$
המדריך

בדיקת כלכליסט

ווינדוס 10: החלון האחרון שתצטרכו

החידושים במערכת ההפעלה החדשה והמסקרנת של מיקרוסופט עדיין לא מורגשים יותר מדי, אך ווינדוס 10 היא מערכת יציבה, נוחה ושאינה נוטה לקרוס - ואפילו קל לחבב אותה. עכשיו נשאר לה לשדרג את חנות האפליקציות

הראל עילם 16:5504.08.15

ווינדוס 10, שגרסת ה-PC שלה הושקה בשבוע שעבר, היא אחד המוצרים החשובים ביותר שמיקרוסופט הוציאה אי פעם. לפי התכנון, זו תהיה מערכת ההפעלה "הגדולה" האחרונה מתוצרתה, כשאחריה יגיעו עדכונים תכופים יותר. זוהי נקודת הכרעה מבחינת ענקית התוכנה והמנכ"ל סאטיה נאדלה, שתקבע כיצד השנים הקרובות ייראו עבורה.

 

כיוון שמדובר במערכת הפעלה חשובה כל כך, ייתכן ותצפו שהיא תדהים אתכם. ואולם, לאחר השדרוג מווינדוס 7 או 8 לגרסה 10, כמעט ולא מרגישים הבדל. וזה דבר טוב.

לאחר מספר בעיות בהתקנה (שסביר להניח כי פחות ופחות משתמשים יחוו עם הזמן), המעבר מווינדוס 7 היה חלק לחלוטין. הכל נשאר כפי שהיה לפני השדרוג: סיסמאות וחשבונות, הגדרות קבצים ורשתות, קיצורי דרך, קבצים, תוכנות מועדפות וכו' - הכל עבד בלי צורך לבזבז זמן על התאמות חדשות ושינויים.

 

מסך הפתיחה החדש של ווינדוס 10 מסך הפתיחה החדש של ווינדוס 10 צילום: מיקרוסופט, יח"צ

 

אף יישום לא קירטע או הפסיק לפעול בעקבות המעבר, אפילו לא משחקי דוס ישנים. ומרשים מכך - המערכת, לפחות אצלנו, פשוט לא סובלת מקריסות, בניגוד לנטייתן של כמה מקודמותיה. זה ללא ספק היה השדרוג הכי נעים, מהיר ויציב שאי פעם חווינו.

 

מיקרוסופט התאמצה מאוד כדי לעודד את המשתמשים לעדכן לווינדוס 10: השדרוג מוצע בחינם לבעלי גרסאות 7 ו-8, אפילו פיראטיות (אם כי הן לא יקבלו עדכונים). ולמען האמת, נראה שאין סיבה ממשית לא לעשות זאת, אלא אם תתגלה פתאום תקלה או פרצה חמורה במיוחד במערכת. כל מה שתקבלו היא מערכת הפעלה טובה ומשויפת יותר מקודמותיה, עם כמה תכונות חדשות ומעניינות, גם אם לא הכרחיות. לא מאוד נוצץ, אבל גם לא צריך להיות.

 

מסך ההתחל חוזר, הפעם עם אריחים מסך ההתחל חוזר, הפעם עם אריחים צילום: מיקרוסופט, יח"צ

 

ממשק: מיקס מוצלח

 

הממשק עצמו נראה כהכלאה בין ווינדוס 7 ל-8. רקעי החלונות והתפריטים מזכירים את מראה האריחים של ווינדוס 8, בלוקים צבעוניים של גוון אחיד ואייקונים פשוטים ושטוחים, שמזכירים קצת את המראה העדכני של iOS. עם זאת, המראה הזה מולבש על המבנה הבסיסי של ווינדוס 7, המציב במרכזו את תפריט ההתחל (ברוך השב!) ואת שולחן העבודה הקלאסי. לוקח קצת זמן להתרגל למעבר, והמראה אף עלול להיראות מעט חדגוני, אך מיקרוסופט נותנת הרבה כלים לשדרג את מראה הממשק, והוא קריא ונגיש יותר מקודמיו.

 

תפריט ההתחל המחודש, שהחל לחזור לחיים בווינדוס 8.1, השתדרג משמעותית. הוא כולל בלוקים עם האפליקציות המועדפות על המשתמש, וניתן לגרור אריחים פנימה והחוצה בקלות. היתרון באריחים לעומת אייקונים הוא שהם יכולים להציג מידע, כמו ווידג'טים: אריח של יישום מזג אוויר יציג את הטמפרטורה היום בלי שתצטרכו להיכנס אליו. בכך מאפשרת מיקרוסופט ליהנות מהיתרונות (המועטים) של ווינדוס 8, תוך שמירה על ממשק מקיף נוח הרבה יותר.

 

מרכז הפעילות החדש מרכז את ההתראות וכל תפריטי ההגדרות במקום אחד מרכז הפעילות החדש מרכז את ההתראות וכל תפריטי ההגדרות במקום אחד צילום: מיקרוסופט, יח"צ

 

עוד עדות לשילוב הזה הוא אזור החדש הנקרא Action Center, שמשלב את התפריטים המהירים שהופיעו בשולי המסך בווינדוס 8, יחד עם רשימת ההתראות של ווינדוס 7 (זו שהתחבאה מאחורי הדגל בשורת המשימות שבתחתית המסך). ניתן להיכנס ל-Action Center באמצעות כפתור המופיע על המסך ולהגדיר בקלות מה ייכלל בו, למשל גישה מהירה לרשתות ולהגדרות המיקום.

 

חידושים: עדיין ברמת הגימיק

 

ווינדוס 10 כוללת מספר יכולות חדשות, שעדיין לא יוצרות שינוי דרמטי בחוויית השימוש, לפחות בשלב זה.

 

קורטנה, הסייעת הדיגיטלית המצוינת של מיקרוסופט, שולבה בצורה עמוקה במערכת ההפעלה ובחיפוש - אם כי היא עובדת לפי שעה באנגלית בלבד, ורק אם תגדירו את מיקומכם כארה"ב ואת שפתכם כאנגלית אמריקאית. למרות זאת, היא תוכל לספק תוצאות אם תחפשו מסעדה איטלקית טובה בתל אביב, ומבינה היטב אנגלית במבטא ישראלי. קורטנה נשמעת הרבה יותר אנושית מסירי של אפל, ומספקת תוצאות מעניינות ומורכבות יותר. כמעט כל שאלה מורכבת (למשל: "מה יהיה מזג האוויר בניו יורק בעוד שלושה ימים, בצלזיוס?") היא הצליחה לפענח, בלי שום בעיות.

 

קורטנה. "איתכם בכל מקום" - אבל עדיין לא בעברית, ולא בישראל קורטנה. "איתכם בכל מקום" - אבל עדיין לא בעברית, ולא בישראל צילום: מיקרוסופט, יח"צ

 

עם זאת, נכון לרגע זה לא ברור עד כמה באמת צריך סייעת דיגיטלית במחשב אישי. בטלפון כן, אבל במחשב? ההפעלה הקולית, לפחות כרגע, לא באמת נותנת יתרון מרשים על פני המקלדת למשתמש הממוצע. עם זאת, חברות כגון לנובו כבר הראו מה קורטנה יכולה בתיאוריה לעשות – היא פיתחה כלי חיפוש שמאפשר לדבר אל המחשב בשפה אנושית כדי למצוא קבצים שהמשתמש שכח היכן שמר. זה כבר יכול מאוד להועיל, ואנחנו מצפים לראות לאן מיקרוסופט והיצרניות ייקחו את קורטנה.

 

חידוש אחר, מיינסטרימי יותר, הוא הדפדפן אדג'. מיקרוסופט זונחת את אינטרנט אקספלורר הוותיק אחרי 20 שנה (חלקית, הוא עדיין מותקן בווינדוס 10 לצורך תאימות אחורה), ואדג' מצליח במידת מה לתקן את המוניטין הרע של קודמו. הוא מינימליסטי ויעיל, אך כרגע כמעט נטול פונקציות שיהפכו אותו לעדיף על כרום או פיירפוקס, ואין לו את מגוון התוספים והיישומים שנוצרו עבור שני מתחריו. במבחן הביצועים שלנו הוא עמד בכבוד מול הגרסה החדשה ביותר של כרום, דשדש מול פיירפוקס, וסבל מבעיות בעיקר בהרצת וידאו בחלונות מצומצמים. ההימור שלנו הוא שרוב הגולשים ישתמשו באדג', אך הכבדים שבהם ישמרו אמונים לדפדפנים המוכרים להם.

 

הדפדפן אדג' - קליל במיוחד הדפדפן אדג' - קליל במיוחד צילום: מיקרוסופט, יח"צ

 

ווינדוס 10 מנסה בנוסף לחזר אחרי קהל ה-PC הנאמן ביותר - הגיימרים. היא כוללת יכולות מעניינות כמו הזרמת משחקים ישירות מהמחשב לאקסבוקס One, תמיכה בתקן הגרפיקה החדש DirectX 12 וגם גרסה חדשה למשחק מיינקראפט. בפועל הזרמת המשחקים מקרטעת בישראל (שבה תדרי WiFi מהירים עדיין אינם נתמכים). לא שזה קריטי: כרגע אין עדיין אף משחק או אפילו דמו טכנולוגי מתקדם שמשתמש ב-DirectX 12, ומיינקראפט לווינדוס 10 לא באמת מחדש משהו. נצטרך לחכות כמה חודשים לפחות כדי לעמוד על טיבם של השדרוגים האלה.

 

השאלה הגדולה: האפליקציות

 

כפי שניתן לראות, ווינדוס 10 מסתמנת כמערכת הפעלה מוצלחת, וסביר יותר שהיא תזכה להצלחה בסגנון ווינדוס 7 ולא תנחל כישלון צורב כמו גרסה 8. השאלה הגדולה שנשארת פתוחה כרגע היא מה יקרה עם האפליקציות.

 

חנות האפליקציות החדשה - תרכז את כל האפליקציות האוניברסליות במקום אחד חנות האפליקציות החדשה - תרכז את כל האפליקציות האוניברסליות במקום אחד צילום: מיקרוסופט, יח"צ

 

מיקרוסופט שיפרה את האפליקציות האוניברסליות שלה (סקייפ, אאוטלוק, נגן המדיה וכו'), וכעת הן אמורות להתאים למחשבים, טאבלטים וטלפונים באותה מידה, אחרי שבווינדוס 8 הן נראו רע וסבלו משטחים ריקים רבים בגרסה השולחנית. בווינדוס 10, לפחות בגרסת המחשב, כולן נראות טוב ובמיוחד אפליקציות המדיה השונות (תמונות, וידאו ומוזיקה). השאלה היא האם מפתחים חיצוניים יאמצו את הפלטפורמה.

 

חנות האפליקציות הרשמית לווינדוס 10 לפי שעה מצומצמת ומאכזבת, ונראית יותר כחנות המתאימה למשתמשי מובייל מאשר למחשב האישי. זה לא יפריע למי שמפעילים מחשב רק כדי לכתוב מסמך בוורד או לגלוש קצת בפייסבוק, אבל אנחנו רוצים להאמין שמיקרוסופט מסוגלת להרבה יותר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x