$
פטנטים וקניין רוחני

דרעי כבר החליט - המאגר הביומטרי יאושר

נציג משרד הפנים התייחס להחלטה להפוך את המאגר למחייב כאל עובדה מוגמרת ואמר כי השאלה היחידה שעומדת על הפרק היא מה יכלל במאגר. בתום הדיון אישרה הוועדה את הארכת הפיילוט

עומר כביר 10:4629.03.16

שר הפנים אריה דרעי כבר גמר בדעתו להפוך את המאגר הביומטרי לקבוע, והוא נדרש רק להחליט בנוגע לאופיו הסופי – כך עולה מדברים שאמרו נציגי משרד הפנים במהלך דיון על הארכת פיילוט המאגר הביומטרי בתשעה חודשים נוספים, בישיבה משותפת של שתי ועדות הכנסת המיוחדות שמפקחות על פעילות המאגר הביומטרי.

 

בתום הדיון אושרה הארכת הפיילוט ברוב של 16 תומכים מול 13 מתנגדים. כעת עובר הנושא להחלטת המליאה, שצפויה לאשר את הבקשה בדיון שייערך היום.

 

"השר מבין שאין מחלוקת על הצורך במאגר והשאלה שעומדת על הפרק היא איזה סוג מאגר יהיה – עם טביעות אצבע ותמונות פנים או עם תמונות פנים בלבד", אמר נציג המשרד, שבהמשך הדיון התייחס להחלטה להפוך את המאגר למחייב כאל עובדה מוגמרת, מבלי להגיד זאת במפורש.

 

בפתח הדיון התייחס ח"כ ניסן סלומינסקי (הבית היהודי), לעיכוב הרב שהיה בקבלת ההחלטה הרשמית של שר הפנים, אריה דרעי. "קיוונו שתהיה הפתעה ושהשר יודיע שהוא מקבל החלטה", הוא אמר. "אבל כשהתקבל הצו התברר שהוא מבקש אורכה, מאחר שנכנס לתפקיד רק לאחרונה. משרד הפנים הוא משרד גדול, ואני מניח שזה לא היה הנושא המרכזי. זה נושא מסובך עם השלכות על כלל אזרחי ישראל, שדורש הרבה שיקול דעת. לכן הוא מבקש אורכה". 

דרעי. לדברי נציג משרד הפנים אין התלבטות יותר באשר לצורך במאגר דרעי. לדברי נציג משרד הפנים אין התלבטות יותר באשר לצורך במאגר צילום: נמרוד גליקמן

 

נציג המשרד השיב אז שדרעי החליט להעריך את הפיילוט אחרי שכבר בחן את הנושא. "ברור לשר שההחלטה מאוד משמעותית, ולכן הוא מבקש למצות את הבדיקה באופן כזה שידע באמת לקבל החלטה מושכלת", הוא הדגיש.

 

סלומינסקי שאל את נציג משרד הפנים מדוע יש צורך להאריך את הפיילוט לתקופה ארוכה כל כך של תשעה חודשים. הנציג השיב: "אם השר יגיע למסקנות לפני תשעה חודשים, הוא לא יהסס לקצר את התקופה ולקבל החלטה סופית מוקדם יותר".

 

היועץ המשפטי של משרד הפנים הוסיף: "כשתתקבל ההחלטה, ייתכן שיידרשו שינויי חקיקה, אם יוחלט לשנות את אופי המאגר, והתשעה חודשים דרושים על מנת להשלים את שינויי הצווים וגם את החקיקה הראשית הדרושה".

 

סלומינסקי הזכיר שכבר היתה אורכה של תשעה חודשים. "אמנם השר התחלף, אבל אנשי המקצוע לא. יש לכם את כל הנתונים לבוא לשר ולהגיד לו זה כך או כך. אתם לא צריכים את ההמשך אם הוא קיבל כבר את ההחלטה שיש צורך במאגר", הוא אמר.

 

היועצת המשפטית של רשות האוכלוסין, עו"ד עירית וייסברג, התייחסה לחשיפות "כלכליסט", שלפיהן הרשות ניצלה אירועים מיוחדים בבית ספר תיכון ולחיילים בודדים על מנת לצרף אזרחים למאגר. "הדבר נעשה בהתאם לחוק", אמרה. "בעמדות יש חומרי הסברה, ואנחנו לא מכריחים אף אחד. לא הכרחנו קטינים, לא הכרחנו תלמידים, ואנחנו לא מכריחים בלשכות. כמובן שאנחנו לא עומדים ואומרים, 'תזהרו המאגר מסוכן, הוא ידלוף, אל תצטרפו'. אנחנו חושבים שזה ברור".

 

 

ח"כ תמר זנדברג (מרצ) התייחסה לדברי אנשי משרד הפנים, שלפיהם אין עוד צורך באיסוף נתונים לשם בדיקת נחיצות המאגר. "בשיטת הסלמי המאגר הביומטרי כבר כאן, ורק מחכים שהשר יחליט להפוך את המאגר לסטטורי בכפייה. רשויות המדינה מתנהלות כאילו יש מאגר והוא מחייב. לא בכדי הכנסת חוקקה פיילוט, זו החלטה ערכית. לאור העובדה שבדיקות הנחיצות הסתיימו, האם המצב בפועל שיש מאגר שפועל וממתין לאישור הסופי, מה המצב החוקי?”.

 

ח"כ דב חנין (הרשימה המשותפת) ציין: "יש בפנינו המלצות סותרות של הגורמים הרלוונטים. מחלוקות מהותיות בשאלות המרכזיות ביותר. יש סימן שאלה גדול בעניין נחיצות מאגר כזה. אנחנו מדווחים על מקרים בודדים של התחזות בכל תקופת הפיילוט בניגוד לאזהרות ששמענו. אז בשביל מה צריך את המאגר? אני מציע שנבקש דו"ח עדכני יותר של מבקר המדינה, שהצביע על ליקויים קשים. אני לא מצליח להבין מה האינטרס של המדינה להחזיק בכל הפרטים האישיים ביותר של אזרחי ישראל במאגר אחד שיוכל לדלוף ולהיפרץ. זה סיכון גדול ומיותר".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x