$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

הפוך, גוטה: משחקי מחשב אלימים מצמצמים אלימות ברחובות

מחקר חדש מראה שבניגוד לדעה הרווחת, הצמיחה בתפוצת משחקי וידאו אלימים מפחיתה אלימות נוער, אילו מאפליקציות הצ'ט שאתם אוהבים חשופות במיוחד להאקרים והפאדיחה העצומה שנגרמה למיקרוסופט בזמן שידורי הבחירות בארה"ב

יוסי גורביץ 14:5006.11.14

דם דיגיטלי לא מייצר דם ברחובות

 

תעשיית הגיימינג לוותה מראשיתה בהיסטריה של מבוגרים שלא הבינו על מה כל הרעש ולמה הילד לא משחק בכדורגל או אוסף בולים. גיימינג נחשב כסם כניסה לכת השטן במשך זמן ניכר; העובדה שמשחקים רבים אלימים להחריד גררה טענות לפיהן הם מובילים לאלימות נוער.

 

עתה טוען החוקר הבריטי כריסטופר פרגוסון מאוניברסיטת סטטסון שהקשר למעשה הפוך. הוא ערך ניסויים שמטרתם לברר האם משחקים או סרטים אלימים גורמים לאנשים להפעיל אלימות מחוץ להם ומצא שהתשובה היא שלילית. אבל היה לו ממצא חשוב יותר: בין השנים 1996 ו-2011, שורה ארוכה מאוד משחקים קיבלה דירוגים גבוהים על אלימות קיצונית. באותם השנים הגיעו המשחקים כמעט לכל פינה בממלכה וראו זה פלא - נרשמה ירידה מורגשת באלימות הנוער בבריטניה.   

 

אלימות מצוירת לא מעודדת אלימות אמיתית אלימות מצוירת לא מעודדת אלימות אמיתית

 

כלומר, בדיוק בשנים שבהן משחקי המחשב הפכו למיינסטרים והגיעו כמעט לכל בית בעולם המתועש, האלימות ירדה. אם הם אכן היו גורם מדרבן לאלימות, היינו צריכים לראות עליה באלימות. אין כזו. השמרנים שמתנגדים למשחקי מחשב יצטרכו עכשיו למצוא תירוצים אחרים. סביר להניח שהם יטענו שיש זינוק באלימות, שפשוט לא מופיע במדדים. זה יציב אותם במצב של המאמינים באתר (פלוגיסטון), אותו יסוד שבקיומו האמינו עד סוף המאה ה-19 ושכביכול אמור היה למלא את החלל בין הפלנטות - עד שמדענים הצביעו על כך שאין שום ראיה שהוא משפיע על משהו - ושאם משהו לא משפיע על שום דבר והוא לא מדיד, אי אפשר להוכיח את קיומו ומכאן שהוא לא קיים.  

 

לפרגוסון יש טענה מעניינת לא פחות: יש לנו, הוא אומר בעייפות, משאבים מוגבלים לבדיקת בעיות חברתיות ולמציאת פתרונות להן. אולי כדאי להפנות את המשאבים הללו לבעיות אמיתיות ולא מומצאות.

 

בטוחות? לא בדיוק 

 

ארגון זכויות הגולשים הוותיק, ה-EFF, דירג את אפליקציות המסרונים המובילות על פי רמת הבטיחות שלהן אל מול פעילות ארגוני פשע וריגול והתוצאות מדכאות למדי. כל אפליקציה דורגה על פי 7 קריטריונים: האם היא מוצפנת בהעברת התוכן (כמעט כולן כן), האם היא מוצפנת כך שספק הרשת שלך לא יכול לקרוא (כמעט כולן לא), האם אתה יכול לוודא את זהותו של האדם שעמו אתה משוחח (כמעט כולן לא), האם התקשורת הקודמת שלך בטוחה, אם מישהו גנב מפתחות אבטחה והשאלות החשובות פחות – האם הקוד פתוח לביקורת עצמאית, האם האבטחה מתועדת כנדרש והאם מישהו בדק את הקוד.

 

אפליקציית ווטסאפ אפליקציית ווטסאפ צילום: בלומברג

 

מתוך כ-20 אפליקציות שנבדקו, רק 4 ענו בחיוב על כל שבע השאלות. ווטסאפ, למשל, ענתה בחיוב רק על הראשונה ועל האחרונה; כך גם סנאפצ'ט ופייסבוק צ'ט. וייבר - רק על הראשונה. טלגרם הפופולרית בקרב אנשים מודעים לפרטיותם נפלה בסעיף של אבטחה במקרה של גניבת מפתחות.

 

וזו אחת הסיבות שברזיל שוקלת התנתקות מהרשת שנשלטת על ידי ה-NSA.

 

הרשת היא לא רק צינורות

 

לברזיל נמאס מכך שהמודיעין האמריקאי מרגל אחריה כאילו אין מחר ומנצל לשם כך את ספקיות הרשת האמריקאיות. ברזיל היא מעצמת סחר מתעוררת, שבוחנת את כוחה בדרום אמריקה ומרכז אמריקה - שטח שארה"ב טוענת באופן מסורתי שהוא אזור השפעה שלה. אמריקאים מופתעים לעתים קרובות מהטינה שמופנית כלפיהם שם; הם פשוט לא שמעו על כל ההפיכות ונסיונות ההפיכה, ההתנקשויות ורצח האופי שממשלות ארה"ב הפעילו שם מאמצע המאה ה-19 – לעתים קרובות עבור חברות מסחריות. האמריקאים לא יודעים; הלטינים מסרבים לשכוח.

 

אז ברזיל עושה משהו בנידון: משקיעה 185 מיליון דולר בכבל תת-ימי שיסיט את תעבורת הרשת שלה ישירות לפורטוגל, כשהיא מדלגת על ארה"ב או התחנה הבאה המקובלת, בריטניה. המשמעות היא שה-NSA או ה-GCHQ לא יוכלו יותר לשתות בקלות את המידע הברזילאי.

 

לברזיל נמאס מהריגול האמריקאי לברזיל נמאס מהריגול האמריקאי צילום: שאטרסטוק

 

ואולם, ברגע שמשתמש ברזילאי נכנס לשירותי גוגל או שירותי פייסבוק, המידע שלו הופך להיות חשוף שוב לשירותי המודיעין האמריקאי, משום שהחברות האמריקאיות משתפות את המידע שעובר אצלן. גוגל הודיעה לאחרונה על כך שהיא תצפין את כל המידע שעובר בגרסה החדשה של אנדרואיד כברירת מחדל - אבל זה לא למי שמשתמש בשירותיה על מחשב רגיל.

 

השיטה היחידה שתוכל לעבוד היא בניית שירותי אינטרנט שהם במפורש לא אמריקאיים - תחליף ג'ימייל, תחליף גוגל, תחליף פייסבוק. לסינים זה עובד, בערך. השאלה היא אם ברזיל רוצה ללכת לשם. יש סימנים זהירים שכן: יש לה כבר שירות מייל לאומי משלה. החשיפות של סנודן הן כרגע כבר הרבה מעבר לשערוריית ריגול: הן משפיעות על הדרך שבה תעוצב הרשת ברחבי העולם והן איום של ממש על ההגמוניה האמריקאית ברשת, שעד לאחרונה היתה מובנת מאליה.  

 

גרון יפה יש לכן, לא חראם?

 

עד כמה מפוחד ממסד השו-שו האמריקאי מהאפשרות של הצפנת אייפונים ומכשירי אנדרואיד? עד כדי כך שהיועץ המשפטי לשעבר של ה-NSA, סטיוארט בייקר, איים על גוגל ואפל שאם הן ימשיכו ככה הן תגמורנה כמו בלקברי.

  

לטענת בייקר, ברגע שבלקברי החליטה להצפין את המידע של המשתמשים שלה, היא הסתבכה עם ממשלות ברחבי העולם ונאלצה להגביל את עצמה לשוק העסקי - וכך מצאה את עצמה על הקרשים. אתן רוצות שגם לכן זה יקרה? הוא רומז לגוגל ואפל - לא כדאי שתורידו ראש ותתנו ל-NSA להתחבר לווריד שלכן?

 

דעכה, אבל לא בגלל ההצפנה. בלקברי דעכה, אבל לא בגלל ההצפנה. בלקברי

 

לעבדכם הנאמן יש זכרון קצת שונה מכל הסיפור הזה. בלקברי התרסקה, אבל לא בגלל ההצפנה. היא התרסקה בגלל שאפל וגוגל אכלו את השוק העיקרי שלה, השוק הצפון אמריקאי, על ידי הצפתו בצעצועים שהיו הרבה פחות מאובטחים אבל עם הרבה יותר רעש וצלצולים. אבל כנראה שהעובדות לא מפריעות לבייקר.

 

הלז טוען עוד שיש שוק מצומצם מאוד לאנשים שרוצים הצפנה וזה נכון. אבל אחרי החשיפות של סנודן, אנשים רוצים לדעת שאם הממשלה תרצה את המידע שלהם, היא תצטרך סיבה טובה. הצפנה אוטומטית כברירת מחדל, כפי שמציעות גוגל ואפל, יפתור לרוב האנשים את הבעיה - וזה בדיוק מה שמפחיד את השפיונים. אולי כדאי שיסתכלו על חצי הכוס המלאה: הם יוכלו לדרוש עכשיו עוד תקציבים.

 

קצרצרים

 

1. פאדיחה ענקית למיקרוסופט: החברה סיפקה לשדרנים של CNN טאבלטי סרפס לקראת שידורי ליל בחירות האמצע בארה"ב. אלא שמה שאמור היה להיות פרסום (סליחה, "מתן חסות") לטאבלט של חברה שמתקשה לפרוץ לשוק, השתבש לגמרי. זמן קצר לאחר מכן, הופצו תמונות שמראות את השדרים משתמשים בסרפס בתור משען לאייפד מיני שלהם. אוי.

 

הסרפס כמשענת לאייפד הסרפס כמשענת לאייפד

 

2. ממשלת רוסיה מתכננת לאסור על שימוש בשירות הענן הדולף של אפל, אייקלאוד. זאת, משום שהחוק הרוסי יאסור החל מינואר 2015 על החזקת מידע על אזרחים רוסים בשרתים מחוץ לרוסיה. לאפל, עד כה, אין כל כוונה להציב שרתים על אדמת רוסיה. המטרה של החוק היא למנוע מהמודיעין האמריקאי לאסוף, באמצעות שלוחותיו בעמק הסיליקון, את כל המידע על אזרחי רוסיה. לא ברור איך רוסיה תיישם את החוק, אבל יש אפשרות סבירה שהיא תמנע מכירות של אייפונים ואייפדים אלא אם אפל תבטיח לוודא שאייקלאוד לא זמין בהם.  

 

3. תאגיד בין לאומי הצליח לכופף חוק של מדינה: המו"ל הגרמני אקסל שפרינגר נאלץ להניף דגל לבן ולאפשר לגוגל לקחת מהאתרים שלו ציטוטים מתוך מאמרים, למרות שחוק גרמני חדש אסר על גוגל לעשות זאת אלא בהסכמה של המו"ל. אלא שבאקסל שפרינגר גילו מהר מאוד שלגוגל יש אחיזת חנק על שוק החיפוש והכניסות המקוונות לאתרי החדשות שלהם ממנוע החיפוש של גוגל צנחו ב-40%. בגוגל בירכו על הכניעה ואמרו שהיא מוכיחה ש"גוגל מהווה תרומה ניכרת להצלחה הכלכלית של מו"לי חדשות".

 

4. Fairphone הוא מיזם חברתי שמנסה להתגבר על כל העוול שכרוך ברכישת סמארטפון מודרני לאורך שרשרת הייצור שלו - מכריית המתכות ועד תנאי עבודה שמדרבנים עובדים להתאבד. החברה הוציאה טלפון ראשון, אבל לא הצליחה למכור את כל היחידות שייצרה: 20,000 איש נתנו לה את המימון הראשוני וקיבלו טלפון, והיא מכרה עוד 32,000 יחידות, אבל נשארה עם 8,000 טלפונים. אם רק היה להם תקציב שיווק ראוי, אולי זה היה נראה אחרת.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x