$
מכשירים ומדריכים

אמנות גלי מוח: הסמארטפון צובע את השמיים

דור חדש של אמנים מותח את גבולות הטכנולוגיה ומשתמש בסורקי גלי מוח ובכלי רשת מתקדמים בדרכים יצירתיות. עכשיו גם הקהל עצמו משתתף באופן פעיל בבניית היצירות ובהפעלתן - ולא רק בוחן אותן באופן פסיבי

נמרוד צוק 11:1227.04.14
הממשקים שמחברים בין בני אדם למכונות, מחשבים ורובוטים והאינטראקציה שלהם עם הסביבה הפיזית והאנושית, היוו מאז ומעולם מוקד משיכה מרכזי ליוצרים ואמנים.

באמנות הפלסטית קשה יותר למצוא מקבילים בסדר הגודל הזה, אבל לאמנים שמתעניינים בעולם הדיגיטלי יש יתרון מרכזי שאין ליוצרים אחרים.

הם לא מתעסקים רק ברעיונות עתידניים שמוצגים באמצעות תפאורה או אנימציה ממוחשבת כפי שנעשה בקולנוע, אלא יכולים לקחת את הטכנולוגיה העכשווית ולשחק איתה כדי לחקור את הדרכים שבהן מחשבים ובני אדם יכולים לתקשר בדרכים שרובנו עדיין לא מעלים על הדעת. אמנים אלה חורגים ממשבצת היוצר הבודד וגולשים לכיוון עמדת הבמאי והמנצח, ומאפשרים לצופים לקחת חלק בהשפעה על בניית היצירה.

 

גלי המוח משמשים ככלי נגינה

מוזיקאי ואמן ויזואלי מפיקים צלילים בעזרת מדיטציה

 

יאגו דה קוואיי, מוזיקאי ודוקטורנט מאוניברסיטת טקסס, יושב כשעל ראשו מונח קורא גלי מוח (EEG) שמחובר למחשב. הוא מבצע מדיטציה. הפעם, מלבד התבוננות פנימה וניסיון להגיע לריכוז והתעלות רוחנית, מתרחש משהו נוסף: המתקן קולט את התנודות האלקטרוניות שנוצרות כתוצאה מהפעילות המדיטטיבית ומעביר אותן לתוכנה, שמשלבת אותן עם קלט ממצלמת תלת ממד דמוית קינקט, ומייצר בזמן אמת ייצוג ויזואלי ומוזיקלי של הפעילות הקוגנטיבית במוחו של דה קוואיי.

 

התוצאה היא מיצג בשם Biomediation, שבוצע כפרפורמנס מול קהל והועלה לפני כחודש לרשת בפורמט של סרטון המתעד את העבודה.

 

 

"המכשיר קלט 15 תדרים שונים של גלי מוח, כש־14 חיישנים מיפו את הגוף של דה קוואיי בזמן המדיטציה", סיפר ל"כלכליסט" ז'ואאו ביירה, אמן ויזואלי שיצר את Biomediation יחד עם דה קוואיי, במימון של מרכז Ammeman לאמנות וטכנולוגיה באוניברסיטת קונטיקט. חלק מתנודות גלי המוח, לצד מחוות פיזיות כמו תנועות עפעפיים שנקלטו במצלמה, שימשו כטריגר לצלילים שיצרו את פס הקול. "המטרה היתה ליצור המחשה דיגיטלית לחיבור בין גוף לנפש בשעת המדיטציה", אמר ביירה.

 

"מאחורי העבודה עמדו שני רעיונות מרכזיים", הוא מסביר, "האחד הוא להדגים איך אפשר להשתמש בטכנולוגיה מעבר לאופנים שאנחנו מכירים היום ולקחת אותה למקום שונה מהייעוד המקורי שלה. למשל, להפוך קורא גלי מוח למעין כלי נגינה". הרעיון השני, לדבריו, היה לבחון כיצד משתנה האקט המדיטטיבי כאשר הוא הופך מפעולה פרטית שהאדם עושה בדרך כלל בגפו למופע שמבוצע מול קהל גדול שעצם נוכחותו יכול לפגוע בריכוז.

 

המיצג הייחודי של ביירה ודה קוואיי המיצג הייחודי של ביירה ודה קוואיי

 

"קשה יותר לעשות מדיטציה בתנאים כאלו, אבל יש לזה גם ערך מוסף, והחיישנים שאנחנו מחברים מוסיפים לפעולה אלמנט של ביו פידבק", הוא אומר. העבודה, אומר ביירה, נותנת לצופים הצצה אל עתיד אפשרי של חיבורים מסוגים חדשים בין הפיזי לווירטואלי באמצעות טכנולוגיות מסוג זה, טכנולוגיות שהוא צופה כי יהפכו לנפוצות יותר ויותר בשנים הקרובות.

 

המחשבות יוצרות סרט אנימציה

אמנים הולנדים מנצלים את רמת הריכוז של הצופה ליצירת קליפ

 

פרויקט אמנותי נוסף שעושה שימוש בקריאת גלי מוח הוא Brain Trip, מיצג שיצרו אנשי הסטודיו ההולנדי Rhinofly עבור תערוכה בנושא הסוריאליזם שמוצגת במוזיאון המרכזי לאמנות של אוטרכט. "רצינו לייצר חוויה שתמחיש למבקרים את רעיונות הסוריאליזם בדרך לא שגרתית. מאחר שזהו זרם אמנותי שעוסק בעיקר במה שקורה בתת מודע, חיפשנו דרך לאפשר לצופים להתחבר לחלק הזה בתודעה שלהם והרעיון להשתמש בטכנולוגייה לקריאת גלי מוח עלה", סיפר ל"כלכליסט" באז גאזל, האסטרטג הקריאטיבי של הסטודיו.

 

 

במרכזו של Brain Trip עומד סרטון וידאו אינטראקטיבי באורך כמה דקות שמגיב למצב הנפשי של הצופה כפי שהוא נקלט בקורא גלי המוח שהוא חובש. תוכני הסרטון מורכבים מאנימציות בהשראת עבודות של אמני סוריאליזם כמו סלבדור דאלי. הצפייה מתחילה ממצב תודעה רגיל, כאשר תוך כדי ההקרנה מתבקש הצופה להרפות את האחיזה שלו במציאות הקונקרטית ולהירגע. כאשר המערכת חשה, על פי דפוסי גלי המוח ומצמוץ העיניים, שהוא שוקע בסרט, האנימציה משתנה ומתחילה לכלול חזיונות מציאותיים פחות ומורכבים וחלומיים יותר. אם הוא חש שהחוויה הופכת לאינטנסיבית מדי, הצופה יכול להתרכז שוב ולהחזיר את הסרטון לפסים ריאליסטיים יותר.

 

מיצג סוריאליסטי שמבוסס על ציורים מפורסמים מיצג סוריאליסטי שמבוסס על ציורים מפורסמים

 

"בניסיון הראשון זו היתה תחושה מוזרה, קשה להבין שאתה שולט במשהו באמצעות המחשבה שלך בלבד", אמר גאזל. "טכנולוגיות כמו גוגל גלאס ורעיון ה-Quantifie Self, של מוצרים שמסייעים לאנשים באמצעות מדידה שוטפת של פרמטרים פיזיולוגיים, הפכו למאוד פופולריים בזמן האחרון וזה יוצר עניין רב גם סביב הפרויקט שלנו. אנחנו מתכננים להפוך את Brain Trip לתערוכה נודדת, ואולי גם להפוך אותה נגישה מהבית דרך האינטרנט. יש גם מחשבה להרחיב את זה לפרויקט שייקח עבודות אמנות קיימות ויציע לצופה לחולל בהן שינויים באמצעות המחשבה", סיפר.

 

המכשיר הנייד מצייר על רשת ענקית

שיתוף פעולה בין אמנים וגוגל יוצר מסך אינטראקטיבי ענק

 

בחודש שעבר, במשך שבוע, קידם את פני האורחים שהגיעו לכנס TED בוונקובר מחזה מרשים מאוד ולא שגרתי: רשת צבעונית ענקית, באורך 227 מטר, שהיתה בעצם חלון דפדפן ענקי שנתלה מעל ראשי הנוכחים, זהר והחליף צבעים ומרקמים. המיצג, Unnumbered Sparks שמו, נוצר על ידי הפסלת ג'נט אכלמן והאמן הדיגיטלי ארון קובלין, בשיתוף עם גוגל, ומעבר לחוויה הוויזואלית, הוא כלל גם ממד אינטראקטיבי - הצופים יכלו להוריד אפליקציה לסמארטפון שלהם, ולצייר באמצעותה בזמן אמת, באמצעות גופי תאורה נשלטים מרחוק, על פני הרשת.

 

 

"אני לוקחת חומרים גמישים ומכסה באמצעותם בניינים. במשך שנים חקרתי דרכים שבהן הצופים יכולים להפוך לחלק מעבודת האמנות, וזו הפעם הראשונה שבה העבודה שלי מאפשרת לאנשים להשפיע על מה שהם רואים ולהפוך לשותפים אמיתיים ליצירה", מספרת אכלמן בסרטון התיעודי שליווה את הקמת המיצג.

 

"זה דבר שאתה לא מצפה להיתקל בו כשאתה הולך ברחוב, וזה היה תענוג עבורי להסתכל על אנשים כשהם משחקים עם העבודה", היא אומרת. "באמצעות הטכנולוגיה, אפשרנו למאה איש שפשוט עברו בסביבה עם סמארטפונים את האפשרות לצבוע את הרשת ולצייר עליה כפי שהם רוצים", אמר קובלין.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x