$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

משטרת ישראל, הביטי היטב: כך נלחמים בגניבות הסלולריים

חוק חדש יאפשר לרשויות בניו יורק לסגור עסקים שימכרו טלפונים גנובים, תוכנות סחיטה מקוונת מתחילות להישען על ביטקוין וחרדון מסן פרנסיסקו טוען שפרנסי עמק הסילי-קון חשובים לארה"ב יותר מממשלה מתפקדת

יוסי גורביץ 14:5120.10.13
להפוך את השולחן על השוק השחור

 

תופעת גניבת הסמארטפונים היא מכה איומה וחוצת גבולות. הגנבים לא רוצים את המכשיר לעצמם; הם מוכרים אותו בחלק ממחירו לספק שוק שחור, שבתורו מוכר אותו לשלל חנויות מפוקפקות שמציעות את הגרוטאה בזול ללקוחות שלא שואלים יותר מדי שאלות.

 

הח"מ נפל קורבן לגניבה שכזו בעבר: המכשיר נגנב במונית ואז נמכר. במקרה שלי, העלילה קיבלה תפנית בלתי צפויה: כאשר הלקוח גילה שהמכשיר שהגיע אליו גנוב, כי הוא המשיך לקבל הודעות שלי, הוא יצר איתי קשר והחזיר אותו - תוך שהוא מסרב בתוקף לקבל כל תשלום או פיצוי. "את מה שאתה רוצה לשלם לי, תרום למטרה שקרובה ללבך", אמר. אז כן, נשארו עוד כמה אנשים טובים באמצע הדרך. אבל הרוב אינם כאלה.  

 

איך נלחמים בגניבות? מחסלים את השוק השחור איך נלחמים בגניבות? מחסלים את השוק השחור צילום: ניצן סדן

 

לא מעט כבר נכתב על העובדה שיצרניות המכשירים וחברות הסלולר נהנות בעצם מהתופעה של גניבות טלפונים ולא עושות מספיק כדי להילחם בה: אחרי הכל, הקורבן המתוסכל רוכש בדרך כלל מכשיר חדש - ולעתים גם משדרג כדי לפצות את עצמו.

 

בארה"ב, תופעת גניבת המכשירים (ובמיוחד האייפון) כל כך נפוצה, עד שלמשטרה יש שם בשבילה - Apple picking, קטיף תפוחים - והיא מפיצה כרוזים ברכבת התחתית בנסיון להסביר לנוסעים את הסכנות בשימוש במכשירים שם.

 

מחוקק מניו יורק, ג'פרי קליין, מציע הצעת חוק שתנסה להפוך את השולחן על המוטב העיקרי מהסחר הזה - השוק השחור. מעתה, כל בית עסק שימכור סלולרי ולא יהיה מסוגל להציג חשבונית מקורית עם המספר הסידורי של המכשיר, ישלם קנס גבוה או שבעליו יגיע לכלא. משטרת ניו יורק כבר הוכיחה את עצמה כיעילה בתחום החזרת אייפונים גנובים; עם החוק החדש, היא תוכל להלך אימים על הסוחרים הקטנים שמוכרים את המכשירים. אגב, החוק לא חל על אנשים פרטיים שמוכרים את המכשיר שלהם - למשל, אם החלטת לשדרג, אתה עדיין יכול למכור את המכשיר שלך לקרוב משפחה. אבל אם אתה מוכר יותר משלושה מהם? מבחינת החוק, אתה בעל עסק וכדאי שתהיה לך הניירת הנדרשת.

 

מעניין להשוות את המצב לזה של משטרת ישראל: כשהטלפון שלי נגנב, לא העלתי כלל על דעתי להתלונן במשטרה. היה לי ברור שמדובר בבזבוז זמן ומאמץ. צריך רק לציין שאם המשטרה באמת רוצה, היא גם יכולה: לפני שלוש שנים נפרץ הרכב של המפכ"ל דאז, דודי כהן והסלולרי שלו נגנב. הפלא ופלא! המשטרה הגיעה אל הגנב יממה לאחר הפריצה. המשטרה טענה בזמנו שהמכשיר הכיל מידע סודי. וואלה. אם זה המצב, למה המפכ"ל לא שם את הדרגות על השולחן והלך? למה המכשיר לא היה מוצפן? 

 

ביטקוין ככלי הונאה

 

אחת המזימות היותר מתסכלות באינטרנט היא ה-ransomware, תוכנה זדונית שפולשת למחשב שלכם, מעלימה את כל המידע שעליו ודורשת תשלום כדי לשחר אותו. בגרסה מרושעת עוד יותר, היא גם תעלה תמונות פורנו ילדים אל המחשב ותאיים להסגיר את בעליו למשטרה.

 

אחת הגרסאות הכי מתוחכמות למזימה הזו היא CryptoLocker. הנוזקה הזו לוקחת את המידע שלך, מעלה אותו לשרת שלך ואז מצפינה אותו במפתח הצפנה חד פעמי. אחר כך היא מודיעה לך שיש לך 72 שעות לשלם לה 300 דולר בביטקוין. אם לא תעשה את זה, המפתח החד פעמי ישמיד את עצמו ואז אף אחד - כולל הגנבים שמאחורי CryptoLocker - לא יוכל לשחזר את המידע.

 

זוכה לעדנה חדשה בקרב ראשוני משתמשיו: הפושעים. ביטקוין זוכה לעדנה חדשה בקרב ראשוני משתמשיו: הפושעים. ביטקוין צילום: בלומברג

 

הבחירה בביטקוין אינה מקרית וכנראה לא מוסיפה לו בריאות: מימיו הראשונים נחשב המטבע הזה למטבע של עבריינים, משום שהשימוש בו יכול להיות אנונימי לגמרי. העובדה שבורסת הסמים הבלתי חוקית שנסגרה לאחרונה, SilkRoad, השתמשה בביטקוין גם היא מסייעת למתנגדיו.  

 

יצוין שבאופן חריג לז'אנר, CryptoLocker אשכרה מחזירה לך את הקבצים אם אתה משלם לה את הכסף שהיא סוחטת. בחלק ניכר מן המקרים, התשלום רק מסמן אותך כמטרה נוחה להמשך סחטנות - במיוחד אם הנוזקה התקינה על המחשב שלך מידע מפליל.

 

ארגון, בסיוע הציבור, נגד טרול

 

ה-EFF הוא ארגון זכויות הגולשים הוותיק בארה"ב וכנראה בעולם כולו; הוא הוקם ב-1990, במקור כדי להגן על גולשים ברשת הצעירה של אז מפני חוסר ההבנה הפלילי של הממשלה בפשעי מחשב. מאז, הארגון לקח על עצמו שורה של מטרות בהגנה על זכויות הגולשים.

 

אחת המטרות הנוכחיות היא במאבק כנגד טרול הפטנטים Personal Audio. הלז טוען כי מאחר ויש לו זכויות על עסק שליחת קלטות בדואר שקרס בשנת 1998, כולל הפטנטים של אותה החברה, הרי שיש לו בעצם זכות לגבות תשלום מכל מי שמפיץ פודקאסטים. כמה חברות כבר העדיפו לשלם לטרול ולא להגיע לבית המשפט.

 

הטרול ישלם על פשעיו, הודות למימון הציבור הטרול ישלם על פשעיו, הודות למימון הציבור צילום: shutterstock

 

ה-EFF פנה לציבור הגולשים והודיע שאם ייתרמו 30,000 דולר, הוא ייצא למאבק משפטי נגד הטרול, שבהחלט מעלה קורבנות אחרים על הכוונות שלו. הציבור הגיב במהירות, ותרם יותר מ-76,000 דולר. בסוף השבוע הגיש הארגון את העתירה שלו כנגד הפטנט. הוא מציין דוגמאות מוקדמות יותר של פודקאסטים, ביניהם תוכנית רדיו אינטרנט בשם Geek of the Week שעלתה כבר ב-1993. המטרה היא לבטל את הפטנט ולחסל את הטרול. נעדכן - אבל אל תעצרו את הנשימה, זה כנראה יקרה בסוף 2014 או אחר כך.  

 

המנותקים

 

ולידיעה הבאה בסדרת "עמק הסילי-קון": משקיע כלשהו, חרדון עם יותר כסף משכל, הודיע שהוא בעד שיתוק הממשלה בארה"ב שהסתיים לאחרונה. אם מישהו היה צריך לקבל עוד הוכחות לכך שעמק הסילי-קון מנותק מהאדם הממוצע, הנה היא.

 

המשקיע, צ'מאת פאליהאפיתיה, טען שעכשיו "ברור לחלוטין" שמי ש"יוצר ערך" הוא עמק הסילי-קון, שהוא חשוב יותר מוושינגטון וניו יורק גם יחד, משום שאם הממשלה נסגרת לא קורה כלום, בעוד שאם החברות הללו ייסגרו, הבורסה תתמוטט.

 

אז מה, נתקעה לכם הממשלה? אצלנו בסן פרנסיסקו הכל נהדר אז מה, נתקעה לכם הממשלה? אצלנו בסן פרנסיסקו הכל נהדר צילום: שאטרסטוק

 

אוקיי, קצת מציאות לדייסת הנרקיסיזם: מאות מיליוני אנשים נשענים על הממשלה כגוף פעיל ומתפקד. אין יכולת לקיים חברה פוסט-תעשייתית בלי ממשלה חזקה. אם פאליהאפיתיה לא מקבל את הרעיון הזה, אני מוכן להציע ניסוי: אני אאסוף מצד אחד אספסוף לינץ' שנמאס לו מעלוקות ששותות את דמו, ומצד שני ערימה של גנבים שישדדו את כל הקניין הרוחני שהחברות של פאליהאפיתיה רשמו. הוא, מצידו, מתחייב לא להזמין משטרה או לפנות לבתי המשפט. הולך?

 

שלא לדבר על כך ש"יצירת ערך" היא מושג מופשט שאין לו משמעות מעבר לחיים של כמה מאות אנשים שלא יוצרים בעצם שום דבר ושאם הבורסה תתמוטט, סביר להניח שהנזק יהיה שולי יחסית (רוב הנפגעים יהיו עלוקות) למצב בו ממשלת ארצות הברית תקרוס.

 

לגזור ולשמור, לפעם הבאה שאיזו חברת ענק תסביר לכם שהממשלה חייבת למנוע ממנה לקרוס, כי היא גדולה מדי ויכולה להוריד איתה את הפנסיות שלכם לתהום.

 

קצרצרים

 

1. סגן נשיא ארה"ב לשעבר, דיק צ'ייני, אישר כי במהלך כהונתו הוא החליף קוצב לב (צ'ייני סבל מסדרה של התקפי לב מאז גיל 37) מחשש שהאקר עוין יחדור לקוצב הלב שלו, שהיה בעל חיבור לרשת ויגרום לו להתקף לב. יש לחיבור הזה סיבה: רופאים צריכים לעתים גישה מהירה לקוצב הלב כדי להציל את חייו של הפציינט. ביוני האחרון, הזהיר גוף לוחמת סייבר אמריקאי ששורה של מכשירים רפואיים סובלים מפרצות שעשויות לסכן חיים. עכשיו לילדים מחוצ'קנים עם בעיות חברתיות קשות יש גישה ללב שלך. כיף.

 

דיק צ'ייני דיק צ'ייני צילום: בלומברג

 

2. סגירת אתר שיתוף הקבצים מגהאפלוד ממשיכה להכות גלים, שנתיים לאחר שהתרחשה: חוקרים טוענים שכשסגרה ממשלת ארה"ב את אתרו של קים דוטקום, הושמדו כעשרה מיליון קבצים חוקיים לגמרי. החוקרים בחנו את התוכן של מספר שרתי מגהאפלוד והגיעו למסקנה שכארבעה אחוז מהקבצים במגהאפלוד היו חוקיים ללא ספק, 31% היו בלתי חוקיים ללא ספק והשאר שנויים במחלוקת. אם היחס בין הקבצים שהם בוודאות חוקיים ולא חוקיים נשמר גם ברוב הגדול של הקבצים, 12% מהקבצים שהושמדו היו חוקיים. ממשלת ארה"ב טרם נתנה הסבר מספק להשמדה הזו.

 

3. ובנושא קשור: האגודה לזכויות האזרח של ארה"ב תובעת את הממשלה הפדרלית, לאחר שנודע כי בסדרה של משפטים נגד חשודים בטרור, הממשלה נמנעה מלספק להגנה את העובדה הקריטית שהמידע על החשודים הגיע כתוצאה מהאזנות ה-NSA. בכך, כמובן, נפגעה יכולתם של החשודים להגן על עצמם בבית משפט. וכך, שוב, אנחנו רואים כיצד אימפריית החושך שקיימת במקביל לממשלה החוקית חותרת תחת קיומה של האחרונה: אין דבר שמערער את סמכותו הציבורית של בית המשפט יותר מהחשד שהוא מקבל ראיות חשאיות - ומהתפיסה שברגע שעלית על הכוונת של איזה מנגנון אופל, בית המשפט הוא רק חותמת גומי.   

 

4. ההערכות הן שבית המשפט העליון האמריקאי יפסוק בקרוב שבמידה וטרול פטנטים נכשל בתביעה שלו, הוא עשוי לשלם את הוצאות המשפט של הנתבע. הנהלים בתחום בארה"ב קובעים שבמשפט פטנטים, שני הצדדים משלמים כל אחד את הוצאותיו. במידה והטרולים יצטרכו להתחיל לשלם את ההוצאות של הצד המנצח, שלעתים קרובות הן עצומות והן בעצם התמריץ להיכנע לתביעת טרולים, שדה המשחק עשוי להתאזן. נעקוב ונדווח.  

 

5. ולסטארט-אפ המופרך עד גרוטסקי של היום: Fantex Holdings מציע לכם לקנות מניה בעתידו של אתלט. אם תקנו מניות, אתם תקבלו אחוזים מהרווחים העתידיים שלו. המטרה היא, אלוהים יודעת למה, לגרום למעריצים של האתלט להשקיע בו כסף ולהפוך אותו לעוד יותר סחורה ממה שהוא כרגע. הסטארט-אפ הספציפי הזה קיבל כל כך הרבה תשומת לב עוינת שהוא כנראה לא יעבוד, אבל אם אתם חושבים על קריירה בספורט או בידור, זכרו: לשם מתקדמת התעשייה.

  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x