$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

אפל בועטת ב-NSA - ולא תסייע לה עוד במעקבים

מדיניות חדשה ומבריקה שהציגה החברה תכריח את סוכנויות המודיעין לפנות ישירות למשתמש כדי לרגל אחריו, מה קורה כשהמדיה החברתית עושה את העבודה של המשטרה ואיך זה שדווקא היפנים אוהבים לקנות מוזיקה ב-CD-ROM

יוסי גורביץ 12:4118.09.14
מדינת המעקב? לכי חפשי

 

אפל חנכה מדיניות חדשה, שלשם שינוי מגינה על הצרכן מפני ארגוני המודיעין בכל הנוגע לריגול ממשלתי ועל הדרך, פותרת עבורה את ההתעסקות הבלתי נעימה בעליל עם הצווים שמגיעים בשם השושואיסטים.

 

אם עד לאחרונה, כשמשתמש היה מצפין משהו על המכשיר שלו, אפל היתה מקבלת עותק של מפתח ההצפנה ובהתאם אפשר היה לדרוש ממנה את המפתח הזה בצו של בית משפט חשאי ובלתי מפוקח, זה לא המצב יותר. מעתה, המפתח יהיה רק אצל בעל המכשיר. כששירותי השו-שו והמשטרה יגיעו לפתחה של אפל עם צו שאי אפשר בפועל לערער עליו ושאי אפשר לחשוף, אפל תוכל לשלוח אותם לחפש את החברים שלהם. זה לא אצלנו, היא תאמר. אין לנו אפשרות פרקטית לעשות את מה שאתם עושים.

 

עושה שרירים מול הממשלה. טים קוק, מנכ"ל אפל עושה שרירים מול הממשלה. טים קוק, מנכ"ל אפל צילום: איי אף פי

 

יש לציין שמאחר ובתי המשפט בארה"ב כבר הוציאו במספר מקרים צווים שדרשו ממשתמשים לספק את הסיסמאות שלהם, ההגנה כאן על המשתמש רחוקה מלהיות מוחלטת. אבל אפל מוציאה את עצמה מהמשחק: מעכשיו המשחק הוא בין השושואיסטים והמשתמש. יתר על כן, כדי לדרוש ממשתמש לספק סיסמאות לקבצים שלו, המשטרה וארגוני החרש צריכים להודיע לו שיש נגדו צו. ואת זה הם ממש לא אוהבים לעשות.

 

המידע שלכם באייקלאוד, שנמצא על שרתים של אפל, עדיין חשוף לכוחות האופל, אבל את זה אפשר למנוע בקלות - פשוט אל תאפשרו למכשירים שלכם לסנכרן מידע רגיש עם אייקלאוד. ב-FBI כבר התחילו ליילל ולכנות את המהלך של אפל "בעייתי".

 

כמובן, העיתוי של המהלך של אפל לא מקרי: הוא מגיע שבועות ספורים אחרי הפריצה הגדולה לאייקלאוד. המהלך עצמו הוא חיובי ויש לברך עליו. גוגל, הכדור במגרש שלך. תני למשתמשי אנדרואיד את ההגנות שיש למשתמשי iOS.

  

שיטור קהילתי

 

ביום חמישי שעבר, קבוצה של חלאות תקפה זוג גאים בפילדלפיה. אחד מהקורבנות אושפז עם לסת מרוסקת והפושעים גם שדדו את השניים. בדרך כלל, המשטרה מתייגת את האירועים האלה תחת "עבריין לא נודע" וסוגרת את התיק. הפעם, הקהילה לא השאירה לה את האופציה הזו. המשטרה פרסמה שלשום (ג') תמונות מעורפלות ממצלמות אבטחה סמוכות של התוקפים. תוך זמן קצר, קואליציה של אזרחים שוחרי טוב התחילו להפיץ את התמונות לכל עבר באמצעות המדיה החברתית, במגמה חד משמעית - מה שהסינים מכנים "מנוע חיפוש לבשר אדם": למצוא את החלאות.

 

המשטרה מתעצלת? יש פיתרון המשטרה מתעצלת? יש פיתרון צילום: אי פי אי

 

מאחר וזו ארה"ב ולא סין, זה לא כלל התקפות פיזיות על הנבלות. נבירה מהירה בקרב תושבים באזור הובילה לזיהוי המסעדה שממנה הגיעו צילומי האבטחה - מידע שהמשטרה לא שחררה - ומשם הדרך היתה קצרה לבדיקה במדיה חברתית מי נרשם להגעה למסעדה בערב התקיפה. תוך זמן קצר, ניתן היה לזהות שלושה אנשים שהגיעו אליה ושהתמונות שלהם דומות מאד לתמונות המטושטשות ממצלמת האבטחה. המהירות והנחישות גרמו לפאניקה בקרב הפושעים: חלק מהם הודיעו שיסגירו את עצמם.  

 

במקרה הזה, הסוף טוב. בפעמים קודמות שבהן המון זועם לקח לידיו את המדיה החברתית ורץ איתה, זה לא נגמר כל כך טוב. המקרה הבולט ביותר הוא זה של הפיגוע בבוסטון, שבו משתמשי רדיט התחילו לצוד אנשים חפים מפשע ובלתי קשורים, רק בגלל שהם נראו דומים לתמונות המטושטשות של מצלמות האבטחה.

 

קבלו את הדיקטטור הצבאי החדש, זהה לישן

 

ממשלת ישראל קיבלה באנחת רווחה את ההפיכה הצבאית שביצעה החונטה הצבאית במצרים לפני כשנה, הפיכה שהעלתה לשלטון את הגנרל א-סיסי, שההיסטוריה הצבאית המרשימה שלו מורכבת מ... כלום, בעצם, חוץ מדיכוי של אזרחי ארצו. על א-סיסי אפשר לומר שהוא לומד מטעויות: מובארק נפל בגלל שלא התייחס ברצינות לאינטרנט. היורש שלו בסדרת הדיקטטורים הצבאיים שהתחילה עם הפיכת הקצינים הצעירים של 1952 לא עושה את הטעות הזו.

 

המשטר הצבאי התקין לאחרונה מערכת Deep Packet Inspection. זו כנראה הצורה החודרנית ביותר של מעקב אחרי הרשת: היא עוקבת אחרי חבילות TCP/IP כשהן בדרך בין שרתים. המטרה היא שהמשטר שמבצע את המעקב יידע בזמן אמת על כל תוכן שעומד להתפרסם, טכנית - בכמה אלפיות שניה - לפני שהוא מתפרסם. המשמעות היא שאם מישהו חושב לארגן עוד התקוממות נגד המשטר הצבאי, שישכח מזה. החונטה קוראת הכל.

 

הגנרל א-סיסי הגנרל א-סיסי צילום: איי אף פי

 

המשטר טוען שהמעקב מיועד ללכידה של "פעילות איסלמית קיצונית" ושל "התנהגות מופקרת מינית" ו"הומוסקסואליות". יש כאן שילוב מעניין של שני התירוצים הרגילים של משטרים דכאניים לדיכוי הרשת: המלחמה בטרור ומלחמה בפורנוגרפיה. כאן המקום להזכיר שעד השלבים המאוחרים ביחס של ההתקוממות של 2011, רוב המשתתפים בה לא היו אנשי איסלאם פוליטי; הם היו ליברלים ולאומנים שקצו במשטר הצבאי החונק.

 

את הטכנולוגיה מספקת לחונטה של א-סיסי חברה אמריקאית בשם See Egypt, חברה מסונפת לחברה בשם Blue Coat. האחרונה הסתבכה לפני כמה שנים עם מחלקת המדינה כשמכרה את אותו הציוד עצמו למשטר אסד. יש להניח שהיום, עם המעבר למלחמה בדאע"ש, כנראה שמכירת הציוד לאסד היתה גורמת פחות בעיות עם ממשל אובמה – והיא עדיין היתה פשע נתעב ושיתוף פעולה עם משטר רצחני.  

 

הדיסק מת? ביפן לא שמעו על זה

 

יפן היא מדינה משונה. אני יודע שזה לא בדיוק חדשות ואני אפילו לא מדבר על פורנו תמנונים. למרות שיש בה איים של חדשנות טכנולוגית, בהרבה מקרים יש שם שמרנות מדהימה. הם עדיין עושים שימוש מסיבי בפקס, למשל, כאילו היו משרד ממשלתי ישראלי. רק ששם משתמשים בו הרבה כדי להזמין ארוחות צהרים.

 

אחד השרידים לעבר שעדיין נושם שם ועוד לא יודע שהוא אמור להיות מת הוא ה-CD, הדיסק הישן שימי העדנה שלו היו סוף שנות השמונים ותחילת שנות התשעים. ביפן אולי שמעו על המהפכה הדיגיטלית, אבל את המוזיקה שלהם הם מעדיפים עדיין לצרוך בפורמט קשיח.

 

ככה אוהב היפני את המוזיקה שלו ככה אוהב היפני את המוזיקה שלו צילום: Shutterstock

 

מכירות המוזיקה בפורמט דיגיטלי ביפן צנחו בשנים האחרונות, ממיליארד דולר ב-2009 ל-400 מיליון בלבד בשנה שעברה. זה מלחיץ את תעשיית ההקלטות, שכבר העבירה את הרוב המוחלט של הפעולות שלה לפורמט דיגיטלי. יפן לא עוברת, ונראה שתעשיית ההקלטות תצטרך להמשיך ולתחזק את תעשיית הדיסקים עבור יפן בערך כמו שמרצדס עדיין צריכה לתחזק מכוניות ישנות משנות השבעים.  

 

והדבר שבאמת מפחיד את תעשיית ההקלטות: שכאשר היפנים ישמעו על מוזיקה דיגיטלית, הם יגיעו לסוף שנות התשעים: הם לא יקנו אותה, אלא ירידו אותה. אם זה קורה, בעגלא ובזמן קריב, התעשיה גמורה ביפן.

 

קצרצרים

 

1. תושבי סקוטלנד הולכים היום להכריע האם הם יהפכו למדינה עצמאית, ובעוד שבממשלת בריטניה כוססים ציפורניים, ובדלנים ברחבי אירופה פונים בתקווה לכיוון צפון, בינה כבר הכריע בשאלה. כלי של בינג, Bing Predicts, שיקלל סקרים והגיע למסקנה שהסקוטים יישארו בממלכה המאוחדת, אבל בהפרש קטן ביחס: 51.9% מהמשתתפים במשאל העם צפויים להתנגד לפרישה, ו-48.1% צפויים לתמוך. סקוטים, הנה ההזדמנות שלכם להראות שמיקרוסופט טועה. כל העולם צופה בכם - "לא" יהיה סיפור משעמם מאוד, "כן" אשכרה ישנה משהו בעולם. בהתחשב באיך האנגלים התייחסו אליכם באלף השנים האחרונות, כנראה שזה יהיה לטובה.

 

בדרך להתנתקות? לא לפי בינג בדרך להתנתקות? לא לפי בינג צילום: בלומברג

 

2. אובר שכרה את שירותיו של דיוויד פלאוף, היועץ הפוליטי לשעבר של אובמה שעמד מאחורי הקמפיין המבריק של 2008 - ומנסה להתחנף לחיילים משוחררים. היא יצאה בקמפיין שמזמין אותם להצטרף לשורותיה, וטענה שהיא "מעצימה אותם כיזמים ובעלי עסקים קטנים". מאחורי המילים "יזמים ובעלי עסקים קטנים" מסתתרות המילים "אנחנו זורקים אתכם לכלבים ואין ביננו יחסי עובד-מעביד, ואם בא לכם לפנטז שבכך שאתם מסיעים אנשים כמה שעות ביום אתם 'בעלי עסק קטן', אנחנו לגמרי בעד". 

 

3. אפל השיקה את הסמארטפונים שלה בשבוע שעבר והשבוע הגיעו הביקורות הראשונות על האייפון 6. עד כמה הן מתחנפות? עד כדי כך ש-The Verge ערכו מספר שירים ארוטיים שמבוססים כולם על טקסטים שהופיעו בביקורות אייפון 6. לקרוא כדי להאמין.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x