנט עיצובי של האייפון, זו תוכל לנסות לטעון שיש "אמנות מקדימה" לאייפון ושקוק הצביע עליה בעצמו. 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x