$
אינטרנט

יום בלי אינטרנט: ישראל מתנתקת

יוזמה בשם "יום לא דיגיטלי" מבקשת מהישראלים להיפרד מהטכנולוגיה ומהסמארטפון ביממה שבין 7 ל-8 במרץ ופשוט לדבר זה עם זה

נמרוד צוק 10:5320.02.14
"אני לא מסמס תוך כדי הליכה או במעבר חציה, משתמש בפייסבוק ככלי עבודה בלבד ונשאר במצב אופליין בצ'ט. אני מטעין את הטלפון רק פעם ביום, לא משתגע ורץ לחפש שקע להטענה כשהסוללה מתרוקנת, וכשאני הולך לישון, אני מעביר את הסמארטפון למצב רטט". שי נצר, כותב, בלוגר ויזם חברתי, מתאר את הניסיונות האישיים שלו להיגמל מההתמכרות לסמארטפון, מאמץ שהוביל להשקת "יום לא דיגיטלי" - יממה שלמה שבה יניחו אנשים לאמצעי הטכנולוגיה ופשוט ידברו.

 

נצר ושותפו, היזם ליאור פרנקל, שואבים השראה מאירוע דומה שהחל בארה"ב ב־2010 ומאז התפשט למדינות נוספות. בסוף השבוע השני של מרץ הקרוב, ביממה שבין 7 ל־8 בחודש, יכבו אלפי אנשים מסביב לעולם את הסמארטפון, יניחו בצד את הטאבלט, ייפרדו מפייסבוק, יתרחקו מהמחשב ומהאינטרנט, ויתמקדו במשך 24 שעות בפעילויות שנזנחו בעידן הדיגיטלי כמו תקשורת פנים אל פנים עם בני משפחה וחברים.

 

יום בלי אינטרנט יום בלי אינטרנט

 

"יום ההתנתקות הלאומי" (National Day of Unplugging), שצמח כחלק מהניסיון של צעירים יהודים אמריקאים למצוא משמעויות חדשות למנוחת השבת, התפשט בשנה שעברה למדינות נוספות, והשנה כאמור גם יזכה למהדורה ישראלית שנקראת "יום לא דיגיטלי".

 

"אנחנו קוראים לזה 'דיאטה דיגיטלית' - תפיסה שדוגלת בשימוש שפוי בטכנולוגיה. אנחנו לא נגד טכנולוגיה, אנחנו אוהבים אותה ומשתמשים בפייסבוק ובטוויטר כדי להפיץ את המיזם הזה, אבל ההתמכרות של אנשים כבר יצאה מפרופורציות. כשאנשים מסתכלים על הסמארטפון במעבר חציה, כשהורים מפסיקים לתקשר עם הילדים שלהם כי הם כל הזמן עונים למיילים או מתכתבים בפייסבוק, כנראה יש פה בעיה", אומר נצר.

 

סמארטפון מונח עם הפנים למטה

 

נצר ופרנקל החלו את העיסוק שלהם בגמילה מההתמכרות לטכנולוגיה בשנה שעברה, כשהקימו ארגון בשם undigitzie.me עם השותפים לי ויסמן ושי אורבך, וקידמו במסגרתו קמפיין לצמצום השימוש בסמארטפונים תחת הכותרת Phone Face Down. באירוע השתתפו דמויות מוכרות כמו דודו בוסי, אתגר קרת ומשה איבגי, לצד אנשים מפורסמים פחות שהעלו לאתר הפרויקט תמונות שלהם עם מכשיר הטלפון מונח כשהמסך שלו מופנה מטה.

 

רנדי צוקרברג. תתנתק בשביל התינוק רנדי צוקרברג. תתנתק בשביל התינוק

 

לפני כמה שבועות נתקלו בקמפיין דומה של תנועת Reboot בארה"ב, שכולל תומכים שמצטלמים עם שלט ועליו הכיתוב "I Unplug To", ואחריו פירוט הפעילות שאותה הם בוחרים לעשות בזמן שהתפנה. נצר ופרנקל יצרו קשר עם מארגני האירוע האמריקאי והחליטו לחבור אליו, במסגרת חזון רחב יותר של שיתוף פעולה עם ארגונים דומים במדינות אחרות.

 

"אחת המטרות שלנו היא לעודד מפתחי אפליקציות ליצור מוצרים פחות ממכרים. למשל לשלב במסך הפתיחה של האפליקציה אזהרה לגבי הנזקים שיכולים להיגרם משימוש יתר; להוסיף להגדרות האפליקציה אפשרות לנעול אותה לשימוש בשעות או בימים שהמשתמש יגדיר מראש; ואם נוכל, אפילו להגיע לחברות כמו פייסבוק או טוויטר, ולשכנע אותן להוציא גרסאות 'דיאטטיות', שמציגות למשתמש רק את המידע ההכרחי ביותר. אנחנו קוראים למפתחי אפליקציות שלא מנסות לגרום למשתמש להתמכר, אלא מציעות לו שירותים בריאים יותר שקשורים בנושאים כמו איכות חיים, טיולים או בישול, לשתף איתנו פעולה", אומר נצר.

 

הגרסה הישראלית לאירועי "יום לא דיגיטלי" עדיין מצויה בשלבי גיבוש ותיאום עם עיריית תל אביב; אבל בדומה לאחות האמריקאית, שכוללת מפגשים עם הופעות של מוזיקאים ופעילויות למשפחות בסן פרנסיסקו, לוס אנג'לס, ניו יורק וקונטיקט, בארץ היום הלא דיגיטלי יכלול מרתון הופעות פתוח לקהל. האירוע, שיתקיים בתל אביב במיקום שייחשף באותו היום, ילווה בערב ללא טלפונים סלולריים שייערך בכמה ברים בעיר.

 

השאיפה, אומר נצר, היא להפוך את המקומות שייבחרו להשתתף לחללים שרק מי שהשאיר את הטלפון בבית יוכל להיכנס אליהם. הקוד באירועים האמריקאיים פחות מחמיר, אבל כולל גם הוא השארת מכשירי סלולר בכניסה, הימנעות משיחות עבודה, הימנעות מנטוורקינג והימנעות מגאדג'טים דיגיטליים אחרים.

 

אחותו של צוקרברג תתנתק מפייסבוק ליום אחד

 

"יום ההתנתקות מטכנולוגיה הוא הרחבה של פרויקט של קבוצת צעירים יהודים אמריקאים שחיפשו דרך להתחבר לזהות היהודית שלהם. במהלך החקירה של רעיון יום השבת היהודיהם נתקלו בתסכול של אנשים מפלישת הטכנולוגיה לכל פינה בחייהם, והחיבר הוליד את האירוע השנתי", סיפרה לכלכליסט עמליה קליין,ממארגנות National Day of Unplugging. הקבוצה הפיקה מדריך שעוזר לכל מי שרוצה להפיק אירועים ללא טכנולוגיה דיגיטלית, ובשנה שעברה השתתפו בחלק האינטרנטי של הקמפיין אנשים מ-115 ארצות שונות.

 

בין המצטרפות המפתיעות ליוזמה השנה נמצאת רנדי צוקרברג, אחותו של מייסד פייסבוק מארק צוקרברג ומייסדת מיזם Dot Complicated. לדבריה היא הצטרפה למיזם בעקבות המודעות לשימוש בטכנולוגיה שהתעוררה אצלה לאחר לידת בנה. "אף שהוא תינוק, אני מרגישה שהוא יודע שאני לא מקדישה לו את מירב תשומת הלב", אמרה.

 

71% מכירים מישהו שמכור לסמארטפון

 

ההתמכרות לטכנולוגיה, שעוררה את מיזמי הגמילה וההתנתקות, היא כבר מזמן לא רק תחושת בטן, אלא תופעה שנמדדת ומתועדת במחקרים: 71% מהמשתתפים בסקר שערכה בדצמבר האחרון חברת התוכנה פרונטריינג' אמרו כי הם מכירים מישהו שמכור לסמארטפון, 50% מהעונים הודו כי הם משתמשים במכשיר לפחות פעם בשעה, ו־61% אמרו שלא יסתדרו בלעדיו למשך שבוע.

 

בדרום קוריאה 9% מהמבוגרים ו־18% מבני הנוער מוגדרים כמכורים לסמארטפונים - אנשים שמשתמשים בו יותר משבע שעות ביום וסובלים מחרדה, הפרעות שינה ודיכאון כשהם נפרדים ממנו. סקר שערכה גוגל בקרב משתמשי סמארטפונים בקנדה הראה כי שמונה מתוך עשרה מהם לא עוזבים את הבית לעולם בלי המכשיר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x