$
הייטק והון סיכון

"סצינת האינטרנט הישראלית מדושנת מהצלחת Waze"

כך טוענת בלוגרית הסטארט-אפים שרה לייסי ומוסיפה: "האמת המרה היא שישראל דועכת באופן הדרגתי מאז שיאי שנות התשעים". הבלוגרית, שזכתה למכתבי שטנה ואיומים על דעותיה, טוענת שחברות כמו MyHeritage הן חדשניות ומבטיחות על אף שאינן מחוברות לסצנה התל אביבית

אסף גלעד 13:5222.07.13

לבלוגרית האמריקאית שרה לייסי תמיד היתה פינה חמה בלב לישראל ולסצינת הסטארט-אפים המקומית, למרות שכשהיא מתפנה לכתוב על הפינה המזרח תיכונית שלנו היא יודעת גם לצבוט ולבקר איפה שבאמת כואב.

ואכן, על הפוסטים שפרסמה בעברה ב-TechCrunch קיבלה לדבריה מכתבי שטנה, האשמות באנטישמיות ואפילו איומים ברצח. לייסי פרסמה פוסט באתרPandodaily, בו היא יוצאת נגד עדת המהללים של סצינת המובייל והאינטרנט הישראלית בעקבות מכירת Waze לגוגל בחודש שעבר ב-1.1 מיליארד דולר.

 

יחסי אהבה-שנאה עם ישראל. לייסי יחסי אהבה-שנאה עם ישראל. לייסי צילום: Doc Searls

 

"באמת?", שואלת לייסי בבלוג. "הדבר החדש היחיד לגבי ענף האינטרנט הישראלי, זה המפתח מוצרים למשתמש הסופי, הוא שהוא סוף-סוף הוציא תחת ידו הצלחה בינלאומית. הענף מנסה להוציא הצלחה שכזו כבר עשור עם אלפי נסיונות שפוספסו ברובם או שנרכשו תמורת פחות מ-50 מיליון דולר על ידי חברות מערביות. הצלחה אחת של מיליארד דולר לא מוכיחה שענף שלם במדינה מסוימת יכול להצליח בתחום האפליקציות למשתמש, זה בוודאי לא המקרה כאשר מדובר בחברה צעירה מאוד, ממוקדת מוצר, שרבים מרגישים כי היא נמכרה בשווי מנופח למדי".

 

"גם שיקגו הוציאה תחת ידיה את גרופון, שגוגל הציעה לרכוש אותה בסכום שגבוה פי חמש מאת ווייז", כתבה לייסי. "משיקגו הגיעו גם Braintree ו-Belly, אבל אחרי שלוש הצלחות אף אחד לא טוען ששיקגו מתמחה בתעשייה כזו או אחרת. אלה בסך הכל שלוש הצלחות מתוך מה שכולם מקווים שיהיה טרנד מוצלח בעיר הזו.

 

"הסצנה הישראלית בדעיכה"

 

לייסי הזכירה את הפוסטים שפירסמה בעבר על ענף הסטארט-אפים בישראל, בהם תיארה את הסצנה המקומית ככזו שאינה חדשנית מספיק והודתה כי היא מנהלת כבר שנים יחסי אהבה שנאה עם הזירה הישראלית.

 

"ישראל היא מקום שקרוב לליבי וביליתי בה זמן רב בדיווח מהשטח. ועם זאת, תמיד נצמדתי לעובדות ולמספרים, מה שהביא אותי לטקסטים שלעיתים היו קשוחים והביאו לי שפע של מכתבי שטנה, איומים ברצח והאשמות באנטישמיות. עם זאת, אף אחד מהמכתבים האלה לא הביא איתו בשורה חדשה במספרים או בעובדות שיתמכו בטיעונים שכנגד", כתבה.

 

"האמת המרה היא שישראל מדרדרת באופן הדרגתי מאז השיא בשנות התשעים בהחזרים שהיא מביאה למשקיעים שלה. אמנם, ההשקעה בסטארט-אפים לנפש בישראל היא עדיין מהמובילות בעולם, אבל התשואות יורדות מאז ימי השיא שלה בפיתוח טכנולוגיות אבטחת מידע, הצפנה ותוכנה ארגונית. כתוצאה, קרנות רבות, כמו בנצ'מרק, הפחיתו את מעורבותן בישראל, בעוד שכמה ממשיכות עדיין לשגשג בסצינה המקומית, כמו סקויה או אינדקס".

 

עיזבו את ווייז, שימו עין על MyHeritage

 

"ההצלחה של ווייז היא אמנם עצומה, בעצם העובדה שהיא הצליחה למנף מערכת של ביג דאטה לאפליקציה יעילה למשתמש, אבל בעוד שישראלים רבים מסתובבים כשהם מדושנים מההצלחה של ווייז, הם מתעלמים לדעתי מחברה שאני מרגישה שהם צריכים להיות קצת יותר גאים בה: MyHeritage של היזם גלעד יפת".

 

"MyHeritage נחשבת לאחת היחידות מישראל שמתחרות בהצלחה בחברות בעמק הסיליקון ובחוף המערבי, כמו למשל Ancestry.com מיוטה על ענף אילנות היוחסין המשפחתיות. היא אמנם לא נמכרה במיליארד דולר כמו ווייז, וזה בגלל שיפת נאבק על לבנות חברה גלובלית ומשמעותית, לא רק מוצר סקסי. הוא גייס 85 מיליון דולר, רכש מתחרות וכיום מחזיק ב-75 מיליון משתמשים ו- 1.5 מיליארד שמות באילנות היוחסין".

 

"החברה אף פעם לא היתה חלק מהסצינה התל אביבית אלא צמחה במושב בני עטרות ולאחר מכן עברה ליהוד הסמוכה. יוסי ורדי אמר פעם שיזמים ישראלים לא צריכים להקים חברות אינטרנט גלובליות מישראל, אלא עליהם לבנות מוצרים שעמק הסיליקון ירצה לקנות. אם אתם חולקים את אותה השקפה כמו של ורדי, ווייז היא אקזיט העשור. פשוט תתענגו מההצלחה ותטפחו לעצמכם על השכם. אבל אם אני הייתי בסצינת ההייטק הישראלית, הייתי מאמינה שאתם מסוגלים ליצור חברות של ממש".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x