$
אפליקציות

יש לך כלב? משרד החקלאות חשף את מספר הטלפון שלך ברשת

אפליקציה רשמית של המשרד מציגה לכל דורש שמות בעלי כלבים לצד נתונים אישיים שלהם - וכוללת גם נתונים של חברי כנסת, בכירים בצבא וסלבריטאים. משרד החקלאות, מצידו, טוען שהקמת מאגר פרטי בעלי כלבים חשובה מצנעת הפרט

עומר כביר 13:3306.11.14
משרד החקלאות וממשל זמין השיקו לאחרונה אפליקציית iOS ואנדרואיד, “מאגר כלבים" שמה, שכוללת את הרשימה המלאה של כל בעלי הכלבים בישראל בעבר ובהווה - לצד פרטים אישיים חשובים כמו מספר הטלפון או כתובת המגורים. כך, לפי דיווח של ידיעות אחרונות. האפליקציה אמנם זמינה כבר מיולי, אבל רק בימים האחרונים צצו ברשתות החברתיות היכולות המטרידות שלה.

השימוש באפליקציה פשוט מאוד, וכל שצריך לעשות הוא להקליד את שמו של בעל הכלב. כתוצאה, תוצג רשומה ובה שם הכלב ופרטים נרחבים על גזעו, צבעו, האם סורס או עוקר, האם חוסן נגד כלבת ומי היה הרופא המחסן, וכן הפרטים האישיים של הבעלים (באפליקציית האייפון אף ניתן ללחוץ על מספר הטלפון של הבעלים ולהתקשר אליו ישירות).

 

רשמתם את הכלב? משרד החקלאות רשם אתכם והפיץ לכל דורש רשמתם את הכלב? משרד החקלאות רשם אתכם והפיץ לכל דורש צילום: איי אף פי

 

מהתנסות קצרה באפליקציה גילינו שניתן להגיע באמצעותה בקלות לפרטיהם האישיים של אנשים מוכרים רבים, דוגמת שחקנים וקומיקאים מפורסמים, בכירים בצבא ואף חברי כנסת - למרבה האירוניה, ביניהם כמה וכמה שתמכו בהקמת המאגר הביומטרי.

 

"מאיפה העוז והחוצפה של משרד ממשלתי לחשוף ברבים פרטים אישיים של עשרות אלפי אזרחים?", כתבה בפייסבוק ח"כ תמר זנדברג. "אנחנו אחרי שנים של מאבק במאגר הביומטרי, והנה משרד ממשלתי מעלה לרשת מאגר ענק". זנדברג כתבה שבכוונתה לפנות למשרד החקלאות לקבלת הסברים.

 

הממשלה עוברת על החוק

 

על פניו, נראה שפרסום הפרטים באופן זה מהווה לכאורה הפרה של חוק הגנת הפרטיות, שכן ספק עם בעלי הכלבים נתנו את הסכמתם לכך שכל פרטיהם האישיים יפורסמו במאגר פומבי. גם אם לא מדובר בעבירה על החוק, עדיין הפרסום בעייתי שכן הוא מהווה גורם סיוע משמעותי לביצוע עבירות שונות, החל מגניבת זהות ועד שימוש בפרטים לצורך חטיפת בעל החיים וסחיטת בעליו או ניהול מעקב אחרי הבעלים.

 

שר החקלאות, יאיר שמיר שר החקלאות, יאיר שמיר צילום: אוראל כהן

 

"מדינת ישראל מוכיחה שוב שבכל הקשור לשמירה על מידע אישי, פרטי ורגיש, המדינה מתרשלת פעם אחר פעם", אמר היועץ המשפטי של התנועה לזכויות דיגיטליות, עו"ד יהונתן קלינגר. "אנחנו קוראים לאזרחי ישראל לדווח לגוגל ולאפסטור על האפליקציה הפוגענית ולהסירה מחנות האפליקציות. זוהי עוד דוגמה להתייחסות הרשלנית של המדינה למידע על אזרחיה. מטריד לחשוב מה יעשו במדינה עם המידע הביומטרי שלנו, ומתי נתעורר בבוקר עם אפליקציה שחושפת לציבור, בצורה קלה ופשוטה, גם אותו".

 

תגובת משרד החקלאות

 

"המרכז הארצי לרישום כלבים במשרד החקלאות ופיתוח הכפר הוקם על מנת להסדיר את הפיקוח על כלבים במדינת ישראל וליצור מאגר נתונים אחד, כלל ארצי, הכולל בתוכו פרטים של כל הכלבים הרשומים בישראל. המאגר מאפשר לעקוב אחר הכלבים מבחינה בריאותית (חיסון כלבת), עיקורם / סירוסם והאם הינם משתייכים לקבוצת הכלבים המסוכנים. המטרה – פיקוח על הכלבים מתוך דאגה לבריאות בעלי החיים והציבור".

 

"החוק להסדרת הפיקוח על כלבים מונה בבירור את הפרטים שחייבים להופיע במאגר (שם, כתובת וכו'). נושא זה אף נידון בכנסת (בוועדת הכלכלה) בעת אישור החוק, ושם הוחלט כי האינטרס הציבורי ליצור מאגר מידע אמין ונגיש לציבור גובר על אינטרס צנעת הפרט".

 

"כל המשרדים הרלוונטיים (חקלאות, פנים ומשפטים) וחברי הוועדה נתנו דעתם בנושא ולבסוף הוחלט כאמור כי האינטרס הציבורי ליצור מאגר מידע אמין ונגיש לציבור גובר על אינטרס צנעת הפרט".

 

"הכנסת אף קבעה כי ניתן לפנות למרכז הרישום במשרד בבקשה להסתיר את מספר הטלפון שלך. אם אזרח מעוניין להסתיר את מספר הטלפון שלו הוא יוכל לעשות זאת דרך כפתור "כתוב לנו" באפליקציה החדשה או דרך פנייה במייל למאגר הכלבים".

 

גון קמני, ראש הרשות לניהול המאגר הביומטרי, מסר ל"כלכליסט": "אין כל מקום להשוואה בין מאגר משרד החקלאות לבין המאגר הביומטרי המוגדר סודי ביותר ומונחה אבטחה על ידי גורמי הביטחון. באבטחת המאגר הביומטרי מושקעים משאבים רבים ביותר כפי שגורמי הביטחון יודעים לאבטח נתונים רגישים. המאגר מופרד מכל רשת. אין ולא תהיה כל גישה אליו. במאגר הביומטרי אין כל פרטים מזהים - רק 2 טביעות אצבע, ותמונת פנים, אפילו לא מספר זהות. אין ולא תהיה כל כוונה ליצור אפליקציה למאגר הביומטרי."

בטל שלח
    לכל התגובות
    x