$
חדשות טכנולוגיה

רשמית: האיחוד האירופי ממליץ לפרק את גוגל

פרלמנט האיחוד הצביע בעד המלצה על הפרדת מנוע החיפוש של החברה משאר השירותים שלה בשל פגיעה בחוקי תחרותיות. ואולם, מדובר במהלך הצהרתי בלבד, שכן לאיחוד אין סמכות לשינוי המבנה הארגוני של גוגל

עומר כביר 15:3627.11.14
פרלמנט האיחוד האירופי אישר היום הצעת החלטה שקוראת לפירוק ענקית הטכנולוגיה גוגל ולהפרדת מנוע החיפוש שלה משאר פעילותה. עם זאת, כפי שהערכנו ב"כלכליסט", מדובר במהלך הצהרתי בלבד שכן לפרלמנט אין שום סמכות להורות על פירוק חברה ואף יוזמי ההצעה אומרים שמטרה העיקרית היא להפעיל לחץ על נציבות האיחוד לנקוט מהליכים תקיפים יותר נגד החברה.

"הפרלמנט האירופי נתן היום מנדט פוליטי חזק לפעילות נגד מונופול: פירוק מנועי חיפוש אם יש צורך בכך", כתב אחד מיוזמי ההחלטה, חבר הפרלמנט רמון טרמוסה מספרד, בחשבון הטוויטר שלו.

 

משרדי גוגל בצרפת משרדי גוגל בצרפת

 

ההצעה אושרה ברוב גדול של 384 תומכים לעומת 174 מתנגדים ו-56 נמנעים. בהחלטה שהתקבלה אין התייחסות ישירה לגוגל, ותחת זאת היא קוראת לנציבות האיחוד האירופי לשקות הצעות שמטרתן להפריד מנועי חיפוש מקוונים משירותים מסחריים אחרים, כפתרון ארוך טווח אפשרי. ואולם, ברור לכל שההצעה מכוונת בראש ובראשונה לגוגל, מנוע החיפוש הדומיננטי באירופה.

 

הפעלת לחץ ולא פירוק בפועל

 

לפרלמנט אין שום סמכום להורות או לפעול לפירוק גוגל, וגם יוזמי ההחלטה אמרו טרם ההצבעה שלא זו מטרתם. “עמדה דומיננטית מדי בשוק מעולם לא הייתה טובה לשווקים", אמר לוול סטריט ג'ורנל אחד מהיוזמים, חבר הפרלמנט האירופי מגרמניה אנדראס שוואב. “אנחנו רק מבליטים את הכלים שהנציבות האירופית יכולה להשתמש בהם". טרמוסה עצמו אמר השבוע לניו יורק טיימס שהמטרה העיקרית של המהלך היא להגביר את הלחץ על הנציבות האירופית לנקוט בפעולה מהירה והחלטית נגד גוגל. נציגת פרלמנט מצרפת, אן סנדר, אמרה בדיון שנערך אתמול בפרלמנט האירופי אתמול שהיא מקווה שההחלטה "תשמש כשוק חשמלי" שיעורר את מוסדות האיחוד לפעולה בנושא.

 

פירוק גוגל? לא כל כך מהר פירוק גוגל? לא כל כך מהר צילום: שאטרסטוק

 

ואכן, נראה שהיעד העיקרי של הצבעה זו הוא נציבת התחרותיות הטרייה של האיחוד, מרגרט וסטאיאר, שנכנסה לתפקיד בתחילת החודש. זאת, מתוך מטרה שווסטאיאר תגיש אישום רשמי נגד גוגל בחשד לעבירה על חוקי ההגבליים העיסקיים של היבשת. גוגל נחקרת בנושא בעקבות פעילות מנוע החיפוש ועסקי הפרסום שלה מאז 2010, ואולם עד עתה לא הוגשו נגד החברה אישומים רשמיים.

 

עם זאת, סביר יותר שבסופו של דבר יסכמו גוגל והנציבות על פשרה שתכלול קנס קטן בהרבה והגבלות סמליות או לא משמעותיות על פעילותה. ב-2009, לדוגמה, חקירה שניהלה הנציבות נגד מיקרוסופט בחשד לניצול לרעה של כוחה בשוק מערכות ההפעלה לצורך הפצת דפדפן אינטרנט אקספלורר, נגמרה כשענקית התוכנה התחייבה להפריד בין הדפדפן למערכת ההפעלה שלה. הקנס, בסך 700 מיליון דולר בלבד, הגיע רק בשנה שעברה ורק לאחר שהתברר שמיקרוסופט לא קיימה את הסיכום במלואו.

 

גוגל עדיין לא הגיבה לתוצאות ההצבעה, ואולם עם הפרסום על הגשת הצעת ההחלטה דיווח הפייננשל טיימס שבכירים בחברה זועמים על המהלך, שאותו הם תופסים כנובע ממניעים פוליטיים. "זהו קמפיין פוליטי שנועד להשפיע על עניין רגולטורי", אמר לעיתון מקור בתעשיית הטכנולוגיה. “החבר'ה האלו קוראים לפירוק גוגל. זה לא פורפורציונלי למידת הדאגה שעלתה בחקירת הנציבות".

 

תמיכה בניטרליות רשת

 

קבוצת הלובינג Computer & Communications Industry Association, שמייצגת ענקיות טכנולוגיה כמו גוגל, פייסבוק, מיקרוסופט וסמסונג, תקפה כל ניסיון לפרק את גוגל כפתרון "קיצוני, לא ישים ונטול היגיון". “אף שברור שההחלטה מכוונת לגוגל, הפרלמנט אומר למעשה שיש לפצל את כל חברות החיפוש, או חברות מקוונות עם שירותי חיפוש", נמסר מטעם הקבוצה, לפי דיווח של סוכנות רויטרס. “זו היא דאגה גדולה מאוד בעת שאנו מנסים ליצור שוק דיגיטלי אחד".

 

לא רק פירוק אפשרי של גוגל עמד על הפרק. ההחלטה שאישר הפרלמנט כללה גם תמיכה החלטית ובלתי מסויגת בעיקרון ניטרליות הרשת, נושא שבארה"ב נמצא בימים אלו בעיצומה של מחלוקת קשה. “יש להתייחס לכל תעבורת האינטרנט באופן שוויוני, ללא אפליה, הגבלה או התערבות, ללא תלות בשולח, במקביל, בסוג, בתוכן, במכשיר, בשירות או באפליקציה", נכתב בהחלטה שהתקבלה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x