$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

פרשת פנגו: כשהסיליקון ואדי הופך לנחל אכזב

הרשויות בישראל לא מודעות לאפליקציות ושירותים מקוונים - ואז נזכרות באיחור ופוגעות במשתמשים, סיפורה של העיר שמתנהלת באמצעות טוויטר, מזל"טים מצילים קרנפים ומשטרת בולטימור לקחה את "הסמויה" לעולם האמיתי

יוסי גורביץ 15:2821.04.15
סיליקון ואדי? באמת?

 

בית המשפט העליון אסר על השימוש באפליקציית החניה הפופולרית פנגו בשורה של ערים בישראל, זאת לאחר שהערים הללו לא השלימו את ההליך הנדרש שיאפשר שימוש בפנגו, קרי מכרז. הרשימה המלאה של הערים לא ידועה, אבל לפי הערכות היא כוללת כוללת את ירושלים, חיפה, עכו פתח תקווה ויתכן שגם את בירת הפקחים תל אביב.

 

אני לגמרי בעד מכרזים, ורצוי שהם לא יהיו תפורים למידותיה של חברה אחת. מכרזים כאלה הם מתכון להשתלטות של חברה פרטית בלי יכולת לביקורת על מה שהוא בפועל משאב ושירות ציבורי. אבל מה שקורה בישראל הוא ההיפך הגמור: השלטונות כל כך מנותקים מכל מה שחדש וטכנולוגי - ואז מתעוררים באיחור, כשכבר נוצרת תלות בפיתוחים חדשים - וסוגרים את הבסטה, למורת רוחם של המשתמשים. 

 

 

אפליקציית המריבה, פנגו אפליקציית המריבה, פנגו

 

קיים פער ניכר בין הדימוי של המדינה כפי שהיא משדרת אותו ובין המצב בפועל: למשל, עבדכם הנאמן משתמש לרוע מזלו בתחליף המפוקפק של השר כץ לתחבורה ציבורית. לשם כך, הוא נעזר באפליקציות שאמורות להודיע לו מתי מגיע האוטובוס. יש כמה וכמה אפליקציות שעושות את זה. כולן נשענות לשם כך על המידע שמוזרם אליהן ממשרד התחבורה, והמידע הזה לעתים קרובות חלקי או פשוט לא נכון. לא פעם קורה שאתם יוצאים מהבית בזמן כדי לתפוס את הקו שלכם, ואז מגלים שהוא מתאחר בעשר עד 40 דקות - או שהרכבת שעליה בניתם נתקעה בפקקים ותגיע במועד בו אמורה הרכבת הבאה לעבור.

 

טכנולוגיית המידע לא יכולה לפתור את חוסר היכולת של נהג לעמוד בזמנים, אבל היא לגמרי יכולה לעדכן אתכם על איחורים צפויים. אם למישהו במשרד התחבורה היה אכפת, אפשר היה לברר בקלות לאיזה חברת תחבורה לא אכפת מזמן ההגעה של האוטובוסים שלה ולהעניש אותה בקנסות בהתאם. למרות סקטור פרטי שמשגשג בתחום תעשיית המידע, הארגונים הממשלתיים עדיין מתנהלים כמו מדינה פוסט סובייטית. בעצם, לא בדיוק: אחת המדינות המובילות בעולם בתחום הנגישות הדיגיטלית, אסטוניה, היא מדינה פוסט סובייטית. אנחנו מתנהלים כמו מדינה פוסט סובייטית גרועה.

 

חזרה לכיכר העיר

 

הדמוקרטיה מבוססת, במקורה, על רעיון אתונאי: ניהול של המדינה באופן ישיר על ידי האזרחים, לא על ידי קבוצה של בעלי זכויות יתר. כמובן, עצם המושג של אזרח כלל בעלי זכויות יתר (הוא הוציא מן הכלל נשים, עבדים, זרים וקטינים; על פי חלק מההערכות, רק 10% מתושבי אתונה אכן היו אזרחים), אבל זה היה עדיף ברוב המקרים על האלטרנטיבות.

 

הציוץ העירוני הציוץ העירוני

 

עיירה ספרדית בשם חון (Jun) מנסה בימים אלה לחזור לסוג של דמוקרטיה ישירה. ראש העיר שכנע את כל התושבים לפתוח חשבונות טוויטר, והתושבים התבקשו לסור לבית העיריה כדי לאשר את החשבונות שלהם. משם, זה היה פשוט: העיריה מתנהלת באמצעות טוויטר.

 

למשל, תושב שמגלה שאחת המנורות ברחוב הפסיקה לעבוד, כותב את זה בטוויטר, וממנשן את שם החשבון של ראש העיר. זה מודיע שהתיקון יתבצע מחר, וממנשן את החשמלאי העירוני; כך זה יודע שיש לו מטלה. למחרת, החשמלאי מתקן את המנורה, מצלם את המנורה המתוקנת, מעלה את התמונה לטוויטר, ממנשן את האזרח שהודיע על התקלה ומודה לו. כולם משתמשים בהאשתג #jungetsmoving. 

 

עד כה זה עובד מצוין. התושבים מתכתבים במהירות עם עובדי העיריה ועם ראש העיר והכל מתקתק. יש רק בעיה אחת: בחון חיים כעת כ-3,500 תושבים. האסיפה האתונאית מנתה בימי שיא, 40,000 איש וחלק ניכר מהם לא הגיע לכל פגישה. כל זמן שכולם מכירים את כולם, מערכת האשמה עושה את שלה: הצבא האתונאי, למשל, החזיק בדרך כלל הרבה יותר טוב מהצבא הספרטני (לספרטנים היתה מערכת הסברה מעולה, מצד שני), כי אנשים גרו אחד ליד השני והיו צריכים להסתכל אחד לשני בפרצוף אם הם היו בורחים משדה הקרב.

 

השאלה היא האם אפשר להעתיק את המערכת הזו לגופים גדולים יותר, והתשובה היא ככל הנראה לא. ברגע שיש המון גדול מספיק, האנונימיות מאפשרת טרולים וחבלה. הח"מ מנחש שהעובדה שלספרד יש מסורת אנרכיסטית עשירה, שהיא בעיקרה מסורת קומונאלית, גם היא משחקת תפקיד. האם אפשר להעתיק את השיטה הזו לערים "רגילות", עם 200-300 אלף תושבים? זה ידרוש חלוקה לרבעים והתפתחות של חשיבה קהילתית. טוויטר בפני עצמה לא תספיק.

 

קצרצרים

 

1. לא רק ב-The Wire: משטרת בלטימור הודתה בימים האחרונים שהיא השתמשה בסטינגריי - התקן שמדמה מגדל סלולר כדי ליירט שיחות – 25,000 פעמים במהלך שמונה השנים האחרונות. זה ממוצע של שמונה יירוטים ליום, הרבה יותר מכל הערכה קודמת. ואלו רק המקרים שבהם המשטרה קיבלה צו של בית משפט; מסתבר שיש לה סמכות להפעיל את הסטינגריי גם במקרי חירום, ואז היא לא צריכה צו. בעבר טענה המשטרה שהיא עשתה רק 4,300 שימושים בסטינגריי במשך הזמן הזה. הנתון מבהיר עד כמה הפכה ארה"ב למדינת משטרה. הרשויות שם עושות כמיטב יכולתן לא לחשוף פרטים על השימוש בסטינגריי, ובמספר מקרים לאחרונה הורה ה-FBI על הפסקת תביעות כנגד חשודים, לאחר שעורכי הדין של ההגנה דרשו מידע על השימוש בסטינגריי כנגד מרשם.

  

לא רק סדרה, מסתבר לא רק סדרה, מסתבר

 

2. שימוש חדש לרובוטים מעופפים: לצד שימוח גיקים, הטרדת הציבור ושיגור טילים, יסייעו מזל"טים להגנה על חיות בסכנת הכחדה. באפריקה עדיין רווח המנהג של ציד חיות כאלה, במיוחד קרנפים ופילים - והכסף הגדול המעורב מוביל לכך שהציידים פותחים לעתים באש על פקחים. סיורים מוטסים יכולים לזהות את הציידים ולהגן על הפקחים ובעלי החיים, אבל מטוסים עולים יותר מדי כסף. הפתרון: מזל"טים שסורקים אזורים בהם נצפו ציידים ונקודות בהן נמצאות החיות.  

 

3. בית משפט פדרלי קבע כי אובר תצטרך להתמודד עם תביעה יצוגית, שבה היא מואשמת בכך שהיא מפלה עיוורים, משום שהיא לא מאפשרת להסיע כלבי נחיה. השופט קבע שהתובעים יוכלו להציג את הטענות שלהם, על פיה אובר היא חברת תעבורה - ושככזו היא כפופה לחוקים נגד אפליית בעלי מוגבלויות. בין המקרים שמועלים בתביעה נגד אובר מצויין המקרה הידוע לשמצה שבו נהג של אובר כלא את כלב הנחיה של עיוורת בתא המטען, סירב לעצור כשזו גילתה זאת, ובסופו של דבר נטש אותה ואת הכלב באמצע שומקום, ביום סוער במיוחד.

 

4. גוגל מאפשרת למשתמשים כעת להוריד את כל היסטוריית החיפוש שלהם. המשתמש יוכל לראות את כל מה שהוא חיפש אי פעם – ככל הנראה, מדובר רק בחיפושים שהוא ביצע בזמן שהוא מחובר לחשבון הגוגל שלו. מדובר במידע סופר רגיש, וגוגל נקטה באזהרה מיוחדת: "אנא קרא את המידע בקפידה, לא מדובר בבלה-בלה הרגיל".  

 

5. ואם בגוגל עסקינן, נספר שהחברה מתמודדת בימים אלה עם תביעה מצד משתמשת: סוזן הארווי מקליפורניה טענה שהחשבון שלה בפליי סטור נפרץ והיא חויבה באלפי דולרים שלא בצדק; גוגל, לדבריה, קיבלה בסופו של דבר את הטענה - אבל למרות הבטחותיה לא פיצתה את הגברת הארווי. לא מן הנמנע שגם הפריצה עצמה בוצעה בגלל גוגל במידת מה: המון אפליקציות מזויפות שכוללות קוד זדוני שפורץ חשבונות אותרו לאחרונה וגוגל אף מחקה 200 מהן.  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x