$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

וויספר: האפליקציה האנונימית שהיא לא אנונימית בכלל

תחקיר מגלה ש-Whisper מעבירה מידע לרשויות, אפל ממציאה משהו שיעשה רק טוב לאנושות, האם כדאי לקנות בית בביטקוין וסטארט-אפ שהחליט להמציא מחדש את ארוחת הבוקר נכשל

יוסי גורביץ 13:4319.10.14
תוכנת ריגול עם אלמנטים של רשת חברתית

 

הגרדיאן הבריטי פרסם בסוף השבוע תחקיר, שממנו עולה כי וויספר – עוד אחת מהאפליקציות הללו שמאפשרות לכם לכתוב כביכול בעילום שם את מה שלא הייתם מעיזים לכתוב בפייסבוק – היא לא אנונימית בכלל. בעצם, קובעהגרדיאן, וויספר למעשה משתפת פעולה עם הרשויות דרך קבע. אחרי כיממה של הלם, וויספר יצאו למתקפת נגד, אבל בגרדיאן עומדים מאחורי התחקיר שלהם.

 

ואם זה לא היה מספיק, אז חוקר האבטחה ג'ונתן זדז'יארסקי פרסם כעת את הממצאים שלו על וויספר. אם לתמצת אותם, הוא אומר שאפליקציית וויספר "לא נראית כמו אפליקציית רשת חברתית עם כלי ניתוח; היא נראית כמו אפליקציית ניתוח ורכישת משתמשים, שיש לה במקרה גם רכיב רשת חברתית." הניתוח של זדז'יארסקי מתייחס לגרסת ה-iOS של וויספר, אבל אם הוא צודק, זה יהיה מאד מפתיע לגלות שגרסת האנדרואיד שונה מהותית.

 

אפליקציית וויספר אפליקציית וויספר

 

לדברי החוקר, האפליקציה יוצרת מזהים יחודיים בפעם הראשונה שמפעילים אותה, מבלי להודיע על כך למשתמש, והמזהים האלה מיועדים לזיהוי חד משמעי של מכשיר סלולרי. כלומר, אתה הכל חוץ מאנונימי. אם אתה רוצה אנונימיות, התרחק מוויספר כמו ממגיפה.

 

זה לא נעצר שם: הגרדיאן האשים את וויספר בכך שהיא מעבירה לצבא ארה"ב מידע על הודעות התאבדות שיוצאות מבסיסים אמריקאיים. בוויספר אמרו בתגובה שהם גאים להיות חלק מהמאבק נגד מגיפת ההתאבדות בצבא ארה"ב, שגובה על פי הערכות כ-22 הרוגים מדי יום (!). זאת תגובה לגיטימית, אבל אי אפשר להחזיק את המקל בשתי קצותיו. אם אתם מספקים מידע על אנשים שהביעו מחשבות אובדניות, אתם לא יכולים בו זמנית לטעון שאתם שומרים על האנונימיות שלהם.

 

משתמשי כל העולם, אין לכם מה להפסיד פרט לכבליכם

 

החלק שפחות דובר בו בהשקה האחרונה של אפל - היא הציגה שם את המחשבים ודמויי המחשבים (טאבלטים) שלה - הוא דווקא כנראה הרעיון המהפכני ביותר של החברה בכל שנות קיומה: כרטיס סים משלה.

 

כרטיס הסים, הרכיב שנמצא בכל טלפון סלולרי שמכבד את עצמו, הוא השלשלת האחרונה שכובלת אתכם לחברת סלולר ספציפית, אבל זו שלשלת כבדה למדי. הח"מ זוכר איך רכש לפני שלוש שנים כרטיס סים בבריטניה, שסיפק לו חודש של שיחות וגלישה סלולרית במחיר של שבעה ליש"ט, כלומר 35 שקל. רק אז הבנתי איזה עושק ביצעו חברות הסלולר הישראליות. אבל ההחלפה של הסים הישראלי בסים האנגלי היתה כאב ראש שדרש התעסקות ארוכה ביחס, ותמיד היה החשש שתאבד את אחד הכרטיסים. הרעיון שאדם שאיננו רוצה למשכן את בנו בכורו צריך, בהגיעו למדינה זרה, להחליף כרטיס סים הוא חתיכת שלשלת על מכשיר שמתיימר להיות אלחוטי.

 

טים קוק מציג את האייפד החדש טים קוק מציג את האייפד החדש

 

הכרטיס של אפל מאפשר למשתמש לבחור (בינתיים רק בבריטניה ובארה"ב אבל אני אקח את זה בשתי ידיים) באיזו רשת סלולרית להשתמש. יש להניח שזה יתרחב בקרוב – למרות זעקות שבר של חברות הסלולר. אפל גדולה מספיק כדי לכפות שינוי כזה.

 

והגיע הזמן שזה יקרה. אתם קונים מכשיר, והוא כולו שייך לכם. אין לערפדיות הסלולריות כל אחיזה בכם. התכנית לא מתאימה לכם? המתחרה בדיוק השיק תכנית חדשה? כמה משחקים עם ההגדרות, ועברתם. זה ישנה את העולם: פתאום, חברות הסלולר יתחרו עליכם. גוגל, הכדור עובר אליך. וזו פעם שניה בחודש - אחרי שאפל הקדימה אותך עם הפסקת השליטה על הצפנה. 

 

האו"ם נגד מדינת המעקב

 

הנציג המיוחד של האו"ם לענייני מלחמה בטרור, בן אמרסון פרסם דו"ח מיוחד על מדינת המעקב. המסקנה שלו חד משמעית: המנהג של ארגוני אופל, בארה"ב ומחוצה לה, לעקוב אחרי כל העולם ואשתו הוא הפרה של אמנת זכויות האדם.

 

סעיף 17 של האמנה הבינלאומית על זכויות אזרח וזכויות פוליטיות קובע באופן חד משמעי ש"אף אדם לא יהיה כפוף להתערבות שרירותית או בלתי חוקית בפרטיותו, משפחתו, ביתו ותכתובתו, ואף לא להתקפות בלתי חוקיות על כבודו ושמו הטוב". אמרסון, עורך דין בעל שם בתחום זכויות האדם, מצא - הפתעה! - שכאשר ארגוני שו-שו שותים את כל המידע שלכם דרך קבע, לא משנה איפה אתה גר וללא כל עילה או צו חוקי, הם מפרים את הסעיף הזה.

 

הפתעה! הריגול הממשלתי פוגע בזכויות אדם הפתעה! הריגול הממשלתי פוגע בזכויות אדם צילום: שאטרסטוק

 

אמרסון אומר עוד ש"העובדה שמשהו מעשי מבחינה טכנולוגית, ושיתכן שלעתים הוא יניב מודיעין מועיל, איננה אומרת בפני עצמה שמדובר במהלך סביר, או חוקי". הדו"ח של אמרסון מגיע אחרי שנציבת זכויות האדם של האו"ם, נאבי פילאי, תקפה את ארה"ב ואת בעלות בריתה בשל מערך הריגול שלהן. במקום ברק אובמה, הייתי מתחיל לדאוג. הגיע הזמן לחשוב על המורשת.

 

נסיון השיבוש שובש

 

אחד התוצרים היותר הזויים של הלך המחשבה הרווח של "שיבוש" בעמק הסיליקון הוא מוצר שנקרא Soylent. מדובר במזון נוזלי שמעבר לכך שהוא משחק במודע עם שם של אחד מסרטי המדע הבדיוני הקלאסיים (Soylent Green, ואת הסוד שלו תצטרכו לגגל בעצמכם) - הוא מתיימר לשבש את אחד המוסדות האנושיים הוותיקים ביותר, ארוחה.

 

ארוחה, אומרים הגאונים בעיני עצמם שמאחורי סוילנט, היא דבר לא יעיל. היא לוקחת הרבה זמן שאפשר לעשות בו משהו אחר, למשל לכתוב את האפליקציה הבאה. היא גם מצריכה לא מעט כסף ביחס. לא עדיף לוותר על כל זה, ולנצל את הזמן והכסף?

 

יאמי...דיסה! יאמי...דיסה!

 

אז אם אין לכם חוש טעם או כבוד עצמי, סוילנט מציעה לכם נוזל שתוכלו לבשל במהירות ושישמש כתחליף ארוחת בוקר או צהרים. ובכן, היו אנשים שניסו את זה. זה לא כל כך עובד. אומרים שהתבחיל דווקא לא רע במיוחד, אבל... זו דייסה. ויתר על כן, החברה מתקשה במשלוחים: היא מתיימרת לשלוח לך את המוצר תוך 10 עד תריסר שבועות - די הרבה זמן - אבל, בפועל, זה לוקח חמישה חודשים. לקוחה ניו יורקית זועמת כבר כתבה שאם היא היתה צריכה להתקיים על סוילנט, היא היתה מתה ברעב בהמתנה למזון.

 

היא גם מצאה שזה לא זה, והחליטה למכור את המוצר המפוקפק. הבעיה: יש המון אנשים שחושבים כמוה, אבל מעט מאוד אנשים שרוצים לרכוש נוזל שאמור להחליף את ארוחת הבוקר שלהם. במשך כמה חודשים, גיקים מזן נדיר ותמוה היללו את סוילנט כדבר הטוב ביותר מאז לינוקס. נראה, עם זאת, שנסיון השיבוש הזה השתבש.

 

קצרצרים

 

1. רוצים לשים את כספכם על קרן הצבי? מעתה תוכלו לעשות זאת בדרך חדשנית במיוחד. אתר מכירות קרקע הודיע בקול תרועה שמעתה הוא מקבל לא רק ביטקוין, אלא גם מטבע אחר, מוכר הרבה פחות, בשם ישראקוין. זכרו: כשאנחנו מדברים על נדל"ן, שמרנות היא דבר מבורך. כאן מציעים לכם להעביר את העתיד שלכם ממטבע מפוקפק אחד, נטול כל פיקוח, למטבע מפוקפק אף יותר.

 

הימור מסוכן. ביטקוין הימור מסוכן. ביטקוין צילום: בלומברג

 

2. במאבק בין עמק הסיליקון ובין תעשיות אחרות על ניהול משרד הפטנטים האמריקאי, ניצחו טייקוני הטכנולוגיה: אובמה הכריז על מינויה של מישל לי כמנהלת החדשה של המשרד. לי היתה עורכת דין של גוגל וההתמחות שלה היא בתחום הפטנטים. יש סיכוי לא רע שהמינוי יטה את הכף נגד טרולי הפטנטים שאוכלים כל חלקה טובה. בשנתיים האחרונות לא היה מנהל רשמי למשרד הפטנטים, והמוראל בסוכנות על הקרשים. בין השאר, ממתינה ללי ערימה של 600,000 בקשות פטנט שטרם נבחנו. 

 

3. הבולשת האמריקאית בהיסטריה: מנהל ה-FBI, ג'יימס קומי, מחריף את ההתבטאויות שלו כלפי חברות הטכנולוגיה שמפסיקות לספק את מפתחות ההצפנה של המשתמשים לרשויות. כעת הוא דורש לשנות את החוק, כך שיחייב את חברות הטכנולוגיה לרגל אחרי משתמשיהן על פי דרישה, ויתר על כן יחייב אותן לבנות את המכשירים שלהן כשהם מכילים אפשרות ריגול מובנית. ספק אם יש צעד שיפגע יותר באמון של המשתמשים בחברות הטכנולוגיה האמריקאיות, וספק אם יש משהו שחוטא יותר לאמונה שארה"ב היא "ארץ בני החורין" מאשר הדרישה שהמכשיר שכל אדם נושא ישמש, כברירת מחדל, כמכשיר ריגול של הממשלה.  

 

4. מנכ"ל מיקרוסופט, סאטיה נאדלה, נתפס לאחרונה באמירה אומללה על כך שנשים שחשות שהשכר שלהן נמוך, לא צריכות לבקש העלאת שכר אלא לתת לקארמה לעשות את שלה. לזכותו ייאמר שהוא למד מהר וכעת הוא מגדיר את התקרית כ"חוויית למידה מענוות". נאדלה אמר שהוא מחויב לגיוון במיקרוסופט, אבל טען שהפער בין שכר הבסיס בחברה בין גברים ונשים עומד על 0.5% בלבד. אם זה אכן נכון, אז א. שאפו וב. הייתי בודק מה קורה בשכר המלא, לא שכר הבסיס. 

 

5. עוד יום, עוד רשעות קטנה של אובר, שמסתמנת כנבל השנה של עמק הסיליקון: נהג שמתח ביקורת על אובר בטוויטר - "נוהג עבור אובר, לא בטוח בהרבה יותר מנהיגה בטקסי" - קיבל מייל זועם מהחברה שבו הודיעו לו שהחשבון שלו מוקפא. זה צעד דרסטי למדי, במיוחד לאור הטענה החוזרת ונשנית של החברה שאין לה בעצם עובדים ושהנהגים הם עובדי קבלן. התעוררה סערה קטנה, לא משהו שצריך להטריד במיוחד חברה שהנהגים שהיא מתעקשת שאינם שלה חוטפים ושודדים נוסעים. אבל בסופו של דבר אובר טענה שמדובר היה ב"טעות" והיא החזירה את חשבונו של הנהג.  

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x