$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

על חומותיך, ויקיפדיה, הצבתי שומרים

האנציקלופדיה השיתופית נלחמת ביח"צנים שפולשים אליה כדי לשנות ערכים על חברות, האקרים סוחטים עמודים מצליחים בפייסבוק ונבחרת צרפת התלוננה על שרובוט מעופף למד את מהלכי המשחק שלה

יוסי גורביץ 14:5617.06.14

גילוי נאות, בבקשה

 

הבעיה עם ויקיפדיה, האנציקלופדיה השיתופית שכל אחד יכול לערוך - היא שכל אחד יכול לערוך אותה. כל זמן שוויקיפדיה היתה רק פרויקט של משוגעים לדבר, לאף אחד מחוץ לה לא היה אכפת. כשהיא הפכה למקור העיקרי של ידע אנושי, כל מי שיש לו אינטרס בתחום מסוים (ואין תחום שאין בו למישהו אינטרס) המחבלים הגיעו תוך זמן קצר, ובמקום לערוך ולהוסיף ידע, העורכים של ויקיפדיה גילו שהג'וב שלהם הפך לשמירת חומות.

 

אחת הבעיות הקשות היא בערכים שקשורים לחברות שיש להן כסף. רובן מאוד מוטרדות מהתדמית הציבורית שלהן (כי לרוב היא פשוט גרועה) ולכן הן שוכרות עורכים כדי שישפצו את הערכים או אף יבנו ערכים במקום שלא היו כאלה כלל. יש אפילו כמה חברות יח"צ שההתמחות שלהן היא הפעלת עורכים בעלי ניסיון בוויקיפדיה. התרגיל הזה לא מוגבל לחברות מסחריות: ארגון ההסברה NGO Monitor נתפס כשהוא משלם משכורת לעורך, Soosim, שחיבל בעקביות בערכים של ארגוני זכויות אדם.  

 

ג'ימי וולס, ממייסדי ויקיפדיה ג'ימי וולס, ממייסדי ויקיפדיה צילום: בלומברג

 

בוויקיפדיה הבינו כבר לפני זמן רב שיש להם בעיה כאן, ואחד המייסדים, ג'ימי וויילס, אף הציע לסגור את אפשרות העריכה לכלל האוכלוסיה, הצעה שנפלה בסופו של דבר. עם זאת, כעת ויקיפדיה משנה את הכללים שלה. היא דורשת כעת מכל אדם שמקבל כסף כדי לכתוב ערכים בוויקיפדיה לציין את זה. כדי להבהיר שהיא לא משחקת משחקים, היא מציינת שעריכה כזו היא עבירה פדרלית על פי הכללים של ה-FTC. זה עדיין לא איום בתביעה - אך לא מן הנמנע שגם זה יגיע.

 

הסחטנים בדרך

 

ג'ייסון פיק הוא מיליונר רשת. הוא גילה שיש כסף בעמודים בפייסבוק: הוא מפעיל כ-40 עמודים, שיש להם סך כולל של 28 מיליון לייקים ודרכם הוא מגיע לכ-260 מיליון קוראים. הוא הצליח לעשות את זה למרות ההפרעה הבלתי פוסקת של המסחטה של צוקרברג, שמדי פעם משנה את האלגוריתם שלה (ללא הודעה מראש) כדי לאלץ מפעילי עמודים לשלם לה; אבל גם אם הוא שרד את הגנבים הממוסדים של פייסבוק, בכלל לא בטוח שהוא ישרוד את הפרילאנסרים.

 

העמודים של פיק נמצאים תחת התקפה כמעט בלתי פוסקת מצד כנופיה של גנבים שקוראת לעצמה The Community. המטרה של הגנבים: להפיל את העמודים של פיק כמה שיותר, כדי שהוא יישבר וישלם להם כופר.

 

מטרידים וסוחטים. האקרים מטרידים וסוחטים. האקרים צילום: שאטרסטוק

 

הם עדיין לא הצליחו (בכל זאת, שרתי פייסבוק קצת יותר מאובטחים משל האתר הממוצע), אבל הם דוגמה טובה לזן חדש ומבחיל של האקרים. כלים להתקפת DDoS, במסגרתה מופצץ אתר בתעבורה מלאכותית שגורמת לעומס יתר על השרת ולנטרול האתר, זמינים היום לכל דורש. אז אם פעם (בעצם, גם כיום, לצערנו) היו משתמשים בו הפושעים של אנונימוס כדי להעביר מסר פוליטי או חברתי, עתה משתמש בו כל ילדון זב חוטם כדי להרוויח כסף על גבו של מי שהצליח להרוויח מהאינטרנט.  

 

הפושע צריך רק להפיל את האתר פעמיים-שלוש, כדי למנוע מהקורבן תעבורה והכנסות ובקביל לעצבן את המשתמשים. עוד גורם שיתעצבן מכך הוא מי שמאחסן את האתר; התקפת DDoS מפילה שרתים ביחד עם כל האתרים שמאוחסנים עליהם. רוב הספקים לא רוצים להתעסק עם לקוחות מושכי צרות כאלה. אלה שכן, דורשים מחיר בהתאם.

 

עד כה הרשויות לא מטפלות כיאות בפשע הזה. וגם פייסבוק לא ששה לעזור; היא יודעת שמפעילי העמודים והאתרים שמתבססים עליה לא ינטשו אותה. לאן כבר ילכו, לגוגל פלוס?   

 

סנודן? מי זה?

 

מסמך פנימי של ממשלת בריטניה שהגיע לידי ארגוני פרטיות בממלכה המנוטרת מראה שהיא ממש לא מבינה על מה כל הרעש בכל הנוגע לריגול ממשלתי. מבחינתה, מותר לה לאסוף מה שהיא רוצה על מי שהיא רוצה מימים ימימה.

 

על פי המסמך, כל תקשורת בין אנשים שנמצאים בבריטניה ובין אנשים שנמצאים מחוצה לה, בין אם ישירות בין אם באמצעות רשתות חברתיות - וכל חיפוש במנוע חיפוש שמבוסס מחוץ לבריטניה - נחשבים ל"תקשורת חיצונית". תקשורת בין אנשים הנמצאים בבריטניה, עם זאת, היא "תקשורת פנימית" - כזו שמחייבת את סוכנויות המודיעין בהוצאת אישור משפטי לפני שיוכלו לנטר אותה.

 

בשביל מה היא צריכה לדעת מה כתבתם לחבר באנגליה? בשביל מה היא צריכה לדעת מה כתבתם לחבר באנגליה? צילום: רויטרס

 

אבל תקשורת חיצונית היא שדה ציד חופשי לגמרי. הממשלה יכולה לאסוף איזה מידע שהיא רוצה, כמה שהיא רוצה, ולשמור אותו עד קץ כל הדורות או עד שייגמר תקציב הדיסקים הקשיחים שלה, גם אם אין אפילו אבק חדש כלפי האנשים המעורבים בתקשורת.

 

וכמובן, כאשר אוספים מידע על "תקשורת חיצונית" שצד אחד שלה נמצא בבריטניה, מנוטר בדרך אגב גם הצד הבריטי, ה"פנימי". ה-GCHQ הבריטית מסרה בתגובה שהיא לא נוהגת למסור תגובות. החשודים הרגילים - פייסבוק, גוגל ובאופן מפתיע גם טוויטר - מסרו את הההכחשה-הלא-מכחישה הרגילה.  

 

ובישראל? מה מרשה ממשלת ישראל לעצמה לאסוף עליכם, למה, בפיקוח של מי ולכמה זמן? דממה. המאגר הביומטרי עורר כאן סערה, למרות שהסכנה בו רחוקה יחסית. מעקב ממשלתי שקט על מה שאתם כותבים ברשת? הס! דבר על משהו אחר. השושואיסטים לא אוהבים את זה.

 

סקרבלו! מזל"ט!

 

עד כה, התרגלנו לכך שמזל"טים משמשים בעיקר לצרכים צבאיים או, מדי פעם, עיתונאיים. במסגרת תחרות כדורגל כלשהי שמתרחשת בימים אלה בסאו פאולו שבברזיל, תחרות כדורגל שהשנה אפילו לא הצליחה לקושש תמנון אינטליגנטי, הגיעה תלונה מנבחרת צרפת על כך שנעשה שימוש במזל"ט נגדה.

 

לטענת הנבחרת, מל"ט חמוש במצלמת וידאו חג מעל מגרש האימונים שלה לפני המשחק עם הונדורס. אלא אם הצרפתים הציגו שם איזה מערך הגנתי יוצא דופן (קו מז'ינו, נניח), או שיטת התקפה בלתי מוכרת (טקטיקת אז'ינקור, קרי "אל הקשתים הממוגנים, דרך הבוץ, בשריון כבד, פעם שלישית הסתער") אז לא ברור על הם מתלוננים. אלא אם, כמובן, מדובר בדרך ערמומית להשיג יח"צ לקבוצה הצרפתית שהיא לא מצליחה להשיג על המגרש.

 

המשטרה הברזילאית עצרה חשוד, אבל לא ברור במה היא יכולה להאשים אותו, אם בכלל.

  

קצרצרים

 

1. לאחר שנים של סירובים, אישרה ממשלת ארה"ב לעשות שימוש בתצלומי לוויין מפורטים במיוחד. עד כה, סירבה הממשלה לאפשר שימוש בצילומים שזיהו פריטים שהיו קטנים מ-50 ס"מ; כעת אומרת אחת החברות שהיא תספק תצלומים שיזהו פריטים בגודל של 31 ס"מ. הצילומים החדשים יהיו מסוגלים לזהות את תיבת הדואר שלכם, ובהתאם יהוו סכנה אפשרית לשאריות הפרטיות שלכם. הועלו דאגות גם באשר לבטחון לאומי, אבל אל דאגה – ארגוני השו-שו כבר מסודרים. ומה איתנו?

 

תצלומי הלוויין יספקו יותר מידע לחברות תצלומי הלוויין יספקו יותר מידע לחברות

 

2. גאונות צרופה: מס ההכנסה של ארה"ב, שנמצא תחת חקירה בחשד שהפעיל קריטריונים פוליטיים כדי לפסול פטורים ממס של ארגונים מימין ומשמאל, הודיע שהוא "איבד" מיילים מתקופה קריטית לחקירה. בקונגרס לא היססו, ועכשיו הם פונים ל-NSA בדרישה שתעמיד לרשותם את כל מה שהיא יודעת על המיילים האלה. הביאו את הפופקורן.  

 

3. חברת המוניות הנכלולית אובר, שכנראה הגיעה למסקנה שהיא צריכה עוד פרסום אחרי ששיתקה חצי מאירופה במחאות נגדה, תאפשר בקרוב ללקוחות בשלוש ערים בארה"ב - דאלאס, פניקס ולוס אנג'לס - להזמין משאית בדמות אופטימוס פריים שתסיע אותם. כן, כפי שאפשר לנחש, מגיע עכשיו סרט רובוטריקים חדש.  

 

4. פרנואידים? רוצים להתלבש בהתאם אבל נמאס לכם מכובעי נייר כסף ומעילים שהיו מיושנים כבר בשנות השלושים? יש פיתרון! גלימה שמשמשת גם ככלוב פרדיי, כזה שלא יאפשר למכשיר הסלולרי שלכם לפלוט או לקבל אותות כשהוא כבוי. בעיה קטנה: כולם יסתכלו עליכם ויסובבו אצבע ליד הרקה, כך שאם אתם רוצים לא לבלוט בקהל, במיוחד בערים עמוסות מצלמות אבטחה, זה לא הכלי המתבקש.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x