$
אינטרנט

בית משפט אמריקאי קבע: הלייק מוגן על ידי החוקה

הפסיקה התקדימית מגדירה את הכפתור הפופולרי ביותר בפייסבוק כצורת ביטוי. ככזה הוא זוכה להגנה על ידי התיקון הראשון של החוקה האמריקאית

רפאל קאהאן 14:0219.09.13

לחיצה על כפתור לייק בפייסבוק היא סוג של ביטוי וככזו מוגנת על ידי החוקה האמריקאית, כך קבע בית המשפט הפדרלי לערעורים אתמול (ד'). על פי הדיווח של הוול סטריט ג'ורנל, הפסיקה היא תוצאה של תביעה שהוגשה על ידי שוטר ממשרד השריף של עיירה קטנה בוורמונט, שפוטר בטענה שהוא עשה לייק לפרופיל של מתמודד למשרת השריף של העיירה.

הסיפור החל ב-2009 כאשר הבוס של אותו סגן שריף, שהתמודד גם הוא למשרה מחדש, לא אהב את הלייק ליריב ופיטר אותו בטענה של חוסר נאמנות. במקביל הוא פיטר עוד ארבעה מסגניו תחת אותן האשמות, אך התביעה שלהם התבססה על טענות יותר מסורתיות של "סתימת פיות" ולא היו קשורות לרשת החברתית.

 

לייק הוא צורה של ביטוי אנושי - כך קובע בית המשפט לייק הוא צורה של ביטוי אנושי - כך קובע בית המשפט צילום: shutterstock

 

בית המשפט שהחל את הדיון בתביעה עוד ב-2011, נשען על פסיקה מ-2012 שהכירה בפרסום פוסט בפייסבוק כאמצעי ביטוי שמוגן על ידי החוקה. הפסיקה של השופט הפדרלי הקבילה את הלחיצה על כפתור הלייק לנקיטת עמדה פוליטית והשוותה אותה לתליית שלט תמיכה במועמד כזה או אחר על מרפסת ביתו של התובע, פעולה המוגנת על ידי החוקה.

 

"לחיצה על כפתור הלייק הוא ביטוי לכך שאנו אוהבים את מושא הלייק", הסביר השופט וויליאם טרקסלר, "מה שמוגדר כהצהרה עצמאית", סיכם בפסיקתו. גם בפייסבוק בירכו על הפסיקה ויועץ משפטי של החברה הצהיר כי: "אנו מרוצים שבית המשפט קבע כי כפתור הלייק היא פעולה המוגנת על ידי החוקה".

 

לצערו של השוטר המפוטר, הפסיקה לא תזכה אותו בפיצויים. במקרה הטוב הוא יוכל לקבל חזרה את משרתו. זאת מכיוון שהחוק האמריקאי לא קובע אם עובדי משרד השריף מוכרחים להראות נאמנות פוליטית לשריף המכהן ובנוסף החוק מגן נושאי משרה ציבורית מפעולות שבוצעו במסגרת כהונתם.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x