$
הייטק והון סיכון

בלעדי לכלכליסט

פיליפ מוריס תשקיע 20 מיליון דולר בסייקי מדיקל מיפו

יצרנית הסיגריות מעוניינת שסייקי מדיקל מיפו תפתח עבורה טכנולוגיה שתאפשר לצמצם משמעותית את נזקי העישון. סייקי, שפיתחה כבר משאף ייחודי המאפשר מתן קנאביס רפואי ברמת דיוק ובטיחות של תרופה, השלימה גיוס של 30 מיליון דולר

מאיר אורבך 06:5219.01.16

האם מישראל תצא הבשורה לצמצום נזקי העישון? לפחות תאגיד פיליפ מוריס אינטרנשיונל מאמין שהדבר אפשרי. התאגיד ישקיע כ־20 מיליון דולר בחברת סייקי מדיקל הישראלית שפיתחה טכנולוגיה לנידוף צמחים גולמיים בצורה מדודה ובטוחה, כך נודע ל"כלכליסט". סייקי מדיקל תפתח עבור פיליפ מוריס טכנולוגיה אשר לפי ההערכות תאפשר לצמצם בצורה משמעותית את נזקי העישון.

 

ההשקעה של פיליפ מוריס היא חלק מסבב גדול יותר של כ־30 מיליון דולר שגייסה סייקי מדיקל, ובו משתתפים גם משקיעיה הקיימים של החברה וביניהם קרן ההשקעות באמצעות מימון המונים OurCrowd, מייסדי ריטליקס בעבר בארי שקד ובריאן קופר שהם מבעלי המניות העיקריים בחברה ועוד משקיעים פרטיים. החברה, שהוקמה ב־2011, ממוקמת ביפו. יו"ר החברה הוא ד"ר איתן חי עם, מנכ"ל משרד הבריאות לשעבר, והמייסד הוא פרי דיווידסון ואחד מבעלי המניות המרכזיים בה.

 

משאף הקנאביס הרפואי סייקי מדיקל משאף הקנאביס הרפואי סייקי מדיקל צילום: סייקי מדיקל

 

מינימום פגיעה בחולה

 

Syqe Medical מפתחת טכנולוגיות למתן פרמצבטי של צמחים גולמיים בשאיפה. החברה פיתחה משאף ייחודי המאפשר מתן צמחים ברמת דיוק ובטיחות של תרופה. הצמח הראשון שאותו הטמיעה החברה במשאף הוא קנאביס רפואי ובעתיד מתכננת החברה הטמעת צמחים רפואיים נוספים. הטכנולוגיה של סייקי הופכת את צמח הקנאביס לאבקה ומאפשרת שימוש במנות אחידות.

 

איתן חי עם איתן חי עם

 

מחקר שנעשה בבית חולים רמב"ם בחיפה, שבדק את המשאף בשימוש בקנאביס, קבע שהוא יעיל ובטוח לשימוש. בישראל על פי ההערכות יש כיום כ־12 אלף חולים המשתמשים בקנאביס רפואי.

 

משאף הקנאביס משנה את הדרך שבה צורכים משתמשי הקנאביס הרפואי ומאפשר ניצול של החומר עם מינימום של פגיעה בבריאות החולה. לחברה יש גם משאף המיועד לבתי חולים שמאפשר לתת לחולים מינונים מדויקים באופן אוטומטי.

ההסכם עם חברת פיליפ מוריס אינו נוגע לפעילותה של חברת סייקי מדיקל בתחום הקנאביס אלא הוא הסכם רישוי לשימוש בטכנולוגיה לצמצום נזקי העישון בלבד. כיום מפתחת סייקי מדיקל את הטכנולוגיה עבור פיליפ מוריס וצפויות לעבור עוד כמה שנים עד שמוצר של שתי החברות ייצא לדרך.

 

פיליפ מוריס, שהיא אחד מיצרני הסיגריות הגדולים בעולם, משקיעה בשנים האחרונות מיליארדי דולרים בפיתוח של אמצעים אשר מצמצמים את נזקי העישון. בין היתר משקיעה החברה בסיגריות אלקטרוניות ועוד. החברה נסחרת בבורסה של ניו יורק בשווי של כ־19 מיליארד דולר ומעסיקה כ־82 אלף עובדים בכל העולם. בישראל יש לפיליפ מוריס חברה בת המעסיקה כ־250 עובדי בעיקר בתחום של הפצה ומכירה. בין המותגים המוכרים של החברה ניתן לציין את מרלבורו, LM, נקסט ועוד. ההכנסות של חברת פיליפ מוריס ברבעון השלישי של 2015 הסתכמו ב־6.93 מיליארד דולר, כ־100 מיליון דולר מעל התחזיות, וכן רשמה רווח של 1.24 דולר למניה אף הוא מעל לתחזיות.

 

אחרי גרין סמוק הישראלית

 

זוהי לא ההשקעה הראשונה של התאגיד האמריקאי בחברה ישראלית בתחום העישון. בשנת 2014 רכשה חברת פיליפ מוריס את חברת גרין סמוק הישראלית שפיתחה סיגריות אקלטרוניות בתמורה לכ־110 מיליון דולר ו־20 מיליון דולר על פי עמידה ביעדים.

 

החברה הישראלית מבית שמש שפיתחה מגוון רחב של סיגריות אלקטרוניות רשמה עד למכירתה לתאגיד האמריקאי מכירות של 40 מיליון דולר בשנה. ההשקעה בחברת גרין סמוק ואף בחברת סייקי מדיקל היא חלק מניסיונה של פיליפ מוריס למצא תחליפים ראויים לסיגריות. החברה השקיעה לאחרונה גם בעוד חברות הפועלות בתחומים דומים בשוודיה ובמדינות נוספות.

 

מחברת סייקי מדיקל לא התקבלה תגובה לידיעה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x