$
פטנטים וקניין רוחני

מנצחים בגדול בטכנולוגיה, מפסידים בענק בדעת הקהל

מצבה של ישראל ברשתות החברתיות משתפר, אבל פעילי הרשת הפרו־פלסטינים עדיין מייצרים הרבה יותר אזכורים אוהדים. מנגד, מומחי אבטחה ישראלים טוענים שלפלסטינים אין יכולת טכנולוגית לפרוץ לאתרים בעלי חשיבות ולגרום נזק אמיתי

הראל עילם 16:4515.07.14

לאחר אירועי המשט הטורקי לעזה ב־2010 עשרות אלפי אתרים ישראליים הותקפו, הושחתו ונפרצו על ידי האקרים מכל רחבי העולם. דבר אחד היה ברור - ישראל אינה נאבקת מול אויביה רק במישור הצבאי, אלא גם בעולם הדיגיטלי, שם מתרחש הקרב על התודעה.

 

שנים אחרי המשט, מבצע צוק איתן מראה שישראל בהחלט נמצאת במקום טוב יותר בחזית מול ההאקרים, אבל עוד לא מצליחה לשנות את דעת הקהל. ברשתות החברתיות המצב ברור - העולם נמצא עם עזה.

 

לבקשת "כלכליסט" בחנה חברת המחקר Tracx, המנטרת את הרשתות החברתיות, את השיח החברתי מתחילת המבצע. היא מצאה 3.4 מיליון אינטראקציות לטובת הפלסטינים, לעומת 380 אלף אינטראקציות לטובת ישראל.

 

מומחה הסייבר דנור כהן. "מתקפות ילדותיות" מומחה הסייבר דנור כהן. "מתקפות ילדותיות"

 

הפרו־פלסטינים פעילים יותר ברשת

 

קהל המשתמשים התומך בפלסטינים נוטה להיות צעיר, בינלאומי וגברי יותר - 24% מהם מתחת לגיל 25. למרבה ההפתעה, לא מעט מהם מגיעים ממדינות מערביות כמו ארצות הברית ובריטניה, ורבים מדברים באנגלית או בשפות אירופיות. כמו כן, כמעט לא נמצאו תגובות שליליות על ישראל שנכתבו בתוך ישראל. תומכי עזה גם משתמשים יותר בטוויטר, פעילים יותר ומשתפים יותר. רבים הפיצו תמונות, לא מעט מהן מזויפות או שנלקחו מסרטי אימה או מהאירועים בסוריה, ויש תמונות שזכו ליותר מ־30 אלף שיתופים באינסטגרם.

 

עם זאת, התומכים בישראל ברובם מקומיים ומבוגרים יותר. ארצות הברית אמנם במקום השני ברשימת המדינות עם הכמות הגדולה ביותר של מסרים תומכים, אבל עדיין ניתן לראות יותר אינטראקציות נגד ישראל מאשר בעד ישראל גם בבעלת הברית הקרובה ביותר שלה.

 

מעניין שישראלים כותבים יותר תכנים בפייסבוק ויוצרים יותר תכנים מקוריים. הם גם מעדיפים טקסט על פני תמונות. עם זאת הפרו־פלסטינים יצרו יחסית פחות תכנים חדשים, אבל זכו לוויראליות הרבה יותר גבוהה.

 

 

כמות ואיכות ההתקפות צנחו מאז עמוד ענן

 

במישור הסייבר, למרות הפריצות המתוקשרות היטב לדפי פייסבוק כמו סטטוסים מצייצים, נראה שישראל ערוכה יותר. דנור כהן, האקר בחברת האבטחה אבנת, מציין כי במבצע השנה היו הרבה פחות התקפות ואיכות נמוכה בהרבה. "מאז ומעולם לא הערכנו את האנשים מהצד השני של המתרס כבעלי יכולות טכנולוגיות גבוהות, כמומחי סייבר או כבעלי יכולת לפגוע בנו, אבל בזמן עמוד ענן ומבצעים אחרים היו מקרים שהפתיעו אותנו. הפעם אנחנו לא רואים את זה", אומר כהן ל"כלכליסט".

 

כהן טוען שהפער המשמעותי בין היכולות הטכנולוגיות שהציגו ההאקרים הפרו־פלסטינים בעבר והיום מלמד אותו על שינויים פוליטיים, ארגוניים וטכנולוגיים גדולים. "אני מאמין שהפלסטינים מעולם לא הצליחו לבצע שום דבר משמעותי בעצמם. הם השתמשו בצד שלישי כמו האקרים איראנים שנתנו להם סיוע".

 

כהן מזכיר כי בזמן התקפות קודמות חוליות סייבר מאורגנות מטורקיה, איראן וסוריה לקחו אחריות על פריצות מתוחכמות, אבל הפעם נרשם שקט תעשייתי. "הדברים מתחברים. אנחנו מתחילים להבין שכל מתקפות הסייבר הרציניות שהיו עד היום הגיעו מגורמים חיצוניים ולא מתוך השטחים".

 

הוא מבטל את ההתקפות שראינו עד כה. "אלה מתקפות פישינג ילדותיות שכל אחד יכול לבצע. אף אחד לא סובל מנדודי שינה משום שסטטוסים מצייצים נפרץ. אין כאן שום השלכות ולא נגרם נזק".

 

תומר בקשי, מומחה אבטחה ואחראי על תחום הענן בחברת 2Bsecure, חברת הסייבר ואבטחת המידע של מטריקס, אומר כי מאות אתרים נפרצו, אבל רובם קטנים. "המסה הגדולה של ההתקפות הן לא מתוחכמות וקל מאוד לעצור אותן".

 

בקשי מוסיף כי ההאקרים היום מאורגנים יותר, אבל הדבר רק מקל על גורמי האבטחה הישראליים לעצור אותם. "הם מקימים קבוצות בפייסבוק, מפרסמים כלים ומסבירים איך לתקוף. לכן גם קל יותר לעלות עליהם. אפשר לדעת איפה הם מתארגנים, את מי הם הולכים לתקוף, איך ומתי".

 

כך נפרצו ערוצי הטלוויזיה הישראלים

 

מספר שעות לאחר השיחה עם כהן, דווח כי החמאס פרץ לשידורי הלווין של ערוץ 2 ו-10 ושידר תעמולה לתושבי ישראל. הפריצה ארעה למספר שניות בשעות הערב, ופגעה רק בבעלי צלחות לווין פרטיות שקלטו את השידורים בערבית או ברוסית. ההערכות בתעשייה טוענות שרק מאות אנשים צפו בשידורי התעמולה.

 

כהן הסביר כי לא מדובר בעליית מדרגה מבחינת טכנולוגיה, אלא פעם נוספת מקרה של התקפה שאינה גורמת נזק אלא מתמקדת בעיקר במתקפה פסיכולוגית. "זאת טכנולוגיה של שנות השמונים. כל מה שאתה צריך על מנת לעקוף את שידורי הלווין זה לשדר על אותו תדר עם משדר חזק יותר. השידורים לא צריכים להיות חזקים במיוחד על מנת לעקוף את שידורי הלווין, שנמצא בחלל".

 

הוא הוסיף כי רוב שידורי הלווין לישראל - שמבוצעים דרך חברות כגון יס - הם מוצפנים. הפריצה של החמאס השפיע רק על בעלי צלחות לווין פרטיות הקולטות שידורים פתוחים לציבור ולא מוצפנים. "תחשוב מה קורה כאשר אתה נוסע לצפון ופתאום מתחיל לשמוע שידורים בערבית. זה בדיוק אותו הדבר – יש להם תחנת רדיו קרובה יותר שעולה על השידורים של כלל-הארץ".

 

למה השידורים אינם מוצפנים? זאת הרי לא הפעם הראשונה שהחמאס טוען שפרץ לשידורים.

"ערוץ 1 אפילו עדיין משדר אנלוגית דרך הלווינים. הם כמו המוהיקני האחרון. אנחנו מאוד אחורה בטכנולוגיית שידור. יס מצפינה את שידורי הלווין שלהם. לא בהכרח בגלל אבטחת מידע, אלא יותר על מנת להגן על התוכן שלהם".

 

התקפות על שידורי לווין אינם דבר נדיר או מסובך. ב-1986, האקר אמריקאי פרץ במשך תקופה ארוכה לשידורי HBO. שנה לאחר מכן, האקר קתולי פרץ לשידורי ערוץ פלייבוי וקרא לצופים בו לחזור לחיקו של ישו. ב-2012, ערוץ דיסני נפרץ על ידי האקר ששידר עליו סרטים פורנוגרפיים. גם ישראל לקחה חלק בפריצות, ובזמן מלחמת לבנון השניה עקפה את שידורי הלויין של ערוצי חדשות לבנוניים.

 

אתה רואה את הפריצה הזאת כעליית מדרגה?

"זה יותר מתקרב להתקפת האקינג ממה שראינו עד כה, כי רוב ההתקפות עד כה היו רק צריכים כלים אוטומטיים שכל אחד יכול להריץ. כאן יש צורך במשאבים ובכסף. אבל ישראל עדיין לא נמצאת תחת מתקפת סייבר קשה. הם כל הזמן מנסים, אך לא מצליחים. אבל אסור להכנס לשאננות. דווקא בתקופות האלו אנחנו לא רוצים להתפס עם המכנסיים למטה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x