$
חדשות טכנולוגיה

"אפליקציות הבריאות יזנקו בעתיד הקרוב"

אנג'לה רבינוביץ, מנהלת מחלקת מדעי החיים במכון היצוא, משוכנעת שעולם המובייל עומד בפני מהפך שבו אפליקציות הבריאות יהיו פופולריות מהמשחקים: "הן נוגעות ליותר אנשים"

מאיר אורבך 12:5401.10.15

"תחום ה־mobile health הוא להערכתי בעל קצב הגידול הגבוה ביותר בעולם הנייד", אומרת אנג'לה רבינוביץ, מנהלת מחלקת מדעי החיים במכון היצוא, לקראת כנס המובייל 2016 של "כלכליסט", מכון היצוא הישראלי ובנק הפועלים.

 

להרשמה לכנס לחצו כאן

 

תחום זה, המחבר בין עולם הבריאות לעולם הסלולרי, צפוי לפי ההערכות לחולל מהפכה בתחום תעשיית הבריאות העולמית בעתיד הקרוב. אם עד כה תעשייה זו ראתה את עצמה ככזו שמכוונת למטפלים ולרופאים מתוך העמדת כלים לצרכים שלהם, הרי מעתה היא צפויה להפוך להיות מכוונת למטופלים ולספק להם מידע מגוון באפליקציות ייעודיות, באמצעות המכשיר הנייד לסוגיו השונים — הטלפון הסלולרי, הטאבלט, המחשוב הלביש והשעונים.

 

לפי הערכות של כמה חברות מחקר, יעמוד השוק העולמי העתידי של התחום על כ־21 מיליארד דולר ב־2018, לעומת 5 מיליארד דולר ב־2013. התחום מעורר סקרנות רבה בקרב משקיעים ויזמים בישראל, וכיום יש בארץ, לפי הערכות מכון היצוא, כ־130 חברות שעוסקות בו – מתוכן 50 חברות בתחומי הקרדיולוגיה, סוכרת ומעקב היריון; 50 חברות נוספות עוסקות בתחום של הטיפול הביתי; והשאר במגוון רחב של תחומים הכוללים מעקב אחר מרשמים ולקיחת תרופות, כושר גופני ועוד. בין החברות הבולטות בישראל נמצאת מדיסייף שכבר הצליחה לגייס כ־6 מיליון דולר ופיתחה אפליקציה לניהול נטילת תרופות.

 

עד כה נהנו מרבית החברות שפיתחו יישומים בתחום מחופש שאינו כה מוכר לחברות הפועלות בעולם הבריאות ומפוקחות בקפדנות על ידי ה־FDA וגופי פיקוח אירופיים. עם זאת, בעת האחרונה החלו הרשויות בארצות הברית ואירופה להטיל פיקוח גם על אפליקציות ויישומים אשר מבקשים לפעול בתחום, מהלך שגורם לעיכוב לא קל לחברות רבות. "בהרבה תחומים רואים כיום בארצות הברית כניסה של רגולטורים לכל הנושא של האפליקציות ושאר הפיתוחים בתחום של המובייל הלת'. רגולטורים רבים טוענים שאפליקציה היא מכשור רפואי ונתונה לתהליכי אישור כמו כל מכשור רפואי", אומרת רבינוביץ. להערכתה, הכניסה של הרגולטורים לתחום אמנם תכניס בו סדר רב, אבל גם תעצור כניסה של חברות רבות אשר ייאלצו לעבור רגולציה אם ירצו לפעול בארצות הברית. "אני מאמינה שבעתיד כל יישום וטכנולוגיה בתחום שירצו להיכנס לפעול בזירת בתי החולים בארצות הברית יעברו רגולציה מלאה".

 

אנג'לה רבינוביץ. "הרבה תלוי בפיתוח כלים שיהיו מסוגלים לנתח את המידע הרב הזורם מהאפליקציות, ובכך ליצור דור חדש של רפואה מונעת שתחסוך כסף רב למערכות הבריאות" אנג'לה רבינוביץ. "הרבה תלוי בפיתוח כלים שיהיו מסוגלים לנתח את המידע הרב הזורם מהאפליקציות, ובכך ליצור דור חדש של רפואה מונעת שתחסוך כסף רב למערכות הבריאות" צילום: רונן אקרמן

 

מה עושים בכל כך הרבה מידע שהאפליקציות הללו אוספות, הוא לא הולך לאיבוד במצב הנוכחי?

"המצב כיום הוא שהרבה חברות אוספות מידע, אבל אין להן כמעט יכולות לעשות עם המידע הזה משהו מעבר לאיסוף שלו. יש מחסור בכלים אנליטיים שיכולים להתמודד עם כמויות עצומות של מידע שמזרימים חולים, למשל חולי סוכרת. אנחנו רואים כיום בשוק את הסינדרום של המידע הגדול. הרבה קופות חולים והרבה חברות רואות מידע עצום שזורם אליהן, אבל אין להן כלים איכותיים להתמודד איתו. אני מעריכה שחלק גדול מהעתיד נמצא בפיתוח של כלים שיהיו מסוגלים לנתח את המידע הרב הזורם, ובכך ליצור דור חדש של רפואה מונעת אשר יכולה על פי המידע לחסוך כסף רב למערכות הבריאות. מידע זה אף יכול לשמש במניעה של הידרדרות של מחלות כרוניות".

 

עד כה משחקים נהנו מיותר פופולריות בקרב משתמשי הסלולר, למה שזה ישתנה?

"אם בעבר התייחסו לכל התחום כתחום משני בעולם המובייל, הרי כיום אנשים מבינים שזה יכול להיות התחום הגדול ביותר. אם תחום המשחקים נוגע במספר מועט יחסית של אנשים המשתמשים במכשירים הניידים, בתחום הבריאות יש משתמשים מכל שכבות הגיל, ולהרבה יישומים יש משתמשים כפולים כמו מעקב אחרי בריאות של בן משפחה וכדומה".

 

ואיך תתמודד עם התחום מערכת הבריאות הממוסדת בעולם?

"להערכתי מערכת הבריאות העולמית אינה מוכנה לקושי החדש הזה. כדי שהמערכת תהפוך להיות ממוקדת חולים ולא מטפלים היא צריכה לעבור שינוי עצום שעלותו מוערכת בסכומי עתק".

 

 

אנג'לה רבינוביץ (35)

תפקיד: מנהלת מחלקת מדעי החיים במכון היצוא

תפקיד קודם: מנהלת פיתוח עסקי דרום–מזרח אסיה באורג'ניקס

השכלה: תואר שני במינהל עסקים מהאוניברסיטה העברית

עוד משהו: עלתה לארץ בגיל 19 מאוקראינה

בטל שלח
    לכל התגובות
    x