$
אינטרנט

בשולי הרשת

אנטנות חבויות והתקני דיסק און קי מוברחים: האינטרנט הסודי בקובה נחשף

קובה מעוניינת לחדש את הקשר של עם ארצות הברית, אבל בינתיים מיליוני אנשים במדינה נאלצים למצוא פתרונות יצירתיים על מנת לאלתר חיבור לרשת

נמרוד צוק 12:0229.01.15
בשעה שקובה מנסה לחדש את היחסים הדיפלומטיים עם ארה"ב ולהפתח למערב, המדינה הקומוניסטית עדיין רחוקה שנות אור מהסטנדרטים המערביים לתקשורת דיגיטלית - ללא שום אופציה מסודרת לחיבור ביתי או עסקי לאינטרנט. הדרך הכמעט יחידה של תושבי מרכז עיר הבירה, הוואנה, להתחבר לרשת היא דרך בית קפה אינטרנט אחד בלבד שמפעילה הממשלה. ואם זה לא מספיק, שעת גישה לרשת בבית הקפה עולה סכום השווה לרבע מהמשכורת החודשית הממוצעת במדינה, שעומדת כיום על 25 דולר בלבד.

 

אבל עבור כ-9,000 מתושבי העיר, קיימת דרך לעקוף את החקיקה הדרקונית והאמברגו האמריקאי: הם מחברים את המחשבים שלהם לרשת אינטרה-נט פרטית, מאולתרת וסודית הפרוסה ברחבי העיר, ופועלת על גבי מערך של אנטנות Wi-Fi חבויות בעלי עוצמה גבוהה וטווח ארוך יחסית וכבלי תקשורת מאולתרים המתוחים בין גגות.

 

יש בית קפה אינטרנט אחד בכל קובה - ושעת חיבור עולה יותר ממשכורת שבועית יש בית קפה אינטרנט אחד בכל קובה - ושעת חיבור עולה יותר ממשכורת שבועית צילום: בלומברג

 

בסך הכל, הרשת הכאוטית והמבוזרת בנויה סביב כמה מאות נקודות חיבור מרכזיות. לכל נקודת חיבור כזו יכולים להתחבר 10-20 מחשבים רגילים שמצויים בקרבתה. העלות הממוצעת של הקמת נקודה חדשה והרשת המקומית שסביבה מוערכת בכ-200 דולר. למרות התשתית המאולתרת, הרשת עדיין פועלת במהירות גבוהה בהרבה לעומת ערוצי תקשורת המועטים המוצעים על ידי הממשלה.

 

הרשת, המכונה Snet או סטריט-נט, לא מחוברת לאינטרנט והיא מיועדת להחלפת דעות ועדכוני חדשות, ארגון ארועים חברתיים, שיתוף קבצים ותמונות והשתתפות במשחקים מרובי משתתפים כמו World of Warcraft ו-Call of Duty. על הרשת פועל גם עותק של וויקיפדיה שלא מסונכרן עם שרתי השירות אבל זוכה מפעם לפעם לעדכונים על ידי כמה מהמשתמשים שמצוידים גם בחיבור לאינטרנט, ורשת חברתית דמויית פייסבוק. מפעילי הרשת מעריכים כי עד היום השקיעו חבריה סכום כולל של כ-200 אלף דולר בהקמת התשתית.

 

"הוכחנו שניתן לעשות את זה. אם אני כאזרח פרטי יכול להקים רשת כזו באמצעות משאבים דלים בהרבה מאלו שמצויים בידי הממשלה, אז גם מדינה אמורה להיות מסוגלת להקים שירות דומה אם היא רוצה", אמר ל-AP אליאן גארסיה, מהנדס אלקטרוניקה בן 30 ואחד ממקימי הרשת.

 

עד שהיחסים ינורמלו לחלוטין, מיליונים מבריחים פנימה סרטים על התקני דיסק און קי עד שהיחסים ינורמלו לחלוטין, מיליונים מבריחים פנימה סרטים על התקני דיסק און קי צילום: שאטרסטוק

 

לא על ה-Snet לבדו

 

חידוש היחסים הכלכליים עם ארה"ב עשויה לאפשר למפעילי Snet לשדרג את הפעילות במידה ניכרת: הפעלת הרשת מנוגדת לחוק הקובני, שדורש רשיון ממשלתי לכל נתב אלחוטי. במידה והמהלך יפתח אפשרות לייבא למדינה ציוד תקשורת אלחוטית בצורה חוקית, זולה וקלה יותר, מגבלה שעיכבה את כה את יכולת מפעיליה להביא אותה לקהל רחב יותר.

 

בהיעדר חיבור לרשת, האזרחים הקובנים מוצאים תחליפים שונים - לא רק Snet, אליה מתחברים כ-2000 איש ביום בממוצע, אלא גם שירות פיראטי של הפצת סרטים, סדרות מגזינים ותכנים אחרים על גבי התקני דיסק און קי, שנשלחים למנויים תמורת סכום שנע סביב דולר לשבוע.

 

לטענת השלטונות הקובניים, כפי שנמסרה לסוכנות הידיעות AP, הסיבה להיעדר גישה לאינטרנט במדינה היא האמברגו האמריקאי, שמנע מהממשלה גישה לציוד מודרני ומשאבים כספיים שנחוצים להקמת תשתיות תקשורת ממתאימות. אבל הסיבה האמיתית לצנזורה, על פי האמונה הרווחת, היא רצונו של הממשל לשלוט באזרחים ולהפיק הכנסה כספית מגביית תעריפים מופרזים על שימוש ברשתות הסלולריות ובגישה לרשת.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x