$
פטנטים וקניין רוחני

בלעדי לכלכליסט

חיילים צורפו למאגר הביומטרי בלי שעודכנו על מה חתמו

יום סידורים שמאפשר לחיילים בודדים לטפל בנושאים בירוקרטיים נערך בשבוע שעבר על ידי עמותת נפש בנפש. אלא ששם חיכו עמדות של המאגר הביומטרי ונציגי רשות האוכלוסין, והם הפצירו בחיילים להצטרף למאגר מבלי שהוסברו להם ההשפעות הכרוכות בהצטרפות

עומר כביר 06:4716.02.16

נציגי רשות האוכלוסין שכנעו חיילים בודדים, רובם עולים, להצטרף למאגר הביומטרי על ידי הנפקת תעודות זהות אלקטרוניות מבלי שיידעו אותם על השלכות אפשריות שבהצטרפות למאגר.

 

בשבוע שעבר נערך בבית החייל יום סידורים שמאפשר לחיילים בודדים לטפל במרוכז בנושאים בירוקרטיים שונים. בין היתר התאפשר להם לפגוש נציגים ממשרדים ממשלתיים שמסייעים להם בהסדרת זכויותיהם, לבצע פעולות כמו הנפקת רישיון נהיגה ולהיפגש עם יועצים מתחומי האקדמיה, הפיננסים והתעסוקה. ביום השתתפו כ־1,500 חיילים שעלו לארץ מכ־40 מדינות.

 

יום הסידורים נערך פעם בשנה על ידי עמותת נפש בנפש, והשנה התווספו עמדות מיוחדות שאותן איישו נציגי רשות האוכלוסין, אשר הציעו לחיילים להצטרף למאגר הביומטרי. חרף העובדה שמדובר בעולים, ולמרות שהמאגר הביומטרי נמצא עדיין בשלב הפיילוט, לא נחשפו החיילים לעמדות של מתנגדי המאגר ולא התאפשר להם ללמוד על הסכנות שטמונות לדעת המתנגדים בהצטרפות אליו. לפני כחודש פורסם ב"כלכליסט" שאנשי המאגר הביומטרי צירפו אליו תלמידים בני 16 מבית ספר בירושלים, במסגרת יום חלוקת תעודות זהות מסורתי שנערך בו.

 

מנפש לנפש אישרו ל"כלכליסט" שבמקום הוצבו עמדות להנפקת תעודות ביומטריות לצד עמדות להנפקת תעודות רגילות, ולחיילים ניתנה אפשרות לבחור איזו תעודה ברצונם להנפיק.

 

"אנחנו שומעים על יותר ויותר מקרים שבהם הרשות דוחפת ולוחצת על אזרחים להיכנס לניסוי ביצירת מצגים מוטעים, שבהם יתרונות לכאורה של הכניסה למאגר הביומטרי ואמירות כאילו הניסוי כבר הסתיים", אמר ל"כלכליסט" עו"ד אוריה ירקוני מהתנועה לזכויות דיגטליות. "כאשר מדובר בחיילים, שהם צעירים יותר ומורגלים בציות לרשויות, העוול שנגרם הוא גדול שבעתיים. על הרשות לקיים את החוק כלשונו ולידע אזרחים כי הם לא חייבים להשתתף בניסוי".

 

חיילים מציגים את תעודות הזהות שהנפיקו בכנס חיילים מציגים את תעודות הזהות שהנפיקו בכנס צילום: שחר עזרן

 

עתידו של המאגר הביומטרי אינו ברור בשלב זה, לאחר שביוני שעבר הורה שר הפנים אז סילבן שלום להאריך את תקופת המבחן בתשעה חודשים כדי שיוכל ללמוד את הנושא. ואולם, פרישתו מהתפקיד גדעה גם את הליכי קבלת ההחלטות שערך בנושא.

 

שר הפנים הנוכחי אריה דרעי טרם התייחס לסוגיה מאז נכנס לתפקיד ועדיין לא ברור מה יחליט לעשות עד מועד ההכרעה הנוכחי, ב־31 במרץ.

 

תקופת המבחן נועדה לבדוק את נחיצות המאגר, ובסיומה צריכה להתקבל הכרעה על עתידו.

 

תגובת רשות האוכלוסין לא התקבלה עד מועד סגירת הגיליון.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x