$
המדריך

בדיקת כלכליסט

פנסוניק FZ-X1: פאבלט חסין מוות

לקחנו לבדיקת שטח את המכשיר המוקשח החדש, שנולד כדי לשרוד מלחמה: הוא חסין חול, נפילות, שריטות, קיפאון ואפילו אוויר חומצי. בנוסף, יש לו לייזר מובנה, כפתורים שניתנים לתכנות ועוד. האם עמד במבחן?

ניצן סדן 13:2020.07.15
האם ניתן לבנות סמארטפון שלא יישבר? שיוכל לשרוד כל נזק סביר, תנאי שטח קשים, חום וקור קיצוניים - ועדיין לפעול בצורה תקינה? לא מדובר בשאלה היפותטית, כי אם בדרישה קיימת, אותה העלו צבאות בעולם וחברות שמפעילות דרגים טכניים שצריכים להגיע לכל מקום, גם בנסיבות מורכבות. פנסוניק, שבולטת בתחום המובייל במכשירים המוקשחים שלה, נענתה לאתגר.

מכשיר ה-FZ-X1 שלה מצליח לעמוד בו בכבוד. למעשה, סביר להניח שהוא ישרוד שדה קרב, בערך באותה מידה שישרוד החייל שיישא אותו.

 


 

עיצוב ומבנה: אתם תישברו לפניו

 

ישנם לא מעט מכשירים מוקשחים בשוק, אך אלו הן גרסאות משופרות של סמארטפונים סטנדרטיים. יש להם לוחות פלסטיק שמחוברים לשלדה בחומרים מבודדים, מכסים שאוטמים את השקעים מפני מים ועוד שכבת הגנה למסך. ואולם, כל הטלפונים האלה מתנפצים כמו אחיהם העדינים ברגע של נפילה ולא באמת יכולים לשרוד תנאי שטח קשים.

 

פנסוניק X1 פנסוניק X1 צילום: ניצן סדן

 

ה-FZ-X1 הוא אופרה אחרת לגמרי: טלפון שנולד כדי לשרוד מלחמה. החברה הגדירה אותו כטאבלט, למרות שמדובר במכשיר בתצורת חמישה אינץ', שהמיגון שלו מגדיל את גופו למימדי פאבלט עבה.  

 

גופו עשוי בקליט (החומר הפלסטי ממנו עשוי רוב רובה ה-M16), עם חללים בין הציפוי והשלדה שנועדו לבלום זעזועים ולהגן על המכשיר גם במקרה של שבר. הציפוי שלו מחובר לשלדה בברגי פלדה שנועדו להחזיק את הטלפון בחתיכה אחת גם במקרה של פגיעות פיזיות חמורות. לשוליים ציפוי דמוי גומי שמעניק גמישות ומצמצם סיכוי להחלקה מן היד גם כשהיא רטובה וכל השקעים והכפתורים מחופים היטב. המסך של הטלפון כולל ציפוי עמיד בשריטות ומכות והוא שקוע מעט בתוך השלדה, מה שמבטיח שלא ייגרם לו נזק גם בנפילה ישירה על פניו.

 

שקע הטעינה וה-USB מחופים, כדי למנוע חדירת רטיבות ולכלוך שקע הטעינה וה-USB מחופים, כדי למנוע חדירת רטיבות ולכלוך צילום: ניצן סדן

 

בחזית המכשיר יש כפתורים פיזיים מחוספסים הניתנים לתכנות (ומשלימים את הכפתורים הווירטואליים שמוצגים על המסך) ושני רמקולים חזקים, חסיני מים אף הם. בחלקו העליון של המכשיר תמצאו חלון זכוכית מחוסמת, מאחוריו לייזר וסורק ברקודים לשימושים שונים ובחלקו התחתון - מגעי מתכת לחיבור אל תחנות עגינה, ציוד בדיקה ומסכים חיצוניים.

 

מכשיר ה-Z1 הוא סמארטפון עמיד בצורה בלתי רגילה: יש לו תקן עמידות MIL-STD-810G (יודעים למה עוד יש תקן כזה? למזוודה שממנה יכול ברק אובמה לשגר טילים אטומיים). בפועל, התקן אומר שה-Z1 יכול לשרוד גלי הלם מפיצוצים, אוויר חומצי, קיפאון של מינוס 20 מעלות או חום של 60 מעלות ואפילו כדורים. כן, הסלולרי הזה יכול לחטוף כדור ולהמשיך לתפקד. הוא יכול גם לשהות חצי שעה מתחת למים בעומק של מטר וחצי, ליפול מגובה של שלושה מ' מבלי להתפרק,

 

לקחנו את הטלפון למבחן שטח, במסגרתו טייל איתנו בשטח. הוא נפל, נחבט, צלל למים, התחפר בחול, הוכה ועוד. הטלפון פעל כשורה גם לאחר המבחנים שלנו, שאמנם לא מדמים שדה קרב אבל בהחלט היו מכשילים טלפונים אחרים. העניין הוא שה-X1 לא אמור להיראות כמו חדש גם אחרי פגיעות - אלא לשמר את המידע שבתוכו ואת היכולת לגשת אליו בקלות, גם בלי תהליך שחזור מורכב ויקר.

 

ממשק ומערכת הפעלה

 

המסך, שגודלו חמישה אינץ', הוא ברזולוציית 1,280 על 768 פיקסל, אפילו לא Full HD. ואולם, בהיותו סלולרי שפונה לארגונים ולא לחובבי סרטים ומשחקים, לא נזקוף זאת לרעתו של ה-X1. היתרון הגדול של המסך הוא בהירות גבוהה במיוחד, שמאפשרת קריאות גם תחת אור השמש - יכולת שאין כמעט סמארטפון בשוק שיכול להתהדר בה.

 

מסך המכשיר תחת אור השמש מסך המכשיר תחת אור השמש צילום: ניצן סדן

 

הטלפון מבוסס על אנדרואיד 4.4 - לא הגרסה החדשה ביותר. אין בגרסת פנסוניק שום התאמת ממשק, רכיבי תוכנה מיוחדים או ווידג'טים. בפועל, מדובר בגרסה שהיא קצת מוגבלת מבחינת הממשק שלה, אך פונה לארגונים - שלא בהכרח ממהרים לשדרג יישומים פנימיים שלהם לגרסה החדשה ביותר של אנדרואיד, מה שבעצם יכול להקל עליהם לבצע אינטגרציה של שירותיהם עם המכשיר. את הממשק של ה-X1 משלימים שלושה כפתורים הניתנים לתכנות, לצורך הפעלה מהירה של אפליקציות וכלים מובנים. התכנות פשוט ומתבצע דרך יישום ייעודי המובנה במכשיר.

 

יישום הגדרת הכפתורים יישום הגדרת הכפתורים צילום: ניצן סדן

 

מצלמה ואופטיקה

 

ל-X1 יש מצלמה ראשית בסיסית למדי, בעלת חיישן של שמונה מגה-פיקסל ללא ייצוב פיזי בחיישן או יכולות מתקדמות אחרות. מצלמת הסלפי גם היא בגדר המינימום הנדרש, עם חיישן של 1.3 מגה-פיקסל. תחום הצילום הוא לא משהו שלראיית פנסוניק, משתלם להשקיע בו בשלב זה. מדובר בהחלטה נכונה, אך כנראה שליורשיו של ה-X1 כבר יהיו מצלמות טובות יותר, עם צמיחת קצב אימוץ שירותי המציאות המוגברת וצילום התלת ממד בשוק התאגידי.

 

עינית סורק הברקודים של המכשיר עינית סורק הברקודים של המכשיר צילום: ניצן סדן

 

ואולם, האופטיקה של הסלולרי לא מסתיימת במצלמה: יש לו סורק ברקודים מובנה בעל תאורת LED משלו, שמסוגל לזהות קוד בגודל סטנדרטי ממרחק של 30-40 ס"מ - הרבה יותר מסורק הברקודים הממוצע. האופטיקה מבוססת לייזר שככל הנראה ניתן להתאמה אישית, עבור יישומים צבאיים או משטרתיים. 

 

הלייזר בפעולה הלייזר בפעולה צילום: ניצן סדן

 

ביצועים וזמן סוללה

 

ה-X1 מונע במעבד קוואלקום בעל ארבע ליבות במהירות 1.7 גיגה-הרץ ויש לו שני גיגה-בייט של זיכרון פעולה, מעבד גרפי אדרנו 320 ומרחב אחסון בן 32 גיגה-בייט הניתן להרחבה בכרטיס זיכרון. בהתחשב בכך שמכשיר שכזה נועד לספק זמן פעולה ממושך ולא ביצועים חלקים במשחקים וסרטי HD, יתכן שיכלה פנסוניק לבחור אף במעבד חלש יותר. בפועל, ה-X1 הריץ בצורה טובה כל יישום שהפעלנו עליו, ללא השתהויות בולטות לעין. 

 

סוללת ה-X1 סוללת ה-X1 צילום: ניצן סדן

 

התחום החזק ביותר שלו הוא זמן הסוללה: לפאבלט יש סוללה עצומה של 6,200 מיליאמפר-שעה, חזקה יותר משל רוב הטאבלטים הצרכניים. למעשה, יש לו יותר מסוללה אחת: כשתפתחו את חיפוי הגב, תוכלו להחליף את הסוללה הראשית תוך שה-X1 ממשיך לפעול, על בסיס סוללת הגיבוי הפנימית. זמן הסוללה של המכשיר עומד על יותר מיומיים בשימוש סביר. בפנסוניק מבטיחים 14 שעות של שימוש רציף ו-1,000 שעות המתנה.

 

סיכום ואלטרנטיבות: יחיד מסוגו

 

האלטרנטיבה היחידה בשוק למכשיר שכזה הינו מחשב טקטי מוקשח - מוצר שמחירו גבוה משל מכונית ספורט חדשה ונמכר בעיקר לצבאות שארצות הברית חפצה ביקרם. האפשרות האזרחית היא לפטופ ממוגן - מוצר שהוא גם יקר יותר וגם פחות נוח לצוותי שטח ניידים. ה-FZ-X1 עומד בליגה משלו: פאבלט שנולד עבור ארגונים ולא התאמה של מוצר צרכני. ככזה, גם המחיר שלו גבוה משל כל מכשיר צרכני: החל מ-6,000 שקל (בשיווק ושירות של יורוקום). הוא נמכר גם בגרסה שנקראת E1 ומבוססת על ווינדוס 8.1.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x