$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

התוכנה שתגיד מי עומד לשלוף עליך סכין במועדון

משטרת בריטניה מתחילה להשתמש במערכת לחיזוי מוקדם של פשעים, אפל מחליטה שלא לשלב את הסים שלה באייפונים הבאים כדי שלא לעצבן את ספקיות הסלולר ורגולטורים בארה"ב מתנים מיזוג בין שתי ענקיות תקשורת בעזרה לקהילה

יוסי גורביץ 13:1430.10.14
מה אתה חושב שאתה עושה?

 

אחת הסיבה שכוחות השיטור בעולם זכו למוניטין גרוע היא שהעבודה שלהם ריאקטיבית מראשיתה; קורה משהו, והם מוזעקים למקום. כמעט בהגדרה, הם מגיעים מאוחר מדי. הטענה ש"אף פעם אין שוטר כשאתה צריך אותו" תהיה, למרבה הצער, כמעט תמיד נכונה. בשנים האחרונות מנסים שורה של כוחות משטרה לשנות את המצב הזה: הם רוצים לחזות את הפשעים מראש ולעצור את הפושעים בטרם הספיקו לבצע את זממם. לשם כך, הם מסתייעים בכלי חיזוי מבוססי ביג דאטה; אשפי המספרים הבטיחו שעם מספיק נתונים, הם יכולים לחזות כמעט הכל.

 

האחרונה לנסות שטיק כזה היא משטרת לונדון, שעורכת כעת ניסוי שמטרתו השאפתנית היא לזהות מי מחברי הכנופיות המוכרים לה צפוי לבצע פשע אלים. החברה שעורכת את הניסוי, Accenture, טוענת שעם די מידע היא מסוגלת לומר מי יהיה האדם הבא שירים סכין. על כל פנים, מקרב אלה שמוכרים למשטרה.

 

האם התוכנה תוכל למנוע רצח? האם התוכנה תוכל למנוע רצח? צילום: שאטרסטוק

 

המערכת מצליבה הערכות על הבדוקאים ואת ההיסטוריה שלהם יחד עם מידע עדכני שמגיע משירותי המודיעין של המשטרה. למשל, אם כנופיה א' כותבת "אמא שלך" על קיר הפייסבוק של כנופיה ב', המידע הזה מוזן למחשבים של Accenture. זו בונה מודל איומים וטוענת שהיא מסוגלת לחזות את ההתפרצות הבאה ומי יהיה מעורב בה.

 

ארגוני זכויות אדם כבר הרימו גבה ובצדק - יש כאן סכנה של ממש: מודל סטטיסטי יכול להפוך אנשים לחשודים, גם אם אין שום ראיה ממשית נגדם. וברגע שהמחשב סימן אותם, קורה מה שקורה תמיד במצבים כאלה: המשטרה משוכנעת מראש שהם אשמים וכל החקירה הופכת לניסיון למצוא ראיות שיאוששו את מה שאמרה התוכנה.

 

מעבר לסכנה לחירותם של אנשים שלא הורשעו, יש כאן בעיה נוספת, פילוסופית: המודל הזה אומר דבר חד מאוד: תשכחו משיקום. מי שפעם הרים סכין, לא מסוגל להשתנות. הוא תמיד ירים סכין. השאלה היא רק מתי ונגד מי. טבע האדם רע מנעוריו.

  

המהפכה שהתקפלה

 

לפני כעשרה ימים הכריזה אפל על מהלך שהיה לו פוטנציאל מהפכני: כרטיס סים משלה. זה יותקן באייפדים ויאפשר למשתמש לעבור מרשת סלולרית אחת לאחרת על פי שיקול דעתו - וכך לנסוע גם מארץ לארץ. המהלך הזה יכול היה לשבור את ספקיות הסלולר. 

 

שלשום (ג') תקעה אפל יתד בלב המהפכה שלה. גרג ג'וסוויאק, הסמנכ"ל של אפל לענייני שיווק מוצרי iOS, אייפודים ואייפונים, הודיע שלאפל אין כל כוונה להביא את הסים החדש שלה גם לאייפונים. היא מתכוונת להשאיר אותו כמוצר לאייפד בלבד.

 

לא יקבל סים פתוח. האייפון 6 לא יקבל סים פתוח. האייפון 6

 

ג'וסוויאק גם הסביר מדוע: במקרים רבים, משתמשי האייפד קונים את המכשיר שלהם ישירות מאפל. את האייפונים, מצד שני, הם קונים ברוב המקרים דרך חברות הסלולר. אם המכשיר היה מגיע עם סים חכם, לחברות הסלולר לא היה שום תמריץ למכור אותו - אין להן עניין לנסר את הענף שעליו הן יושבות.

 

אז למה שאפל לא תמכור את האייפון ישירות? פה יש נקודה שלא מדברים עליה הרבה. אפשר לקנות אייפון ישירות מאפל, אבל החברה מעדיפה למכור אותו דרך הסלולריות -כי אלה מסבסדות כל לקוח ב-400 דולר. לאפל אין עניין לוותר על הסובסידיה הזו - מה גם שלקוח שקונה את האייפון דרך חברת סלולר בדרך כלל נקשר בחוזה בן שנתיים, מה שאומר שבשנתיים האלה הוא כנראה לא יערוק לאנדרואיד. 

 

אז על מזבח שיתוף הפעולה שלה עם הסלולריות, אפל הקריבה את מה שיכול היה להיות המהפכה האמיתית שלה. אני מאוכזב, אבל משום מה לא מופתע.

 

רוצים מיזוג? הפגינו אחריות חברתית

 

מכירים את קומקאסט? זוהי המקבילה האמריקאית של הוט, רק אכזרית בהרבה. החברה רוצה לרכוש את טיים וורנר קייבל, ענקית כבלים אחרת, כדי ליצור את אם כל המונופולים בתחום. למחוקקים הפרוגרסיביים בניו יורק יש הצעה חדשנית בעניין.

 

רוצים מיזוג? מצוין. קודם כל, תתחייבו לכך שתספקו לכל דיירי הדיור הציבורי גישה חינמית לפס רחב. אתם הולכים לגרוף הרבה מאוד כסף מהמיזוג הזה, שאם לא כן לא הייתם מבצעים אותו. שלמו, אם כן, את חובכם לחברה: מנעו את התרחבות הפער הדיגיטלי.

 

קומקאסט קומקאסט צילום: בלומברג

 

בקומקאסט אומרים בתגובה שהם כבר התחייבו, אחרי מיזוג קודם, לספק פס רחב בסיסי בעלות של 10 דולר לחודש ושהם מוכנים להתחייב לספק את השירות הזה גם ללקוחות של טיים וורנר קייבל. המחוקקים מתעקשים על כך שמאחר וקומקאסט עומדת להיות מונופול בתחום באזור ניו יורק, היא תשלם קצת יותר. אישור העסקה תלוי באישורה של מדינת ניו יורק, שכרגע מקבלת את שירותי הרשת שלה מטיים וורנר. בפעם הבאה שיאמרו לכם שלדרוש מחברה לתת משהו לציבור זה סוציאליסטי, הפנו אותם לניו יורק, לא בדיוק סמל קומוניסטי.

 

קצרצרים

 

1. אפל נמצאת במגעים עם משווקים איראנים, במגמה להביא לראשונה להפצה רשמית של האייפון באיראן. עד לאחרונה מכירת מוצרי טכנולוגיה לאיראן היתה אסורה בשל הסנקציות עליה, שרוככו לאחרונה - ואפל הואשמה בשעתו בכך שהיא מסרבת למכור אייפונים אפילו לאזרחים אמריקאים ממוצא איראני.

 

גם חמינאי יוכל לקנות אייפון קרוב לבית גם חמינאי יוכל לקנות אייפון קרוב לבית צילום: בלומברג

 

2. אובר שוברת עוד שיא במשחקים מלוכלכים: כיממה לאחר שנהג מונית זועם פרסם מאמר ב-LA Weekly שהיה ביקורתי כלפיה, איש יח"צ של החברה ניסה למכור לעיתון מאמר תגובה. אבל מה? הוא עשה את זה תוך שהוא מעמיד פנים שהוא סתם נהג מן השורה. בעיתון חשדו, כי המאמר הגיע מחברת יח"צ ונהגי מוניות בדרך כלל לא מחזיקים כאלה. בדיקה מהירה עם הנהג העלתה שהמאמר נכתב על ידי חברת היח"צ, שנאלצה להודות שהיא עובדת עם אובר.

 

3. ארגון אולפני הקולנוע בארה"ב, יחד עם בתי הקולנוע שם, הכריזו מלחמה על מוצרי מחשוב לביש, נוסח גוגל גלאס ודומיו. החשש שלהם הוא שאנשים ישתמשו במכשירים הללו כדי לצלם ולהעלות לרשת סרטים שבהם הם צופים. למה שמישהו יעשה את זה, בזמן שאנשים מתוך האולפנים מפיצים גרסאות באיכות גבוהה של הסרטים, לא ממש ברור - אבל כעת הם דורשים לכבות את המכשירים בעת כניסה לאולם קולנוע.

 

4. פרשת גיימרגייט פורצת רשמית לתוך התודעה הציבורית הכללית בארה"ב: ארגון השנאה הזה קיבל את הטיפול המקובל של סטיבן קולבר, שהגדיל לעשות ואף הביא את אניטה סרקסיאן כדי שתתאר את הארגון ואת דרכי פעולתו. עם קצת מזל, תובע מחוזי או פדרלי שאפתן ישים לב - ותוך כמה זמן הטרוריסטים יקבלו את הטיפול הראוי להם, והלוזרים שמבזבזים את זמנים בהטלת אימה על נשים יצטרכו לבזבז אותו בדיונים אצל עורכי דין.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x