$
הייטק והון סיכון

על הכוונת של אינטל: המרכזים בחיפה ובירושלים

החברה הכריזה על פיטורי ענק, אחרי שהבינה באיחור שעליה להתכונן למות המחשב האישי. ההתחייבותה למדינה להעסיק עובדים בדרום, צפויה להביא לפיטורים בחיפה וירושלים. לא בטוח שהמפעל הבא יוקם בישראל

מאיר אורבך, אסף גלעד ועמרי מילמן 06:5421.04.16

ענקית השבבים אינטל הפתיעה את העולם ואת עובדי החברה שלשום כאשר הודיעה על פיטורי ענק של 12 אלף עובדים, במטרה להביא להתייעלות וחיסכון של 1.4 מיליארד דולר בעלויות תפעוליות בשנה. פיטורים אלה הם לא תוצאה של הפסדי ענק, אלא תוצאה של מבט אל עבר עתיד לא ברור - אל העידן שאחרי המחשבים האישיים. כשלונה הנחרץ בתחום המובייל עד כה הוא זה שגרם לה להבין שעלייה לקחת החלטות קשות ולהתחיל להתכונן באמת לעידן שאחרי הפי.סי.

 

 

הידיעה על הפיטורים נפלה כרעם ביום בהיר על 10,000 עובדי החברה בישראל. החברה נחשבת למעסיק הפרטי הגדול ביותר בארץ, עם חמישה מרכזי פעילות ברחבי הארץ. לחברה 3,400 עובדי ייצור במפעלי החברה בקריית גת וירושלים ועוד כה 6,600 עובדי פיתוח בפתח תקווה, יקום וחיפה. מספר עובדים נוספים מועסקים בתל אביב. לאחרונה חשף “כלכליסט” כי בכוונת החברה לאחד את פעילויות הפיתוח של החברה במרכז במבנה אחד בפתח תקווה, שבו תשקיע כ־440 מיליון שקל. אחת המטרות המוצהרות של המעבר הוא חיסכון והתייעלות.

 

מקלות בגלגלי התרחבות המפעל בקריית גת

 

על פי הערכות, הפיטורים לא יפגעו בכל מרכזי החברה בישראל ויסתכמו במאות עובדים ישראלים מפוטרים. באינטל ישראל עדיין לא יודעים כמה עובדים ומאילו תחומים ומרכזים יאלצו להיות מפוטרים, אך שם מבטיחים כי החברה תעמוד במחויבותה לממשלת ישראל, שהעניקה לה ב־20 השנה האחרונות מענקים במיליארדי דולרים.

 

כך, לדוגמא, בשנת 2014 קיבלה אינטל מענק של כ־300 מיליון דולר, וזאת בתמורה להתחייבות להעסיק 1,000 עובדים חדשים במפעלה בקריית גת. כמו כן היא התחייבה להעסיק 2,500 עובדים אחרים במעגלי תעסוקה עקיפים במהלך שדרוג המפעל, ולבצע רכש גומלין בישראל בהיקף מצטבר של כ־550 מיליון דולר ורכש מקומי נוסף בהיקף של כ־180 מיליון שקל.

 

בנוסף, מתוקף ההסכם נדרשה אינטל להגדיל השקעותיה בארץ בהיקף של 6 מיליארד דולר. ההסכם קובע כי המענק בגובה 300 מיליון דולר מותנה בהתקדמות ההשקעות בישראל, כך שרוב הכסף עדיין לא הועבר לחברה. בכל מקרה, בשלב זה ההסכם לא צפוי להפגע או להתבטל. על פי דיווחי החברה, היקף היצוא עמד על 4.1 מיליארד דולר ב־2015, שמהווים 17% מסך הייצוא בכל ענף ההייטק התעשייתי (סך הייצוא עמד בשנה זאת על 92 מיליארד דולר).

מימין: מנכ”לית אינטל ישראל מקסין פסברג ומנכ”ל אינטל העולמית בריאן קרזניץ מימין: מנכ”לית אינטל ישראל מקסין פסברג ומנכ”ל אינטל העולמית בריאן קרזניץ צילום: אלעד גרשגורן

 

בשל התחייבויות החברה למדינה מתוקף החוק לעידוד השקעות הון, הפגיעה בעובדים לא צפויה להתבצע במפעל ייצור השבבים בקריית גת. אך למרות זאת, כך על פי הערכות, בחברה יכניסו להקפאה את הרחבתו של המפעל בקריית גת, מהלך אותו ככל הנראה שקלו לאחרונה. בנוסף, לנוכח חשיבות מרכזי הפיתוח הישראליים לאינטל - ובעיקר אלו העוסקים באינטרנט של הדברים, ענן, אבטחה, מובייל ותחומים אחרים אשר הוגדרו על ידי החברה כמנועי צמיחה - ניתן לשער שעיקר הפגיעה בישראל תהיה בכל התחומים הקשורים לפיתוח המחשב האישי וייצורו. על פי הערכות, עיקר הפגיעה תהיה במרכזים בחיפה ובירושלים. המרכזים בישראל עוסקים בעיקר בפיתוח מיקרו מעבדים שמשמשים את אינטל לכלל היישומים שלה, כך שירידה בפיתוח וייצור שבבים לתחום המחשוב תפוצה על עלייה בייצור ופיתוח לתחום אינטרנט הדברים.

 

כל הסיבות לפחד ממספר 2 באינטל, ומחברו הישראלי

 

תהליך הפיטורים באינטל העולמית, כמו גן באינטל ישראל, יעשה על פי הערכות במספר שלבים. בשלב הראשון תצא החברה לתוכנית של פרישה מרצון, אשר תאפשר לאלפי עובדים לפרוש בתנאים טובים ביותר. בשלב השני תחליט החברה על הפרויקטים שאינם נמצאים בליבת עסקיה, או שאינם קשורים לעתיד החברה, ותסגור אותם. בשלב האחרון, שיצא לפועל רק אם החברה לא תגיע למכסת ה־12 אלף עובדים, היא צפויה לצאת בצורה רוחבית.

 

מנכ”ל אינטל בריאן קרזניץ’ שלח עם היוודע דבר הפיטורים מכתב לכלל עובדי אינטל, בו כתב כי תהליך הארגון מחדש הוא הזדמנות “להאיץ את המומנטום שלנו, ולבנות על היכולות שלנו. הפעולות האלו יאיצו את היכולת שלנו לקבע את אינטל בטווח הארוך כחברה המובילה בעולם המחובר והחכם של העתיד. אני בטוח שאנחנו נצא מהמהלך הזה כחברה פרודוקטיבית יותר”. הוא הוסיף כי בחברה מצפים להשלים את מרבית צעדי הקיצוצים תוך 60 יום, עם יעד מקסמילי של עד אמצע 2017.

 

במכתב ששלח קרזניץ’ לעובדי החברה אמר שהחברה נכנסת לתהליך כואב של צמצום בכח האדם של 12 אלף משרות. אנחנו נשיג את היעד הזה באמצעות פרישה מרצון, מיזוג של אתרים בעולם, פיטורים וצמצום של כח אדם מרצון ועוד. אנחנו מצפים להשלים את מרבית הצעדים בתוך 60 יום עם גלישה מקסימלית של היעד ל־2017.

 

“התהליך הזה יוצר עבורנו הזדמנות נפלאה ליצור חברה שמגיעה למקומות נרחבים יותר עם ביצועים חדים יותר”, הוסיף קרזניץ במכתב. “לרבים מכם יהיו שאלות על השינויים. אני מבטיח להשמיע לכם יותר פרטים בקרוב וגם משאר מנהלי החברה בימים והשבועות הקרובים”.

 

עוד על פי מנכ”ל אינטל, מהלך הקיצוצים והארגון מחדש מנוהל על ידי ונקטה רנדושינטלה, סמנכ”ל חדש שמונה לחברה בחודש נובמבר, המכונה בתעשיית השבבים בכינוי מורטי. ההערכה בקרב פרשנים בעולם היא כי מורטי, שמשמש כיום כמספר 2 בחברה, נשכר לחברה לאחר קריירה בקוואלקום על מנת לנער את הנהלתה ולבצע שינוי ארגוני שימקד את אינטל בשווקים רווחיים יותר.

 

רק לפני שבועיים, הרבה לפני ההכרזה על מהלך הפיטורים הגדול, פרשו במפתיע שני מנהלים בכירים ומוערכים בחברה, ככל הנראה בעקבות חלוקי דיעות עם מורטי. “הטיקט של מורטי הוא השקעה בטכנולוגיות שיביאו הכנסות”, אמר ל”כלכליסט” בכיר בענף השבבים הישראלי. “מורטי הגיע לאינטל עם ראייה אחרת, כזו שמבקשת לראות תוצאות מהר, לקצץ איפה שאפשר, להקטין את ההוצאות ולהגביר את היעילות התפעולית ולא רק את ההכנסות.

 

האתר Chiportal אף קושר בין מינויו לבין מנוי אמיר פיינטוך, ישראלי שגוייס גם הוא מקוואלקום בשנת 2014. מורטי היה מנהלו של פיינטוך בקוואלקום, והשניים הם אנשי מפתח מרכזיים בהנהלת אינטל. השניים מכירים את ישראל היטב הן מתפקידם בקוואלקום והם מחוברים מאוד למרכז הפיתוח הישראלי. מנהל קבוצת התכנון של אינטל בישראל רוני פרידמן מדווח כעת למורטי, וב-Chiportal אף טענו כי מורטי ביקר בישראל בחודש שעבר ונפגש עם כמה מנהלים ומפתחים בכירים בחברה.

 

“לומדים את ההשפעות, נעמוד במחויבות למדינה”

 

דדי פרלמוטר, עד לפני שנתיים סגן הנשיא לענייני מוצר באינטל ומי שנחשב בעבר כמועמד לתפקיד המנכ”ל, אמר בשיחה עם “כלכליסט” כי המהלך שנוקט עמיתו לשעבר קרזניץ’ הינו מהלך סביר. “המהלך הגיוני”, אמר פרלמוטר. “אם אתה מסתכל על התוצאות, תחום המחשב האישי מתדרדר יותר מדי זמן מבחינת המכירות שלו, ולכן הסטת משאבים לתחומים גדולים הוא מהלך חשוב ומשמעותי”.

 

להערכתו, השפעת גל הקיצוצים על אינטל ישראל תהיה שולית, היות ומרבית פעילות המחשוב האישי של אינטל מרוכזת בארצות הברית. “חברה בסדר הגודל הזה צריכה להסיט מדי פעם משאבים מאגף לאגף, אולי כשמהלך כזה קורה בסטארט־אפ הוא רלונטי לשניים או שלושה עובדים, אבל באינטל קיצוץ כזה יכול להגיע לעשרת אלפים תקנים”, הוא אמר. “זה לא דבר חדש - לפני שנתיים קוצצו 5,000 תקנים וב־2005 קוצצו 10,000 תקנים. וזה חלק מהעלות של לפעול כחברה גדולה”.

 

מאינטל ישראל נמסר בתגובה: “זהו מהלך גלובאלי ואנחנו לומדים את השפעותיו על הפעילות בישראל. דבר אחד בטוח: אינטל תעמוד במחויבויות שלה לממשלת ישראל”.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x