$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

זה לא לפייסבוק: משתמשים משתפים פחות תוכן אישי

הרשת החברתית לא מבינה למה אנשים לא רוצים יותר לשתף מידע על עצמם, חלק ניכר מהציבור האמריקאי עובר לרשת סלולרית בלבד, ודו"ח השקיפות של אפל מגלה כמה מידע היא מעבירה לרשויות

יוסי גורביץ 14:4520.04.16

זה לא מרגש אותי

לעבדכם הנאמן יש חשבון פייסבוק בעל כורחו. אי אפשר לעסוק בתקשורת ולא להחזיק בכזה, ויש יותר מדי אנשים שייעלבו אם תסגור את חשבון הפייסבוק שלך. משכך, קבעתי לעצמי כלל פשוט: כל הפוסטים שלי הם פומביים. אני משתמש בהם לרוב לפרסום תמונות חתולים. אם יש משהו פרטי שחשוב לי, הוא פשוט לא יופיע בפייסבוק. אם חשוב לי שאחרים ידעו אותו, הם יקבלו מייל.

פייסבוק רוצה שתשתפו מידע אישי פייסבוק רוצה שתשתפו מידע אישי

 

ומסתבר שזו תופעה. אנשים ממשיכים לשתף תוכן בפייסבוק, אבל בעקביות, הם משתפים תמונות וסרטוני חתולים, כמו גם ידיעות חדשותיות. פחות ופחות ידיעות על חייהם הפרטיים. החברה מודאגת מכך כל כך, שהיא הקימה צוות יעודי שהמטרה שלו היא לגרום לאנשים לשתף יותר מידע על חייהם האישיים.

 

למה אנשים הפסיקו, או על כל פנים, צמצמו את החשיפה שלהם לצוקרברג? יש כמה סיבות. יתכן שהם ערקו לסנאפצ'אט. יתכן גם שהם הבינו שמה שאתה כותב בפייסבוק לא נשאר פרטי, ולא משנה מה הגדרות הפרטיות שלך (זוכרים איך ארז טל פרסם פוסט פרטי-לכאורה בידיעה ברורה שהוא יודלף?).

 

הבעיה של פייסבוק היא שהיא מתקיימת מהמידע הזה. היא צריכה לדעת עליך הכל, כדי למכור למפרסמים את האשליה שהיא יכולה להתאים לך את הפרסומות הנכונות (היא לא) שיגרמו לך לרכוש מוצר שאתה לא צריך (רוב הזמן זה לא קורה.) לעתים קרובות הפרסומות האלה מתלבשות באופן מגושם על אירועים ששיתפת. את מאורסת? בום, קבלי פרסומות ל-18,623 דברים שאת לא צריכה לקראת חתונה. בהריון? כנ"ל. מדי פעם, היא מרשה לעצמה לעשות ניסיונות פסיכולוגיים במשתמשים שלה ללא ידיעתם. כשתופסים אותה, וזה קורה בערך פעם בשנה, היא מתנצלת ואז עושה את זה שוב.

אז פלא שאנשים לא סומכים על החברה הזו, שכבר כונתה "הסוציופתית של החברות", עם המידע הבאמת רגיש שלהם?

 

חתוך את הכבל

סקר של מכון Pew מצא תופעה מעניינת: שיעור האמריקאים שנשענים על חיבור סלולרי בלבד לרשת הכפיל את עצמו מאז 2013. אז הוא עמד על 16%; כעת הוא עומד על 32%. כמעט שליש מהאוכלוסייה מתחברים לרשת אך ורק דרך הסלולר שלהם. למה?

 

שליש מהאנשים גולשים רק דרך הסמארטפון שליש מהאנשים גולשים רק דרך הסמארטפון צילום: שאטרסטוק

 

ובכן, חלק מהם לא יכולים להרשות לעצמם חיבור אחר. הוא מצריך מחשב ותשתית, כזכור. 29% ממשקי הבית שמרוויחים פחות מ-25 אלף דולר בשנה (הקטגוריה הנמוכה במשאל) אמרו שיש להם חיבור רשת סלולרי בלבד. ב-2013 השיעור בקטגוריה הזו היה 16%. אבל גם אמריקאים שמרוויחים יפה ועושים יותר מ-100 אלף דולר בשנה עוברים לסלולר בלבד: מ-6% ב-2013 ל-15% ב-2016.

 

המשמעות היא שאנשים לא רואים יותר צורך בחיבור "רגיל" לרשת, ואנחנו רואים את זה גם בירידה במכירות מחשבי ה-PC, שלא ברור אם יוכלו להתאושש יותר. אם לפני כמה שנים, דיבר מנכ"ל מיקרוסופט, סטיב באלמר, על עולם של שלושה מסכים – מסך המחשב, מסך הטלוויזיה ומסך הסמארטפון – הרי שהאחרון בולע את שני הראשונים, והרבה יותר מהר ממה שחשבו. כמובן, הכניסה של הפאבלטים לשוק רק האיצה את התהליך הזה: יש סמארטפון שאשכרה אפשר לראות עליו משהו.

 

בשוך יום קרב וערבו

לפני כמה שבועות, אפל וה-FBI היו זו מול זו בקרב לחיים ולמוות. שני הצדדים הפריחו הצהרות חגיגיות. בסופו של דבר הבולשת ברחה משדה הקרב, אבל מסתבר שגם לאפל אין יותר מדי במה להתגאות. 

 

 צילום: שאטרסטוק

 

אפל שחררה אמש (ג') את הדו"ח השנתי שלה על בקשות מידע שהיא מקבלת מממשלות בעולם. בארה"ב, מדינת הבית שלה, אפל צייתה לבקשות הממשלתיות 80% מהזמן. בבריטניה, היא צייתה ל-55% מהבקשות. היו מספר מדינות שבהן שיעור הציות של אפל הגיע ל-100% מהבקשות (מלזיה וליכטנשטיין), אבל שם מספר הבקשות היה זעום.

 

מספר הבקשות הגבוה ביותר הגיע מגרמניה (11,989 בקשות שהתייחסו ל-31,360 מכשירים), אבל שם שיעור ההיענות של אפל היה נמוך יחסית, 52%. על פניו, נראה שהרשויות הישראליות לא הגישו שם בקשה, מה שנשמע חשוד משהו.

 

קצרצרים

 

1. מיד עם הפריצה לאשלי מדיסון בסוף השנה שעברה, החלו עורכי דין להכין את התביעות הייצוגיות. הטענה העיקרית היתה שהאבטחה של אשלי מדיסון היתה מגוחכת ושהיא הבטיחה ללקוחותיה אבטחה רצינית הרבה יותר מזו שסיפקה. במה שנשאר מהחברה יכולים כעת לנשום קצת לרווחה: שופט קבע שאם אתה רוצה לתבוע את החברה, אתה צריך להגיש את התביעה תחת שמך האמיתי. יש מקרים, קבע השופט, שבהם ניתן להגיש תביעה תוך שמירה על אנונימיות, אבל זה לא אחד מהם. שילמת כסף לאתר שהתחייב לסייע לך לבגוד בבת הזוג שלך? שיהיה לך מספיק אומץ לעמוד מאחורי זה.

 

כשאובמה מבקר סוגרים את השמיים כשאובמה מבקר סוגרים את השמיים צילום: רויטרס

 

2. הנשיא אובמה יבקר בלונדון בסוף השבוע, ובהתאם הרשויות שם הכריזו על איסור הטסה של רחפנים בחלקים נרחבים של העיר, החל מהשעה תשע מחר בבוקר ועד יום ראשון. בעת ביקורו של הנשיא בטירת ווינדזור ביום שישי, תיאסר הטסתם גם מעל אזור הטירה ובדרך מלונדון אליה. הרשויות טוענות שמדובר באיסור שגרתי שמופעל מדי פעם גם בעת משחקי ספורט גדולים, אבל הוא מדגיש את העובדה שלרחפנים יש פוטנציאל טרור חריג.  

 

מצנח הזהב של מאריסה מצנח הזהב של מאריסה צילום: שאטרסטוק

 

3. יאהו פרסמה אתמול (ג') את הנתונים הרבעוניים שלה והיא הפסידה 99 מיליון דולר וקצת עודף. החדשות העגומות הן שמבחינת יאהו, ההפסד הזה הוא אשכרה חדשות טובות כי ההערכה היתה שהיא תפסיד יותר. החדשות העגומות עוד יותר הן שברגע שמאריסה מאייר תשלים את מכירת החברה, מה שצפוי לקרות בשבועות הקרובים, היא תפרוס את מצנח הזהב שלה ותיעלם. המצנח יעלה ליאהו 137 מיליון דולר. אני בטוח שאפשר היה לעשות משהו מוצלח יותר עם הכסף הזה, ואני חושד שבמצב הנוכחי, מאייר היתה מוכנה לשלם ליאהו, רק כדי שתוכל לצאת מהתפקיד הנורא הזה, שאוכל חי את כל המחזיק בו.

 

4. באחד הסיפורים היותר מזעזעים בסביבה – בהנחה, כמובן, שהעברתם את מה שקורה בסוריה ותימן למצב mute – בארה"ב מתנהל כעת משפטה של מארינה לונינה, ששידרה בפריסקופ שידור חי של אונס של ידידתה. עורך דינה של לונינה משתמש בהגנה מקורית: לטענתו, לונינה שידרה את האונס כדי לאסוף ראיות להרשעתו של האנס. התובעים הגיעו למסקנה אחרת: הם אומרים שלונינה רצתה את הלייקים שהשידור קושש לה, ולמרבה הזוועה זה נשמע כמו הסבר הרבה יותר הגיוני.

 

5. זוכרים את האייפון ההוא מסן ברנרדינו, שעליו יצא ה-FBI למלחמת עולם כשהוא משוכנע שזה התיק הנכון מבחינה ציבורית לכופף בו את חברות הטכנולוגיה לדרישות שלו לפריצת הצפנה? אז בסוף הבולשת ברחה מבית המשפט, העבירה את המכשיר להאקרים תמורת כסף ציבורי טוב, אלה פרצו אותו, ואז... לא נמצא עליו שום דבר מועיל. הבולשת טוענת עכשיו באומללות מסוימת שלפחות העובדה שאין עליו חומר מעניין מוכיחה שהרוצח פעל לבדו ושלא היו עוד קושרים. נו.  
בטל שלח
    לכל התגובות
    x