$
חדשות טכנולוגיה

אחרי פסיקת ביהמ"ש: גוגל השיקה טופס מקוון למחיקת מידע פוגעני

לשירות החדש שהשיקה החברה בסוף השבוע הוגשו ביממה הראשונה 12 אלף בקשות להסרת מידע. לא ניתן למחוק קישורים שבהם יש מידע על עבירות פיננסיות, תרמיות, מחדלים, הרשעות פליליות וכדומה

הראל עילם 18:0231.05.14

אזרחי האיחוד האירופי יוכלו מעתה באמצעות טופס מקוון לבקש מגוגל להסיר תוצאות חיפוש שפוגעות בשמם הטוב. השירות החדש שהשיקה החברה בסוף השבוע משך ביממה הראשונה לפעילותו 12 אלף בקשות. השקת השירות באה על רקע קביעת בית הדין לצדק של האיחוד האירופי לפיה על מפעילות מנועי חיפוש להיענות לדרישות משתמשיהן בדבר הסרת פרטים שפוגעים בהם.

 

על המשתמשים לספק צילום של תעודת זיהוי רשמית, ואת כל הקישורים המכילים את שמם שאותם הם מבקשים להסיר. 40% מהבקשות היו מאזרחי גרמניה, מדינה שבה חוקי הפרטיות נוקשים באופן מיוחד. בעבר גרמניה גם העבירה חוק שחייב את גוגל לאפשר למשתמשים לטשטש את תמונת ביתם בשירות המפות גוגל StreetView.

 

גוגל, כאמור, לא השיקה את הטופס מרצונה החופשי. ב־2012, הנציבות האירופית העלתה לסדר היום את סוגיית "הזכות להישכח" שמתבססת על חוקי הגנת המידע של האיחוד מ־1995. בתחלת השנה אזרח ספרדי בשם מריו גונזלס ניסה למחוק כמה תוצאות חיפוש מגוגל שהצביעו על קשיים פיננסיים שאליהם נקלע לפני כ־16 שנה. גוגל סירבה להסירן. גונזלס פנה לבית המשפט הספרדי, שהעביר את התביעה לבית המשפט הגבוה של האיחוד האירופי. לפני כשבועיים פסק בית המשפט לטובת גונזלס.

 

ענקית החיפוש התנגדה באופן פומבי ונחרץ להחלטת בית המשפט של האיחוד, בין השאר בטענה להגנה על חופש המידע. "יש כאן מפגש בין החופש להישכח ובין זכות הציבור לדעת. מבחינתנו, חייב להיות איזון", אמר החודש יו"ר גוגל אריק שמידט וטען כי החלטת הנציבות האירופית השאירה יותר מדי שאלות פתוחות וכי האיזון שהיא נטלה לטובת הפרטיות הוא "שגוי". לארי פייג', מנכ"ל ומייסד ענקית החיפוש, הזהיר כי כל רגולציה על הרשת עלולה לפגום ברוח החדשנות ובתעשיית הסטארט־אפים. לדבריו, עלות הטיפול בכל הבקשות עשויה להיות משמעותית.

 

תהליך סיזיפי

 

עם זאת, החברה הגיבה במהירות לקביעת בית המשפט ויצרה בתוך כשבועיים את הטופס הדיגיטלי. ניתן להניח כי עקב ההתנגדות שלה למהלך, היא בחרה להפוך את התהליך לסיזיפי למדי. הטופס פרטני במיוחד. המשתמשים אינם יכולים לספק מונחי חיפוש או הנחיות כלליות, אלא לציין כל קישור שהם רוצים להסיר. בהחלט ייתכן שבמקרים מסוימים מדובר במאות או באלפי קישורים.

 

בנוסף, ברגע זה החברה עדיין עובדת על היישום, והקישורים המדוברים עדיין לא ירדו מהאוויר. ככל הנראה, לא יהיה מדובר בטופס אוטומטי אלא בפעולה שמשתמשים אנושיים יצטרכו לאמת ולבצע, ו"לקבל החלטות קשות על מה להסיר ומה לא", אמר דובר החברה.

 

 צילום מסך: Google

 

בטופס גוגל טוענת כי היא מאפשרת למשתמשים להסיר מידע שהוא חלקי, לא רלבנטי או לא עדכני, אבל ניתן להניח כי הרוב המוחלט של המבקשים ירצו להסיר תכנים לא הולמים, מביכים או פוגעניים. החברה מבהירה כי הוא בודקת כל בקשה, והאם מדובר במידע שהוא בעל עניין ציבורי. כך, למשל, לא ניתן למחוק קישורים שבהם יש מידע על עבירות פיננסיות, תרמיות, מחדלים, הרשעות פליליות וכדומה. אחת מ־12 אלף הבקשות היתה אזרח ספרדי שביקש להסיר אזכור לתלונה על העלמת מס שכבר יושבה, אך גוגל סירבה.

 

בשבוע הבא האיחוד האירופי צפוי לדון בהשפעות של קביעת בית המשפט.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x