$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

AirBnB: משכירה דירות, מוכרת אתכם

לקראת הנפקתה, מציעה החברה לרגולטורים כסף שיגיע ישירות מהמשתמשים, פרטים ראשונים על צי המל"טים שמתכננת הרשת החברתית להשיק, מדוע מרגלת ה-NSA אחר מהנדסי תקשורת תמימים ומיקרוסופט מבטיחה שלא תחטט לכם במיילים

יוסי גורביץ 15:3130.03.14

חייכו, אכלתם אותה

 

זוכרים את הקמפיין של AirBnB, שבו ניסתה החברה לשכנע משתמשים להצטרף לקמפיין שלה נגד הניסיון לגבות ממנה מס? איך פנתה למשתמשים שלה בניו יורק וביקשה מהם לקדם קמפיין לשינוי החוק בנושא? אז המשתמשים האלה לומדים עכשיו שבקפיטליזם אין חברים, לכל היותר שותפים זמניים.

  

ב-AirBnB החליטו ככל הנראה שהקרב הזה אבוד, כי הם פנו לרשויות ניו יורק והציעו להן הצעה שאי אפשר לסרב לה: שנו את החוק כך שאנחנו נוכל לגבות את המס בעצמנו מהמשתמשים, ואנחנו נעביר לכם 15% מהכסף שהם מקבלים טבין ותקילין.

 

לא תגבה את המשתמשים יותר. AirBnB לא תגבה את המשתמשים יותר. AirBnB

 

הכסף, חשוב להדגיש, לא יגיע מהשורה התחתונה של AirBnB: הוא יגיע מהמשתמשים. כלומר, אם עד כה יכולתם לקוות שאף אחד לא ישים לב שאתם משכירים דירה, ואם עד כה יכולתם להניח שהמשוכה המשפטית עשויה להיות גבוהה מדי עבור הרשויות או בעל הבית שלכם, לא עוד! AirBnB, שלגמרי במקרה נמצאת ערב הנפקה וצריכה לסגור פינות רעועות משפטית, תמכור אתכם.  

 

צריך לזכור שעד לאחרונה, החברה נעמדה על הרגלים האחוריות כדי להימנע מלחשוף את זהות המשתמשים שלה לרשויות, כי בעלי הבתים זכאים במקרים כאלה לבעוט את המשכיר מהדירה. נציג השוכרים כבר עמד על כך שהתכנית של AirBnB תיצור תיעוד שיאפשר בדיוק את זה. נהדר.

 

השמיים אינם הגבול

 

מארק צוקרברג אישר בסוף השבוע שמועות על כך שפייסבוק מתכוונת בקרוב להצטייד בצי מל"טים משלה. לא, לא על מנת לרגל אחריכם מן השמיים ולהצליב תמונות שלכם הולכים ברחוב עם הסטטוסים שלכם (אם כי אין להוציא מכלל אפשרות שגם זה יקרה מאוחר יותר) אלא כדי להביא פס רחב לאנשים שלא ידעו שהם צריכים אותו.

 

פייסבוק, הודיע צוקרברג, תמטיר פס רחב ממל"טים על אזורים שבהם אין כאלה. המטרה היא לשכנע את כולם להתחבר לרשת - או, במילים אחרות, לפייסבוק. האזורים שבהם פייסבוק עדיין לא מוכרת הם החלקים הפחות עשירים של העולם, וסביר שהיא לא תוכל למכור שם פרסומות, אבל יש תועלת לא מעטה בלהיות הפלטפורמה המקוונת הראשונה שאנשים משתמשים בה. ובשביל זה, פייסבוק מוכנה לעשות הרבה מאוד.

 

מל"ט של Titan Aerospace, אותה רכשה פייסבוק בתור פלטפורמה לצי המטוסים שלה מל"ט של Titan Aerospace, אותה רכשה פייסבוק בתור פלטפורמה לצי המטוסים שלה

 

צוקרברג נמנע מלהתייחס ישירות לפרויקט אחר, שאפתני לא פחות: Loon של גוגל, שמטרתו לרשת את כדור הארץ בבלונים מעוגנים שמספקים פס רחב לאזור סביבם, אם כי הוא התעקש שמל"טים עדיפים על בלונים. אישית, אם אני צריך לבחור, אני מעדיף בלון שאת מיקומו אני פחות או יותר יודע מאשר מל"ט שהסוללה שלו יכולה להיגמר בפתאומיות ושיתרסק לי על הראש. המל"טים של פייסבוק אמורים להיטען סולארית, אגב. בהתחשב בכך שחלק ניכר מהאנשים שלא מחוברים לפייסבוק לא מחוברים אליה כי הממשלה שלהם לא רוצה בכך - סין, צפון קוריאה, ועוד - ספק אם למל"טים הללו תהיה יכולת לחבר אותם בלי להצית תקרית בינלאומית רצינית.  

 

מהנדסי תקשורת? אתם מטרה מודיעינית

 

עוד מסמכים של סנודן פורסמו בסוף השבוע. הם מעידים על כך ששמשון ויובב, קרי ה-NSA וה-GCHQ, מרגלות אחרי חברות תקשורת גרמניות כאילו אין מחר. הידיעה מגיעה מהדר שפיגל, שמטבע הדברים ריגול אחרי חברות גרמניות מעניין אותו יותר מדברים אחרים, אבל יש כאן משהו שצריך להדאיג גם את מי שאינו גרמני.

 

החברות הגרמניות שמצאו את עצמן תחת התקפה של שני שירותי ביון אשמות בדבר אחד בלבד: הן חברות תקשורת. על כן, יש סיכוי שמישהו, מתישהו, איפשהו, ישתמש בשירותים שלהן כדי להעביר מידע ששירותי הביון עשויים מתישהו, איפשהו, להתעניין בו. על כן, החברות הללו הפכו למטרה למבצע ריגול. לא כי קרה משהו, לא כי הן סייעו אקטיבית לפעולות טרור או לארגון ביון עוין, אלא בגלל הפוטנציאל שמתישהו יקרה משהו.

 

אחד ממרכזי ניטור האיומים של ה-NSA אחד ממרכזי ניטור האיומים של ה-NSA צילום: איי אף פי

 

ולא רק החברות: גם המהנדסים שלהן הפכו למטרה. ה-GCHQ, יחד עם ה-NSA, החלה במעקב אחריהם. כלומר, אנשים שלא עשו שום דבר פלילי או היוו סכנה בטחונית הפכו למטרה לריגול משום שהם עובדים בחברה שעשויה מתישהו, אולי, לשמש להעברת מידע עוין. החיים האישיים של אלפי אנשים שהם בהגדרה חפים מפשע הפכו למטרת איסוף.

 

למה? הרי אין בכך תועלת ישירה. למעשה, יש אפילו נזק. ערימות עצומות של מידע בלתי מסונן פוגעות ביכולת של הסוכנות לחצות את מסך הרעש ולהגיע אל האות שהיא מחפשת. אז למה? כי אפשר. כי אפשר לבנות היום מערכות ריגול שיחפשו אנשים בכל מקום ברשת, ויפתחו להם תיק. ומאחר ואפשר, אז צץ גם הפיתוי לעקוב אחרי כולם, כל הזמן; שכולם יהיו במאגר.

  

ולזה קוראים סוכנות ביון שיצאה משליטה, שמבחינתה כל המין האנושי הפך למטרת איסוף.

 

אנחנו? תוקפנים?

 

לגמרי במקרה, בסוף השבוע האחרון הודיע מזכיר ההגנה האמריקאי, צ'אק הייגל, שארה"ב לא רוצה להפוך את הרשת לאזור קרב ושאם מדינות אחרות יימנעו מהפיכתה לשטח צבאי, גם ארה"ב תעשה את זה. עם זאת, אם היא תותקף, היא תגיב. במקביל, אמר הייגל כי הפנטגון ישלש את מספר האנשים שלו העוסקים בתחום הסייבר בשנים הקרובות. הוא כנראה לא שם לב לסתירה בדברים: דרישה להפסיק את מירוץ החימוש בזמן שאתה אוגר בטירוף כלי נשק חדשים.

 

צ'אק הייגל, מזכיר ההגנה של ארה"ב צ'אק הייגל, מזכיר ההגנה של ארה"ב צילום: רויטרס

 

הייגל אמר את הדברים לרגל פרישתו של הגנרל קית' אלכסנדר, האיש ששמו הפך למזוהה ליותר מכל עם אימפריית ההאזנות של ארה"ב. יש בעיה עיקרית בדברים של הייגל: הם צבועים להדהים. ארה"ב מדברת על המנעות מתקיפות סייבר - אבל היא היתה האחראית העיקרית להתקפת סטוקסנט על איראן. גם מי שלא מסמפט את המדינה השיעית היחידה בעולם צריך להבין שאם לארה"ב מותר לתקוף אותה, אז למדינות אחרות מותר לתקוף את ארה"ב ובעלות בריתה (למשל, ישראל).

 

הייגל אומר את הדברים אחרי שבמשך תשעה חודשים, כמעט שלא היה יום שבו התפרסמו הוכחות על כך שארה"ב אכן הפכה את הרשת לזירה צבאית, ואחרי שסנודן הצהיר שהגילויים היותר סנסציוניים עדיין בדרך. ספק אם יש מישהו מחוץ לארה"ב שלוקח את הדברים ברצינות, וספק אם יש אמריקאים חושבים שלוקחים אותם ברצינות. יותר משהם הצהרת כוונות, הם הצהרה על מצוקה.

  

קצרצרים

 

1. מיקרוסופט, שחטפה בשבוע שעבר ביקורת צורמת לאחר שהודיעה שעומדת לה הזכות לעלעל במיילים שלכם אם היא חושבת שאתם מעורבים בפרסום הדלפה נגדה, נסוגה במהירות מהעמדה הזו. החברה מודיעה שמעתה, אם היא מגיעה למסקנה שיש דליפה, היא תפנה לרשויות החוק ולא תערוך חקירה עצמאית. זה מהלך ראוי לשבח וגם הגיוני: יכולות הריגול של הממשלה, כפי שכולנו יודעים היום היטב, הרבה יותר נרחבות ממה שמיקרוסופט מסוגלת לארגן בכוחות עצמה. עכשיו נראה את גוגל, אפל, יאהו והשאר מודיעות שגם הן מפסיקות לחטט במייל שלנו בחיפוש אחרי מידע מפליל.

 

סאטיה נאדלה, מנכ"ל מיקרוסופט סאטיה נאדלה, מנכ"ל מיקרוסופט צילום: אם סי טי

 

2. חדשות רעות למחלקה המשפטית של אפל: בעוד החברה מנסה (בחוסר הצלחה משווע, עד כה) להתגונן מפני התביעה הממשלתית על כך שהיא קשרה קשר נגד הציבור בפרשת הטיית מחירי הספרים, אישרה שופטת תביעה יצוגית כנגד אפל בשל אותה הפרשיה עצמה. השופטת, לגמרי במקרה אותה השופטת שכבר הרשיעה את אפל בתביעה הממשלתית שהוגשה נגדה, קבעה בעליצות שהתובעים הראו ועוד איך שיש להם סיבה טובה לתביעה יצוגית.

 

3. והחדשות הרעות לא מפסיקות להגיע, הפעם לא רק למחלקה המשפטית של אפל אלא גם לזו של גוגל, אדובי ואינטל: השופטת לוסי קו (שהתפרסמה במשפט אפל-סמסונג) אישרה תביעה יצוגית כנגד ארבע החברות בגלל הקנוניה האחרת של סטיב ג'ובס - התרגיל שבמסגרתו התחייבו חברות הטכנולוגיה לא לשכור עובדים של חברות טכנולוגיה אחרות, כדי שלא יצטרכו להעלות להם את המשכורות אם יאיימו לעזוב. השופטת קבעה שיש ראיות לכך שהחברות לא רק נמנעו מלשכור את עובדי האחרות, הן גם השוו ביניהן את המשכורות שהם משלמים לעובדים שלהן, למרות שרשמית הן "מתחרות"; כמו המאפיה, רק עם פחות שבירת רגליים. ולמה לשבור רגליים כשאפשר לשבור את מטה לחמך?

  

4. פייסבוק עובדת על כפתור Save, שהמטרה שלו היא שאם לא יהיה לכם כוח לקרוא את הסטטוסים של החברים שלכם, הוא לא יאבדו יותר בתהומות הנשיה. תוכלו לשמור אותם כך שהם יישבו בעליית גג וירטואלית ויעיק עלו המצפון שלכם. עד כמה שבועות אחר כך, תעשו סדר בית ותמחקו אותו יחד עם כל השאר.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x