$
הייטק והון סיכון

האם סיקאם הישראלית תמצא תרופה לסרטן?

חברת הביומד שנרכשה אתמול ב-95 מיליון דולר הוקמה בידי גל מרקל - הפרופסור הצעיר ביותר בהיסטוריה של אוניברסיטת ת"א. סיקאם פיתחה נוגדן שמנטרל גידולים סרטניים ולהערכת משקיעים, עשוי להיות הקופקסון הבא

אסף גלעד 12:0129.07.15
חברת התרופות האמריקאית מרק רכשה אתמול את חברת התרופות הישראלית סיקאם ב-95 מיליון דולר במזומן. מדובר באחת הרכישות הגדולות של חברת תרופות ישראלית, ואם להסתמך על דברי המשקיעים בה, סיקאם צפויה להשיק מישראל את התרופה הראשונה לסרטן.

מייסד סיקאם הוא פרופ' גל מרקל (35), הפרופסור לרפואה הצעיר ביותר באוניברסיטת תל אביב מאז ומעולם. מרקל, מומחה לרפואה אימונולוגית, משמש גם כמנהל מעבדות מחקר המלנומה במכון לחקר הסרטן במרכז הרפואי שיבא וכן רופא מתמחה לאונקולוגיה. הוא חתום כיום על יותר מ-20 פטנטים.

 

פרופ' גל מרקל פרופ' גל מרקל צילום: עמית שעל

 

מרקל החל את דרכו כעתודאי לרפואה בצה"ל והתקבל לפרויקט תלפיות במרכז שיבא, המיועד לרופאים וסטאז'רים מצטיינים שהם בעלי פוטנציאל מחקרי ומנהיגותי, למד בהדסה ירושלים. גל הוא בנו של ד"ר שלמה מרקל, מנהל פעילות ברודקום בישראל וסגן נשיא בתאגיד, שהיה אחראי על יותר מעשר רכישות שביצעה החברה בארץ. מרקל לא מנהל את החברה אלא משמש כמדען בה וכן כמנהל הדירקטוריון המדעי שלה. החברה מנוהלת על ידי ד"ר תהילה בן משה, ופיני אורבך מכהן כיו"ר פעיל שמתמקד בהיבטים השיווקיים שלה.

 

הקופקסון הבאה?

 

רן נוסבאום, שותף בקרן פונטיפקס, שאיתה ייסד מרקל את סיקאם במעבדות של שיבא, שהפכה אותה לסטארט־אפ וצירפה לה משקיעים נוספים, אמר אתמול ל"כלכליסט": "מדובר בסיכוי גבוה לכך שתהיה תרופה ישראלית לסרטן, שפותחה על ידי ישראלים וקיבלה השקעה מקרנות ישראליות. סיקאם היא הקופקסון הבא של ישראל".

 

רן נוסבאום, שותף בקרן פונטיפקס רן נוסבאום, שותף בקרן פונטיפקס

 

סיקאם מפתחת טיפול המבוסס על נוגדן שמפעיל את המערכת החיסונית נגד מגוון גידולי סרטן קשיחים כגון מלנומה, סרטן הלבלב וסרטן הריאות. בינואר האחרון קיבלה החברה את אישור רשות ה־FDA להתחיל בשלב הראשון של הניסוי הרפואי. מטרת הניסוי שאושר היא הערכת היעילות והבטיחות של הטיפול, וקביעת המינון האופטימלי לניסוי שלב 2 שתערוך החברה בהמשך.

 

יו"ר סיקאם, ד"ר פיני אורבך אמר ל"כלכליסט": "בשנה וחצי האחרונות קיבלנו הצעות ממספר חברות לא מבוטל. כשהחברה החלה להתקדם בפיתוח הקליני שלה מספר ההצעות גדל עד שהגיעה המכירה".

 

"ריפוי סרטן היא מטרה רחוקה. ייתכן וחלק מהחולים יהיו נקיים מסרטן אבל לא נרצה להיתלות באילנות גבוהים", הוסיף אורבך. "אני מאמין שבשילוב תרופות אחרות אנחנו יכולים להביא לריפוי באחוז מסוים של החולים, ואצל אחרים להביא לעיכוב המחלה וגם להגיע לרגרסיה מלאה".

 

החזר נאה למשקיעים

 

לפי תנאי ההסכם, מרק תרכוש באמצעות חברה בת 100% מהמניות של סיקאם. בנוסף, בעלי המניות שלה יוכלו לקבל עד 510 מיליון דולר בעבור השגת אבני דרך מסוימות בפיתוח הקליני, כלומר בשלבי הניסוי הבאים: שלב phase 2 ו-phase 3, כמו גם אבני דרך רגולטוריות כגון אישור רשות המזון והתרופות בארה"ב (FDA) וכן אבני דרך מסחריות. אם הכל יילך כשורה, תעביר מרק לידיהם של בעלי המניות כחצי מיליארד דולר עד 2019. ככל הנראה, כבר בשנה הקרובה צפויים בעלי המניות לקבל עשרות מיליוני דולרים נוספים עם הצלחת הניסוי בשלב הראשון (phase 1).

 

בסיקאם הושקעו קרוב ל-10 מיליון דולר, מתוכם 3 מיליון על ידי המדען הראשי ועוד 7.5 מיליון על ידי שלושה משקיעים פרטיים: פונטיפקס, מורי ארקין ואורבימד. כל אחד מהם מחזיק בכ-30% ממניות החברה, אך השקיע סכום שונה, בהתאם לשלב בו הצטרף לחברה. פונטיפקס תרשום את התשואה הנאה ביותר: 30 מיליון דולר על השקעה של 1.5 מיליון דולר. מורי ארקין יקבל גם הוא כ-30 מיליון דולר, על השקעה של 2.5 מיליון דולר, ואילו אורבימד תקבל סכום דומה על השקעה של כ-3.5 מיליון דולר. מדובר בחלוקה של התשלום שמעבירה כעת מרק במזומן, וכאמור שווי העסקה עשוי לתפוח.

 

זו הרכישה הראשונה בישראל של מרק, חברת התרופות החמישית בגודלה בעולם והגדולה ביותר בתחום ריפוי הסרטן דרך מערכת החיסון. אורבך מעריך שמרק תשאיר את הפעילות של סיקאם בישראל לשנים רבות ואף תשתמש בפעילות ליצירת בסיס ראשוני לחברה בישראל. "היו לנו הצעות טובות יותר מבחינה פיננסית, אבל חיפשנו את החיבור הטוב ביותר לחברה ולהמשך הפיתוח שלה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x