$
חדשות טכנולוגיה

הודו לא רוצה שאפל תהפוך אותה לפח הזבל של המערב

תוכנית של אפל לעקוף את מסי הייבוא הגבוהים במדינה באמצעות מכירת אייפונים משומשים נתקלת בהתנגדות חריפה בהודו, בטענה שהדבר יעודד חברות נוספות וייפגע בתעשייה המקומית

עומר כביר 11:4504.04.16

תוכנית של אפל לחדור לשוק ההודי באמצעות יבוא ומכירת כמות גדולה של אייפונים משומשים נתקלת בהתנגדות חריפה מצד אנשי עסקים בכירים בתעשייה המקומית, שמזהירים שהמהלך יהפוך את הודו למזבלה של העולם המערבי ויפגע ביצרנים מקומיים – כך לפי דיווח של בלומברג.

 

הודו היא אחד השווקים שבהם יכולה אפל לרשום את פוטנציאל הצמיחה הגדול ביותר, יש לה אוכלוסייה שקרובה בגודלה לזו של סין, אך עם היקף חדירה נמוך הרבה יותר בהשוואה למדינה הקומוניסטית. ואולם, אפל מתקשה לפרוץ לשוק בשל מחירים גבוהים של מוצריה שם, תוצאה של מסים ומכסי יבוא גבוהים. האייפון SE למשל, המכשיר המוזל שהשיקה במרץ, עתיד לעלות בהודו כ-590 דולר, כמעט 200 דולר יותר ממחירו בארה"ב. כתוצאה, נתח השוק של אפל בשוק הסמארטפונים בהודו עומד על 2% בלבד.

 צילום: שאטרסטוק

 

ב-2015 ניסתה אפל להתמודד עם בעיה זו, וביקשה להפוך לחברה הראשונה שמורשה ליבא ולמכור בהודו מכשירים משומשים. הבקשה נדחתה על ידי משרד איכות הסביבה המקומי ללא הרבה רעש תקשורתי. עתה הגישה החברה בקשה נוספת בתקווה לתפוס חלק גדול יותר משוק הסמארטפונים ההודים, שידוע במחירים הנמוכים של המכשירים בו.

 

כ-80% מהטלפונים שנמכרים בהודו עולים פחות מ-150 דולר, ובשוק המקומי ניתן אף למצוא מכשירים מיצרניות מקומיות מוכרות עם תג מחיר של 35 דולר בלבד. אי לכך, גם לו נמכר האייפון SE במחירו המקורי, המכשיר עדיין היה ממוקם בסקאלה הגבוהה של המחירים.

 

חברות מערביות אחרות, החל מיצרניות רכב ועד משווקת משקאות קלים, מוכרות את מוצריהן במחירים מיוחדים להודו או במהדורה מקומית מיוחדת. ואולם, אפל לא יכולה לבצע מהלך שכזה מבלי לפגוע משמעותית במותג היוקרתי שלה, ואולי אף במכירותיה במדינות אחרות כשיזמים זריזים ימצאו דרכים לייבא את המכשירים המוזלים מהודו.

אייפון 4. מכשירים משומשים במחיר מוזל אייפון 4. מכשירים משומשים במחיר מוזל צילום: נמרוד גליקמן

 

במצב זה, שיווק מאסיבי של מכשירים מחודשים במצב טוב ועם אחריות של אפל להיות פתרון מוצלח בעבור היצרנית, שחרף קשייה בהודו רשמה ברבעון שעבר זינוק של 76% במכירותיה במדינה. "זה הכול חלק מהאסטרטגיה של אפל לאור הצפי ששוק הסמארטפונים בהודו יגיע לשיא בשנים הקרובות", אמר לבלומברג האנליסט ניל שאה מ-Counterpoint Resarch. "אפל תמכור את המכשירים במחיר נמוך הרבה יותר ותסיר חסמים במדינה שבה האייפונים החדשים נמצאים מחוץ להישג ידם של ההמונים". לדבריו, אפל מעוניינת להגיע למחזור מכירות שנתי של 10 מיליון אייפונים ב-2017.

 

ואולם, המהלך של אפל נתקל בהתנגדות חריפה מצד אנשי עסקים מקומיים, שטוענים שמתן רישיון יבוא שכזה לאפל יגרור רישיונות דומים לחברות אחרות ויציף את השוק בערימות של מוצרי אלקטרוניקה משומשים שירסקו את התעשייה המקומית.

 

לדבריהם, מדובר במהלך שיפגע מהותית בתוכנית Made in India ("תוצרת הודו") של ראש הממשלה נרנדרה מודי שמטרתה להגביר את הייצור המקומי במדינה. "תוצרת הודו תהפוך ל'הושלך בהודו'", אמר לבלובמרג סודהיר האסיג'ה, יו"ר חברת Karbonn Mobile, שמוכרת 1.7 מיליון מכשירי סלולר בחודש. "גם אם האייפונים המחודשים יעלו קצת יותר מ-10 אלף רופי (כ-150 דולר), המכירות שלנו עדיין יפגעו כי הודים רבים יעדיפו את אפל בגלל הערכים המתנשאים שלה".

 

יו"ר גוף הלובינג מועצת המובייל והתקשורת, ראבינדר זוטשי, הוסיף: "למה לשקול בכלל יבוא טלפונים משומשים כשיבוא של טובין משומשים אחרים כמו מכוניות נמנע באמצעות מכס של 300%?". אחרים מזהירים מנזק אפשרי לאיכות הסביבה. "מיליוני הטלפונים המיובאים ידרשו להחלפת סוללה. מה יקרה לסוללות האלו? לאיפה הן ילכו?" שאל יו"ר דיקסון טכנולוג'יס, סוניל ואצ'ני, שחברתו מרכיבה מכשירים בעבור חברות כמו פנסוניק.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x