$
הייטק והון סיכון

בדיקת כלכליסט

מסר אישי על אזעקה יגיע לנייד רק במלחמה הבאה

30 מיליון שקל ושנתיים של פיתוח לא הצליחו להביא את מערכת ההתרעות "מסר אישי" של פיקוד העורף למכשירי הסלולר של הציבור הישראלי; שמונה שבועות לתוך מבצע צוק איתן, המערכת שהפעלתה הניסיונית החלה ביולי מספקת התראות רק ל־30% מבעלי הסמארטפונים ותהפוך למבצעית כנראה רק במערכה הבאה

אסף גלעד 07:0121.08.14

בשבוע השמיני למבצע צוק איתן ישראלים רבים עדיין אינם מקבלים את התרעת "מסר אישי" של פיקוד העורף - הודעת טקסט למכשירי הסלולר שמודיעה על התרעת צבע אדום באזור בו הם ממוקמים. זאת, למרות החלתה של המערכת באזורים רבים בישראל החל מחודש יולי, במרחב שנע מ־20 ק"מ מגבול עזה ועד 80 ק"מ ממנו. מרחב זה כולל בין היתר את דימונה וירושלים. את אשקלון ונתניה, למשל, הוא אינו כולל.

 

לפי הערכת בכירים בענף התקשורת, רק כ־30% מכלל בעלי הסמארטפונים בישראל מקבלים את התרעת צבע אדום. נראה כי המערכת החדשנית פספסה את המערכה הנוכחית. מסר אישי תהפוך ככל הנראה למבצעית, רק במלחמה הבאה. "כלכליסט" ממפה את כל הסיבות לכך.

סיבה 1: המלחמה הקדימה

 

למעשה, ההשקה הנוכחית היא מוקדמת ועל כן חלקית. תאריך היעד של השקת המערכת, נכון להיום, עומד בכלל על אוקטובר השנה, כארבעה חודשים לאחר חתימתו של שר התקשורת גלעד ארדן על הוראה המבקשת מחברות הסלולר להתכונן להשקתה.

 

מערכת מסר אישי היא פרויקט משותף של פיקוד העורף, יחד עם חטיבת ממשל זמין של משרד האוצר וחברת מערכות המידע טלדור, המבוססת על הטכנולוגיה של הסטארט־אפ הישראלי eVigilo (ראו מסגרת). החברה הקטנה התפרסמה מוקדם יותר השנה בכך שפיתחה מערכות התרעה מקבילות גם בצ'ילה, שם סייעה הטכנולוגיה בשליחת התרעות למיליוני תושבים בתוך שניות על הצונאמי האחרון שפקד את המדינה הדרום אמריקאית.

 

 

הפלא הזה פועל בחינם, כלומר ללא הסתמכות על מערכת ה־SMS וללא זיהוי של מספר טלפון או מקבל ההודעה. כל מכשיר טלפון המצוי בטווח הקרוב לאנטנה הסלולרית שבטווח הפגיעה, ברמת דיוק של 50 מטר, יקבל את ההודעה בהתבסס על ערוץ רדיו מיוחד אליו מכוון הטלפון מבעוד מועד. טכנולוגיה זו נחשבת למהירה יותר מהודעת SMS רגילה, היא פחות מושפעת מעומסים ברשת הסלולרית, משודרת לפרק זמן מוגדר, ממוענת רק לתאים הסלולרים שבאזור ההתרעה וגם לא פוגעת בפרטיות האזרח, כיוון שהמסר משודר אקראית לכל המנויים שבטווח האנטנה, ללא קשר לזהותו, כפי שהדבר קורה בקליטת רדיו.

 

במערכת מסר אישי הושקעו עד כה כ־30 מיליון שקל ושנתיים של פיתוח, והיא רק חלק מפרויקט ההתרעה הכלל צה"לי "מסר לאומי", שתקציבו הכולל עומד על כ־400 מיליון שקל. ועם זאת, למרות שמיליוני צ'יליאנים נסו מבתיהם מהאסון הקרב בזכות טכנולוגיית ההתרעה הישראלית, מרבית תושבי ישראל עדיין נסמכים על קולות הצפירה או על אפליקציות פרטיות של מפתחים עצמאיים כדי לדעת באמת מתי הם נמצאים בסיכון.

 

סיבה 2: מחכים לאפל

 

נכון להיום גם במרחב בו פעילה מערכת מסר אישי היא פעילה במכשירים מבוססי אנדרואיד בלבד, ובפרט במכשירי סמסונג, LG ו־HTC.

 

משתמשי האייפון אינם יכולים לקבל את התרעות מסר אישי, פשוט מכיוון שמערכת ההפעלה המגוירת של האייפונים אינה תומכת בכך. כבר בחודש אפריל האחרון התחייבה אפל בפני פיקוד העורף כי היא תעדכן את מערכת ההפעלה שלה כדי לאפשר שליחת התרעות מסר אישי. משלחת של בכירים מאפל בארה"ב ובריטניה אף ביקרה בארץ בחשאי ונפגשה עם כל חברות הסלולר, משרד התקשורת ופיקוד העורף בכדי ללמוד את הנושא. הדרישה מאפל היתה ברורה: פתחו לנו את מערכת ההתרעות המצויה על מערכת ההפעלה iOS גם לישראל, ואפשרו לנו לשדר לאזרחינו הודעות חירום בעברית, ערבית ורוסית. אפל התחייבו לחזור עם תשובה ועמלו על גרסה מגויירת בשיתוף עם חברות הסלולר. הגרסה היתה מוכנה כבר בחודש יוני להשקה בגרסה הקיימת של iOS 7.1. אלא שמבדיקה שערך פיקוד העורף נמצאו מספר טעויות בעבודת התרגום בין חברות הסלולר לאפל, שכללו גם שגיאות בתרגום התקן האמריקאי.

 

גלעד ארדן. הורה לחברות הסלולר להערך להשקת המערכת גלעד ארדן. הורה לחברות הסלולר להערך להשקת המערכת צילום: נמרוד גליקמן

 

בינתיים נעלה אפל את האפשרות לערוך שינויים במערכת ההפעלה iOS 7, וכעת נאלצים כל הגורמים המעורבים להמתין עד ספטמבר הקרוב, אז תושק מערכת ההפעלה הבאה iOS 8. רק אז ניתן יהיה לאפשר למשתמשי האייפון, ששיעורם באוכלוסיה מכלל בעלי הסמארטפונים מוערך על ידי IDC ישראל בכשליש, לקבל את התרעות הצבע האדום, כך מקווים בפיקוד העורף. גם אז רק בעלי מכשירי 4S ומעלה יוכלו להשתמש בה.

 

בינתיים, יוצר העיכוב בהשקת הגרסה לאייפון אבסורד לא קטן: דווקא בעלי מכשיר אייפון זר עם כרטיס סים מארה"ב או אירופה יוכלו לקבל הודעת מסר אישי אל הטלפון שלהם בישראל. זאת מפני שטלפון אמריקאי, למשל, עם מערכת ההפעלה iOS 7.1 מכיל את הגרסה הלא מגויירת. הוציאו את כרטיס הסים מהמכשיר ושבצו במקומו כרטיס סים ישראלי של סלקום, פרטנר, פלאפון או הוט מובייל, והאפשרות לקבל התראה באייפון שלכם תושבת כליל. הסיבה? מערכת ההפעלה של אפל נועלת את מערכת המסר האישי כאשר היא מזהה שמדובר בכרטיס סים זר למכשיר.

 

סיבה 3: הודעות ליודעי ח"ן

 

אלא שגם משתמשי אנדרואיד ובפרט בעלי סמארטפונים של סמסונג, HTC ו־LG, לא תמיד מקבלים הודעת מסר אישי, גם כשהם נמצאים בטווח ההתרעה. זאת משום שהם נזקקים לשנות את הגדרות הטלפון שלהם בכדי שזה יכוון את עצמו לערוץ הרדיו של פיקוד העורף. בכדי לעשות זאת יש להיכנס לממשק ההודעות של אנדרואיד ולחפש פונקציה הקרויה CB, משמעות ראשי התיבות היא Cell Broadcasting, ומשמעותם בעברית היא שידור סלולרי תאי. לאחר מכן על בעל המכשיר להגדיר את מספר הערוץ בהתאם לשפה הרצויה. למשל, ערוץ מספר 919 יספק התרעות בעברית, בעוד שערוץ 920 יספק התרעות ברוסית. במבצע צוק איתן, יש לציין, ניתנות התרעות בעברית בלבד.

 

תהליך זה הנו מסובך למדי, וידוע רק ליודעי ח"ן, או לאלה המקפידים לקרוא ולהתעדכן באתר של פיקוד העורף. בגלל שפרויקט מסר אישי לא הושק רשמית, אלא מתוכנן להיות מושר רק באוקטובר הקרוב, גם לא תזכו לראות קמפיינים להסברה המדריכים את המשתמש כיצד לבצע את השינויים הדרושים. בינתיים, כאמור, תאלצו להסתמך על האזעקות או על אפליקציות התרעות פרטיות.

 

אזעקה בתל אביב במהלך מבצע צוק איתן אזעקה בתל אביב במהלך מבצע צוק איתן צילום: דנה קופל

 

במסגרת הרגולציה החדשה שהתקבלה ביוני האחרון, מכשירים סלולריים חדשים שיגיעו לארץ יישאו תווית של תקן ה־CB, כגילוי נאות, בדיוק כפי שהיצרן טורח לידע את המשתמש בקשר להגדרות הקרינה של המכשיר. המשתמש יהיה רשאי לדעת האם הוא רוכש מכשיר שלא יאפשר לו לקבל את התרעות צבע אדום, מה שעשוי במקרים מסוימים להוביל לשאננות מסכנת חיים.

 

סיבה 4: תדר לא מכוון

 

לא רק אפל עובדת קשה כדי לספק כיפת ברזל סלולרית, גם סמסונג ו־LG עובדות במרץ על גרסה נוספת שתושק בספטמבר, בדגש על התדרים דרכם מועברת ההתרעה. בגלל שהרגולציה בתחום החלה רק ביוני האחרון, טרם הוסדר ערוץ רדיו מיוחד עבור המערכת המוגדר כערוץ חירום לאומי. בינתיים הודעות מסר אישי פועלות על תדר שמוגדר כערוץ מסחרי. זו הסיבה שמשתמשי סמסונג, למשל, יכולים לבטל בכל רגע את האפשרות לקבל את ההתרעות, אם הם חפצים בכך. כיום עובדים סמסונג ו־LG על שילוב הערוצים הלאומיים החדשים שהגדיר פיקוד העורף באחרונה בכדי להגדירם כברירת מחדל בלתי ניתנת לביטול על ידי המשתמש. ההודעה אף תתפרץ לקדמת המסך וכן תפעיל את מנגנון הרטט במכשיר, כך שאי אפשר יהיה להתעלם ממנה. רוצה לומר - זו לא עוד הודעת סמס.

 

ולמרות שישראל היא מדינה רווית סכנות ומלחמות, מערכת התרעות מקבילה קיימת כבר שנים בארה"ב ובאירופה. בארה"ב, למשל, הותקן תקן ה־CMAS המשדר באמצעות אנטנות הסלולר מספר ערוצי רדיו המשמשים למקרי חירום המשודרים על ידי רשות החירום WEA: ערוץ למקרים של איתור נעדרים, ערוץ להתרעות ברמת המדינה, ערוץ להתרעות ברמה הפדרלית והנשיאותית, וכן ערוץ להעברת הנחיות לכוחות הבטחון. מכשירי הטלפון בארה"ב מכוונים לקלוט את הודעות החירום במקרי האסונות הרבים הפוקדים את ארה"ב, כמו סופות והוריקנים. גיור הטכנולוגיה לישראל, יסתיים, כאמור, רק באוקטובר הקרוב, והשימוש שלו ככל הנראה לא ייועד לטיפול במזג אויר קיצוני.

 

סיבה 5: רק השלב הראשון

 

פרויקט מסר אישי הוא רק חלק מפרויקט מסר לאומי - פרויקט גרנדיוזי יותר שעלותו מוערכת בכ־400 מיליון שקל ומטרתו להקיף את האזרח פשוט במכלול אמצעי זיהוי שיאפשרו לתת לו התרעה ממוקדת באמצעים נוספים מלבד האזעקה המוכרת, כמו הטלוויזיה הדיגיטלית והטלפון האישי. פיקוד העורף יאתר את המשתמש לא רק באמצעות הקירבה לאנטנות סלולריות אלא גם באמצעות אפליקצייה מבוססת GPS ותוכל לספק התרעה ממוקדת ברזולוציה גבוהה במיוחד של קילומטר מרובע.

 

בינתיים, מפתחת פיקוד העורף בשיתוף עם הסטארט־אפ eVigilo את אפליקציית iOref, אפליקציה שתחליף את השימוש באפליקציות הצבע האדום הפרטיות. בפיקוד העורף טוענים כי אפליקציה זו תהיה מהימנה יותר, תוכל להתמודד עם מיליוני משתמשים, ותעבוד בקצבים גבוהים יותר מאשר אפליקציות פרטיות. ועם זאת, פיתוח האפליקציה צפוי לא לפני ספטמבר הקרוב, והשקתה צפויה ככל הנראה רק בסוף השנה.

 

בנוסף, באמצעות שותפות עם השירותים הדיגיטליים של HOT ו- yes צפוי מסר לאומי להעביר מסרים ממוקדים למכשירי טלוויזיה רלוונטים ברזולוציה גבוהה.

 

את הקרדיט לרגולציה בתחום יש לתת לארדן. זה קידם את הרגולציה גם בהיותו השר להגנת העורף, קרדיט עליו ויתר, אך את החתימה על התקנות החדשות הספיק לבצע כשר תקשורת. התקנות נחתמו בראשון ליוני והועברו ליישום מפעילות התקשורת שאמורות להתאים את עצמן לפעילות עד ה־1 באוקטובר, לפי דרישות המשרד. ועם זאת, מקורבים למשרד התקשורת מספרים כי לבקשת המשרד, נרתמו החברות להקדים את פריסת המערכת כבר בשבועות האחרונים, בצורה שאינה מלאה. 

 

הסטארט-אפ הישראלי שמאחורי מסר אישי

 

חברת הסטארט־אפ הישראלית eVigilo שעומדת מאחורי מסר אישי היא כיום אחת החברות הבולטות בתחום של התרעות חירום בעולם, והיחידה בתחום זה בישראל. בשיחה עם "כלכליסט" אומר גיא וייס, מייסד החברה והמנכ"ל שלה, שהחברה מעורבת כיום בכמה פרויקטים דומים ברמה הלאומית. "אנחנו עובדים כיום עם פיקוד העורף על פיתוח של מערכת מסר לאומי שהיא למעשה מערכת־העל שתהווה המערכת המרכזית של כל ההתרעות. זו תהיה מערכת שליטה ובקרה מרכזית שתרכז את כל ערוצי ההתרעות ותהיה מבצעית בסוף 2015".

 

גיא וייס גיא וייס צילום: נמרוד גליקמן

 

מערכת נוספת שפיתוחה עתיד להסתיים בספטמבר הקרוב היא iOref, שתהווה את אפליקציית צבע האדום הרשמית של פיקוד העורף. "זוהי המערכת שכולם ציפו לה במהלך מבצע צוק איתן, ובינתיים נסמכו על אפליקציות פרטיות. עם סיום פיתוחה תהיה זו האפליקציה הרשמית המסתמכת על נתונים מדויקים", אומר וייס.

 

בנוסף חתמה החברה לאחרונה על חוזה מקיף עם ממשלת אוסטריה למערכת התרעות פדרלית ומוניציפלית אשר תתריע על כל אירועי החירום במדינה, כגון מפולות שלגים, דליפות כימיקלים, אסונות אחרים וכן כל מצב חירום אחר.

 

לדברי וייס, החברה נמצאת בתהליכים מתקדמים לחתימה על חוזים מקיפים להטמעה של מערכות החירום גם במדינות נוספות דוגמת מקסיקו, טייוואן, ניו זילנד, פרו, קולומביה ובלגיה.

 

החברה, שנוסדה בידי גיא וייס ופליקס ווייניק, מעסיקה כיום כ־35 עובדים בנתניה. עד היום גייסה החברה כ־5 מיליון דולר מקבוצת האנג'לים OurCrowd של ג'ון מדווד, קרן ההשקעות פלאס ונצ'ר של יוסי מולדבסקי, חברה אמריקאית בשם אדהוק וחברת קונצנזוס של המיליארדר וינסצ'נט צ'נגוויז. eVigilo הוקמה ב־2009 ונתמכת מאז הקמתה על ידי המדען הראשי במשרד הכלכלה. עד כה קיבלה החברה מענקים מהמדען בסך של כ־1.5 מיליון דולר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x