$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

שוב הרגו את אפל

לאפל היה רבעון גרוע, אבל זה הכל, מפתח לשעבר של טור סייע ל-FBI לפרוץ את ההגנות של משתמשי טור, ומדינת המעקב מנסה להתקדם באמצעות תיקון פרוצדורלי

יוסי גורביץ 16:2701.05.16

אל תמהרו עם החבצלות

לאפל היה רבעון גרוע.

וזהו. זה כל מה שקרה. נכון, זה לא קרה כבר הרבה מאד זמן – זה הרבעון הגרוע ביותר שלה ב-13 שנים – אבל זה כל מה שקרה. היתה ירידה במכירות של האייפון. כל מה שזה אומר הוא שקצב העבודה המטורף של מהנדסי אפל רק יגדל, כי החברה לא יכולה להרשות לעצמה שני רבעונים כאלה. 

 

טים קוק. אפל שרדה אחרי סטיב ג'ובס טים קוק. אפל שרדה אחרי סטיב ג'ובס צילום: איי פי

 

אבל שוק המניות מחק 40 מיליארד דולר משווי השוק של אפל, וקארל אייקן – אתם עשויים לזכור אותו מההצלחה האדירה של שינוי חבר המנהלים של יאהו, לפני שבע שנים בערך – הודיע שהוא מכר את כל מניות אפל שלו.

 

וכמובן, מאחר ואנחנו מדברים על חדשות טכנולוגיה, מיד התחילו להתאסף עייטים מקצועיים ולהודיע שזהו, זה הסוף. אפל מתה. אם לא מתה, לפחות גוססת. ואם לא גוססת, ודאי מרגישה לא טוב. או שלא.

 

קוראי הטור הזה כבר צריכים לדעת שהח"מ הוא, בלשון המעטה, לא ממעריצי אפל. ואף על פי כן, יש דברים שאי אפשר לקחת מהחברה הזו. כמו, בתור התחלה, את העובדה שהיא חברה. היא לא תלויה בגאונות או בגחמות של אדם אחד. היינו בסרט הזה בימי המחלה של סטיב ג'ובס, וכשכולם אמרו שהחברה תתרסק או לפחות תשקע עם מותו, אבל לא מדובר באדם אחד או בקבוצת מנהלים, אלא באלפי אנשים, צוותים מיומנים מאד וחדים מאד, של מהנדסים ומעצבים. והאנשים האלה יודעים לעבוד ולהוציא מוצר. ואם המוצר לא הטוב ביותר בסביבה – והוא לא היה הטוב ביותר בסביבה כבר ארבע-חמש שנים בערך – אז יש לחברה מספיק כסף להטביע על פרסום כדי לחפות על זה, ומספיק כסף לצוות המשפטי כדי להעתיק את הטכנולוגיה שהיא צריכה ולשלם את דמי הלא יחרץ הנדרשים.

 

אגב, הרבעון של אפל היה עדיין רווחי מאד. וההכנסות שלה עמדו על סכום בלתי נתפס של 50 מיליארד. וכן, יש לה בעיות בסין, שם היתה עיקר הירידה במכירות שלה, אבל האם מישהו באמת חשב שהמשבר הכללי בכלכלה הסינית לא ישפיע על אפל? שהעובדה ששוק הסמארטפונים רווי ושהתחרות כעת מגיעה למכשירים הזולים ביותר, לא תשפיע על חברה שההתמחות שלה היא מכשירי יוקרה?

 

אבל ביחס לאפל, אנחנו נוהגים לחשוב שכללי השוק לא משפיעים עליה. שמדובר ביצור אגדי, אולי עוף חול, שאין לו מחזור עסקי אלא מחזור של התלקחות עצמית ולידה מחדש. היא לא, והגיע הזמן להפסיק עם המיתולוגיזציה הזו. היא לא רק שגויה; היא מעייפת. די כבר.

 

לטור יש בעיית יהודה איש קריות

כלי ההצפנה טור (TOR) מומלץ על ידי שוחרי פרטיות והצפנה ברחבי העולם ככלי שמאפשר הימנעות ממעקב ממשלתי. השיטה של טור גאונית ופשוטה: המסר שלך לא מגיע ליעדו בקו ישר, אלא עובר דרך כמה מתווכים בדרך. הם יודעים מאיפה המסר הגיע אליהם, אבל לא מה המסר עצמו. עד לאחרונה, טור נחשב לאחד השירותים הבטוחים ביותר בסביבה. 

 

עובד לשעבר של טור עזר לממשלה עובד לשעבר של טור עזר לממשלה צילום: torproject.org

 

זה כבר לא המצב. בשורה של כתבי אישום שהוגשו לאחרונה, נאלצה הממשלה הפדרלית להודות שהיא הצליחה לפרוץ את ההגנה של טור ולזהות את המשתמשים. במידה מסוימת, יש כאן התנהלות קלאסית של יד ימין לא יודעת מה יד שמאל עושה: בשנת 2015, הממשלה האמריקאית היתה התורמת הגדולה ביותר של טור. זה היה החלק של הממשלה שחשב שזה רעיון מעולה לאפשר לאנשים במדינות דיקטטוריות לתקשר בינם ובין עצמם בלי שהמשטר שלהם יידע על מה הם מדברים. היה את החלק של הממשלה שחשב שזה רעיון ממש רע לאפשר לאזרחים שלו-עצמו לעשות את אותו הדבר בדיוק. וזה החלק שניצח.

 

איך הצליחה ה-FBI לפרוץ את טור? לא כל כך מסובך. זוכרים את הקריקטורה הזו של XKCD על הצפנה? היא עשתה משהו דומה - שכרה עובד לשעבר של טור, מאט אדמן, וזה שיתף בשמחה את מה שהוא יודע על ההגנות של טור כדי ליצור נוזקה שעוקפת אותן. ומסתבר שהוא ממש טוב בזה. התוכנה שכתב אדמן שימשה במספר כתבי אישום נגד פדופילים. אבל ל-FBI יש בעיה עם הצפנה. כל הצפנה. והיא עומדת לקבל את הכלים המשפטיים שיאפשרו לה להפיץ עוד נוזקות מהסוג שכתב אדמן.

 

תיקון סעיף 41 לסדר הדין הפלילי

בית המשפט העליון של ארה"ב אישר ביום חמישי האחרון את תיקון סעיף 41 לסדר הדין הפלילי של ארה"ב, וכעת הוא עובר לאישור מזורז של הקונגרס. מה אומר התיקון הפרוצדורלי הפעוט הזה? 

 

תיקון מינורי במקום חקיקה מסודרת תיקון מינורי במקום חקיקה מסודרת צילום: pixabay

 

הוא מאפשר לשופטי שלום להוציא צווים שמורים על שימוש בנוזקה כנגד מחשבים. כל מחשב. בכל מקום בארה"ב. המטרה של התיקון היא להלחם בכלי הצפנה כמו טור.

מתנגדי התיקון – ביניהם גוגל – טוענים שאסור להחביא שינוי מסיבי כזה בסעיף פרוצדורלי, ושאם הממשלה רוצה כוחות שמעקרים מתוכן את האיסור על חיפוש ללא צו שנובע מעילה ראויה, שתואיל ותיזום חקיקה ראשית בנושא. אבל חקיקה ראשית היא בדיוק מה שמדינת המעקב לא רוצה. היא לא רצתה אותה בפרשת האייפון והיא לא רוצה אותה עכשיו, כשהיא מתחילה לדחוף טרוג'אנים למחשבים של אנשים שלא מוצאים חן בעיניה. מתנגדי החוק מציינים שהקונגרס מעולם לא אישר החדרת נוזקה בחוק, בניגוד למשל להאזנות סתר; ושכאשר הממשלה דוחפת לך נוזקה, אי אפשר לדעת בדיוק מה היא משנה במחשב שלך וצריך לסמוך על הרצון הטוב שלה. שזה תמיד רעיון רע.

 

אגב, אולי הגיע הזמן לדיון ציבורי בישראל בשאלה מה מותר לשירותי המודיעין והמשטרה לעשות במחשבים שלנו.

 

קצרצרים

 

1. לטוויטר, כמסתבר, יש יש צ'טבוט. או, ליתר דיוק, היה. קראו לו Magic Recs, והוא היה שולח הודעות פרטיות לאנשים וממליץ להם אחרי מי לעקוב. בסוף השבוע טוויטר הוציאה את הבוט שלה לטיול וחזרה לבד, כשלא ברור לאיזו ביצה דחפו אותו עם מגפי בטון. נטען שהבוט דווקא עשה עבודה טובה, על כל פנים בהשוואה לבוטים של חברות אחרות, ולא ברור למה הוא חוסל. מצד שני, שם התואר "לא ברור" מתאר יפה את ההתנהלות של טוויטר בשנתיים האחרונות. 

 

הבוט של טוויטר כבר לא אתנו הבוט של טוויטר כבר לא אתנו צילום: youtube

 

2. ארה"ב הודיעה בשבוע שעבר על "הפצצות סייבר" כנגד דאעש, תוצאה של שנים של תעמולה הרסנית מצד יועצי מדיה חברתית ששכנעו אותנו שלדימוי יש אותה משמעות כמו לדבר עצמו (אצלנו הביטוי לכך הוא התפיסה של "תמונת ניצחון" כתחליף, ובכן, לניצחון.) החיסול הפיזי של דאעש אפשרי לחלוטין, הוא רק מצריך השקעה עצומה של משאבים וכוח אדם ולאף אחד אין מושג ירוק איך ייראה האזור כשהמוצב האחרון של המדינה האסלאמית ייפול; אז אנחנו משחקים בהכרזת מלחמה על חשבונות טוויטר. ובכן, המדינה האסלאמית מאד אוהבת את צורת המלחמה הזו, כי בה – בניגוד לשדה הקרב הממשי – קל לה יחסית לנצח. היא הכריזה חגיגית על התארגנות מחדש של גופי לוחמת הסייבר שלה; מסתבר שהיו ארבעה כאלה והם מתמזגים כעת לאחד. אין סיבה להניח שהם יהיו מוצלחים משהיו קודם לכן, כי לארבעה גופים שונים יש יתרון מובהק על אחד: קשה הרבה יותר לעקוב אחריהם ולחסל אותם. פיקוד משולב הוא משהו שאפשר לערוף בקלות יחסית.

 

3. ובנושא קשור, אתם עשויים לזכור את האדמירל ג'יימס קלאפר כמי ששיקר לקונגרס ואמר שה-NSA אינה עוקבת אחרי אזרחים אמריקאים. לרוע מזלו של קלאפר, שמשום מה עדיין נושא בתפקיד מרכז המודיעין הלאומי, הוא אמר את הדברים כמה חודשים לפני שהתפוצצו הגילויים של סנודן. עכשיו הוא מתלונן שהחשיפות של סנודן הובילו לכך שתחום ההצפנה המסחרי קפץ קדימה בערך שבע שנים. לא יודע איך להגיד לך את זה, אדמירל, אבל אנחנו צריכים האצה של לפחות 21 שנים כדי שנוכל להתמודד כמו שצריך עם המכונה שלך.  

 

אדוארד סנודן. הקפיץ את ההצפנה המסחרית קדימה אדוארד סנודן. הקפיץ את ההצפנה המסחרית קדימה צילום: יוטיוב

 

4. מכירים את המצב שבו אתם מהלכים ברחוב, שקועים בסמארטפון שלכם, כשלפתע אתם נדרסים על ידי משאית שהתעקשתם לא לראות או לשמוע? בעיריית אאוגסבורג שבגרמניה דווקא כן, אז הם החליטו לעשות משהו בנידון. העירייה שותלת כעת פנסי LED בקצה המדרכות, והפסים האלה יהבהבו באדום כאשר יהיה מסוכן לחצות את הרחוב. כך שגם אם מישהו יילך ומבטו מופנה כלפי מטה למסך שלו, יהיה הבהוב אדום שיסביר לו שהוא עומד להצטרף לסטטיסטיקה של פרסי דארווין. המיזנטרופ שבי תוהה למה בעירייה בעצם מונעים מהטבע לעשות את שלו, והציניקן שבי מסביר לו שלעירייה אין עניין לצמצם את בסיס משלמי המס.

 

5. קצת באיחור, אבל מנהג חשוב: אתמול חל "יום מחילת המייל הבינלאומי" השני. המנהג שלו הוא פשוט: יש מייל שלא ענית לו במשך זמן רב, והוא נרקב בתיבה שלך? אז שלח את התגובה שלך ב-30 באפריל, יחד עם קישור להסבר על מהו "יום מחילת המייל", וקווה שבן השיח שלך הוא אדם שמוכן לקבל את העובדה שכולנו בסך הכל בני אדם. צריך כזה בכל חודש, לדעתי. מעין יום התרת נדרים. 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x