$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

בגוגל מגנים קיצונים משני הצדדים

הממשלות לוחצות וחופש הביטוי בגוגל נמצא בסכנה, אחרי שנרכשה על ידי יאהו גם טאמבלר איבדה מערכה ובאירופה אתרי חדשות לא אחראים יותר לתגובות הגולשים

יוסי גורביץ 15:4503.02.16

קיצוני? לא בבית ספרנו

גוגל הודיעה לוועדה של הפרלמנט הבריטי שהיא מתחילה תכנית פיילוט, במסגרתה אנשים שיקלידו מונחי חיפוש "קיצוניים" יופנו לאתרים שנאבקים ברדיקליזציה. "קיצוני" במקרה הזה משמעו, כמובן, "מוסלמי קיצוני", ואתרים ש"נאבקים ברדיקליזציה" הם אתרים שנאבקים בדאעש.

 

לא יעזור לך לחפש את דאעש ברשת לא יעזור לך לחפש את דאעש ברשת

 

גוגל, כמו חברות אחרות מעמק הסיליקון, מצאה עצמה תחת לחץ גובר והולך מצד ממשלות בנושא. לממשלות עצמן אין פתרון, בעיקר בגלל ש עד כה אף אחד לא הצליח להסביר את מהות האיום, אז הן רוצות שהחברות יעשו בשבילן את העבודה. רק שלחברות אין פתרונות טובים יותר.

 

תראו מה קרה פה: גוגל צריכה להחליט האם מחרוזת חיפוש מעידה על כך שאדם מתעניין בדאעש. עבדכם הנאמן מתעניין מדי פעם בדאעש. מה לעשות, ארגון בעל השפעה סביבתית נרחבת שנמצא לא כל כך רחוק מכאן ושהוא תופעה חברתית מרתקת. אולי בפעם הבאה שאקליד מילות חיפוש שקשורות למדינה האסלאמית, גוגל תציע לי שיעורים של אמאם סוני מתון במקום?

 

בפועל, בוצעה כאן הפרטה. הממשלות לא יודעות מה לעשות, והן משוכנעות שהבעיה היא ברשת, אז הן זורקות את התיק על חברות הרשת. הבעיה איננה ברשת. כשמישהו עובר הקצנה ומתחיל לחפש חומר ברשת, הבעיה כבר קיימת. אנשים לא מצטרפים לדאעש בגלל נוכחות הרשת שלהם; נוכחות הרשת של דאעש נובעת מכך שהרבה אנשים שהתייאשו מחייהם הצטרפו אליה. את הייאוש הזה צריך לעצור לפני שמישהו מתחיל לחפש איך להצטרף אליהם. אבל זה מצריך הרבה כסף, מאמץ חברתי יוצא דופן, ונכונות להכיר בכך שיהיו תסכולים רבים לאורך הדרך וגם לא מעט כישלונות. זה מורכב מדי בשביל הממשלות, מסתבר, אז עוברים לצנזורה.

 

שימי לב, גוגל: עכשיו הקיצונים הם אנשי דאעש. לפני 60 שנה אלה היו הקומוניסטים. יכול להיות שבעוד שנה-שנה וחצי, הקיצונים יהיו נערי גבעות או האקרים. כשאת נותנת לממשלות להגדיר עבורך מי הם הקיצונים שמחוץ לגדר, את מועלת בתפקידך שהוא – להגדרתך-שלך – אינדוקס כל הידע האנושי.

 

כל הידע האנושי. לא "החלקים בידע האנושי שהממסד הפוליטי יכול לחיות איתם." ואם איזה פקיד ממשלה חושב שאם גוגל תסיר כמה קישורים, האדם שרוצה להגיע אליהם לא יוכל להגיע אליהם, אז אנחנו צריכים בדחיפות פקידי ממשלה חדשים.

 

מגע מידאס מהופך

במיתולוגיה היוונית, המלך מידאס תאב הבצע קולל שכל דבר שיגע בו יהפוך לזהב, בכלל זה מזון ומשקה. ליאהו יש כמסתבר מגע הפוך: כל דבר שהיא נוגעת בו הופך לזבל.

בשנת 2013 קנתה יאהו את טאמבלר תמורת 1.1 מיליארדי דולרים, ולפני כמה חודשים העריכה את השווי שלה בכ-990 מיליונים בשל חובותיה של טאמבלר. עכשיו היא מודיעה שהשווי של טאמבלר צנח ב-230 מיליוני דולרים

 

דיוויד קארפ מייסד טאמבלר דיוויד קארפ מייסד טאמבלר צילום: בלומברג

 

יש לציין שגם בעת הרכישה של טאמבלר, היו אנשים שטענו שטאמבלר לא שווה את הכסף, שהיא לא מכניסה מספיק (אם בכלל), ושהרכישה על ידי יאהו היתה דרך המילוט של מייסדי טאמבלר מהמבוי הסתום שבו מצאו את עצמם. כך או כך, מאריסה מאייר הטביעה את ה-1.1 ההם, ועכשיו – אחרי פחות משלוש שנים – לא רק שטאמבלר לא שווה יותר, היא שווה 23% פחות.

 

בעת הרכישה, נשמעו קולות שאמרו שכך יאהו תציל את עצמה: תהפוך את עצמה למשהו צעיר ודינמי יותר. זה לא קורה וככל הנראה, כבר לא יכול לקרות.

 

יש לכם בעיה עם התגובות? הצמיחו עור עבה יותר

בית המשפט האירופי לזכויות אדם העניק ניצחון לחופש הביטוי, כשקבע השבוע שאתרי חדשות אינם אחראים משפטית לתגובות בוטות שמתפרסמות בהם. המקרה היה של חברה הונגרית בשם index.hu שפרסמה כתבה על חברת נדל"ן מסוימת, שככל הנראה הביאה לקוראים את הסעיף. הקוראים שלחו הערות ארסיות, החברה תבעה את האתר על כך שהוא פרסם את התגובות וניצחה בבתי המשפט ההונגריים.

 

האתר אינו אחראי לטוקבקים האתר אינו אחראי לטוקבקים צילום: אי פי אי

 

האתר ערער לבית המשפט האירופי, וזה פסק כעת לזכותו. הוא מצא שההערות אמנם היו בוטות, אבל הן לא היוו דיבור שנאה ולא הטיפו לאלימות. הן אינן, מצאו השופטים, דיבור שהוא במובהק בלתי חוקי; אשר על כן לא היתה חובה משפטית לאתר למחוק את התגובות.

 

קצרצרים

 

1. מצבה של גוגל בדעת הקהל הבריטית קשה כל כך, שהחברה נאלצה לאחרונה "להכחיש קטגורית" את הטענה שהיא מטה את ההשלמות בתוצאות החיפוש לרעת מפלגות שדורשות ממנה לשלם מס אמת. על פי הטענה, שגוגל מגדירה כתיאוריית קונספירציה, כאשר אתה מקליד את שם מפלגת הלייבור ("הלייבור היא...") גוגל משלימה ל"בדיחה" או "ימנית." כאשר אתה מקליד את שמה של המפלגה הליברל-דמוקרטית, ההשלמות הן "גמורה", "חסרת טעם," ואפילו "בוגדים." אבל כשמקלידים את שמה של המפלגה השמרנית, שסוגרת עכשיו דיל שיפקיר את אוצר המדינה לטובת גוגל, אין שום השלמות. למה? גוגל לא אומרת אבל רומזת: "אנחנו מסירים תוכן בלתי הולם או פוגעני מתוצאות ההשלמה."  

 

האם גוגל מפלה בין המפלגות הבריטיות? האם גוגל מפלה בין המפלגות הבריטיות? צילום: אימג'בנק, Gettyimages

 

2. האינטרנט של החפצים ממשיך לאיים על הילדים שלכם: חברת הצעצועים פישר-פרייס הודיעה בספטמבר האחרון שהיא מוציאה צעצוע חכם, Smart Toy שמו (כנראה שמישהו במחלקת המיתוג לא הגיע לישיבה). מדובר בדובי שמסוגל ללמוד את השם של הילד שלך ועוד כל מיני פרטים עליו, ומאפשר אינטראקציה בין הילד והצעצוע באמצעות אפליקציה. זו כמובן חשופה ללא מעט זבים ומצורעים, ואת ההמשך אתם כבר יכולים לנחש לבד: נמצאו פרצות אבטחה ולא ברור אם הן אכן נוצלו. מומחי אבטחה מציינים גם שאצל הורים רבים שמו של הילד משמש כסיסמה.

 

3. שיבושים ניכרים נרשמו במערכת החינוך האוסטרלית לפני כשבוע, לאחר ששורה של בתי ספר קיבלו איומים בפיגוע. האיומים האלה נמשכים: אתמול נאלצו הרשויות לפנות 17 בתי ספר בשל איומים והבוקר פונו 8. הרשויות מעריכות כעת שמדובר בהתקפת האקרים ששולחת הודעות אוטומטיות לבתי הספר. אחרי שלוס אנג'לס הפסיקה את הלימודים בעיר עקב הודעה דומה לפני כחודש, כנראה שמישהו החליט שיש כאן פוטנציאל יפה לשיבוש החיים. לתייג תחת "טרור והאקריות מתמזגים."

 

4. בסוף השנה שעברה, היתה באינסטגרם איזו בועה שבה אנשים התבקשו לפרסם תמונות עם ההאשתג 2015bestnine. עכשיו מסתבר שזו היתה פרסומת נתעבת לאתר דייטים. אנשים שהכניסו את המייל שלהם כדי להשתתף במה שחשבו שהוא תחרות גילו שהם העבירו את המידע שלהם לנוכלים של אתר הדייטים. 130,000 איש, נטען, נפלו קורבן למזימה.  

 

שקר האינסטגרם הגדול שקר האינסטגרם הגדול צילום: שאטרסטוק
5. בית משפט פדרלי בארה"ב אישר חוק של מדינת ויסקונסין, שדורש מפדופילים מורשעים לשאת על גופם אזיק אלקטרוני עם שחרורם ולשארית ימי חייהם. אסיר משוחרר שהורשע בתקיפה מינית של נער ונערה ערער על החוק, בטענה שהוא פוגע בפרטיותו משום שאנשים עשויים לראות את האזיק. בית משפט בערכאה נמוכה קיבל את הטענה, וההחלטה נהפכה בערעור. בהינתן שפושעים מיניים (ופדופילים במיוחד) הם לעתים תכופות רצידיביסטיים, כלומר הסיכוי שישובו לתקוף גבוה במיוחד, בית המשפט החליט שהזכות שלו לפרטיות נסוגה מפני החשש הסביר שצעיר אחר יהפוך קורבן לתקיפה. השופטים ציינו מחקר שמצא ששכיחות התקיפות מצד עבריני מין שנאלצים לשאת אזיק אלקטרוני נמוכה בכמחצית מהשכיחות בקרב אלה שלא אולצו לשאת אותו.  
בטל שלח
    לכל התגובות
    x