$
פטנטים וקניין רוחני

עסקת וייבר: 600 מיליון דולר במזומן, שאר התשלום תלוי בעמידה ביעדים

לאחר החגיגה הבינלאומית את הצלחתה של האפליקציה הישראלית מציג כלכליסט שלוש תהיות לגבי גודלה של ההצלחה ולגבי מתווה העסקה המסתמן: התשלום המותנה, סימני השאלה סביב מספר המשתמשים וחלקה של החברה־האחות בעסקה

אסף גלעד 08:2617.02.14

על פי ההודעה הרשמית מסוף השבוע, וייבר הישראלית-קפריסאית אכן תירכש בכ־900 מיליון דולר על ידי רקוטן, ה"איביי היפנית". בהודעה מפורטת ששחררה רקוטן היא מתארת בדיוק מה תעשה עם וייבר ומיהם בעלי המניות שלה. ועם זאת, מה שלא מפורט בשום מקום בידיעה הוא אופן ומועד התשלום לחברה הנרכשת.

ל"כלכליסט" נודע כי התמורה תינתן בחלקה במזומן בפעימה הראשונה וחלקה בעמידה ביעדים, וכי וייבר תצטרך להציג גידול במספר המשתמשים ובהכנסות בכדי לקבל את מלוא הסכום שהובטח לה. בעקבות כך מציג "כלכליסט" את שלושת התהיות העיקריות שמעוררת העסקה המתגבשת:

 


 

1. האם וייבר אכן תקבל 900 מיליון דולר במזומן?

 

האם חברה שייצרה הכנסות של 1.5 מיליון דולר תקבל במזומן 900 מיליון דולר לידיה מענקית מסחר אלקטרוני מיפן? ל"כלכליסט" נודע כי בעלי המניות של וייבר יקבלו תשלום בשלוש פעימות, הראשונה תכלול העברה של 600 מיליון דולר במזומן עם סגירת העסקה, ואילו השניה תכלול העברת התשלום בשתי פעימות נוספות של כ-150 מיליון דולר בהתאם לעמידה באבני דרך כגון הוספת 100 מיליון משתמשים נוספים וגידול בהכנסות.

  

2. האם לווייבר יש באמת 300 מיליון משתמשים?

 

בהצהרה המקורית של רקוטן וייבר צויין כי ישנם 280 משתמשים באפליקציה. אלא שבהודעת רקוטן נכתב כי וייבר אמנם צברה 280 מיליון משתמשים שונים, אך רק 100 מיליון מתוכם הם משתמשים חודשיים פעילים. ההבדל הוא בין משתמש שהוריד פעם אחת את האפליקציה ולעולם לא חזר אליה לבין משתמש פעיל שמדבר עם חבריו בוייבר שוב ושוב.

 

רק לשם השוואה, Whatsapp מדווחת על 400 מיליון משתמשים חודשיים פעילים, פי ארבע מוייבר. אפליקציית Line היפנית, מתחרה ותיקה של וייבר וכעת גם של הרוכשת רקוטן, מתהדרת ב־300 מיליון משתמשים בעולם, בדומה לוייבר, אך מעולם לא פירטה כמה משתמשים פעילים יש לה.

 

3. האם לחברה־האחות של וייבר יש קשר לעסקה?

 

רבות דובר על וייבר, אך מעט מאוד דובר על חברת סרגלי הכלים וההורדות החינמיות איימש (iMesh) החברה האחות של וייבר, החולקת איתה את

אותם בעלי המניות: האחים בני וגלעד שבתאי, ועופר שבתאי, בנו של גלעד. איימש, שהוקמה ב־1999 היא כיום אחת מחברות סרגלי הכלים הוותיקות והגדולות בישראל.

 

חברת סרגלי הכלים היא לכאורה חברת אחות לוייבר ללא קשר עסקי של ממש. ועם זאת, ל"כלכליסט" נודע כי לשתיים הסכם מסחרי הדדי ממנו מרוויחות שתיהן. בתחילת דרכה קיבלה וייבר דחיפה גדולה מאיימש, שהפיצה קישורים ופרסומות להורדה של תוכנת הצ'ט הטלפונית. ניתן להניח שאיימש, שמפתחת תוכנות להורדה למחשבים אישיים, מעוניינת לדלג גם לדור הבא של עולם ההורדות, קרי להעולם האפליקציות הסלולריות.

 

ככל הנראה, רכישת וייבר תביא לרוכשת רקוטן הסכם הפצה עם איימש, ובכך תוכל איימש להגדיל את בסיס המשתמשים שלה גם באמצעות אתרי רקוטן הכוללים 200 מיליון משתמשים. רקוטן בתמורה תוכל להרוויח משיתוף בהכנסות איימש בהפצת תוכנות ההורדות שלה. איימש תוכל גם להנות מהפיכתה של וייבר לפלטפורמת פרסום סלולרית, כשתחליט רקוטן להתחיל ולשלב פרסומות בפיד הצ'ט של וייבר.

 

טלמון מרקו מסר ל'כלכליסט' כי: "מעולם לא היה הסכם כלשהו בין וייבר לבין איימש בשיווק משותף של המוצר או כל סידור בין שתי החברות. איימש (או כל מוצר שקשור באיימש) מעולם לא פירסמה, הפיצה או שיווקה מוצר של וייבר וההפך. וייבר גם איננה מתכוונת לשלב היום או בכל נקודת זמן אמצעי מונטיזציה של איימש. זה פשוט לא התחום שלנו. בנוסף, איימש איננה מעורבת כלל בעסקת וייבר-רקוטן.

 

בניגוד למתחרים שלנו (אם כי לא כולם), הגידול של וייבר היה אורגני לגמרי, עדות לאיכות המוצר והצוות האיכותי שבנה אותו. אני גאה להיות חלק מהקבוצה הזו".

 

מרקוטן לא נמסרה תגובה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x