$
אינטרנט

גוגל תחויב להסיר תוצאות חיפוש מביכות באיחוד האירופי

הזכות לפרטיות עולה על זכות הציבור לדעת: המוסד המשפטי הגבוה ביותר באיחוד קבע כי על מפעילות מנועי חיפוש להיענות לדרישות משתמשיהן בדבר הסרת פרטים שפוגעים בהם

עומר כביר 17:3713.05.14
משתמשים יכולים לבקש מגוגל למחוק מידע רגיש שמופיע בתוצאות שאילתות מנוע החיפוש שלה - כך פסק היום בית הדין לצדק של האיחוד האירופי, המוסד המשפטי הגבוה באיחוד. ההחלטה תחייב את גוגל ומנועי חיפוש אחרים להסיר מידע אישי רגיש מתוצאות החיפוש - אם האדם שהמידע נוגע אליו פנה לחברה בבקשה להסירו.
החלטת בית הדין התקבלה בתביעה שתחילתה בפנייה שהגיש אזרח ספרדי לרשות הגנת הפרטיות בספרד, בה ביקש להסיר מתוצאות החיפוש בגוגל קישור לאתר שבו פורסמה הודעה על מכירה פומבית של ביתו שעוקל, בטענה שתוצאת החיפוש מהווה פגיעה בפרטיות שלו. לפי דיווח של סוכנות רויטרס, לפנייה זו נוספו 180 פניות דומות בספרד, מצד אזרחים שפנו לגוגל בבקשה למחוק מידע אישי עליהם מתוצאות החיפוש. גוגל, מצדה, סרבה לבקשות בטענה שהסרת מידע זה תהווה פגיעה בחופש הביטוי.

 

האיחוד מעדיף את צנעת הפרט על פני זכות הציבור לדעת האיחוד מעדיף את צנעת הפרט על פני זכות הציבור לדעת צילום: shutterstock

 

זכותו של המשתמש להישכח ברשת

 

לדברי בית הדין, לפי החוק האירופי הזכות לפרטיות עולה על זכות הציבור לדעת, במיוחד אם לא מדובר באישי ציבור, ואם ברצונם של אנשים שמידע לא רלוונטי או שגוי “יישכח” מתוצאות החיפוש יש להם זכות לבקש זאת, גם אם המידע פורסם כדין.

 

"אם, בעקבות חיפוש על בסיס שמו של אדם, רשימת התוצאות מציגה קישורים לעמודים שמכיל מידע מיוחד על האדם המדובר, אותו אדם יכול לפנות ישירות למפעיל מנוע החיפוש ואם המפעיל לא נענה לבקשתו, להביא את הנושא בפני הרשויות המתאימות במטרה להביא, תחת תנאים מסוימים, להסרת הקישור מרשימת תוצאות החיפוש. מפעיל מנוע חיפוש אחראי לעיבוד שהוא מבצע על מידע שלישי שמוצג באתרי אינטרנט של גורמי צד ג'”, נפסק.

 

ההחלטה האם מדובר במידע רגיש שיש להסירו תתקבל בהתאם לצו הגנת המידע של האיחוד האירופי ותלוי "בטבע המידע המדובר וברגישותו לחייו הפרטיים של האנשים ועל בסיס העניין שיש לציבור בקבלת המידע, עניין שיכול להשתנות". גוגל תחויב להסיר את המידע "אלא אם יש סיבות פרטניות, כמו התפקיד שהיה לאדם בחיים הציבוריים, שמצדיקים עניין ציבורי בגישה למידע כשמבוצע החיפוש".

 

המשתמשים יוכלו לסנן את תוצאות החיפוש המשתמשים יוכלו לסנן את תוצאות החיפוש צילום מסך: Google

 

ההחלטה האם מדובר במידע רגיש שיש להסירו תתקבל בהתאם לצו הגנת המידע של האיחוד האירופי. גוגל לא הגיבה לפניית רויטרס בנושא.

 

לא תוכלו לדעת אם שכרתם עבריין 

 

ההחלטה היא בעלת חשיבות רחבת היקף על פרטיותם של אנשים בעידן הרשת. לא פעם, מגלים גולשים שחיפוש שמם בגוגל מעלה תוצאות לא נעימות, שיכולות לגרום למבוכה בחיים האישיים, להקשות על קבלה למשרה ועוד. פעמים רבות, אין לאותם גולשים ברירה אלא לפנות לחברות שגובות כספים כדי להעלים את תוצאות החיפוש האלו מגוגל, למשל באמצעות יצירת אתרי דמה וקידומם כך שיופיעו גבוה יותר בתוצאות החיפוש.

 

עתה, מעניק בית המשפט מזור לאותם נפגעים. עם זאת, לא ברור בשלב זה מה יהיו המדדים המדויקים שלפיהם יוסרו תוצאות חיפוש (ההגדרה של מידע אישי בצו הגנת הפרטיות היא רחבה ביותר), וניתן לחשוב על כמה מקרים בהם הדילמה בין הזכות לפרטיות לזכות הציבור לדעת אינה כל כך פשוטה.

 

כך, למשל, אדם שהורשע בעבירת מין ירצה אולי להסיר דיווחים על כך מגוגל משריצה את עונשו והשתקם, אך מנגד ניתן לטעון שלמעסיקים פוטנציאליים עומדת הזכות לדעת על עברו של אותו אדם, שהעסקתו יכולה להתברר כבעייתית בעבורם. אלו הן דילמות כבדות משקל, ויש להניח שהסוגיות המעודנות יותר של ההחלטה עוד יידונו בעתיד לבוא.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x