$
חדשות טכנולוגיה

שיימינג בטוויטר: למה הפליטים מסוריה קונים סמארטפון ולא אוכל?

גולשים מארה"ב ובריטניה תוקפים ברשת פליטים מסוריה שצילמו עצמם עם טלפונים יוקרתיים - וטענו שאם יש להם כסף לאייפונים, כנראה המצב שם לא כל כך נורא. בפועל, בלי הסמארטפונים לא היו מצליחים הפליטים לשרוד את הזוועות בסוריה ולברוח מהמדינה

ניצן סדן 20:3715.09.15
ההגירה מסוריה בשיאה: המדינה, שנקרעת לגזרים במלחמת אזרחים אכזרית, נחשבת למסוכנת בעולם ומדינות רבות החלו לקלוט פליטים ממנה. אך אלה שנמלטו מאכזריותו של אסד מוצאים כיום אכזריות מסוג אחר: תגובות זועמות בטוויטר. הפליטים מצלמים ומתעדים את מנוסתם וגולשים רבים כותבים להם "אה, יש לך אייפון שש לצלם בו מסביבך? כנראה שהמצב לא כל כך נורא שם".
למראית עין, יש היגיון בטענה: רוב כספם של אזרחי סוריה מוקצה לרכישת אוכל או דלק - ולתשלום שוחד לכנופיות חמושות, שיאפשרו להם להמשיך לחיות בעירם או לקבל סיוע בדרכם ללבנון ולמדינות אירופה. קצת מוזר לראות שם אנשים מסתובבים עם טלפונים שעולים מאות דולרים. אבל כשמסתכלים לעומק על הקשר שבין העם הסורי והסמארטפון, מגלים שאותו טלפון חיוני לפליטים לא פחות מדלק או מזון.

 

פליטה סורית ובידה גלקסי S5 פליטה סורית ובידה גלקסי S5 צילום: twiiter / DefendWallSt

 

לפי נתונים שפרסם האינדיפנדנט, בסוריה יש שיעור אימוץ גבוה של סמארטפונים, ביחס של 87 מכשירים על כל 100 אנשים. השימוש בטלפונים הללו איפשר להעביר מידע בין אנשים מתחת לרדאד משטר האימים של אסד, שמתחיל להסתמן כאחד הרצחניים ביותר במאה ה-21. השימוש ביישומי צ'ט (בתחילה סטנדרטיים ובהמשך מוצפנים) איפשר לקבוצות מתנגדי המשטר להתאחד ולפתוח במרי האזרחי נגד אסד - מה שהפך למלחמת האזרחים הנוכחית. למעשה, בלי אייפונים, לא יכל העם לארגן את ההפיכה.

 

תנו להם לצלם, אין לכם מושג מה עבר עליהם תנו להם לצלם, אין לכם מושג מה עבר עליהם צילום: רויטרס

 

קל לשכוח שהסמארטפון הוא קו חיים בכל הנוגע להישרדות באזור מלחמה; צבא סוריה מפציץ ערים באופן ספורדי, אם במטחי ארטילריה כבדים (לצבא סוריה יש מלאי תותחים ורקטות מהגדולים בעולם) ואם בהטלת חביות חומר נפץ ממסוקי תובלה. חבית שכזו יוצרת אפקט נזק עצום, קריסת מבנים ושריפות - מה שמחייב עזרה ראשונה מהירה. משטר אסד לא הפיל את רוב רשתות התקשורת במדינה; יחידות המודיעין שלו יודעות היטב שפקודות והנחיות מועברות דרך רשתות אלה, וניטור שלהן מספק מידע חיוני להצרת צעדי המורדים.

 

אזרחים סורים מנסים לחלץ נפגעים מהריסות בניין אזרחים סורים מנסים לחלץ נפגעים מהריסות בניין צילום: רויטרס

 

אז אחרי שפצצת מסוק שכזו נופלת על עיר כקוניטרה או ח'אן ארינבה, בלי טלפון סלולרי לא יוזעקו כוחות חילוץ בזמן. בלי מצלמת סמארטפון לא יהיה תיעוד שקרה פשע נגד האנושות. בלי אפליקציות תקשורת לא יוכלו אנשים לשאול את קרוביהם אם הם בסדר. ולכן, ברור שלפליטים הסורים יהיו סמארטפונים. הסלולרי מסייע גם בהעברת כספי תרומות (ובגיוסם, דרך קמפיינים ברשת, בסיוע עמותות שונות), באיתור נעדרים (דרך הפצת תמונות), בהדרכה במקרי חירום (דרך אפליקציות עזרה ראשונה) ועוד. איך שלא מסובבים את זה, הפליטים תלויים בטלפונים הסלולריים שלהם.

 

מצד שני, קצת קשה לי לשפוט את גולשי טוויטר - אפילו הגסים שבהם אשר לא בוחלים במילים ומרשים לעצמם לבצע שיימינג לאנשים שברחו משדות המוות של סוריה. הגולשים - רובם אמריקאים ובריטים - לא יכולים לדמיין בכלל איך נראים חיים תחת אש. מבחינתם, סמארטפון הוא הכלי הזה שעוזר להם למצוא חניה, להתעדכן במה שרץ בפייסבוק, למצוא דייט בטינדר או לצלם את הרגליים שלהם בחוף ולהעלות לאינסטגרם. יש להניח שככל שיותר פליטים יציגו את התמונות שצילמו בסוריה, כך יהיה קשה יותר לעולם להתעלם ממה שמתחולל שם. ואז גם לא יימצאו גולשים אכזריים שישפטו פליט רק משום שתיעד את קורותיו באמצעות סמארטפון.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x