$
אפליקציות

ניתוח כלכליסט

אובר מתחילה לפעול בארץ, ושוק המוניות הוא רק ההתחלה

אפליקציית ההסעות האמריקאית שמתחרה בגט טקסי הכריזה כי תוזיל את השירות שלה ב־20% לתקופת השקה לא מוגבלת, והיא כבר פועלת לשינוי רגולציה שיאפשר הסעה בתשלום ברכבים פרטיים. יוני גריפמן מונה לתפקיד המנכ"ל בישראל

אסף גלעד 08:4726.08.14

אפליקציית ההסעות האמריקאית Uber הודיעה כי תחל להפעיל את שירות המוניות שלה החל מהיום. שירות זה יתחרה בגט טקסי הישראלית, שאסרה על נהגיה לעבוד עם אובר בעקבות ניסיונותיה הגלויים לגייס נהגי מוניות לשורותיה.

 

 

על מנת להתחרות בגט טקסי, הכריזה אובר על הוזלת השירות ב־20% עבור הנוסעים. בנוסף, על מנת למשוך את נהגי המוניות, הודיעה אובר כי לא תגבה עמלה מהנהגים על מחיר הנסיעה, שנע בדרך כלל בין 5% ל־20%. מחירי ההשקה הינם לתקופה לא מוגבלת בזמן.

 


 

אובר החלה כבר לפני כחודשיים לחלק עלוני הצטרפות לנהגי מוניות בתחנות באזור תל אביב, ובהמשך דיווחה גט טקסי על ניסיונות עיקשים של מנהלי אובר לשכנע נהגים להצטרף גם לשירות אובר. בתגובה, אסרה גט טקסי על נהגי המוניות שלה לעבוד עם אובר, למרות שאובר מאפשרת לנהגיה לעבוד בכל עבודה אחרת. כעת מבטיחים לנהגים מחיר נסיעה ללא עמלה, ולנוסעים סבסוד של 20% מתעריף הנסיעה במונית, סבסוד אותו מוכנה אובר לספוג לאחר שגייסה 1.2 מיליארד דולר. גט טקסי, לשם השוואה, נמצאת בעיצומו של סבב גיוס צנוע יותר של 150 מיליון דולר שטרם הסתיים.

 

 

אובר פעילה כבר ב־180 ערים ומבצעת מאמצים כבירים להקים קהילות נהגים במהירות בערים רבות בעולם על מנת לבסס בהן נוכחות בטרם יגיעו המתחרים האחרים דוגמת גט טקסי ו־Lyft.

 

המטרה: UberX בישראל

 

עם זאת, שירות המוניות אינו נחשב לשירות הליבה של אובר, המפורסמת בעיקר בשירות UberX, המאפשר לאנשים פרטיים להסיע תמורת תשלום ברכבים פרטיים, כלומר בנסיעה שאיננה נסיעת מונית. שר התחבורה ישראל כץ הביע התנגדות לשירות זה, המתחרה בענף המוניות בישראל. בנוסף לכך השירות אינו חוקי לפי תקנות התעבורה הקובעות במפורש שלא ניתן לגבות תשלום על נסיעות ברכבים פרטיים.

 

גט טקסי עצמה אינה עומדת בצד, וכבר הכריזה על מחירי השקה מחוץ לתל אביב: החברה מציעה נסיעה במחיר של 15 שקל באשדוד, רחובות, רעננה, כפר סבא ונתניה. אבל בעוד שגט טקסי קמה ונופלת על מוניות, אובר, כך נראה, רק עוברת בסביבה שלהן כדי להגיע לשוק הרכבים הפרטיים.

 

אפליקציית אובר אפליקציית אובר

 

מחירי הסבסוד וההשקה החגיגית של אובר אמנם מלחיצים את גט טקסי, אבל נהגי המוניות הם שצריכים לדאוג. מטרתה של אובר היא לשנות את שוק הרכב מהיסוד. בעתיד, כך רוצים באובר, במקום שנרכוש רכבים, ניסע במוניות. אבל המוניות של אובר אינן מוניות ציבוריות, אלא רכבים פרטיים של נהגים פרטיים, כפי שהדבר קורה בשירות הפופולרי בארה"ב UberX.

 

ללא רשיונות של מוניות ממשרד התחבורה, ללא דמי תיווך של תחנות ואיגודים. רק נהג פרטי ואובר.

 

יוני גריפמן, מנכ"ל אובר ישראל יוני גריפמן, מנכ"ל אובר ישראל

 

בחודש מאי התראיין מנכ"ל אובר, טרביס קלאניק, לבלוג Re/code והמשיל את המאבק בין נהגי המוניות לאובר למאבק פוליטי. "כשהקמנו את החברה לא הבנו את זה, אבל זהו קמפיין פוליטי שבו המועמד הוא אובר והיריב הוא 'חור תחת' בשם מונית".

 

יותר מכיבוש שוק המוניות, אובר רוצה לעשות רעש, ומוקדם ככל האפשר, שישרת אותה בקמפיין שהיא מנהלת בימים אלה מול משרד התחבורה במטרה לקדם את הרגולציה שתתיר לה להפעיל הסעות בתשלום של רכבים פרטיים.

 

כבר פנו לישראל כץ

 

בחמישי האחרון כבר פנה סגן נשיא באובר למכירות באירופה והמזרח התיכון ניל וואס לשר התחבורה ישראל כץ והחמיא לו על הישגיו בתחום השמים הפתוחים והרכבת הקלה בירושלים. זו היתה הפעם הראשונה בה יצרה באופן רשמי אובר קשר עם משרד התחבורה במטרה לקדם את החקיקה לטווח הארוך. עד פרסום הידיעה טרם נקבעה פגישה.

 

אובר יכולה להרשות לעצמה לסבסד את השירות לא רק בגלל הסכום האדיר שגייסה, אלא גם בגלל המבנה החסכני של שירות הלקוחות שלה שקיים ברשת בלבד בכל העולם.

 

אובר תשמור כנראה על מחירי השקה מפתים לפחות עד להיתכנות כלשהי של השקת שירות הדגל UberX, השירות האמיתי שהיא רוצה להשיק בישראל המאפשר לנהגים פרטיים לגבות תשלום על נסיעות. אם זה בסופו של דבר לא יקרה, לא בטוח שאובר תרצה להמשיך ולפעול בארץ.

 

עוד נודע כי אובר מינתה את יוני גריפמן לתפקיד מנכ"ל החברה הישראלית שלה, שיצטרף לנמרוד ברנע ובר ירמק, שהצטרפו מוקדם יותר השנה.

 

Uber

  • נוסדה: 2009
  • מטה: סן פרנסיסקו
  • מייסדים: טרביס קלאניק (מנכ"ל) וגארט קמפ
  • שווי: 18 מיליארד דולר
  • משקיעים: גוגל, קליינר פרקינס, מנלו ונצ'רס, בלקרוק, וולינגטון, סאמיט, ג'ף בזוס ובנצ'מרק
בטל שלח
    לכל התגובות
    x