$
חדשות טכנולוגיה

פרשנות

נפרדים מהאיש השנוא ביותר בעמק הסיליקון

בגיל 70 החליט לארי אליסון, מייסד ענקית המחשוב הארגוני אורקל, לפנות את הכיסא החשוב בחברה. האיש שרב עם כל עולם הטכנולוגיה, חקר את לארי פייג' וחיטט בפחים של ביל גייטס, הצליח בכל זאת להשאיר ליורשיו אימפריה משגשגת

הראל עילם 11:1221.09.14

אחרון הנפילים: לארי אליסון, מנכ"ל ומייסד חברת התוכנה אורקל, הודיע ביום ה' האחרון על פרישתו. אליסון, יחד עם ביל גייטס וסטיב ג'ובס, הוא אחד מאבות תעשיית הטכנולוגיה המודרנית.

הוא הקים את החברה הבינלאומית שלו, השולטת ביד רמה בשוק התוכנות העסקיות, לפני 37 שנים ומאז ניהל אותה בהתמדה. עד כה, הוא מעולם לא ויתר על תואר המנכ"ל. בעקבות ההודעה ירדה מניית אורקל במסחר בבורסת ניו יורק בשישי ב-4.2%.

 

גם עכשיו, אליסון לא באמת פורש מהחברה שהקים. הוא יישאר בתפקיד סמנכ"ל הטכנולוגיות ויו"ר בכיר בחברה. היו"ר הנוכחי, ג'ף הנלי, הורד לתפקיד סגן היו"ר. את מעמד המנכ"ל ירשו שני הסגנים שלו, המתפקדים כנשיאי החברה - מארק הארד, לשעבר מנכ"ל HP, וצפרא כץ, ישראלית לשעבר מחולון שמלווה את אליסון במשך שנים רבות.

 

לארי אליסון, מחוץ לבית משפט בארה"ב לארי אליסון, מחוץ לבית משפט בארה"ב צילום: בלומברג

 

אליסון נחשב על ידי רבים לגאון בתחום התוכנה, אבל הוא ביצע לא מעט החלטות עסקיות שגויות. בין השאר, במשך שנים הוא סירב להתייחס ברצינות למהפכת הענן, וקרא לכך "ג'יבריש" ו"שטויות" עד שנכנע ללחץ השוק וב-2012 אורקל החלה להציע שירותי ענן פרטיים. עד היום, החברה מדשדשת בתחום מאחורי המתחרים. הוא גם סירב לפנות את מקומו למחליפים צעירים יותר, הקים מטה ענק ומפואר בקליפורניה בתקופה שהחברה סבלה מקשיים כלכליים ופיקח על שורה של רכישות ענק. בארבע השנים האחרונות אורקל רכשה עשרות חברות, 6 מביניהן בסכום של למעלה ממיליארד דולר. למרות כל אלו, החברה הצליחה לשמור על קצב צמיחה קבוע ויציב במשך למעלה מעשור - מאז התפוצצות בועת הדוט-קום מניית אורקל טיפסה ב-180%, ומוערכת כיום ב-185 מיליארד דולר.

 

אויב של כולם

 

אליסון היהודי-אמריקאי (70) הצליח לטפח במהלך השנים לא רק הון עצום, אלא גם שנאה עמוקה מצד עובדיו, בנות זוגו לשעבר, סגניו, חבריו ושאר התעשייה.

 

הוא דורג מספר פעמים על ידי עובדיו כבוס הגרוע ביותר בתעשיית הטכנולוגיה, ותואר על ידי רבים כשקרן, דיקטטור, פרפקציוניסט וקונטרול־פריק. אליסון לא היסס מעולם לתקוף ולהשתלח ביריביו בצורה פומבית. בתעשייה שבדרך כלל שומרת על איפוק גם כלפי המתחרים, אין כמעט חברת טכנולוגיה גדולה שלא זכתה לעלבונות קשים ופומביים מאליסון. הוא העליב את מיקרוסופט, גוגל, HP, IBM ו-SAP, כינה עיתונאים "שקי זבל", שלח חוקרים פרטיים על מנת שיחטטו בפחי האשפה של יריבו המר ביל גייטס ואף התעקש במשפט מתוקשר היטב לבצע את החקירה הנגדית כנגד מנכ"ל גוגל, לארי פייג', במקום עורך דינו.

 

הוא מעולם לא היסס לבצע השתלטויות עוינות על חברות או לבצע רכישות ענק במטרה לפגוע ביריביו. אחת הסיבות לכך שבחר לשלם 7.2 מיליארד דולר על רכישת חברת התוכנה סאן היתה על מנת שיוכל לתבוע את גוגל על הפרות הפטנטים של אנדרואיד. התוקפנות הזאת סיבכה את אליסון גם בפלילים. החברה נקנסה בעבר במאות מיליוני דולר על העלמות מס והשחתת עדויות. לאחרונה, התובע הכללי של מדינת אורגון בארצות הברית פתח בחקירה כנגד אורקל על כך שהיא הונתה את הממשל המקומי וביצעה חיובי יתר בהיקף של מאות מיליוני דולר בפרויקט להקמת אתר שירותי הבריאות המקומי.

 

אליסון וגרושתו, מלאני קראפט, מריעים בעת מירוץ הסירות של אורקל אליסון וגרושתו, מלאני קראפט, מריעים בעת מירוץ הסירות של אורקל

 

אליסון הצליח לתסכל גם את בעלי המניות. בכנס השנתי האחרון של החברה, OracleWorld, אליסון העדיף לצפות בקבוצת השיוט המקצועית שלו מאשר להגיע לכנס ולפגוש את המשקיעים, שטענוכי הוא מתנהג כ"מלך ולא כמנכ"ל". בתגובה רובם גם לא הצביעו לאשר את תוכנית התגמולים הנדיבה שנותנת משכורות, דיבידנדים ובונוסי ענק לאליסון ולסגניו. עם זאת, ההצבעה הזאת הנה פורמלית - לאליסון יש שליטה כמעט מוחלטת בדירקטוריון, והוא עדיין מחזיק ב-25% מהמניות.

 

אליסון הוא בין 5 האנשים העשירים בעולם, עם הון המוערך ב-55 מיליארד דולר. ברשותו צי של מטוסים, קבוצות ספורט, יאכטות, אופנועים, אחוזות, מכוניות יוקרה ואפילו אי בהוואי. למרות תדמיתו השלילית, אליסון הצטרף ליוזמה של וורן באפט וביל גייטס והתחייב לתרום 95% מהונו לצדקה. עד שזה יקרה, הוא הגדיל את הונו ב-50% בשלוש השנים האחרונות.

 

שני מנכ"לים, מעט מאוד חיבה

 

מעטות החברות בתחום הטכנולוגיה שזכו להצלחה כשמינו שני מנכ"לים העובדים במשותף. בלקברי ו-SAP ניסו את המודל הזה, נכוו וזנחו אותו. ובכל זאת, זה בדיוק המודל שאורקל מיישמת כעת.

 

מארק הארד וצפרא כץ, המשמשים כנשיאי אורקל, יחליפו את אליסון בתפקידו. מעבר למתח המובנה, כץ והארד לא נחשבים לחברים טובים. "זה לא סוד שהם לא מחבבים זה את זה" אמר פיטר גולדמצ'ר, אנליסט לשעבר בקוואן, בראיון ל"פורבס".

 

כץ (52) היא ישראלית לשעבר שנולדה בחולון ומשפחתה עברה בגיל צעיר לארצות הברית. היא נחשבת לאחת הנשים החזקות והעשירות בתעשיית הטכנולוגיה, ומלווה את אליסון כנשיאת החברה מאז 2004.

 

הארד, מצדו, עבד במשך ארבע שנים כמנכ"ל HP, ואז התגלה כי החזיק בחשבון סודי כדי לחזר אחרי עובדת קבלן. אף שהחברה טענה כי הוא לא עבר על תקנות ההטרדה המינית, דירקטוריון HP אילץ את הארד לפרוש. אליסון, בתגובה, טען שמדובר בהחלטה הגרועה ביותר מאז שאפל פיטרה את סטיב ג'ובס, ומיהר לגייס את הארד לאורקל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x